Aliati din natura pentru cei care au colesterolul marit

Tratamentele complementare, pe bază de remedii naturale, pentru afecțiunile inimii au drept obiectiv controlul valorilor colesterolului, scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățirea sănătății inimii. Există unele remedii din natură care te-ar putea ajuta să reduci colesterolul mărit și trigliceridele, însă trebuie să ții cont de recomandările medicului tău înainte de a apela la astfel de terapii. Iată de ce ajungi să te confrunți cu colesterol mărit și ce remefii naturale poți încerca pentru a regla valorile.

Colesterolul este o substanță grăsoasă esențială pentru organismul uman, care îndeplinește mai multe funcții importante în corp, inclusiv producerea de hormoni, formarea membranelor celulare și producerea de bilă, care ajută la digestia grăsimilor. Cu toate acestea, problemele de sănătate apar atunci când nivelul de colesterol din sânge devine prea ridicat, ceea ce poate duce la diferite complicații de mai multe feluri, inclusiv bolile cardiovasculare.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

De ce poți ajunge să ai colesterolul mărit?

Consumul excesiv de alimente bogate în grăsimi saturate și grăsimi trans poate crește nivelul de colesterol rău - LDL - în sânge. Alimentele bogate în grăsimi saturate includ carnea grasă, produsele lactate integrale, prăjiturile, iar grăsimile trans se găsesc în prăjeli, produse de patiserie și unele margarine. Consumul excesiv de zahăr și carbohidrați rafinați poate, de asemenea, să influențeze nivelurile de colesterol. Mai ales că mulți oameni mănâncă zilnic aceste combinații nepotrivite.

Lipsa activității fizice poate duce la colesterol mărit, la fel și supragreutatea și obezitatea. Fumatul poate reduce nivelul de colesterol bun (HDL) și poate crește nivelul de colesterol LDL și trigliceride, crescând astfel și riscul de boală cardiovasculară. Unele persoane pot avea o predispoziție genetică la niveluri ridicate de colesterol - hipercolesterolemia familială. De asemenea, anumite afecțiuni, cum ar fi diabetul zaharat, hipotiroidismul și boala renală cronică, pot fi corelate cu colesterolul mărit.

Ce remedii naturale ai la îndemână pentru colesterol mărit?

Iată câteva alimente, suplimente și remedii naturale pentru colesterol mărit:

Alimentele cu acizi grași Omega 3

Acizii grași Omega 3 se găsesc atât în peștele gras, cât și în uleiul de pește. Somonul, tonul, anumite tipuri de păstrăv, heringul, sardinele și alte tipuri de pește gras sunt surse bogate de Omega 3. Experții cred că acizii grași Omega 3 din peștele gras pot să ajute la reducerea riscului de deces de pe urma bolilor de inimă. Studii efectuate recent sugerează că și alți nutrienți din pește sau o combinație între acești nutrienți și acizii grași Omega 3 ar putea să ajute la protejarea inimii.

Dacă suferi de o boală cardiovasculară, vei avea de beneficiat de pe urma administrării suplimentelor de Omega 3 sau de pe urma consumului alimentelor bogate în Omega 3 (nuci românești, semințe de in etc. ). Uleiul de pește, care se găsește și lichid, dar și în capsule, te poate ajuta să scazi trigliceridele, un tip de lipide care circulă în sânge. Trigliceridele crescute pot contribui la întărirea arterelor sau la îngroșarea pereților arterelor, ceea ce îți poate crește riscul de AVC, infarct miocardic sau boală cardiovasculară.

Păducelul (Crataegus monogyna)

Fructele sale, frunzele și florile acestei plante înrudite cu trandafirul au fost folosite în medicina naturistă din cele mai vechi timpuri pentru a ține sub control problemele inimii. Unele studii au arătat că planta este un tratament eficient pentru formele mai ușoare ale insuficienței cardiace, însă nu există suficiente dovezi științifice pentru a ști sigur dacă păducelul este eficient pentru alte probleme ale inimii. Există, însă, un studiu care sugerează că păducelul ar putea fi o sursă de polifenoli care ar putea inhiba oxidarea colesterolului LDL, deci suplimentele cu păducel sau ceaiul de păducel ar putea fi util dacă ai colesterolul mărit.

Semințele de in

Atât semințele de in, cât și uleiul de in conțin niveluri mari de acid linoleic (ALA - acid alfa-linoleic). Acesta este un acid gras Omega 3, care poate să ajute la reducerea riscului de boli de inimă. Unele studii sugerează că preparatele și suplimentele pe bază de semințe de in pot să ajute la scăderea colesterolului, în special în cazul persoanelor cu hipercolesterolemie (colesterol crescut) și în cazul femeilor în postmenopauză.

Capsulele cu usturoi

Usturoiul este disponibil sub formă de supliment, fie ca tabletă, fie ca o capsulă. Unele cercetări sugerează că usturoiul ar putea să ajute la scăderea tensiunii arteriale, poate reduce nivelul colesterolului din sânge și poate încetini progresia aterosclerozei. Însă studiile au scos la iveală rezultate mixte. Unele cercetări arată că administrarea suplimentelor cu usturoi pe o perioadă de 1‑3 luni ajută la scăderea colesterolului din sânge. Pe de altă parte, alte studii efectuate pe trei preparate farmaceutice cu usturoi nu au descoperit vreun efect pe termen lung în ce privește colesterolul mărit.

