Hiperglicemia (glicemie mare): cauze, simptome, tratament

Despre hiperglicemie
- Ce este hiperglicemia
- Cauzele hiperglicemiei  
- Simptomele hiperglicemiei
- Diagnosticarea hiperglicemiei
      - Tipuri de analize pentru diagnosticarea hiperglicemiei
      - Valorile glicemiei ce indica o hiperglicemie
- Factorii de risc ai hiperglicemiei
- Riscurile hiperglicemiei
- Complicatiile hiperglicemiei netratate

Cum se trateaza hiperglicemia
- Modificari in stilul de viata pentru reducerea hiperglicemiei
- Tratament medicamentos pentru tratarea hiperglicemiei
- Remedii naturiste pentru hiperglicemie

Sfaturi pentru prevenirea hiperglicemiei

 

Despre hiperglicemie

Hiperglicemia apare atunci cand persoanele cu diabet au prea multa glucoza in sange. Hiperglicemia nu trebuie confundata cu hipoglicemia, care se produce atunci cand concentratia de glucoza din sange scade prea mult. Trebuie sa evitam sa petrecem perioade prea lungi de timp in care glicemia este crescuta, deoarece pot aparea complicatii.

Ce este hiperglicemia

Hiperglicemia este o crestere exagerata a concentratiei de glucoza din sange. Hiperglicemia afecteaza persoanele care au diabet zaharat. Exista mai multi factori care pot contribui la instalarea hiperglicemiei in randul pacientilor cu diabet, printre care: alegerile alimentare si cele legate de activitatea fizica, anumite boli de care sufera pacientul, medicamentele prescrise pentru alte afectiuni (care nu au legatura cu diabetul), faptul ca persoana nu si-a luat doza necesara din tratamentul medicamentos prescris pentru a reduce concentratia de glucoza din sange sau a sarit peste o doza.

Cauzele hiperglicemiei

Diabetul diminueaza drastic efectele insulinei asupra organismului uman, fie deoarece pancreasul nu este capabil sa produca suficienta insulina (diabetul de tip 1), fie pentru ca organismul este rezistent la efectele insulinei sau nu produce suficienta insulina pentru a mentine o concentratie normala a glucozei in sange (diabetul de tip 2). Drept rezultat, glucoza tinde sa se acumuleze in fluxul sangvin (cand apare hiperglicemia) si poate atinge concentratii extrem de ridicate si foarte periculoase daca nu este tratata in mod corespunzator. Insulina sau alte medicamente sunt folosite pentru a reduce concentratia de glucoza in sange.
 
Uneori, hiperglicemia nu este rezultatul diabetului. Alte boli sau afectiuni care pot creste glicemia sunt: pancreatita (inflamatia pancreasului); cancerul pancreatic; hipertiroidismul (cand glanda tiroida este hiperactiva); sindromul Cushing (cand nivelul cortizolului in sange creste foarte mult); tumori neobisnuite care secreta hormoni; un stres sever asupra corpului, cum ar fi un atac de cord, un accident vascular cerebral, o trauma sau boli severe care pot, temporar, sa duca la hiperglicemie. Si anumite medicamente pot creste glicemia peste nivelul normal, inclusiv prednisonul, estrogenii, medicamentele beta-blocante, contraceptivele orale si altele.
 
Cat dureaza hiperglicemia?

Ce este important de retinut: hiperglicemia nu trebuie lasata netratata. Daca glicemia ta are valori foarte mari pentru perioade lungi de timp, aceasta poate sa iti creeze probleme mari pe termen lung - creste riscul de complicatii, cum ar fi afectiuni oculare, boli de rinichi, atac de cord si accident vascular cerebral si altele. Si pe termen scurt, hiperglicemia poate sa iti creeze probleme in ceea ce priveste sanatatea. Planul tau de tratament s-ar putea sa necesite ajustari daca glicemia sta la o valoare de peste 180 mg/dl
3 zile consecutive. Este deosebit de important sa tii glicemia sub control si sa tratezi hiperglicemia atunci cand are loc.

