Focus Colesterol-Dislipidemie
Ce pericole ascunde colesterolul marit?
Ce pericole ascunde colesterolul marit?
Simptome și diagnostic în dislipidemie Ce pericole ascunde colesterolul marit? Ce boli poti face daca ai colesterolul marit?
Citește mai mult
Fumatorii au risc crescut de boala arteriala periferica
Fumatorii au risc crescut de boala arteriala periferica
Îngrijire și lifestyle în dislipidemie Fumatorii au risc crescut de boala arteriala periferica Ce legatura este intre fumat si boala arteriala periferica?
Citește mai mult
Clase de medicamente utilizate in tratamentul dislipidemiei
Clase de medicamente utilizate in tratamentul dislipidemiei
Tratament și opțiuni în dislipidemie Clase de medicamente utilizate in tratamentul dislipidemiei  Indicația tratamentului hipolipemiant se face în funcție de valoarea...
Citește mai mult
Aliati din natura pentru cei care au colesterolul marit
Aliati din natura pentru cei care au colesterolul marit
Tratament și opțiuni în dislipidemie Aliati din natura pentru cei care au colesterolul marit Ce remedii naturale si alimente exista pentru colesterol marit?
Citește mai mult
Cum influenteaza dietele vegetariene nivelul colesterolului?
Cum influenteaza dietele vegetariene nivelul colesterolului?
Noutăți în colesterol și dislipidemie Cum influenteaza dietele vegetariene nivelul colesterolului? Ce legatura este intre colesterol si o dieta vegetariana?
Citește mai mult
Alimentele pe care sa le eviti daca ai colesterolul marit
Alimentele pe care sa le eviti daca ai colesterolul marit
Îngrijire și lifestyle în dislipidemie Alimentele pe care sa le eviti daca ai colesterolul marit Asociatia Americana a Inimii sfatuieste persoanele care au colesterolul mare...
Citește mai mult
Mananca acest aliment la micul dejun, ca sa reduci colesterolul rau
Mananca acest aliment la micul dejun, ca sa reduci colesterolul rau
Îngrijire și lifestyle în dislipidemie Mananca acest aliment la micul dejun, ca sa reduci colesterolul rau Cum te ajuta fulgii de ovaz sa reduci colesterolul rau?
Citește mai mult
Schimbari necesare in stilul de viata pentru a evita recidiva unui infarct miocardic
Schimbari necesare in stilul de viata pentru a evita recidiva unui infarct miocardic
Îngrijire și lifestyle în dislipidemie Schimbari necesare in stilul de viata pentru a evita recidiva unui infarct miocardic Daca esti unul dintre supravietuitorii care au trecut deja printr-un infarct...
Citește mai mult
Colesterolul si dulciurile: deserturi permise si interzise
Colesterolul si dulciurile: deserturi permise si interzise
Îngrijire și lifestyle în dislipidemie Colesterolul si dulciurile: deserturi permise si interzise Ce legatura este intre consumul de zahar si colesterol marit?
Citește mai mult
De ce afecteaza alimentatia din copilarie riscul de dislipidemie?
De ce afecteaza alimentatia din copilarie riscul de dislipidemie?
Îngrijire și lifestyle în dislipidemie De ce afecteaza alimentatia din copilarie riscul de dislipidemie? De ce apare obezitatea la copii si le creste riscul de dislipidemie?
Citește mai mult
Poate carnea de porc sa creasca valorile colesterolului?
Poate carnea de porc sa creasca valorile colesterolului?
Îngrijire și lifestyle în dislipidemie Poate carnea de porc sa creasca valorile colesterolului? Ce beneficii are carnea de porc, ce cantitate e suficienta si ce pericole ascunde?
Citește mai mult
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce mananci preparate bogate in grasimi
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce mananci preparate bogate in grasimi
Îngrijire și lifestyle în dislipidemie 5 lucruri pe care sa le faci dupa ce mananci preparate bogate in grasimi Ce e bine sa faci daca ai luat o masa cu multe grasimi?
Citește mai mult
Încarcă mai multe

