Ce indulcitori pot folosi diabeticii (in deserturi si in bauturi)

Îndulcitorii cu puține calorii sau înlocuitorii zahărului le permit pacienților cu diabet să se bucure de unele alimente și băuturi dulci care nu le influențează valorile glicemiei. Iată care îndulcitori sunt recomandați și care nu.

La persoanele cu diabet, corpul nu folosește în mod corespunzător insulina, hormonul care te ajută să absorbi zahărul din sânge, astfel încât să poată fi transformat în energie sau să fie stocat pentru mai târziu. Având în vedere această imposibilitate de a procesa zahărul, pacientul ajunge să aibă niveluri ridicate de glucoză (zahărul din sânge), ceea ce provoacă inflamație în întregul corp.

Când o persoană cu diabet consumă prea mult zahăr, multe părți ale corpului, inclusiv celulele care produc insulină, sunt afectate. Dacă glicemia este prea mare în mod regulat, în timp, aceste celule se vor uza, astfel încât corpul nu va mai putea să producă deloc insulină, ceea ce duce la și mai multă inflamație. În cele din urmă, această inflamație poate afecta inima, vasele de sânge, nervii, ochii și rinichii. 

Cantitatea exactă de zahăr care poate fi consumată în siguranță variază în funcție de situația specifică a fiecărui pacient. Cu toate acestea, Asociația Americană de Diabet (ADA) recomandă ca pacienții cu diabet să evite adaosul de zaharuri în băuturi și să limiteze alimentele făcute cu adaos de zaharuri, înlocuindu-le cu alegeri mai sănătoase.

Diabeticii trebuie nu doar să fie atenți la zahărul de pe etichetele produselor, ci să știe și că zahărul poate apărea sub alte nume, cum ar fi sirop de porumb, sirop de agave, fructoză, maltoză, sirop de orez sau zaharoză.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce sunt îndulcitorii?

Îndulcitorii sunt acele ingrediente care sunt adăugate în alimente, pentru a le spori gustul dulce. Aceștia pot fi împărțiți în categorii diferite: în mare, putem vorbi de zahăr ori de înlocuitori pentru zahăr. Un alt mod în care îndulcitorii pot fi grupați: naturali sau artificiali.

Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat 6 îndulcitori non-nutritivi (zaharină, aspartam, acesulfam de potasiu, sucraloză, neotam, advantam). Pe lângă acești îndulcitori, mai există numeroase variante de îndulcitori considerați nutritivi, care se găsesc în multe produse fără zahăr (gumă de mestecat și bomboane).

În afară de îndulcitorii artificiali, există îndulcitorii naturali, precum stevia, care a devenit foarte popular în ultimii ani și care este considerat sigur pentru diabetici. Iată care sunt considerați cei mai potriviți înlocuitori ai zahărului pentru persoanele cu diabet – dar atenție, acest lucru nu înseamnă că toți sunt și buni pentru sănătate, în general!

Îndulcitori artificiali

Corpul nostru nu este capabil să digere înlocuitori de zahăr. Când sunt ingerați, aceștia tind să treacă prin sistemul nostru gastrointestinal fără a fi absorbiți. Aceste proprietăți pot explica de ce există atât de multe dovezi contradictorii cu privire la efectele lor asupra sănătății. 

Există, de asemenea, o dezbatere continuă cu privire la modul în care înlocuitorii de zahăr afectează creierul. Oamenii de știință sunt îngrijorați în mod special de faptul că îndulcitorii artificiali pot interfera cu părți ale creierului legate de metabolismul energetic și de percepția gustului, alimentând pofta de zahăr și generând probleme cu reglarea apetitului.

O analiză științifică foarte recentă a arătat că există o potențială asociere directă între consumul mai mare de îndulcitori artificiali (în special aspartam, acesulfam de potasiu și sucraloză) și riscul crescut de boli cardiovasculare. Îndulcitorii artificiali sunt prezenți în mii de mărci de alimente și băuturi din întreaga lume, dar rămân un subiect controversat și sunt în prezent reevaluați de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, Organizația Mondială a Sănătății și alte agenții de sănătate.

