Ce trebuie sa manance o persoana cu diabet?

Cele mai bune alimente pentru diabetici sunt cele bogate în glucide complexe, cum ar fi cerealele integrale, unele fructe și legume crude și proaspete, eventual congelate, care vin cu un aport de fibre, antioxidanți și minerale.

Dacă te întrebi ce ai voie să mănânci când ai diabet, e bine să știi că alimentația unei persoane cu această boală trebuie să fie una diversificată și sănătoasă, din care să nu lipsească legumele, fructele, produsele din făină integrală și proteinele de calitate, cum ar fi brânza slabă, carnea slabă de curcan sau pui, peștele, fasolea, mazărea, lintea. Fiecare pacient va primi instrucțiuni din partea medicului curant legat de cum ar trebui să-și compună mesele.

Studiul VITALISsCE

Tot mai multe studii clinice arată că, printr-o alimentație adecvată și pierderea în greutate, diabetul de tip 2 poate fi reversibil. Aproximativ jumătate dintre persoanele care se află în primii 10 ani de la diagnostic și reușesc să respecte programul alimentar ajung să nu mai aibă nevoie de medicamentele pentru diabet și să revină la controlul glucozei.

Ce ai voie să mănânci când ai diabet?

Lista de alimente recomandate pentru diabetici cuprinde următoarele:

  • Tăiței din făină integrală sau făină de orez, orez integral, sălbatic, brun sau roșu
  • Pâine integrală, de preferință de secară sau din făină hipoglucidică, preparată acasă, din ingredientele tradiționale: făină integrală, drojdie, sare, apă, fără adaosurile pâinii din comerț (conservanți, sucuri de fructoză sau caramel, amelioratori, afânători, coloranți etc.) sau eventual cu adaos de semințe crude și tărâțe
  • Cereale integrale, cât mai bogate în fibre, tip granola neîndulcite, musli, de preferință, în versiunile integrale (în cantități moderate)
  • Andive, castraveți, broccoli, dovlecei, fasole verde, morcovi, ceapă, chives, usturoi verde, frunzele verzi de salată (năsturel, valeriană, iceberg, leurdă, pătrunjel, mărar, oregano, mentă, rozmarin, busuioc)
  • Mere, pere, portocale, papaya, avocado, pepene galben, pepene verde, căpșuni, fructe de pădure, prune – toate acestea consumate crude
  • Leguminoase -  năut, linte, mazăre, quinoa (consumate fierte)
  • Nuci și migdale
  • Ulei de măsline extravirgin
  • Avocado
  • Semințe chia
  • Iaurt grecesc, sana sau kefir - bogate în probiotice - esențiale pentru sănătatea colonului diabeticilor. Pentru că aceștia evită zaharurile, esențiale pentru hrănirea coloniilor microbiomului, este important aportul de noi probiotice.
  • Carne slabă
  • Ouă

Ce proteine trebuie să mănânci când ai diabet?

Din punct de vedere al aportului proteic care va trebui să-l completeze pe cel de carbohidrați, cele mai indicate alimente sunt:

Recomandările Experților DOC
  • Lapte, brânzeturi slabe  (caș, urdă, ricotta, mozzarela proaspătă, iaurt, kefir, sana, versiunile degresate și cât mai naturale, fără adaosuri de dulceață, zahăr etc.);
  • Carne slabă, cum ar fi carnea de pui și curcan fără piele, peștele (macrou, ton, somon sălbatic), fructe de mare
  • Ouă
  • Leguminoase
  • Nuci și alune

Aceste alimente permise în diabetul zaharat ar trebui să fie incluse în dietă în porții adaptate fiecărui diabetic, în funcție de recomandările medicului. Monitorizarea și controlul dietei în raport cu administrarea medicamentelor pentru pacienții cu diabet de tip 1 sau diabet de tip 2 trebuie conduse de către medicul nutriționist, în funcție de medicamentele utilizate și în funcție de frecvența administrării acestora.

Ce alimente NU ai voie să mănânci când ai diabet?

Alimentele care nu sunt recomandate persoanelor cu diabet zaharat sunt:

  • zahăr, miere, gem, marmeladă, dulceață (decât dacă sunt sortimente fără zahăr);
  • produse de cofetărie și patiserie;
  • bomboane de ciocolată, dropsuri cu zahăr, înghețată;
  • fructe în sirop, fructe uscate, fructe confiate;
  • sucuri și alte băuturi care conțin zahăr;
  • băuturi alcoolice dulci: lichioruri, cremă de whisky etc.