Colesterol

Autor: Dr. Claudia Marin, Medic Primar Medicina de Familie, Medic Specialist Gastroenterologie, Expert DOC

Despre colesterol

Ce este colesterolul  

Colesterolul, daca nu depaseste valorile normale, este o substanta benefica pentru organism. Acesta se regaseste in fiecare celula a organismului si are functii importante in procesul de digestie, in producerea de hormoni si in generarea vitaminei D. Colesterolul este produs in mod natural de organism, in ficat, insa provine si din alimente. Exista de asemenea, si alimente care stimuleaza productia de colesterol, printre care uleiul de palmier si uleiul de cocos.
 
Ce rol are colesterolul pentru organism?
 
Colesterolul are un rol important in organism. Acesta se regaseste in fiecare celula a organismului uman si este responsabil pentru o serie de procese biochimice vitale ce au loc in organism. In primul rand, colesterolul regleaza sistemul imunitar si sistemul de aparare al organismului. Totodata, colesterolul este responsabil si pentru transportarea lipidelor si a altor grasimi in corp. Nu in ultimul rand, colesterlul protejeaza arterele, venele si musculatura intregului corp.

colesterol

Iata cateva procese realizate de colesterol:

  • Colesterolul previne cristalizarea acizilor grasi si mentine temperatura necesara pentru mentinerea fluiditatii membranelor, prevenind astfel acumularea fosfolipidelor in membrana celulara.
  • Colesterolul este responsabil pentru sinteza neurotransitatorilor, esentiala penru propagarea impulsurilor nervoase catre neuroni.
  • Colesterolul joaca un ril esential in secretia enzimelor vitale si a unor hormoni precum: corizolul, progesteronul, estrogenul si testosteronul.
  • Colesterolul este important in realizarea sintezei vitaminei D3, esentiala pentru mentinerea sanatoasa a oaselor.
  • Este precursorul unor molecule vitale care asigura buna functionare a organismului.

Tipuri de colesterol  

Exista colesterol bun si colesterol rau?

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

 
Lipoproteinele sunt moleculele care transporta colesterolul in sange. Acestea sunt de doua feluri: lipoproteinele de intensitate mica (LDL) si lipoproteinele de intensitate mare (HDL). Colesterolul transportat de lipoproteinele de intensitate mica, adica LDL, este considerat colesterolul „rau” intrucat are efecte negative asupra organismului. Pe de alta parte, colesterolul transportat de lipoproteinele de intensitate mare, HDL, este colesterol „bun”. 
 
Ce inseamna ldl?
 
Colesterolul LDL, adica cel „rau”, este cel care contribuie la depozitarea grasimilor pe artere, favorizand aparitia aterosclerozei. Ingrosarea arterelor creste riscul de infarct dar si de accident vacsular cerebral.
            
Ce inseamna hdl?
 
Colesterolul HDL este considerat colesterol „bun”, de aceea valorile mari ale acestuia sunt benefice pentru sanatate. Colesterolul HDL transporta colesterolul LDL din artere, ducandu-l din nou in ficat, de unde este apoi eliminat.
Colesterolul HDL protejeaza organismul de infarct si accident vascular cerebral. Studiile au dovedit ca nivelul scazut de colesterol HDL creste riscul de boli cardiace.

Cand a fost descoperita influenta nivelului de colesterol asupra sanatatii

Lipoproteinele HDL si lipoproteinele LDL au fost pentru prima data descoperite in perioada 1929 – 1950. Colesterolul a fost depistat pentru prima data in calculii biliari in anul 1815, iar in sange in anu 1833. In ceea ce priveste tratamentul pentru colesterolul marit, in anul 1955 medicul canadian Rudolf Altschul a descoperot ca dozele mari de niacina reduc colesterolul din sange. Pe masura ce anii au trecut, s-au descoperit mai multe variante de tratament.

Simptomele unui nivel crescut al colesterolului  

Care sunt simptomele colesterolului?
 
Colesterolul marit nu prezinta simptome, acesta fiind detectat doar in urma unor analize de sange. Ar trebui sa iti faci analize de sange pentru verificarea colesterolului, mai ales daca ai tensiune arteriala marita, daca esti supraponderal sau fumator.
 
