Fumatul si riscul de AVC: ce trebuie sa stie fumatorii

Te-ai intrebat vreodata ce legatura exista intre fumat si riscul de a suferi un accident vascular cerebral (AVC)? Specialistii de la "The Stroke Foundation", din Australia, spun ca fumatul iti poate creste riscul de AVC sau de AVC ulterior, prin cresterea tensiunii arteriale si prin reducerea cantitatii de oxigen din sange.

Nicotina este substanta chimica ce face ca fumatul sa fie un obicei ce da dependenta. Fumul de tutun contine, potrivit aceleiasi surse, peste 4000 de substante chimice care se depun in plamani sau care sunt absorbite in fluxul sanguin.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Unele dintre aceste substante chimice deterioreaza sau distrug vasele de sange, ducand la ateroscleroza (ingustarea si intarirea arterelor). Acest aspect creste sansele de formare a unor cheaguri de sange in arterele care duc la creier si la inima.

Totodata, fumatul creste aderenta sangelui (proprietatea de a fi lipicios), iar aceasta trasatura creste, la randul ei, riscul formarii de cheaguri de sange.

Specialistii subliniaza ca este extrem de important sa te lasi de fumat, pentru ca o data ce vei renunta la acest viciu, schimbarea aceasta iti poate reduce riscul de AVC.

Care sunt riscurile fumatului?

Potrivit stroke.org.uk, fumatul te face de doua ori mai predispus la deces, daca ai un accident vascular cerebral, si, cu cat fumezi mai mult, cu atat mai mare este riscul tau de AVC.

Daca fumezi 20 de tigari pe zi, atunci esti de 6 ori mai predispus sa ai un accident vascular cerebral, comparativ cu un nefumator.

Fumul de tutun are multe efecte diferite asupra corpului uman, inclusiv ingrosarea sangelui (acesta devine mai dens), crescand riscul de formare a cheagurilor de sange si riscul de ingustare a arterelor importante, precum si limitand cantitatea de oxigen din sange.

Impactul fumatului

O treime din populatia Romaniei fumeaza (33%), iar cei mai multi fumatori au varste cuprinse intre 26 si 35 de ani, arata un studiu dat publicitatii in luna iunie a anului 2017. Potrivit Agerpres, frecventa fumatului este de cel putin un pachet de tigarete pe zi (40% dintre fumatori - peste 20 de tigarete pe zi). Frecventa este mai mare la fumatorii cu varste intre 36 si 45 de ani decat la ceilalti fumatori. In medie, barbatii sunt cei care fumeaza mai mult decat femeile (16 versus 12 tigarete pe zi).

Prof. dr. Florin Mihaltan de la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" afirma, la momentul in care studiul a fost publicat, ca "Unul din doi fumatori este afectat dupa 40 de ani de boli grave, netransmisibile, care scurteaza supravietuirea". Aceste boli care au legatura cu fumatul includ accidentul vascular cerebral, bolile de inima si unele cancere.

Cum poate fumatul sa cauzeze un AVC?

Potrivit expertilor britanici, fumul de tutun contine peste 7000 de substante chimice toxice, inclusiv monoxid de carbon, formaldehida, arsenic si cianura. Aceste substante chimice sunt transferate de la plamanii tai in fluxul de sange, modificand si deteriorand celulele din tot corpul. Modificarile pe care aceste substante chimice le cauzeaza pot sa iti creasca riscul de a avea un accident vascular cerebral.

Fumul de tigara poate afecta nivelurile colesterolului din corpul tau. Colesterolul este o substanta vitala din corpul tau, insa daca exista o cantitate prea mare de colesterol in sange, el poate cauza boli cardiovasculare si chiar AVC. Iar daca ai niveluri prea mici ale colesterolului "bun" (HDL-colesterol) in organism, acest aspect iti creste riscul de AVC.

Cand inhalezi fumul de tigara, monoxidul de carbon si nicotina intra in fluxul sanguin. Monoxidul de carbon reduce cantitatea de oxigen din sangele tau, iar nicotina iti face inima sa bata mai repede si astfel iti creste tensiunea arteriala. Acesti factori iti cresc riscul de a avea un AVC.

Totodata, fumatul poate declansa un episod de fibrilatie atriala, o afectiune a inimii care este un factor de risc pentru accidentul vascular cerebral.

Substantele chimice din fumul de tigara, totodata, fac ca trombocitele sau plachetele sanguine (un tip de celule din sange) mai predispuse sa se lipeasca unele de celelalte. Acest lucru iti creste sansa de a se forma un cheag de sange (trombus).

Acesti factori enumerati cresc riscul unui fumator de a dezvolta ateroscleroza, o afectiune in care arterele se ingusteaza si devin rigide, se intaresc. Astfel, se reduce circulatia sangelui si exista o probabilitate mai mare sa se formeze cheaguri de sange.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Daca un cheag de sange se formeaza intr-o artera care duce la creier, el poate cauza un AVC atunci cand blocheaza "alimentarea" cu sange a acelei parti a creierului. Acest tip de AVC este cunoscut sub numele de accident vascular ischemic, iar fumatul aproape ca iti dubleaza riscul de a avea un AVC ischemic.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0