Hemoglobina glicata (Hb A1c ) - Hemoglobina glicozilata

Despre hemoglobina glicozilata
- Ce este hemoglobina glicozilata
- De ce este importanta monitorizarea valorii hemoglobinei glicozilate
- Interpretarea valorilor hemoglobinei glicozilate
       - Valorile normale ale hemoglobinei glicozilate
       - Valorile hemoglobinei glicozilate ce indica un risc ridicat de diabet
       - Valorile hemoglobinei glicozilate ce indica diabet zaharat
- Cum se face testul de hemoglobina glicozilata
- Unde se poate face testul de hemoglobina glicozilata
- Nivelul tinta al hemoglobinei glicozilate pentru bolnavii de diabet
- Frecventa recomandata pentru testarea nivelului de hemoglobina glicozilata
       - Testarea nivelului de hemoglobina glicozilata pentru bolnavii de diabet
       - Testarea nivelului de hemoglobina glicozilatapentru persoanele cu risc ridicat de diabet
       - Testarea nivelului de hemoglobina glicozilata ca si control de rutina
- Factorii ce pot influenta valorile hemoglobinei glicozilate
- Corespondenta dintre nivelul Hb1Ac si nivelul glicemiei

Testul de hemoglobina glicozilata versus testul de glicemie
- Avantajele testului de hemoglobina glicozilata fata de testul standard de glicemie
- Dezavantajele testului de hemoglobina glicozilata fata de testul standard de glicemie

Cum se poate mentine sub control hemoglobina glicozilata
- Regimul alimentar pentru controlul hemoglobinei glicozilata
- Exercitiile fizice recomandate pentru reducerea nivelului de hemoglobina glicozilata
- Tratamentele medicamentoase pentru reducerea nivelului de hemoglobina glicozilata
- Administrarea de insulina pentru reducerea nivelului de hemoglobina glicozilata

 

Despre hemoglobina glicozilata

Testul ce arata valoarea hemoglobinei glicozilate (A1c) iti spune care este nivelul mediu de zahar (glucoza) in sange, in ultimele 2 pana la 3 luni. El se mai numeste si testul HbA1c, testul pentru hemoglobina glicata, glicohemoglobina sau hemoglobina glicozilata. Hemoglobina glicozilata mai este cunoscuta si ca "glicohemoglobina" sau ca "hemoglobina A1c" (principala fractiune a hemoglobinei glicozilate).

Ce este hemoglobina glicozilata

Hemoglobina este o proteina care se gaseste in globulele rosii ale sangelui. Ea este cea care ii da sangelui culoarea rosie, iar scopul ei este sa transporte oxigenul prin tot corpul tau. Cum functioneaza ea? Zaharul din sange se numeste glucoza. Cand glucoza se acumuleaza in sangele, ea se leaga sau se ataseaza de hemoglobina din globulele rosii din sange. Testul A1c (hemoglobina glicozilata HbA1c) masoara cat de multa glucoza este atasata sau legata astfel. Globulele rosii din sange, care se mai numesc si eritrocite, traiesc aproximativ 3 luni, asa ca testul pentru hemoglobina glicozilata arata nivelul mediu al glucozei prezente in sangele tau in ultimele 3 luni. Daca nivelul glucozei tale in sange a fost mare in decursul saptamanilor recente, atunci testul A1c, adica hemoglobina glicozilata, va avea o valoare mai mare.

 

De ce este importanta monitorizarea valorii hemoglobinei glicozilate

Persoanele care au diabet trebuie sa isi faca acest test cu regularitate pentru a vedea daca hemoglobina lor glicozilata ramane in limite normale. Hemoglobina glicozilata HbA1c iti poate spune daca trebuie sa iti ajustezi doza medicamentelor prescrise pentru diabet. Testul HbA1c este, de asemenea, folosit pentru a diagnostica diabetul zaharat.

Interpretarea valorilor hemoglobinei glicozilate

Hemoglobina glicozilata este, potrivit definitiei medicale, hemoglobina de care este "legata" sau atasata glucoza. Medicul se va ocupa de interpretarea valorilor hemoglobinei glicozilate HbA1c, mai ales ca hemoglobina glicozilata este testata pentru a monitoriza controlul pe termen lung al diabetului zaharat. Nivelul hemoglobinei glicozilate este crescut in globulele rosii ale sangelui la o persoana care nu si-a tinut sub control diabetul zaharat. Si pentru ca glucoza sta atasata de hemoglobina cat tine durata de viata a globulelor rosii din sange (in mod normal, 120 de zile), valoarea hemoglobinei glicozilate reflecta nivelul glucozei in sange, in medie, in decursul ultimelor 3 luni.