 

Simptomele hiperglicemiei

Identificarea simptomelor incipiente ale hiperglicemiei pot ajuta pacientul sa trateze afectiunea cat mai curand, de aceea este bine sa fim atenti la urmatoarele semnale de alarma:

 • urinari frecvente;
 • senzatie de sete permanenta;
 • vedere incetosata;
 • oboseala;
 • durere de cap.


Daca hiperglicemia este lasata netratata, boala poate determina acumularea unor acizi toxici (cetone) in sange si in urina (cetoacidoza, adica o stare patologica periculoasa pentru organismul uman). Din cauza acumularii de cetone in organism, scade rezerva alcalina din sange. Semnele si simptomele, in acest caz, sunt:

 • respiratie mirositoare;
 • greata si varsaturi;
 • dificultati de respiratie;
 • gura uscata;
 • slabiciune;
 • confuzie;
 • coma;
 • dureri abdominale.

In acest caz este obligatoriu sa solicitam ajutor unui medic.

Diagnosticarea hiperglicemiei

Care sunt analizele pentru depistarea hiperglicemiei?

Monitorizarea glicemiei la tine acasa

Monitorizarea de rutina a glicemiei, cu ajutorul unui glucometru, este cea mai buna modalitate de a fi sigur ca planul tau de tratament iti tine concentratia de glucoza in intervalul pe care ti l-ai impus. Verifica-ti glicemia ori cat de des este necesar, adica de cate ori ti-a recomandat medicul tau.

Testul de laborator

In timpul consultului, medicul tau iti poate cere sa faci un test pentru a determina hemoglobina glicata (Hb A1c). Acest test de sange indica valoarea medie a glicemiei tale in ultimele 2 sau 3 luni. Testul functioneaza prin masurarea procentului de glucoza din sange atasata de hemoglobina, proteina care transporta oxigenul din globulele rosii ale sangelui. Un nivel al testului A1c de 7% sau mai mic inseamna ca planul tau de tratament functioneaza si ca glicemia ta a fost constanta, in limitele stabilite. Daca testul indica o valoare mai mare de 7%, inseamna ca glicemia ta, in medie, a fost peste limita considerata normala. In acest caz, recomandarea medicului tau poate fi o schimbare in planul de tratament.

Tipuri de analize pentru diagnosticarea hiperglicemiei

Exista diferite tipuri de teste de sange care pot diagnostica hiperglicemia. Acestea sunt:
* un test de glucoza la intamplare (random): acest test reflecta cantitatea de glucoza in sange la un anumit moment din zi, un moment ales la intamplare. Valorile normale ale glicemiei sunt, in general, cuprinse intre 70 si 125 mg/dl.
* glicemia masurata pe nemancate: aceasta este masurarea glicemiei dimineata devreme, inainte de a manca sau de a bea ceva, dupa o perioada de cel putin 8 ore de post. Glicemia normala pe nemancate are o valoare de mai putin de 100 mg/dl. Glicemia de peste 100 mg/dl si pana la 125 mg/dl sugereaza prediabetul, in timp ce valoarea glicemiei de 126 mg/dl sau peste reprezinta un diagnostic de diabet.
* testul de toleranta la glucoza: acesta este un test care masoara glicemia la orice moment din zi, dupa administrarea orala a unei doze de glucoza. Acest test este cel mai frecvent folosit pentru a diagnostica diabetul gestational.
* testul care determina hemoglobina glicozilata sau glicohemoglobina (Hb A1c); acesta reprezinta o masurare a glucozei care este legata de globulele rosii din sange si este un indicator al glicemiei (concentratiei de glucoza in sange) din ultimele 2-3 luni. Este un test considerat superior testului standard al glicemiei si este util in depistarea diabetului. Se considera ca exista diabet in conditiile in care HbA1c are o valoare de 6.5% -7% .Dezavantajul il reprezinta doar prezenta diverselor forme de anemie a pacinetilor( feripriva, talasemie etc). Insa, altfel, avantajele pe care le prezinta masurarea HbA1c fata de glicemie, in scopul diagnostic, sunt numeroase: 

 • Nu se impun conditii de recoltare “a jeun”(pe nemancate)
 • Variatia biologica individuala este mai scazuta in comparatie cu glicemia, care depinde mult de alimentatie, momentul recoltarii etc.
 • Variatii scazute ale valorilor HbA1c in functie de stres si diferite alte afectiuni.
 •  