Ce organe sunt afectate de colesterol?
 
Pe langa sistemul cardiovascular, si organele sunt afectate de colesterolul marit. Stomacul , ficatul si rinichii pot dezvolta probleme serioase din cauza colesterolului.

Diagnosticarea colesterolului  

Cum este depistat colesterolul?
 
Colesterolul marit este depistat prin realizarea unor analize de sange. Panoul lipidic este testul de sange care releva valorile colesterolului.
 
Ce medic pune diagnosticul de colesterol?
 
Medicul generalist este cel care stabileste nivelul de colesterol si tratamentul necesar in functie de acesta.

Analizele necesare diagnosticarii colesterolului  

Ce analize se fac pentru depistarea colesterolului?
 
Pentru depistarea colesterolului marit se face setul de analize numit panou de lipide, care masoara atat grasimile, cat si lipidele din sange.
 
Unde se pot face analizele pentru colesterol?
 
Medicul generalist este cel care face recomandarea analizelor de sange pentru verificarea colesterolului. Tot el le poate si interpreta.

Pregatirea pentru analize  - cum se face?

Pentru a-ti face analize pentru depistarea colesterolului marit trebuie doar sa te prezinti la laboratorul de analize pentru a ti se recolta sange.

Nivelurile normale ale colesterolului  

Care este nivelul bun de colesterol?
 

Colesterol total

Valori bune: sub 200mg/ dl

La limita: 200 – 240 mg/dl

Periculoase: peste 240 mg/dl

HDL

Valori bune: 60 mg/dl

La limita: 40-50 mg/dl

Periculoase: mai mici de 40 mg/dl la barbati si de 50 mg/ dl la femei

LDL

Valori bune: 100 – 120 mg/dl

La limita: 130 – 159 mg/dl

Periculoase: peste 160 mg/dl


Difera nivelul bun de colesterol la copii si adulti?
 
Da, valorile colesterolului difera de la adulti la copii, asta pentru ca pe masura ce inaintam in varsta, colestrolul are valori mai mari.
Daca in cazul unui adult colesterolul total optim nu depaseste 200 de miligrame pe decilitru, in cazul unui copil valoarea optima este mai mica de 170 mg/dl. Orice valoare care depaseste 200 mg/dl este foarte mare in cazul copiilor.
 
Ce inseamna un nivel bun de colesterol si de ce difera de a persoana la persoana?
 
Nivelul bun de colesterol in cazul adultilor nu depaseste 200 de mg/dl. Nivelul de colesterol difera de la persoana la persoana intrucat acesta este infuentat de anumiti factori precum: mostenirea genetica, alimentatia si stilul de viata.

Niveluri normale ale colesterolului pentru copii  

In cazul unui copil, valorile normale ale colesterolului arata asa:

  • Colesterol total: mai mic de 170 mg/dl
  • Colesterol LDL: mai mic de 110 mg/dl

De la ce varsta poate sa apara un nivel ridicat de colesterol?
 
Rareori colesterolul marit apare la copii, insa asta nu inseamna ca acestia sunt complet feriti de cresterea colesterolului. Specialistii recomanda verificarea nivelului de colesterol din sange la copii o data in perioada 9-11 ani si inca o data in perioada 17-21 ani.
Medicii recomanda verificarea colesterolului la copil in special in cazurile de obezitate ori in cazul unui pacient ai carui parinti au probleme cu colesterolul.

Niveluri normale ale colesterolului pentru adulti  

Valorile normale ale colesterolului pentru adulti sunt urmatoarele:

  • Colesterol total: mai mic de 200 mg/dl
  • Colesterol LDL: mai mic de 100 mg/dl
  • Colesterol HDL: 60 mg/dl sau mai mare

Niveluri normale ale colesterolului in timpul sarcinii

Sarcina poate determina dereglari la nivelul colesterolului din sange. In cel de-al doilea trimestru de sarcina, colesterolul creste si revine la valorile normale la o luna dupa nastere. Medicii sustin ca femeile insarcinate ar trebui sa mentina colesterolul LDL mai mic de 100 mg/dl si colesterolul HDL peste 60 mg/dl.