Valorile normale ale hemoglobinei glicozilate

Pentru persoanele care nu au diabet, valoarea normala a hemoglobinei glicozilate (hemoglobina A1c) este cuprinsa intre 4% si 5,6%.

Valorile hemoglobinei glicozilate ce indica un risc ridicat de diabet

Valorile hemoglobinei A1c cuprinse intre 5,7% si 6,4% inseamna ca ai o sansa foarte mare de a face diabet. Medicii specialisti in diabet si boli metabolice arata ca diabeticii care isi mentin valoarea hemoglobinei glicozilate cat mai aproape de 7% (sub acest nivel ar fi ideal) au o sansa mult mai buna de a intarzia sau de a preveni complicatiile diabetului, complicatii care afecteaza ochii, rinichii si nervii, comparativ cu persoanele care au o valoare a hemoglobinei glicozilate de 8% sau mai mare.

Daca valoarea hemoglobinei glicozilate este peste 8%, atunci este nevoie aproape intotdeauna de o schimbare in ceea ce priveste tratamentul. Scaderea valorii hemoglobinei glicozilate cu orice procent, oricat de mic, imbunatateste sansele unei persoane de a se mentine sanatoasa.

Valorile hemoglobinei glicozilate ce indica diabet zaharat

Valorile hemoglobinei glicozilate care sunt egale cu 6,5% sau sunt mai mari de acest prag inseamna ca persoana are diabet. Diabeticii rareori ajung la valori sub 6,5% sau 7%, dar controlul cat mai strict al bolii are ca obiectiv apropierea de valori sub 7%. Valorile hemoglobinei glicozilate de peste 9% arata un slab control al bolii, iar valorile peste 12% arata ca boala este foarte prost tinuta sub control.

Iata mai jos un tabel care iti arata valorile hemoglobinei glicozilate si glicemia corespunzatoare.

Hemoglobina glicozilata si glicemia (prezenta glucozei in sange)

A1c (%)            Glicemia medie estimata (mg/dl)

 • 4               68
 • 5               97
 • 6,0            126
 • 6,5            140
 • 7,0            154
 • 7,5            169
 • 8               183
 • 8,5            197
 • 9,0            212
 • 9,5            226
 • 10             240
 • 11             269
 • 12            298
 • 13            326
 • 14            355

Cum se face testul de hemoglobina glicozilata

Determinarea valorii hemoglobinei glicozilate HbA1c se realizeaza printr-o simpla prelevare a unei mostre de sange. Cum trebuie sa se pregateasca pacientul inainte de testul hemoglobinei glicozilate HbA1c? Pacientul trebuie sa stie ca sangele (luat din vene) se poate recolta chiar daca a mancat inainte de aceasta analiza.

Pentru a masura nivelul hemoglobinei glicozilate al unei persoane, o mostra de sange se extrage din bratul pacientului si este folosita apoi pentru a fi analizata si pentru a obtine rezultatele. In unele cazuri, cum ar fi testarea HbA1c la copii, o singura picatura de sange poate fi necesara pentru a afla cat de multa hemoglobina A1c este prezenta in acea picatura de sange.

Unde se poate face testul de hemoglobina glicozilata

Cele mai multe laboratoare pot sa determine HbA1c, dar metodele folosite pentru a masura valoarea hemoglobinei glicozilate pot sa difere de la un laborator la altul.

Nivelul tinta al hemoglobinei glicozilate pentru bolnavii de diabet

Bolnavii de diabet nu doar ca trebuie sa isi tina glicemia sub control, ci trebuie sa isi atinga sau sa incerce sa ajunga la un nivel tinta al hemoglobinei glicozilate. Valoarea tina pentru hemoglobina A1c pentru persoanele cu diabet este de obicei sub 7%. Cu cat este mai mare valoarea hemoglobinei glicozilate, cu atat este mai mare riscul ca persoana sa aiba complicatii legate de diabet.