Sucraloza

Sucraloza este un îndulcitor artificial care se găsește în comerț, la diferite branduri, făcut din sucroză. Sucraloza este de aproape 600 de ori mai dulce decât zahărul de masă, însă conține foarte puține calorii. Este unul dintre cei mai populari îndulcitori artificiali și este adăugat în foarte multe produse, începând de la gumă de mestecat, până la produse de patiserie. 

Este o substanță stabilă la prepararea termică (în vreme ce alți îndulcitori artificiali își pierd savoarea la temperaturi ridicate), așa că poate fi o opțiune potrivită pentru gătit. Poți să coci prăjituri îndulcite cu sucraloză și să îndulcești băuturile calde. Aportul zilnic acceptabil de sucraloză este de cel mult 5 mg per kilogram de greutate corporală.

Aspartamul

Este un îndulcitor artificial foarte comun, de aproape 200 de ori mai dulce decât zahărul, iar producătorii îl adaugă în diverse produse alimentare, inclusiv în sucurile dietetice. Spre deosebire de sucraloză, aspartamul nu este un bun înlocuitor pentru zahăr când vine vorba de gătit sau preparat la temperaturi mari. Aspartamul se descompune la temperaturi foarte mari, așa că este folosit în general ca îndulcitor de masă.

Persoanele cu fenilcetonurie, o afecțiune rară în care nu se poate metaboliza fenilalanina (o componentă cheie a aspartamului), nu ar trebui să consume acest înlocuitor de zahăr.

Zaharina

Zaharina este un alt îndulcitor artificial foarte răspândit și folosit de diabetici. Există mai multe branduri de zaharină pe care le poți folosi. Este un îndulcitor cu zero calorii care este, în același timp, de 200 până la de 700 de ori mai dulce decât zahărul de masă.

Un studiu pe animale, efectuat recent, a arătat că administrarea zaharinei timp de 4 luni a fost corelată cu afectarea funcției renale și hepatice. Au fost observate atât efecte secundare hiperglicemice, cât legate de obezitate. S-a observat o stare oxidativă crescută a ficatului, precum și o expunere la stres oxidativ crescut demonstrată prin nivelurile crescute de izoprostan, acid uric, 8-OHdG și activitatea catalazei. Prin urmare, se sugerează că zaharina este nesigură pentru a fi utilizată zi de zi pe termen lung.

Îndulcitori naturali pentru diabetici

Mai siguri pentru sănătate sunt îndulcitorii naturali. Iată ce poți utiliza dacă ai diabet:

Stevia

Stevia este un îndulcitor natural, care este obținut din planta Stevia rebaudiana. Din frunzele acestei plante se extrag anumiți compuși chimici. Acest produs obținut este procesat și purificat și este de aproape 300 de ori mai dulce decât zahărul de masă. În comerț se găsesc numeroase branduri de stevia, iar persoanele cu diabet le pot încerca, atât pentru a îndulci băuturi, cât și pentru a prepara deserturi.

Eritritolul

În lista de îndulcitori naturali pentru diabetici intră și eritritolul. Eritritolul este un alcool de zahăr derivat din fermentarea amidonului de porumb sau a grâului. Are foarte puține calorii și nu are impact asupra zahărului din sânge. Se recomandă a se începe cu cantități mici, dar este sigur chiar și în cantități relativ mari; se va întrerupe utilizarea îndulcitorului dacă acesta provoacă vreun disconfort.

Fructele călugărului

Fructele călugărului, o plantă originară din sudul Chinei, reprezintă o altă opțiune bună pentru pacienții cu diabet, deoarece este vorba de un îndulcitor natural care nu afectează glicemia, are zero calorii și este recunoscut ca fiind în general sigur.