Factori ce influenteaza cresterea nivelului de colesterol  

Care sunt cauzele colesterolului?
 
Colesterolul marit apare ca urmare a unor factori precum:

  • Obezitate
  • Sedentarism
  • Dieta nesanatoasa
  • Istoric in familie in ceea ce priveste colesterolul marit
  • Fumatul

Exista  si situatii in care colesterolul apare ca efect secundar al unei alte probleme de sanatate:

  • Diabet de tip 2
  • Hipotiroidism
  • Probleme renale
  • Probleme cu ficatul
  • Alcoolism

Alimentatia  

Sunt vegetarian. Pot avea colesterolul marit?
 
O dieta vegetariana nu inseamna neaparat risc scazut de colesterol marit. Daca dieta vegetariana se bazeaza pe alimente procesate si bogate in grasimi nesanatoase, efectul obtinut nu va fi cel dorit, iar colesterolul va ramane marit. Pe de alta parte, daca dieta vegetariana este alcatuita din alimente sanatoase, fructe, legume si cereale integrale, atunci nivelul de colesterol va suferi o scadere vizibila.
 
Ce este colesterolul din alimente?

NEWSLETTER DEDICAT DOC

 
Colesterolul este o substanta care se gaseste in mod natural in organism, ficatul fiind cel care o produce, dar si o substanta pe care o putem lua din alimentele consumate. Printre alimentele care au nivel crescut de colesterol se afla: mezelurile, carnea, alimentele procesate, ouale, produsele de patiserie di cofetarie, prajelile si produsele lactate bogate in grasimi.


Ce inseamna si care sunt grasimle nesanatoase?
 
Organismul are nevoie de grasimi pentru a functiona asa cum trebuie, exista insa grasimi sanatoase, recomandate de nutritionisti, si grasimi nesanatoase, pe care e indicat sa le evitam. Grasimile saturate si grasimile trans sunt cele care ridica nivelul de colesterol si cresc riscul de boli cardiovasculare. In general, alimentele care contin acest tip de grasimi sunt cele care sunt solide la temperatura camerei, dar se topesc la caldura:

  • Unt
  • Margarina
  • Grasime de origine animala

Alimente recomandate pentru reducerea nivelului de colesterol

Consuma, pentru scaderea colesterolului, si alimente care ajuta in acest sens precum:

  • ovazul
  • pestele gras precum somonul
  • nuci, seminte
  • ceai
  • fasole
  • ciocolata neagra
  • usturoi
  • ulei de masline
  • spanac
  • avocado

Aceste alimente sunt renumite pentru abilitatea pe care o au de a reduce colesterolul.

Stresul  

Stresul este un factor direct sau indirect al cresterii nivelului de colesterol?
 
Stresul afecteaza nivelul de colesterol, iar studiile facute in ultimii ani confirma acest lucru. Stresul determina cresterea nivelului de colesterol LDL, adica de colesterol „rau”. Mecanismul exact prin care stresul actioneaza asupra colesterolului nu se cunoaste, insa exista suspiciuni potrivit carora hormonii stresului elibereaza energie care ar trebui sa fie de ajutor in situatiile limita, insa daca aceasta nu este folosita se acumuleaza in tesuturi sub forma de depozite de grasime.

Obezitatea  

Obezitatea este, de asemenea, un factor care cotribuie la cresterea nivelului de colesterol din sange. Persoanele obeze au nivelul de trigliceride, precum si colesterolul LDL, peste media normala.

Sedentarismul  

Lipsa activitatii fizice contribuie si ea la cresterea colesterolului. Stilul de viata sedentar favorizeaza aparitia depozitelor de grasime.

Fumatul  

Fumatul duce la cresterea colesterolului?
 
Fumatul are un impact negativ asupra nivelului de colesterol. Fumul de tigara scade colesterolul HDL, cunoscut ca fiind colesterolul „bun”. Totodata, daca ai deja colesterolul marit, fumatul creste riscul de boli cardiovasculare, insa in special de infarct.
 