Drojdia de orez roșu

Pe lista cu remedii pentru colesterol mărit trecem și drojdia de orez roșu. Unele produse pe bază de drojdie de orez roșu conțin cantități mari de monacolina K, potrivit National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH). Această substanță este identică din punct de vedere chimic cu ingredientul activ dintr-un tip de statine (medicamente pentru scăderea colesterolului). Astfel, suplimentele din drojdie de orez roșu care conțin această substanță ar putea ajuta la scăderea colesterolului din sânge.

Frunzele de măslin (Olea europaea)

Extractele din frunze de măslin au fost studiate pentru efectele lor benefice asupra sănătății cardiovasculare, inclusiv pentru capacitatea lor de a reduce nivelul de colesterol. Dacă ai colesterol mărit, poți încerca și un supliment alimentar cu extract din frunze de măslin.
Dacă ai colesterol mărit, recomandarea noastră este ca, înainte de a încerca orice fel de tratamente alternative, să verifici mai întâi cu medicul tău, pentru a determina dacă acestea sunt sigure în cazul tău. Ingredientele folosite în anumite suplimente și remedii alternative pot să interacționeze cu anumite medicamente pe care le iei deja și pot avea efecte adverse, așadar nu lua suplimente și nici alt tip de remedii pentru colesterol mărit fără să ai acordul medicului curant.

Ce alte măsuri să iei când ai colesterol mărit?

Când ai colesterolul mărit, este important să iei măsuri pentru a reduce nivelul acestuia și pentru a reduce riscul de complicații de sănătate asociate cu nivelurile anormale de colesterol. 

Adoptă o dietă care să te ajute să scazi colesterolul

Alege alimente sănătoase și echilibrate, cum ar fi fructele proaspete, legumele crude și gătite, dar nu prăjite, cerealele integrale, proteinele slabe (cum ar fi carnea slabă, peștele, leguminoasele și tofu) și grăsimile sănătoase (cum ar fi uleiul de măsline, avocadoul și nucile). Evită alimentele bogate în grăsimi saturate și grăsimi trans, precum produsele prăjite, fast-food-ul, produsele de patiserie, mezelurile, brânza topită și alte alimente ultra procesate.

Menține un nivel sănătos de activitate fizică

Exercițiile fizice regulate, cum ar fi mersul pe jos, alergarea, înotul, ciclismul și antrenamentul de forță, te pot ajuta când ai colesterol mărit, inclusiv prin îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.

Renunță la fumat

Fumatul poate crește nivelul de colesterol LDL și poate reduce nivelul de colesterol HDL, sporind astfel riscul de boli cardiovasculare. Renunțarea la fumat poate ajuta la reducerea riscului de complicații de sănătate asociate cu nivelurile anormale de colesterol și al altor riscuri asociate cu fumul de țigară.

Menține o greutate corporală sănătoasă

Pierderea în greutate în cazul în care ai exces de kilograme poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol și la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare. O alimentație echilibrată și care îți aduce suficiente calorii, nu mai multe decât ai nevoie, și activitățile fizice regulare (care mai pot arde din caloriile suplimentare) ajută la menținerea unei greutăți corporale sănătoase.

Monitorizează nivelul de colesterol

Este important să îți monitorizezi nivelul de colesterol în mod regulat prin teste de sânge. Acest lucru te poate ajuta să urmărești progresul în reducerea nivelului de colesterol și să ajustezi planul de tratament, dacă este necesar. În general, colesterolul se măsoară o dată pe an, la analizele de rutină, însă, dacă ai coletserol mărit și ai primit tratament, medicul te va chema mai des la analize pentru a vedea dacă tratamentul funcționează și dacă e cazul să facă anumite ajustări.

Ascultă de indicațiile medicului

Dacă ai colesterol mărit, medicul îți poate recomanda și modificări ale stilului de viață, precum și medicamente pentru a reduce colesterolul, cum ar fi statinele sau alte medicamente hipolipemiante. 

Statinele sunt printre cele mai eficiente medicamente disponibile pentru scăderea nivelului de colesterol și sunt adesea prescrise pentru tratarea hipercolesterolemiei și reducerea riscului de boli cardiovasculare. Staținele funcționează prin inhibarea unei enzime numite HMG-CoA-reductază, care este necesară pentru producerea de colesterol în ficat. Statinele sunt prescrise de obicei în combinație cu modificări ale stilului de viață, cum ar fi alimentația sănătoasă și exercițiile fizice regulate, pentru a obține cele mai bune rezultate în reducerea riscului de complicații cardiovasculare. Urmează, deci, sfaturile medicului tău și ia medicamentele conform prescripției sale și caută să ai un stil de viață cât mai în avantajul tău.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Harvard Health Publishing - How to lower your cholesterol without drugs
https://www.health.harvard.edu/heart-health/how-to-lower-your-cholesterol-without-drugs
NCCIH - Red Yeast Rice: What You Need To Know
https://www.nccih.nih.gov/health/red-yeast-rice
NCBI - Red Yeast Rice for Hypercholesterolemia
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6822657/
Studiul „Red Yeast Rice for Hypercholesterolemia”, apărut în Methodist Debakey Cardiovasc J. 2019 Jul-Sep; 15(3): 192–199. doi: 10.14797/mdcj-15-3-192, autori: Arrigo F.G. Cicero,  Federica Fogacci, Maciej Banach


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0