Simptome in hipoglicemie

Hipoglicemia reprezinta o scadere sub valorile normale a concentratiei de glucoza din sange, iar aceasta scadere poate avea mai multe simptome. Invata cum sa le recunosti rapid, dar si cum sa eviti neplacerile cauzate de fluctuatiile glicemiei, mai ales daca suferi de diabet.

 

Hipoglicemia are loc atunci cand concentratia de glucoza din sange scade mai jos de valoarea de 72mg/dl. Chiar daca multi dintre noi cred ca diabetul este o problema legata doar de concentratia prea mare a glucozei din sange, exista si un "revers" al medaliei, in sensul ca medicamentele pe care le iau persoanele care sufera de diabet pot cauza o scadere brusca a zaharului din sange (hipoglicemie), iar acest lucru poate deveni periculos pentru sanatatea pacientului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Ce este hipoglicemia?

Potrivit specialistilor, hipoglicemia are loc atunci cand nivelul glucozei prezente in sange scade mai jos de 72mg/dl. Glicemia este cantitatea de glucoza aflata in sange, iar valoarea ei difera in functie de anumiti factori. De exemplu, daca o masuram dimineata, pe stomacul gol, valoarea normala a glicemiei este intre 70 si 100 mg/dl (la o persoana sanatoasa). In plus, glicemia poate varia pe parcursul zilei, iar uneori poate sa scada sub valoarea normala, care se manifesta printr-o serie de simptome.

De ce e bine sa cunoastem simptomele hipoglicemiei?

Pentru o persoana sanatoasa, o scadere brusca a concentratiei de glucoza din sange poate trece uneori neobservata. Insa este extrem de important ca persoanele care sufera de diabet sa fie constiente de semnele timpurii ale hipoglicemiei, deoarece daca le recunosc rapid, vor putea readuce la normal nivelul zaharului din sange. De asemenea, este important ca si familia, cat si prietenii apropiati sa cunoasca semnele hipoglicemiei, in cazul in care pacientul cu diabet nu isi recunoaste la timp simptomele.

Care sunt simptomele in hipoglicemie?

Principalele simptome asociate cu hipoglicemia sunt: transpiratia, oboseala si senzatia de ameteala. De asemenea, simptomele in caz de hipoglicemie pot fi usor de recunoscut:

  • persoana este palida;
  • apare senzatia de slabiciune;
  • apare senzatia de foame;
  • persoana are un puls mai mare decat in mod normal, adica inima ii bate de mai multe ori intr-un minut;
  • vederea este incetosata;
  • persoana poate avea stari de confuzie;
  • pot aparea convulsiile;
  • persoana isi poate suferi o pierdere a constientei (a starii de constienta);
  • in cazuri extreme, pacientul intra in coma.

 

Care sunt cauzele care determina instalarea hipoglicemiei?

 

Desi tratamentul medicamentos este principalul factor care este de vina pentru instalarea hipoglicemiei in randul persoanelor cu diabet, exista un numar mare de alti factori care pot creste riscul ca hipoglicemia sa apara in orice moment.

Factorii legati de un risc crescut de hipoglicemie sunt: o doza prea mare dintr-un medicament (insulina sau tablete care au scopul de a reduce concentratia de glucoza din sange), mesele principale amanate sau luate cu intarziere, exercitiile fizice solicitante, consumul de alcool.

Cum este diagnosticata hipoglicemia?

Hipoglicemia este detectata prin masurarea concentratiei de zahar (glucoza) din sange, cu ajutorul unui glucometru. Orice valoare mai mica de 72mg/dl indica faptul ca persoana are hipoglicemie. E bine de retinut ca testele de urina nu detecteaza hipoglicemia.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Completeaza pentru a afla daca diabetul tau este tinut sub control. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, primesti un consult de specialitate gratuit, ce poate include si analize de sange pentru determinarea stadiului curent de evolutție a diabetului!

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0