Valorile glicemiei ce indica o hiperglicemie

Hiperglicemia, termenul folosit pentru a exprima o concentratie ridicata de glucoza in sange, a fost definita de Organizatia Mondiala a Sanatatii astfel:
* nivelul glucozei in sange este mai mare de 126 mg/dl atunci cand persoana nu a mancat;
* nivelul glucozei in sange este mai mare de 200 mg/dl la 2 ore dupa masa.
Desi concentratia de glucoza in sange care depaseste 126 mg/dl pentru perioade mai lungi de timp poate incepe sa provoace leziuni la nivelul organelor interne, este posibil ca simptomele hiperglicemiei sa nu apara pana cand glucoza nu ajunge la o concentratie de 200 mg/dl in sange.
 
Care este nivelul normal al glicemiei?

Glicemia are urmatoarele valori normale (daca se iau in considerare cativa factori):
·         glicemia este cuprinsa intre 70 si 99 mg/dl - atunci cand este o perioada normala de "post", pe stomacul gol, adica persoana nu a mancat nimic in ultimele 8 ore;
·         glicemia are mai putin de 140 mg/dl la doua ore dupa ce persoana a mancat.
 
Cum se masoara glicemia?

Pacientii care au diabet folosesc acasa un glucometru. Acesta este un aparat mic si portabil care este folosit pentru a determina cat de multa glucoza (un anumit tip de zahar) se gaseste in sange. Termenul se mai numeste si glicemie. Persoanele cu diabet folosesc deseori un glucometru, pentru ca aparatul le ajuta sa monitorizeze aceste valori pe tot parcursul zilei.
 
Cand se masoara glicemia?

 
 

Glicemia se masoara in mai multe momente ale zilei, in functie de nevoile pacientului: pe nemancate (pentru acest test, glicemia se masoara la aproximativ 8 ore de la ultima masa, de obicei dimineata, dupa ce persoana a dormit in timpul noptii); postprandial, adica glicemia se masoara la 2 ore dupa o masa principala; la anumite intervale de timp (de exemplu, testul pentru intoleranta la glucoza se face prin luarea unor mostre de sange la anumite perioade de timp); la orice moment din zi, cu ajutorul glucometrului, pentru ca pacientul sa aiba si un rezultat la intamplare (random).
 
De ce se masoara glicemia?

Tratamentul diabetului zaharat depinde de mai multi factori. Deoarece glucoza este un semn distinctiv al bolii si un factor principal in determinarea riscului unor complicatii si al unor rezultate negative, monitorizarea glicemiei este piatra de temelie a oricarui plan prin care se doreste ca boala sa fie tinuta sub control. Daca, de exemplu, pacientul are un protocol complex de tratament, cum ar fi sa isi faca zilnic injectii cu insulina, el trebuie sa isi cunoasca nivelul glucozei in sange si cum variaza aceasta pe parcursul zilei, saptamanilor si pe termen lung. Asa ca masurarea glicemiei cuprinde atat masurarea cantitatii de glucoza, cat si substraturile biologice care reflecta modificarile pe termen lung ale glucozei, cum ar fi HbA1c (hemoglobina glicata sau glicozilata).
 
Cat de des se masoara glicemia?

Frecventa cu care ar trebui sa iti masori glicemia va depinde, in principal, de tratamentul pe care il urmezi, precum si de particularitatile tale. Medicii specialisti recomanda ca persoanele cu diabet de tip 1 sa isi testeze glicemia de cel putin 4 ori pe zi, inclusiv inainte de fiecare masa, cat si inainte de culcare. Pentru persoanele cu diabet de tip 2, care isi tin boala sub control, medicii recomanda sa isi masoare glicemia de doua ori pe zi. Dar cei care nu tin boala sub control ar trebui sa masoare mai des valorile glucozei.

