Diabetul si prediabetul, strans legate de prezenta calcificarilor arteriale

Durata diabetului si durata prediabetului sunt asociate in mod independent cu prezenta placilor de aterom calcificate in arterele coronare si cu insuficienta ventriculara stanga, potrivit unui nou studiu publicat online, la inceputul lunii ianuarie 2018, in "Diabetes Care".

Dr. Jared P. Reis, de la  National Heart, Lung, and Blood Institute din Bethesda, si colegii sai au examinat daca duratele diabetului si prediabetului estimate pe o perioada de 25 de ani, la inceputul varstei adulte, sunt independent asociate cu procesul de formare a placii (numit si calcificare arteriala), care are loc in tot corpul, inclusiv in arterele coronare. Datele au fost incluse in studiu si colectate de la 3628 de persoane albe si african-americane (adulti), cu varste intre 18 si 30 de ani, fara diabet si fara prediabet la inceput (intre anii 1985 si pana in 1986).

Cercetatorii au descoperit ca 12,7% si 53,8% dintre participanti au dezvoltat diabet si, respectiv, prediabet, cu o durata medie de 10,7 ani si de 9,5 ani.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Rata de risc pentru prezenta procesului de ateroscleroza, cum mai este denumita calcificarea arteriala coronariana, a fost de 1,15 si de 1,07 ori mai mare pentru fiecare durata cu 5 ani mai mare a diabetului si a prediabetului, dupa ce s-au facut ajustarile necesare pentru caracteristicile sociodemografice sipentru alti factori de risc cardiovascular.

S-a observat ca exista o corelare intre durata diabetului si a prediabetului, cu o functie sistolica clinica mai slaba si cu o relaxare diastolica precoce. De asemenea, a existat o corelatie intre durata diabetului si o tensiune arteriala diastolica mai mare, scrie medicalxpress.com.

Autorii studiului au scris, potrivit sursei citate, ca "duratele diabetului si prediabetului la inceputul varstei adulte au fost asociate independent cu ateroscleroza subclinica si cu disfunctiile sistolice si diastolice la nivelul ventriculului stang aparute la varsta a doua" la participantii acestui studiu.

Ce anume iti creste sansele de a avea ateroscleroza

Ateroscleroza este ingustarea si intarirea arterelor, datorata depunerilor de placi de aterom. Este cauza principala a infarcturilor miocardice si a accidentelor vasculare cerebrale (AVC).

Deoarece ateroscleroza este o "boala tacuta" pana cand avanseaza, dureaza ceva timp pana cand iti poti da seama de riscurile pe care le are aceasta pentru sanatatea ta.

Pentru inceput, ia in considerare istoricul tau medical. Daca ai avut una dintre urmatoarele afectiuni, cel mai probabil ai ateroscleroza:

 
Persoanele cu diabet zaharat au, de asemenea, o sansa mare sa aiba riscuri pentru sanatatea lor asociate cu ateroscleroza. De fapt, recomandarile specialistilor pentru tratarea colesterolului in cazul pacientilor cu diabet presupun ca ateroscleroza este deja prezenta in organismul acelor oameni.

 

Pasul urmator este sa numeri lucrurile care iti pot creste riscul de ateroscleroza:

  • antecendente de infarct miocardic in familia ta (rude imediat apropiate);
  • valori mari ale colesterolului "rau" (LDL);
  • valori mici ale colesterolului "bun" (HDL);
  • fumatul;
  • hipertensiunea arteriala;
  • diabetul.

 

Nu uita sa ii impartasesti medicului tau toate aceste informatii, pentru a putea sa iti calculeze sansele ca tu sa suferi de ateroscleroza.

 


 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0