Frecventa recomandata pentru testarea nivelului de hemoglobina glicozilata

In mod frecvent, se recomanda ca persoanele cu diabet sa isi testeze hemoglobina glicozilata la fiecare 3 luni, pentru a se asigura ca glucoza din sange este in limitele normale. Daca pacientul isi tine diabetul sub control, atunci poate sa astepte mai mult intre doua teste de sange pentru depistarea hemoglobinei glicozilate. Insa expertii recomanda masurarea acesteia de cel putin doua ori pe an.

Testarea nivelului de hemoglobina glicozilata pentru bolnavii de diabet

Medicul poate recomanda efectuarea acestui test la pacientii care au diabet zaharat de cel putin doua ori pe an, insa in unele cazuri, se recomanda ca testul sa se faca la 3-4 luni (la acei pacienti cu diabet de tip 1), si la 6 luni (la acei pacienti cu diabet de tip 2).

Testarea nivelului de hemoglobina glicozilata pentru persoanele cu risc ridicat de diabet

Daca medicul tau suspecteaza ca ai un risc ridicat de diabet zaharat sau daca are nevoie de o confirmare a diagnosticului, specialistul (medic de familie, medic diabetolog, cardiolog) iti poate recomanda testul pentru a determina HbA1c. Pentru a exclude suspiciunea de diabet zaharat, hemoglobina glicozilata (implicit valoarea ei) este foarte importanta pentru stabilirea unui diagnostic. Valoarea ei poate sa arate daca ai sau nu un risc ridicat de diabet.

Testarea nivelului de hemoglobina glicozilata ca si control de rutina

Poti sa iti testezi hemoglobina glicozilata nu pentru ca suspectezi ca ai diabet zaharat, ci pentru ca vrei sa iti faci un control de rutina, pentru a vedea daca prezenta glucozei in sange, in ultimele 3-4 luni, a avut valori in limite normale. Testul de hemoglobina glicozilata HbA1c poate sa arate daca glicemia ta crescuta a fost doar un eveniment care s-a produs intamplator sau poate sa arate daca exista o hiperglicemie in cazul tau.

Factorii ce pot influenta valorile hemoglobinei glicozilate

Persoanele care au boli ce le afecteaza hemoglobina, cum ar fi anemia, pot sa inregistreze rezultate eronate (care le induc in eroare) o data cu acest test de hemoglobina glicozilata.

Alti factori care pot afecta rezultatele hemoglobinei glicozilate HbA1c sunt suplimentele, precum vitaminele C si E, si nivelul ridicat al colesterolului. Bolile renale si bolile hepatice pot, de asemenea, sa influenteze rezultatele testului.

Testul pentru aflarea valorilor hemoglobinei glicozilate HbA1c nu va reflecta cresterile sau scaderile temporare acute ale glucozei in sange sau daca pacientul a avut un control bun asupra bolii in ultimele 3-4 saptamani. Variatiile glucozei ale unei persoane care are diabet zaharat nu vor fi reflectate de HbA1c.

Daca o persoana are anemie, hemoliza sau hemoragie grava, rezultatele la testul HbA1c pot fi in mod fals scazute.

Daca cineva are o deficienta de fier in organism, hemoglobina glicozilata HbA1c poate avea valori crescute.

Daca o persoana primeste terapie cu eritropoietina sau daca a avut recent o transfuzie de sange, valorile pe care le are hemoglobina glicozilata HbA1c pot fi inexacte si pot sa nu reflecte cu exactitate controlul glucozei pe o perioada de 2-3 luni.

Corespondenta dintre nivelul Hb1Ac si nivelul glicemiei

Hemoglobina A1c (hemoglobina glicozilata sau Hb1Ac) reflecta concentratia medie a glucozei in sange, pe durata de viata a globulelor rosii din sange (numite si eritrocite), adica, in mare, pe durata a 120 de zile la indivizii normali. Nivelul Hb1Ac ofera o informatie diferita, complementara, la o singura concentratie de glucoza in sange. Unii pacienti pot avea o valoare normala a glicemiei pe nemancate, dar foarte mari niveluri postprandiale, pe cand alti pacienti pot avea niveluri foarte mari ale glicemiei pe nemancate si doar niveluri moderate ale glicemiei postprandiale (dupa masa).