Factorii de risc ai hiperglicemiei

Factorii de risc care pot contribui la instalarea hiperglicemiei:
• pacientul nu foloseste suficienta insulina sau alte medicamente orale prescrise pentru diabet;
• pacientul nu isi injecteaza insulina in mod corespunzator sau foloseste insulina expirata;
• pacientul nu respecta regimul alimentar pentru diabet;
• pacientul nu este activ, ci mai degraba sedentar;
• pacientul are o boala sau o infectie in organism;
• pacientul foloseste anumite medicamente, cum ar fi steroizii;
• pacientul este ranita sau este supusa unei interventii chirurgicale;
• pacientul se confrunta cu un stres emotional, cum ar fi un conflict in familie sau dispute la locul de munca;
• anumite pot declansa hiperglicemia, dar si stresul o poate declansa, deoarece hormonii secretati (pentru a combate boala sau stresul) pot, in aceeasi masura, sa creasca si cantitatea de glucoza in sange (glicemia); chiar si persoanele care nu au diabet pot dezvolta hiperglicemie in perioadele in care sufera de o boala mai severa. Este posibil ca pacientii care au diabet sa aiba nevoie de medicamente in plus pentru a-si trata boala si pentru a mentine glicemia in limite normale in perioadele stresante sau cand sunt bolnavi.
 
Hiperglicemia este ereditara?

Oamenii de stiinta credeau pana nu demult ca diabetul de tip 1 era in totalitate mostenit genetic. Acum, noi studii au aratat, ca pe langa componenta genetica, si anumiti factori din mediul inconjurator pot declansa diabetul de tip 1 si, implicit, hiperglicemia. La fel ca in cazul diabetului de tip 1, si diabetul de tip 2 este partial ereditar. Persoanele care au in familie pe cineva cu diabet au mai multe sanse de a dezvolta face boala.
 
Care sunt persoanele predispuse la hiperglicemie?

Multa lume se intreaba cine prezinta riscul de a dezvolta diabet de tip 1. Criteriile care arata predispozitia la diabet, adica la glicemie mare, sunt legate si de mostenirea genetica. Daca o ruda apropiata (parinte, frate, sora, fiu sau fiica) are diabet de tip 1, riscul de a face diabet de tip 1 este de 10-20 de ori mai mare decat riscul populatiei generale. Daca un copil dintr-o familie are diabet de tip 1, fratii si surorile lui au 1 sansa din 10 sa faca boala pana la varsta de 50 de ani. Daca unul dintre parinti face diabet de tip 1 inainte de varsta de 11 ani, riscul copilului lor de a face boala este mai mare si scade daca parintele a fost diagnosticat dupa ce a implinit 11 ani. Persoanele caucaziene (cu pielea alba) au un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 1, comparativ cu alte popoare. Genele care influenteaza functionarea sistemului imunitar sunt cel mai probabil legate de predispozitia pentru diabet de tip 1.

Riscurile hiperglicemiei

Este important sa tratam hiperglicemia, deoarece, daca este lasata multa vreme netratata, aceasta poate deveni severa si poate duce la complicatii serioase, care necesita ingrijire medicala de urgenta, iar persoana poate poate ajunge la coma diabetica sau cetoacidoza diabetica. Pe termen lung, hiperglicemia persistenta, chiar daca nu este severa, poate duce la complicatii grave, iar boala afecteaza ochii, rinichii, nervii si inima pacientului.

 

Complicatiile hiperglicemiei netratate

Desi hiperglicemia temporara are efecte adverse asupra organismului, daunele provocate nu sunt la fel de severe ca in cazul hiperglicemiei cronice. Asadar, exista numeroase consecinte sau efecte pe termen lung ale hiperglicemiei, iar printre ele se afla:
·         probleme ale vaselor de sange (celulele prezente in peretii vaselor de sange devin tot mai groase si nu mai sunt functionale, provocand blocarea fluxului de sange catre unele organe);
·         neuropatia diabetica (vasele de sange care alimenteaza nervii si sistemul nervos sunt private de glucoza, oxigen si alte substante nutritive necesare pentru buna functionare);
·         retinopatia (ochii sunt afectati si daca este lasata netratata, retinopatia poate duce la orbire);
·         nefropatia (hiperglicemia poate afecta rinichii, iar in cel mai rau caz, daca se produce insuficienta renala, pacientul are nevoie de transplant sau de dializa);
·         probleme la nivelul inimii (hiperglicemia poate afecta sistemul circulator, poate creste rigiditatea vaselor de sange, crescand tensiunea arteriala);
·         cangrena (mainile si picioarele au de suferit din cauza efectelor hiperglicemiei cronice, iar din cauza sangelui care nu mai iriga membrele superioare si inferioare, celulele mor, organele sunt afectate, iar pacientul poate fi supus amputarii unui picior);
·         probleme la nivelul pielii (ranile nu se mai vindeca sau procesul este incetinit);
·         leziuni la nivelul creierului (hiperglicemia poate bloca alimentarea cu sange catre orice parte a creierului);
·         depresie (fluctuatiile in ceea ce priveste glicemia afecteaza direct mintea si poate provoca schimbari negative in starea de spirit a pacientului cu diabet).

