7 semne precoce ale diabetului de tip 2

Diabetul de tip 2 este o boala care poate fi prevenita si care afecteaza milioane de oameni. Potrivit statisticilor, o mare parte din acesti oameni nu sunt diagnosticati.

Fiind o boala cu multe complicatii (inclusiv afectarea nervilor, deteriorarea rinichilor, o circulatie sangvina slaba si chiar deces), este important pentru noi toti sa cunoastem semnele precoce ale diabetului de tip 2.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Semnele timpurii ale acestei boli nu sunt intotdeauna evidente. Ele se pot dezvolta lent, de-a lungul timpului, iar medicilor le este greu sa le identifice. Multe dintre ele sunt asimptomatice si pentru ca aceste semne se pot agrava pe o perioada de ani buni, diabetul de tip 2 ramane nediagnosticat mai multa vreme decat alte boli.

Urinari frecvente

Cunoscute si sub numele de poliurie, urinarea frecventa (sau urinarea excesiva) este un semn ce arata ca glucoza din sangele tau este suficient de mare (cantitativ) pentru a incepe sa se verse in urina. Deoarece rinichii tia nu pot tine pasul cu cantitatea mare de glucoza, ei permit ca o parte din aceasta sa treaca in urina, de unde ea isi "atrage" un surplus de apa, facandu-te sa urinezi mai des.

Senzatia extrema de sete

Setea extrema este unul dintre primele si cele mai usor de observat simptome ale diabetului pentru unii pacienti. Ea este legata de cantitatile mari de glucoza in sange (hiperglicemie), care provoaca setea, si este accentuata de urinarile frecvente.

Foamea persistenta

Senzatia intensa de foame sau polifagia este, de asemenea, un semn precoce (un semnal de alarma) al diabetului. Corpul tau foloseste glucoza/zaharul din sange pentru a hrani celulele. Cand celulele tale nu pot absorbi glucoza (din cauza lipsei insulinei), corpul tau cauta mai multe surse de "carburant", ceea ce provoaca foamea persistenta.

Amorteala sau afectarea nervilor

Este posibil sa simti furnicaturi sau amorteala in maini, degete, picioare si degetele de la picioare. Acesta este un semn al neuropatiei diabetice sau afectarea nervilor. Cel mai probabil te poti confrunta cu aceasta complicatie dupa mai multi ani in care ai avut diabet (nediagnosticat).

Rani care se vindeca greu, lent

Exista mai multe motive pentru care o rana sau o leziune se va vindeca mai lent daca ai diabet. O circulatie proasta a sangelui, efectele hiperglicemiei asupra vaselor de sange si o imunodeficienta sunt doar cateva dintre acestea. Daca te confrunti cu infectii frecvente si cu rani care se vindeca foarte lent, acesta ar putea fi un simptom precoce al diabetului.

Vedere incetosata

Vederea incetosata apare devreme, in cazul diabetului care nu a fost tinut sub control. Ea poate fi un semn al glicemiei mari, care determina acumularea/transferul de lichid in cristalinul ochiului. Acest lucru, de obicei, se rezolva cand valorile glucozei in sange se normalizeaza.

Zone de pe piele intunecate la culoare

Decolorarea pielii (sau cand apar zone intunecate la culoare in pliurile pielii) se numeste acanthosis nigricans si este un alt semnal de alarma precoce care indica diabetul de tip 2. Cel mai adesea, aceste petice intunecate la culoare apar in zona axilei, pe gat si in regiunea inghinala.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Completeaza pentru a afla daca diabetul tau este tinut sub control. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, primesti un consult de specialitate gratuit, ce poate include si analize de sange pentru determinarea stadiului curent de evolutie a diabetului!

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0