Diabeticii ar trebui să citească întotdeauna etichetele produselor ambalate, pentru că uneori aportul suplimentar de zahăr poate fi prezent sub alte denumiri, precum glucoză, xilitoză, fructoză, maltoză sau zahăr invertit.

Alimente pentru diabeticii hipertensivi

Pacienții diabetici care sunt și hipertensivi ar trebui să evite în plus alimentele sărate sau cofeinizate, cum ar fi:

  • biscuiți sau crackers cu sare, chipsuri și alte snacks-uri sărate;
  • unt sărat sau semi-sărat, brânzeturi sărate (telemea veche, parmezan, cașcavaluri afumate și sărate etc.);
  • alune, nuci, diverse semințe prăjite în sare;
  • maioneză, ketchup și alte sosuri gata preparate;
  • măsline murate, conserve cu sare;
  • cârnați, afumături, pește sărat și afumat;
  • sosuri și ciorbe concentrate, supe la plic;
  • alimente semipreparate sau gata preparate, de la supermarket;
  • cafea, ceai negru și ceai verde;
  • băuturi energizante.

Alimente pentru diabeticii care au colesterol mare

În prezența a două boli condiționate alimentar, precum boala celiacă și diabet, sau dislipidemie și alte tulburări ale metabolismului lipidic, caracterizate printr-un nivel crescut al colesterolului, este esențială urmărirea pacientului de către un medic nutriționist.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Alimentele potrivite pentru diabetici cu nivel ridicat de colesterol sunt cele naturale și proaspete, cum ar fi salatele și legumele cu frunze verzi, fructele și legumele crude sau fierte și preparate astfel încât să se evite uleiul, untul, margarinele, sosurile cu smântână, sosurile gata cumpărate din comerț sau chiar concentratele de roșii sau de tip vegeta. Se recomandă consumarea cât mai rar posibil a oricărui produs alimentar gata preparat din comerț.

Alimente recomandate pentru regimul alimentar al diabeticilor, împărțite pe grupe importante

Un medic nutriționist poate ajuta pacientul diabetic să creeze un plan pentru dietă, care să țină cont de obiectivele de tratament, dar și de gusturile, preferințele și de stilul de viață al persoanei. Ideea principală este să se consume carbohidrați buni, complecși, alimente bogate în fibre, pește și carne slabă și grăsimi nesaturate.

Exemple de carbohidrați buni:

  • fructele
  • legumele
  • cerealele integrale
  • leguminoasele 
  • produsele lactate degresate

Alimente bogate în fibre, care moderează modul în care corpul diabeticului digeră și care ajută la controlul glicemiei:

  • legumele
  • fructele
  • nucile (fructele cu coajă lemnoasă): migdale, nucile braziliene, caju, alunele de pădure, nucile de macadamia, nuci pecan, fisticul, nucile românești
  • leguminoasele
  • cereale integrale

Pește bogat în substanțe benefice pentru inimă (se recomandă consumul de pește de cel puțin două ori pe săptămână):

  •  somon
  • macrou
  • ton
  • sardine.

Acestea sunt exemple de pește bogat în acizi grași Omega 3, care ajută la prevenirea bolilor de inimă. Se va evita consumul de pește prăjit și peștele cu o concentrație mare de mercur (de exemplu, rechin sau pește spadă), preferându-se tipuri de pește care provin de la adâncimi mari.

Grăsimile bune (alimente care conțin grăsimi mononesaturate și polinesaturate, care pot să ajute la scăderea valorii colesterolului):

  • avocado
  • nuci
  • ulei de măsline, ulei de arahide, ulei de rapiță, ulei de măsline.

Uleiurile trebuie consumate cu moderație, pentru că sunt totuși grăsimi, deci sunt bogate în calorii.

Creează-ţi cont in Universul DOC

Uleiul de măsline extravirgin este extrem de benefic pentru sănătatea inimii, deoarece conține un tip de grăsimi mononesaturate, despre care s-a dovedit că pot crește valoarea colesterolului bun (HDL) și scad valoarea trigliceridelor, care de cele mai multe ori ating niveluri nu tocmai potrivite în cazul pacienților cu diabet de tip 2.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MedlinePlus - Diabetic Diet
https://medlineplus.gov/diabeticdiet.html
The BMJ - Nutritional basis of type 2 diabetes remission
https://www.bmj.com/content/374/bmj.n1449
Studiul „Nutritional basis of type 2 diabetes remission”, apărut în BMJ, 2021; 374 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.n1449, autori: Roy Taylor et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0