Ce lucruri trebuie să ai în vedere când alegi un îndulcitor, dacă ai diabet?

Când ai diabet și alegi un îndulcitor, sunt câteva aspecte de care trebuie să ții cont:

Gustul indulcitorului

Unii îndulcitori naturali pentru diabetici, cum ar fi stevia, pot lăsa în gură un gust amărui, de care unele persoane se plâng. Însă nu toate sortimentele de stevia lasă acest gust amărui, așa că va trebui să testezi și să vezi care este pentru tine.

Dacă este natural sau artificial

Unii pacienți preferă să folosească îndulcitori naturali pentru diabetici, precum stevia, pe când alte persoane aleg îndulcitorii artificiali. Unele cercetări care au analizat băuturi cu îndulcitori artificiali sugerează că acestea ar putea fi legate de apariția sindromului metabolic (un complex de probleme cum ar fi hipertensiunea arterială, nivelurile crescute de colesterol și valori mari ale glicemiei), care poate duce la boli cardiovasculare.

Scopul indulcitorului

Mulți înlocuitori ai zahărului nu rezistă bine la temperaturile ridicate, așa că nu sunt opțiuni bune dacă vrei să prepari un desert la cuptor sau alt tip de prăjitură.

Costul indulcitorului

Unii înlocuitori ai zahărului sunt foarte scumpi, pe când alții au un preț mai redus în comparație cu zahărul.

Disponibilitatea 

Unii îndulcitori sunt mult mai răspândiți, adică îi găsești mai des în magazine și farmacii decât pe alții. În cazul în care nu ești foarte sigur ce îndulcitor să folosești, întreabă medicul specialist în diabet și boli metabolice.

Numărarea carbohidraților în diabet

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Numărarea carbohidraților implică ținerea evidenței cantității de carbohidrați pe care o mănânci și bei în fiecare zi. Deoarece carbohidrații se transformă în glucoză în corp, aceștia afectează glicemia mai mult decât o fac alte alimente. Numărarea carbohidraților poate ajuta diabeticul să gestioneze nivelul de glucoză din sânge. Dacă pacientul face injecții cu insulină, numărarea carbohidraților îl poate ajuta să știe câtă insulină să ia.

Nu toate persoanele cu diabet trebuie să numere carbohidrați, deci medicul este cel care îți va spune cum trebuie să procedezi. Majoritatea carbohidraților provin din amidon, fructe, lapte și dulciuri. Se vor limita, deci, carbohidrații cu adaos de zaharuri sau cei cu cereale rafinate, precum pâinea albă și orezul alb. În schimb, se va pune accentul pe carbohidrați din fructe, legume neamidonoase, cereale integrale și lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

[{ads-diabet-second}]

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The BMJ - Artificial sweeteners and risk of cardiovascular diseases: results from the prospective NutriNet-Santé cohort
https://www.bmj.com/content/378/bmj-2022-071204
Studiul „Artificial sweeteners and risk of cardiovascular diseases: results from the prospective NutriNet-Santé cohort”, apărut în BMJ 2022; 378 doi: https://doi.org/10.1136/bmj-2022-071204, autori: Charlotte Debras et al.
NCBI - Long-Term Saccharin Consumption and Increased Risk of Obesity, Diabetes, Hepatic Dysfunction, and Renal Impairment in Rats
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6843803/
Studiul „Long-Term Saccharin Consumption and Increased Risk of Obesity, Diabetes, Hepatic Dysfunction, and Renal Impairment in Rats”, apărut în Medicina (Kaunas). 2019 Oct; 55(10): 681. Published online 2019 Oct 9. doi: 10.3390/medicina55100681, autori: Omar Hasan Azeez, Suad Yousif Alkass, Daniele Suzete Persike
NIDDK - Diabetes Diet, Eating, & Physical Activity
https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/diet-eating-physical-activity


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0