Fumatul pasiv duce la cresterea colesterolului?
 
Fumatul pasiv afecteaza, de asemenea, nivelul de colesterol. Acesta reduce colesterolul HDL.

Alte cauze ale colesterolului  

Colesterolul are cauze genetice?
 
Predispozitia pentru colesterolul marit poate fi mostenita genetic, astfel incat organismul are tendinta de a produce mai mult colesterol decat este cazul. Aceasta tendinta poarta denumirea de hipercolesteromie familiala si se regaseste la aproximativ 20% dintre cei care au probleme cu colesterolul.
 
Exista afectiuni ce pot genera cresterea colesterolului?
 
Exista o serie de afectiuni care pot genera cresterea colesterolului. Este vorba despre urmatoarele boli:

  • Hipotiroidism
  • Sindromul Cushing
  • Insuficienta renala
  • Sindrom nefrotic
  • Alcoolism
  • Afectiuni endocrine sau metabolice
  • Anorexie nervoasa

Efectele negative ale unui nivel crescut al colesterolului asupra organismului  

Ce efecte ale colesterolul crescut asupra organismului?
 
Colesterolul crescut poate avea, pe termen mediu si lung, efecte framatice asupra organismului. Iata la ce te predispune colesterolul marit:
Ateroscleroza – un efect secundar al colesterolului marit consta in ingrosarea peretilor arterelor, adica aparitia afectiunii ce poarta denumirea de ateroscleroza. Ingrosarea progresiva arterelor predispune la blocarea unui vas de sange sau ruperea sa.
Insuficienta cardiaca – ingrosarea arterelor determina muschiul inimii sa se forteze pentru a reusi sa pompeze sangele. Fiind fortata, inima poate ceda si se poate produce insuficienta cardiaca.
Accident vascular cerebral – accidentul vascular cerebral poate de asemenea sa fie declansat de colesterolul marit. Daca un vas de sange se blocheaza ori se rupe, creierul nu este vascularizat si oxigenat si are loc in accident vascular cerebral. 
Dureri abdominale – depunerile de grasime de pe artere pot bloca si vascularizarea stomacului, aparand astfel dureri abdominale puternice precum si alte probleme.
 
Ce se poate intampla daca nu este tratat colesterolul?
 
Netratat corespunzator, astfel incat sa se asigure scaderea valorilor sale, colesterolul poate pune in pericol viata pacientului, crescand riscul de ateroscleroza, de accident vascukar cerebral si de infarct.

Tratarea nivelului ridicat al colesterolului  

Cum poti reduce nivelul colesterolului?
 
Reducerea nivelului de colesterol se face in doua moduri: prin tratament medicamentos si prin schimbarea stilului de viata.
Exista mai multe variante de tratament pentru scaderea colesterolului, insa medicul este cel in masura sa iti prescrie varianta potrivita pentru tine. Medicamentele folosite pentru scaderea colesterolului sunt:

  • Statinele
  • Sechestrantii de acizi biliari
  • Acizi nicotinici
  • Fibrati
  • Ezetimibe

In ceea ce priveste stilul de viata, este recomandat sa se renunte la fumat, sa se adopte o dieta sanatoasa si un stil de viata activ.
 
Colesterolul se trateaza?
 
Da, colesterolul se poate trata atat prin tratament medicamentos, cat si prin adoptarea unui stil de viata sanatos. Pentru a preveni cresterea sa dupa incetarea tratamentului, stilul de viata sanatos trebuie mentinut cu strictete.

Dieta necesara pentru diminuarea colesterolului  

Pentru reducerea colesterolului, pacientul trebuie sa adopre o dieta bazata pe grasimi sanatoase. Acesta trebuie sa renunte la produsele bogate in grasimi saturate si trans, printre care unt, margarina, ghee, carne grasa, alimente procesate, produse lactate bogate in grasimi, ulei de palmier sau de cocos. Dieta pentru reducerea colesterolului ar trebui sa fie bazata pe fructe si legume proaspete, cereale integrale, nuci, seminte si uleiuri vegetale sanatoase.
 
