Suplimente care te ajuta sa scazi glicemia daca ai diabet sau prediabet

Oamenii de stiinta au testat, de-a lungul timpului, mai multe suplimente nutritive diferite pentru a determina daca acestea ajuta sau nu la scaderea glicemiei.

 

De astfel de suplimente ar putea beneficia pacientii cu prediabet sau cei cu diabet, in special persoanele cu diabet de tip 2. Retine ca suplimentele nutritive nu pot inlocui medicamentele pentru diabet prescrise de medicul tau specialist!

Vitamina D

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Expertii de peste Ocean spun ca deficienta (carenta) de vitamina D in organism este considerata un potential factor de risc pentru diabetul de tip 2. In cadrul unui studiu, 72% dintre participantii cu diabet de tip 2 aveau deficit de vitamina D in organism, la inceputul cercetarii.

 

Dupa 2 luni de cura, timp in care au luat suplimente de 4500 de IU de vitamina D, zilnic, atat glicemia "pe nemancate", cat si hemoglobina glicata au avut valori imbunatatite. 48% dintre participanti au avut o valoare a hemoglobinei glicate care a aratat un control bun asupra glicemiei. Aceasta vitamina poate imbunatati functionarea celulelor beta-pancreatice, care produc insulina si care cresc raspunsul organismului la insulina.

Aloe Vera

Planta ii poate ajuta pe pacientii care incearca sa isi scada valorile glicemiei. Suplimentele sau sucurile facute din frunzele de aloe vera ar putea ajuta, spun studiile, la scaderea glicemiei si la scaderea hemoglobinei glicate (Hb A1c) in randul pacientilor cu prediabet sau cu diabet de tip 2.

O analiza ce a inclus 9 studii referitoare la pacientii cu diabet de tip 2 a aratat ca suplimentele cu aloe (administrate pe o perioada de 4-14 saptamani) a redus glicemia "pe nemancate" cu pana la 46,6 mg/dl si hemoglobina glicata cu pana la 1,05%.

Ginsengul american

S-a aratat ca acesta scade glicemia de dupa masa cu aproximativ 20% in cazul persoanelor sanatoase si in cazul celor cu diabet de tip 2. Ginsengul american poate imbunatati raspunsul celulelor si poate creste secretia de insulina a organismului. Ia-l intocmai cum iti recomanda medicul tau si evita sa il combini cu medicamentele din clasa anticoagulantelor (pentru subtierea sangelui).

Scortisoara

Suplimentele cu scortisoara sunt facute fie pe baza pudrei de scortisoara (integrale), fie dintr-un extract. Multe studii sugereaza ca scortisoara ajuta la scaderea glicemiei si ca imbunatateste controlul diabetului. Cand persoanele cu prediabet au luat 250 mg de extract de scortisoara inainte de micul dejun si de cina, pe o perioada de trei luni, acestea au observat o scadere cu 8,4% a glicemiei "pe nemancate", mai arata cercetarile. Doza recomandata de extract de scortisoara este de 250 mg, de doua ori pe zi, inainte de mese. Intreaba-ti medicul daca acest gen de suplimente te pot ajuta.

Acidul lipoic

Numit si acid alfa lipoic sau ALA, acesta este un compus asemanator vitaminelor si totodata un puternic antioxidant produs in ficat si care se gaseste in unele alimente (de exemplu, in spanac, broccoli si carnea rosie). Cand persoanele cu diabet de tip 2 au luat doze de 300 mg, 600 mg, 900 mg sau 1200 mg de acid lipoic, pe langa tratamentul pentru diabet, pe o perioada de 6 luni, glicemia pe nemancate si valoarea hemoglobinei glicate au scazut pe masura ce doza a fost crescuta.

ALA poate imbunatati sensibilitatea la insulina, insa trebuie sa retinem ca poate dura cateva luni pana cand pacientul observa aceste efecte. De asemenea, ALA poate proteja impotriva stresului oxidativ cauzat de glicemia mare. Respecta dozele recomandate de medic (acestea sunt, in general, cuprinse intre 600 si 1200 mg, pe zi) si momentul in care acesta iti spune ca trebuie sa iei suplimentele.

Atentie!

Discuta pe tema suplimentelor cu medicul tau specialist, in special daca iei medicamente orale sau iti faci injectii cu insulina pentru diabet. Unele dintre suplimentele acestea pot avea interactiuni cu medicamentele si pot creste riscul ca glicemia sa scada prea mult (hipoglicemie). Nu incerca toate suplimentele odata.

Fiecare supliment nou se incearca singur, nu in combinatie cu altele. Verifica-ti glicemia in mod regulat, pentru a urmari orice fel de modificari apar in decursul a mai multe luni.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul "The Effect of Vitamin D Supplementation on Glycemic Control and Lipid Profile in Patients with Type 2 Diabetes Mellitus.", publicat in 2016 in Journal of The American College of Nutrition, autori Mohamad MI, El-Sherbeny EE, Bekhet MM.
  • Studiul "Glycemic and oxidative status of patients with type 2 diabetes mellitus following oral administration of alpha-lipoic acid: a randomized double-blinded placebo-controlled study.", publicat in 2012 in Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, autori Porasuphatana S, Suddee S, Nartnampong A, Konsil J, Harnwong B, Santaweesuk A.
  • Cartea "Non-Pharmaceutical Intervention Options For Type 2 Diabetes: Diets And Dietary Supplements (Botanicals, Antioxidants, and Minerals).", publicata in 2018 in https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25905290, autor Skye A McKennon et al. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279062/#non-phrma-intrvn-t2d.toc-background-of-complementary-and-alternative-medicine)
  • Analiza "Reduction of Fasting Blood Glucose and Hemoglobin A1c Using Oral Aloe Vera: A Meta-Analysis.", publicata in 2016 in Journal of Alternative and Complementary Medicine, autori Dick WR, Fletcher EA, Shah SA.

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0