Cum se trateaza hiperglicemia

Tratarea hiperglicemiei este, de fapt, si un aspect legat de ceea ce trebuie sa facem pentru a o preveni. Daca glicemia ta in mod constant prea mare, discuta cu medicul tau despre ce poti face pentru a o mentine la un nivel normal. Medicul iti poate sugera:
·         sa ajustezi doza de insulina (sau a medicamentelor care scad concentratia de glucoza din sange) sau momenul in care iei tratamentul, pentru a te ajuta sa previi hiperglicemia;
·         sa adopti o dieta sanatoasa si un plan de nutritie echilibrat, care te vor ajuta sa previi hiperglicemia (asta inseamna sa mananci des, sa fii atent la aportul de zahar si de carbohidrati, sa limitezi consumul de alcool, sa adopti o dieta bogata in legume, fructe si cereale integrale);
·         sa faci exercitii fizice in mod regulat, deoarece este important pentru sanatate, chiar daca nu ai diabet zaharat; avand un nivel sanatos de activitate fizica, vei putea sa iti mentii glicemia in limite normale.

Modificari in stilul de viata pentru reducerea hiperglicemiei

Hiperglicemia usoara sau tranzitorie poate sa nu necesite tratament medicamentos, in functie de cauza care a provocat, de fapt, cresterea glicemiei. Persoanele care au prediabet sau o glicemie usor crescuta pot, adeseori, sa isi scada glicemia prin adoptarea unor schimbari in ceea ce priveste alimentatia si in stilul de viata.

Daca o persoana a fost diagnosticata cu prediabet, poate face anumite schimbari in privinta exercitiilor fizice si a obiceiurilor alimentare, pentru a preveni instalarea diabetului de tip 2. Astfel hiperglicemia poate fi influentata de anumite schimbari in stilul de viata:
·         redu greutatea corpului cu 5-10%, pentru a ajunge la un indice de masa corporala optim sau sanatos;
·         alege exercitii fizice de intensitate moderata pe care sa le faci macar 30 de minute, in fiecare zi; poti face o plimbare in parc sau poti merge pe bicicleta;
·         alege o dieta care este saraca in grasimi saturate (grasimi "rele") si bogata in fibre;
·         inlocuieste carbohidratii rafinati cu alimente din cereale integrale, consuma mai multe legume si alte alimente bogate in fibre;
·         renunta la fumat;
·         discuta cu medicul tau despre cele mai bune moduri prin care poti reduce hipertensiunea arteriala si/sau nivelul colesterolului din sange.

Tratament medicamentos pentru tratarea hiperglicemiei

Insulina este tratamentul pentru persoanele cu diabet de tip 1 si pentru cresterile concentratiei de glucoza care pun in pericol viata pacientului. Persoanele cu diabet de tip 2 ar putea sa tina boala sub control cu o combinatie de diferite medicamente cu administrare orala si medicamente injectabile. Unii pacienti cu diabet de tip 2 iau, de asemenea, insulina. Acestea sunt tratamentele medicale cele mai importante.

Remedii naturiste pentru hiperglicemie

Multe plante si ierburi aromatice au proprietati in ceea ce priveste scaderea glicemiei, care le fac foarte utile in cazul pacientilor cu diabet de tip 2 sau cu riscul de a face diabet. Terapiile pe baza de plante care au fost demonstrate in unele studii ca avand proprietati anti-diabetice includ: aloe vera; extractul de afina;  castravetele amar sau pepenele amar; scortisoara; schinduful; ghimbirul; bamele. Alte terapii din plante includ: folosirea usturoiului, care poate cauza o reducere a glicemiei; ginsengul; armurariul; busuiocul sfant, etc.

