Microbiomul intestinal joaca un rol important in ateroscleroza

Cercetatorii au aratat ca exista o noua relatie intre microbiomul intestinal si ateroscleroza, una dintre cauzele majore ale infarctului miocardic si ale accidentului vascular cerebral (AVC).

Oamenii de stiinta de la Universitatea Western Ontario si cei de la Institutul de Cercetare Lawson Health au aratat o noua legatura intre microbiota (flora) intestinala si ateroscleroza. Ateroscleroza este una dintre cauzele majore ale evenimentelor cardiovasculare care ne pun viata in pericol: atacul de cord si accidentul vascular cerebral. Aceasta relatie dintre microbiomul intestinal si ateroscleroza a fost masurata ca incarcatura sau greutatea data de placile de aterom depuse in arterele carotide, scrie sciencedaily.com.

Pentru a putea intelege rolul pe care bacteriile din intestine il pot juca in privinta aterosclerozei, cercetatorii au examinat nivelurile din sange ale produselor metabolice din microbiomul intestinal. Ei au studiat, in total, 316 oameni, din trei grupuri de pacienti diferite:

NEWSLETTER DEDICAT DOC
  1. cei care aveau aproape la fel de multe placi de aterom precum au prezis factorii traditionali de risc,
  2. cei care pareau a fi protejati impotriva aterosclerozei, deoarece aveau niveluri mari ale factorilor traditionali de risc, insa aveau artere normale,
  3. si cei cu ateroscleroza inexplicabila, care nu aveau niciunul dintre factorii de risc traditionali, dar chiar si asa, aveau niveluri mari ale incarcaturii placilor de aterom.

 

 

"Ceea ce am descoperit noi a fost ca pacientii cu ateroscleroza inexplicabila aveau in sange niveluri semnificativ mai mari ale acestor metaboliti toxici, care sunt produsi de bacteriile intestinale", a declarat dr. Dr. David Spence, profesor la Western's Schulich School of Medicine & Dentistry.

Cercetatorii au analizat, indeosebi, metabolitii (produsii intermediari ai metabolismului) TMAO (sau Trimethylamine-N-Oxide, un metabolit asociat cu ateroscleroza), pCS (sau p-Cresyl sulfate), p-Cresol glucuronide si fenil-acetil-glutamina si au masurat acumularea de placi de aterom in arterele pacientilor, folosind ecografia (ultrasonografia) arterelor carotide.

 

 

Studiul, publicat in jurnalul "Atherosclerosis", a notat ca aceste diferente nu ar putea fi explicate prin dieta sau prin functionarea rinichilor, iar oamenii de stiinta au subliniat ca diferenta se afla in natura bacteriilor intestinale ale participantilor.

"Comunitatile bacteriene nu sunt definite atat de mult de ce tip de bacterii exista acolo, cat sunt definite de ceea ce fac acele bacterii si de produsele pe care ele le fac", a declarat Greg Gloor, profesor la  Schulich Medicine & Dentistry, co-autor al acestui studiu.

Cercetarea indica faptul ca microbiomul intestinal joaca un rol important in riscul unui individ de a avea ateroscleroza, deschizand astfel usile pentru noi optiuni de tratament pentru acei pacienti cu depuneri inexplicabile de placi de aterom in artere.

 

 

"Descoperirea aceasta si studiile pe care le-am efectuat de atunci ne ofera oportunitatea de a folosi probioticele pentru a contracara acesti compusi din intestin si de a reduce riscul de boli cardiovasculare", a declarat Gregor Reid, profesor la Schulich Medicine & Dentistry, om de stiinta din cadrul Institutului de Cercetare Lawson si expert in probiotice, care a contribuit la acest studiu. El a mai adaugat ca repopularea microbiomului intestinal (florei) este o abordare noua de tratament pentru ateroscleroza, care s-a nascut de pe urma acestui studiu.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1