Hemoglobina A1c ofera informatii comparabile cu cele care ar putea fi oferite prin masurarea frecventa a valorilor glicemiei pe parcursul zilei, in decursul a 3 luni. Astfel, balorile ridicate ofera un grad al controlului glucozei in cazul pacientilor cu diabet zaharat. Controlul intensiv al glucozei in cazul pacientilor diabetici reflecta o valoare mai mica a hemoglobinei glicozilate (HbA1c), iar acest control s-a dovedit ca intarzie instalarea si incetineste progresia complicatiilor diabetului (precum retinopatia diabetica, nefropatia diabetica, neuropatia diabetica). Obiectivul terapiei este ca pacientul sa atinga o valoare mai mica de 7,0%, in timp ce minimalizeaza episoadele hipoglicemice.

Testul de hemoglobina glicozilata versus testul de glicemie

Masuratorile zaharului (glucozei) din sange sunt folosite pentru a diagnostica diabetul. Acestea sunt, de asemenea, folosite pentru a monitoriza controlul glucozei in cazul persoanelor despre care se stie deja ca au diabet. Daca nivelul glucozei tale in sange ramane ridicat, atunci asta inseamna ca ai diabet. Daca nivelul este prea scazut, atunci acest lucru se numeste hipoglicemie.

Principalele teste pentru masurarea cantitatii de glucoza prezenta in sange sunt:

• nivelul glocozei in sange aleator (adica un moment ales la intamplare);

• nivelul glucozei in sange pe nemancate;

• testul de sange HbA1c sau hemoglobina glicozilata;

• testul oral de toleranta la glucoza;

• glicemia capilara (cand monitorizarea se face acasa);

• testul de urina pentru depistarea cantitatii de zahar (glucoza) in sange.

Avantajele testului de hemoglobina glicozilata fata de testul standard de glicemie

Desi nivelul hemoglobinei glicozilate HbA1c in sine nu prezice complicatiile diabetului, un control bun al bolii poate sa scada riscul acestor complicatii. Tocmai de aceea, daca te numeri printre pacientii cu diabet, e bine sa stii ca testul de hemoglobina glicozilata are cateva avantaje fata de testul standard de glicemie:

• hemoglobina glicozilata HbA1c este stabila dupa recoltare;

• confort pentru pacient si usurinta colectarii probelor de sange pentru testul HbA1c

• hemoglobina glicozilata este relativ neafectata de perturbari acute (de exemplu, stresul sau bolile asociate) inregistrate in ceea ce priveste nivelul glocozei;

• nu necesita perioada de "post", adica probele de sange pot fi recoltate, iar testul poate fi facut chiar daca pacientul a mancat;

• medicul obtine informatii despre valoarea medie a glicemiei pacientului in ultimele 3 luni;

• testul HbA1c nu depinde de ritmul circadian;

• testul HbA1c nu depinde de acele fluctuatii tranzitorii ale nivelului glicemiei, mai ales ca se stie ca pe parcursul zilei, glicemia poate fluctua foarte mult.

Dezavantajele testului de hemoglobina glicozilata fata de testul standard de glicemie

 

Testul standard de glicemie arata concentratia de glucoza in sangele pacientului, la un anumit moment in timp, cum ar fi chiar la momentul efectuarii testului. Aceasta este masurata folosindu-se testul ce determina glucoza plasmatica pe nemancate, analiza care poate fi facuta folosind sangele obtinut dintr-un deget sau dintr-o mostra de sange extrasa din brat.

Cu toate acestea, testele standard de glucoza ofera un indicator doar al nivelului actual al glucozei in sange, pe cand testul HbA1c serveste ca un marker general si prezinta nivelul mediu al glicemiei pe o perioada de 2-3 luni.

Chiar daca testele HbA1c sunt, de obicei, sigure (demne de incredere), exista unele limitari ale acuratetii testului de hemoglobina glicozilata. Asa ca nu trebuie sa uitam care sunt dezavantajele testului de hemoglobina glicozilata fata de testul standard de glicemie.

• De exemplu, persoanele cu unele forme de anemie este posibil sa nu aiba suficienta hemoglobina pentru ca testul sa fie precis sau corect, iar rezultatele testului pot fi, de asemenea, afectate de problemele pe termen scurt, cum ar fi bolile, deoarece acestea pot provoca o crestere temporara a glucozei in sange.

• Din cauza modului in care testul HbA1c masoara glucoza in sange, daca ai valori mai ridicate ale glicemiei in saptamanile care preced testul tau HbA1c, acest lucru va avea un impact mai mare asupra rezultatului testului au de hemoglobina glicozilata, decat nivelurile glucozei din sange pe care le aveai cu 2 sau 3 luni inainte de test.