Sfaturi pentru prevenirea hiperglicemiei

Urmatoarele recomandari elaborate de medici pot ajuta pacientii cu diabet zaharat sa isi mentina concentratia de glucoza din sange in anumite limite normale:
 
• Urmeaza regimul alimentar recomandat pentru diabet. Daca pacientul urmeaza un tratament cu insulina sau ia medicamente orale pentru diabet, este important ca acesta sa fie strict in legatura cu orele la care ia mesele principale ale zilei si gustarile, cat si in privinta cantitatii de alimente. Astfel, mancarea treuie sa fie in armonie perfecta cu insulina care este introdusa in organism.
• Monitorizeaza-ti glicemia. In functie de planul de tratament, pacientul poate verifica si poate nota valorile concentratiei de glucoza din sange de cateva ori pe saptamana sau de cateva ori pe zi. Monitorizarea acestor valori (cu ajutorul unui glucometru) este singurul mod prin care pacientul poate fi sigur ca nivelul glucozei din sange ramane in limitele setate. Este bine ca pacientul sa noteze atunci cand glucoza din sange a depasit sau a avut valori sub cea stabilita initial.
• Ia-ti medicamentele asa cum ti-au fost prescrise de medicul specialist.
• Ajusteaza-ti doza medicamentelor, daca iti schimbi activitatea fizica. Ajustarea dozei depinde de rezultatele testelor de sange si de tipul si de lungimea activitatii fizice.

Cum se previne hiperglicemia?

Cea mai buna abordare este sa practici un management bun al diabetului, adica sa tii boala sub control, si sa inveti sa depistezi hiperglicemia, astfel incat sa o poti trata inca din stadii incipiente, inainte ca boala sa se inrautateasca. De aceea, este bine sa:
·         iti masori glicemia in mod regulat;
·         sa iti testezi urina pentru a vedea nivelul cetonelor (daca ai diabet de tip 1) si daca glicemia are o valoare mai mare de 250 mg/dl;
·         sa iti contactezi medicul daca glicemia este mai mare de 150 mg/dl, valoare indicata mai bine de o saptamana;
·         sa consumi bauturi fara cofeina si fara alcool, care nu contin zahar;
·         sa te asiguri ca respecti un plan alimentar, un program de exercitii fizice si tratamentul medicamentos.
 
Care este legatura dintre stilul de viata si hiperglicemie?

Hiperglicemia afecteaza persoanele care au diabet si exista mai multi factori care pot contribui la o glicemie mare in cazul persoanelor cu diabet, inclusiv alegerile in materie de alimentatie si activitate fizica.

Daca ai diabet, trebuie sa stii modul in care alimentele iti afecteaza glicemia. Nu conteaza doar tipul de alimente pe care le mananci, cat conteaza si cat mananci si ce combinatii de alimente consumi. Trebuie sa fii atent la cantitatea de carbohidrati si la dimensiunile portiilor, deoarece carbohidratii sunt alimentele care adeseori au cel mai mare impact asupra glicemiei tale.

Activitatea fizica este o alta parte importanta a planului prin care pacientul poate tine diabetul sub control. Atunci cand face exercitii fizice, muschii folosesc zaharul (glucoza) pentru energie. Activitatea fizica regulata ajuta, de asemenea, corpul sa foloseasca insulina intr-un mod eficient. Acesti factori lucreaza impreuna pentru a scadea glicemia.
 
Hiperglicemia este o cauza sau un efect?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Se poate spune ca hiperglicemia este un efect al diabetului zaharat, chiar daca exista mai multe afectiuni care o pot cauza. Diabetul diminueaza drastic efectele insulinei asupra corpului, fie pentru ca pancreasul nu poate produce suficienta insulina (este vorba de diabet de tip 1), fie pentru ca organismul a dobandit o rezistenta la efectele insulinei sau nu produce suficienta insulina pentru a mentine un nivel normal al glucozei (diabetul de tip 2). Drept rezultat, glucoza tinde sa se acumuleze in fluxul de sange si are loc hiperglicemia, iar daca nu este tratata, glicemia poate atinge niveluri periculoase.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 2