Nivelul colesterolului se poate regla doar din alimentatie sau este nevoie de tratament?
 
Daca nivelul de colesterol se afla la limita, acesta poate fi redus prin schimbari alimentare. Daca insa colesterolul a depasit cu mult valorile permise, medicul va considera necesar un tratament medicamentos.

Tratamente medicale pentru hipercolesterol  

Hipercolesterolul este tratat prin medicamente care fac parte din urmatoarele categorii: statine, sechestranti de cizi biliari, inhibitori ai absorbtiei de colesterol si medicamente injectabile pentru colesterol.

Tratamente naturiste pentru tratarea colesterolului  

Exista unele tratamente naturiste care promit reducerea colesterolului. Printre acestea se afla urmatoarele remedii:

  • Semintele de coriandru – studiile au confirmat faptul ca semintele de coriandru reduc colesterolul „rau” (LDL), precum si trigliceride
  • Ceapa rosie – oamenii de stiinta chinezi au dovedit nu numai ca ceapa reduce colesterolul „rau”, insa stimuleaza si cresterea nivelului de coleterol „bun”
  • Otetul de mere – acesta reduce si colesterolul si nivelul de triigliceride, insa are si alte beneficii precum reducerea tensiunii arteriale sau tratarea infectiilor
  • Usturoiul – si consumul de usturoi scade nivelul total de colesterol, insa efectul este valabil numai pe termen scurt

Recomandari pentru prevenirea hipercolesterolemiei  

Dieta  

Nivelul crescut de colesterol din sange poate fi prevenit cu usurinta, prin adoptarea unui stil de viata sanatos care previne si alte afectiuni. Adoptarea unei diete sanatoase, renuntarea la obiceiurile nesanatoase precum fumatul, folosirea unor remedii naturiste pentru colesterol precum si mentinerea greutatii sub control si adoptarea unui stil de viata activ te vor feri de colesterolul marit si pericolele la care acesta te predispune.

Cum alegi grasimile bune pentru organism  

Pentru scaderea colesterolului, dar si pentru mentinerea acestuia in parametri normali, este bine sa alegi intotdeauna grasimile sanatoase si sa le eviti pe cele nesanatoase precum grasimile trans sau saturate. Glasimile polinesaturate precum cele din nuci, seminte, uleiuri vegetale si peste sunt extrem de sanatoase si te protejeaza de colesterolul marit.

Greutatea corporala  

Si greutatea trebuie mentinuta pentru scaderea colesterolului. Pe masura ce acumulezi kilograme in plus, riscul de crestere a colesterolului se mareste.

Stresul  

Stresul, o alta cauza a cresterii colesterolului „rau”, trebuie tinut sub control sau chiar eliminat. Daca jobul sau indatoririle familiale te predispun la stres si nu stii cum sa procedezi pentru a face fata, nu ar strica sa apelezi la un psihoterapeut, care te poate ajuta in acest sens.

Fumatul si alcoolul  

Fumatul si consumul de alcool influenteaza colesterolul asa ca ar fi bine, mai ales daca ai deja probleme cu colesterolul, sa renunti la aceste obiceiuri nesanatoase ori macar sa limitezi consumul de tigari si alcool.

Frecventa analizelor in functie de nivelul de risc al pacientului  

Daca nu ai probleme de sanatate ori cu colesterolul, dupa implinirea varstei de 20 de ani, analizele de sange ar trebui facute anual. Astfel, se verifica si valorile colesterolului, precum si alte potentiale probleme.

In cazul in care te afli in categoria celor cu risc crescut in ceea ce priveste problemele cu colesterolul, fie pentru ca suferi de obezitate, fie pentru ca ai mostenit genetic predispozitia pentru o asemenea afectiune, medicul iti va recomanda sa verifici nivelul de colesterol mai des, in functie de situatia ta.
Daca te afli sub tratament pentru scaderea colesterolului, medicul generalist iti va recomanda sa faci analize de sange la terminarea tratamentului medicamentos, pentru verificarea eficientei tratamentului.