 

Cum se poate mentine sub control hemoglobina glicozilata

Hemoglobina glicozilata HbA1c si valoarea pe care o obtii la acest test de sange sunt o parte valoroasa a imaginii de ansamblu care te ajuta sa iti tii diabetul sub control, insa hemoglobina glicozilata nu este singurul indicator al starii tale de sanatate. Chiar daca diabetul este o boala greu de tinut sub control, pacientii trebuie sa vada managementul diabetului ca pe un job. Este nevoie de munca, dar timpul si efortul pe care le investesti pot avea drept rezultat un bun control asupra bolii si o calitate imbunatatita a vietii. Cheia succesului este sa incerci sa urmezi un stil de viata sanatos, care la randul lui te poate ajuta sa mentii sub control hemoglobina glicozilata.

Regimul alimentar pentru controlul hemoglobinei glicozilata

Este important sa adopti o dieta echilibrata si sa ai portii de dimensiuni corespunzatoare. Poti sa mananci legume care nu contin amidon, dar trebuie sa fii atent la portiile pe care le ai pe masa atunci cand mananci fructe, proteine slabe, grasimi si carbohidrati complecsi, cum ar fi painea, cartofii si alte surse de amidon.

Foloseste o farfurie mica de aperitiv in locul unei farfurii mari (precum cele pentru felul principal), pentru ca acest truc te va impiedica sa mananci mai mult decat ar trebui. Evita alimentele procesate pe cat de mult este posibil si spune "nu" sucurilor cu zahar si sucurilor de fructe (vezi fresh-urile). Un medic nutritionist sau un medic dietetician te poate ajuta daca nu esti sigur cum arata o dieta buna pentru diabet.

Exercitiile fizice recomandate pentru reducerea nivelului de hemoglobina glicozilata

Un alt sfat pe care ti-l poate da medicul tau specialist este sa faci mai multa miscare. Incearca sa ajungi la cel putin 30 de minute de exercitii fizice, 5 zile pe saptamana. Acestea nu trebuie sa fie exercitii formale, spun expertii. Este important sa gasesti o activitate fizica preferata, pe care o faci cu placere si care iti pune corpul in miscare. De exemplu, poti sa iti scoti cainele la plimbare in parc, sa te joci sau sa faci un sport cu un prieten sau sa mergi pe bicicleta stationara in interiorul locuintei tale sau sa mergi pe bicicleta normala si sa faci miscare in aer liber.

Tratamentele medicamentoase pentru reducerea nivelului de hemoglobina glicozilata

O alta regula de aur este sa urmezi planul tau de tratament medicamentos, asa cum ti-a recomandat medicul tau specialist. Tratamentul medicamentos pentru diabet este personalizat, creat pentru fiecare individ in parte. Medicul tau te va ajuta sa determini pasii pe care trebuie sa ii faci pentru a tine sub control diabetul si pentru a avea succes si in ceea ce priveste valoarea hemoglobinei glicozilate. Discuta intotdeauna cu medicul tau inainte de a face orice schimbari in ceea ce priveste tratamentul medicamentos.

Administrarea de insulina pentru reducerea nivelului de hemoglobina glicozilata

Atunci cand persoanele care au un rezultat de 6,5% sau peste aceasta valoare la testul hemoglobinei glicozilata HbA1c si sunt diagnosticati cu diabet, obiectivul tratamentului diabetului este ca pacientul sa isi scada cantitatea de glucoza prezenta in sange si sa o mentina sub pragul de 7%. Tratamentul, de obicei, implica modificari in stilul de viata si in alimentatie si/sau medicamente ori injectii cu insulina. La majoritatea pacientilor, riscul complicatiilor cauzate de diabet (cum ar fi bolile cardiovasculare) creste in mod direct o data cu procentele mai mari ale hemoglobinei glicozilate (hemoglobina A1c). In functie de nevoile tale ca pacient cu diabet si de rezultatele testului HbA1c, medicul tau poate decide daca ai nevoie sau nu de injectii cu insulina pentru reducerea valorii hemoglobinei glicozilate.

 

Completeaza pentru a afla daca diabetul tau este tinut sub control. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, primesti un consult de specialitate gratuit, ce poate include si analize de sange pentru determinarea stadiului curent de evolutie a diabetului!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1