Ce trebuie sa manance o persoana cu diabet?

Cele mai bune alimente pentru diabetici sunt reprezentate de alimentele bogate in glucide complexe, cum ar fi cerealele integrale, unele fructe si legume crude si proaspete, eventual congelate, care sunt bogate in fibre, antioxidanti si minerale.

Pe langa carbohidrati, alimentatia diabeticului trebuie sa fie una diversificata si sanatoasa, din care sa nu lipseasca proteinele de calitate, ​​cum ar fi branza alba, carnea slaba de curcan sau pasare, in general, si bineinteles, peste.

Lista de alimente recomandate pentru diabetici:

  • Taitei din faina integrala sau faina de orez, orez, de preferinta integral, salbatic, brun, rosu.
  • Painea integrala, de preferinta de secara sau din faina hipoglucidica, preparata acasa, din ingredientele traditionale: faina, drojdie, sare, apa, fara adaosurile painii din comert (conservanti, sucuri de fructoza sau caramel, amelioratori, afanatori, coloranti etc.) sau eventual cu adaos de seminte crude si tarate.
  • Cereale integrale, cat mai bogate in fibre, tip granola neindulcite, musli, de preferinta, in versiunile integrale.
  • Andive, broccoli, dovlecei, fasole verde, morcovi, ceapa, chives, usturoi verde, frunzele verzi de salata (nasturel, valeriana, iceberg, leurda, patrunjel, marar, oregano, menta, rozmarin, busuioc).
  • Mere, pere, portocale, papaya, avocado, pepene galben, pepene verde, capsune, fructe de padure, prune crude.
  • Leguminoase - fasole, naut, linte.
  • Nuci si migdale.
  • Ulei de masline extravirgin.

stop diabet

Din punct de vedere al aportului proteic care va trebui sa-l completeze pe cel de carbohidrati, cele mai indicate alimente sunt:

  • Lapte, branza alba - cas slab, urda, ricotta, mozzarela slaba, iaurt, kefir, sana - ar fi de preferat versiunile degresate si cat mai naturale, fara adaosuri de dulceata, miere cu nuci;
  • Carne slaba, cum ar fi carnea de pui si curcan, pestele (somonul salbatic, de preferinta) fructele de mare.


Aceste alimente permise in diabetul zaharat ar trebui sa fie incluse in dieta in portii adaptate fiecarui diabetic, de catre medicul dumneavoastra nutritionist.

Monitorizarea si controlul dietei in raport cu administrarea medicamentelor pentru cei cu diabet de tip 1 sau diabet de tip 2 trebuie conduse de catre medicul nutritionist, in functie de medicamentele utilizate si in functie de frecventa administrarii acestora.

Alimentele interzise in diabetul zaharat sunt:

  • zahar, miere, gem, marmelada;
  • produse de cofetarie si patiserie;
  • bomboane de ciocolata, dropsuri cu zahar, inghetata;
  • fructe in sirop, fructe uscate, dar si unele fructe proaspete, cum ar fi bananele;
  • smochinele, strugurii si curmalele;
  • sucuri si alte bauturi care contin zahar;
  • bauturi alcoolice dulci: lichioruri, crema de whisky, etc.


Diabeticii ar trebui sa citeasca intotdeauna etichetele produselor ambalate si/sau fabricate, pentru ca uneori aportul suplimentar de zahar poate fi prezent sub alte denumiri, precum glucoza, xilitoza, fructoza, maltoza sau zahar invertit.

Alimente pentru diabeticii hipertensivi

Pacientii diabetici care sunt si hipertensivi ar trebui sa evite in plus alimentele sarate sau cofeinizate, cum ar fi:

  • biscuiti sau crackers cu sare, chipsuri, snacks-uri sarate;
  • untul sarat sau semi-sarat, branzeturile sarate (telemea veche, parmezan, cascavalurile afumate si sarate, etc.);
  • alune, nuci, diverse seminte prajite in sare;
  • maioneza, ketchup si alte sosuri gata preparate;
  • maslinele murate, conservele;
  • carnatii, afumaturile, pestele sarat si afumat;
  • sosuri si ciorbe concentrate;
  • alimente semipreparate sau gata preparate, de la supermarket;
  • cafea, ceai negru si ceai verde;
  • bauturi energizante.

 

In prezenta a doua boli conditionate alimentar, precum boala celiaca si diabet, sau dislipidemie si alte tulburari ale metabolismului lipidic, caracterizate printr-un nivel crescut al colesterolului, este esentiala urmarirea pacientului de catre un medic nutritionist.

Alimentele potrivite pentru diabetici cu nivel ridicat de colesterol sunt cele naturale si proaspete, cum ar fi salatele si legumele cu frunze verzi, fructele si legumele crude sau fierte si preparate astfel incat sa se evite uleiul, untul, margarinele, sosurile cu smantana, sosurile gata cumparate din comert sau chiar concentratele de rosii sau de tip "vegeta". Se recomanda consumarea cat mai rar posibil a oricarui produs alimentar gata preparat din comert.

Alimente recomandate pentru regimul alimentar al diabeticilor, impartite pe grupe importante

Un medic nutritionist va poate ajuta sa creati un plan pentru dieta, care sa tina cont de obiectivele dumneavoastra, de gusturile, preferintele si de stilul de viata.

Alegeti carbohidrati "buni", alimente bogate in fibre, peste si grasimi "bune".

Exemple de carbohidrati buni, considerati mai sanatosi decat alte tipuri de carbohidrati:

o    fructele
o    legumele
o    cerealele integrale
o    leguminoasele (fasolea boabe, mazarea)
o    produse lactate degresate (lapte si branza).

Alimente bogate in fibre - acestea modereaza modul in care corpul diabeticului digera si tot ele ajuta la controlul glicemiei:

•    legumele
•    fructele
•    nucile (fructele cu coaja lemnoasa): migdale, nucile braziliene, caju, alunele de padure, nucile de macadamia, nuci pecan, fisticul, nucile romanesti
•    leguminoasele (fasole boabe, mazare etc.)
•    cereale integrale.

Peste bogat in substante benefice pentru inima - se recomanda consumul de peste de cel putin doua ori pe saptamana:

•    somon
•    macrou
•    ton
•    sardine.

Acestea sunt exemple de peste bogat in acizi grasi Omega 3, care ajuta la prevenirea bolilor de inima. Evitati pestele prajit si pestele cu o concentratie mare de mercur, alegand tipuri de peste ce provin de la adancimi mari.

Grasimile "bune" - alegeti alimente care contin grasimi mononesaturate si polinesaturate, care pot sa ajute la scaderea valorii colesterolului:

•    avocado
•    nuci
•    ulei de masline, ulei de arahide, ulei de rapita.

Aveti grija sa nu exagerati gatind cu uleiuri, pentru ca sunt totusi grasimi, deci sunt bogate in calorii.

Uleiul de masline extravirgin este extrem de benefic pentru sanatatea inimii noastre. El contine un tip de grasimi mononesaturate, despre care s-a dovedit ca imbunatatesc valoarea colesterolului HDL (bun) si valoarea trigliceridelor, care de cele mai multe ori ating niveluri nu tocmai optime in cazul pacientilor cu diabet de tip 2.

Completeaza chestionarul disponibil aici pentru a afla daca diabetul tau este tinut sub control. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, primesti un consult de specialitate gratuit, ce poate include si analize de sange pentru determinarea stadiului curent de evolutie a diabetului!

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/in-depth/diabetes-diet/art-20044295

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0