Ce capcane ascunde tigara electronica

Multa lume a renuntat la tigara clasica in favoarea noilor accesorii din ce in ce mai populare in randul celor care vor sa faca o schimbare. Insa medicii spun ca tigara electronica ascunde cateva capcane.

Am stat de vorba cu prof. dr. Florin Mihaltan, medic primar pneumolog, specialist cunoscut in domeniul combaterii dependentei de tutun.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Iata ce parere are despre utilizarea tigarii electronice!

Capcanele tigarii electronice

Tigara electronica are doua capcane: una este legata de faptul ca in multe tari, America este exemplu, copiii au inceput sa debuteze cu tigara electronica si ulterior, acest lucru este vazut ca o trambulina pentru tigara reala. A doua capcana este ca o parte dintre adulti consuma si tigara electronica si tigari in paralel, ceea ce-i face sa fie in continuare dependenti. Mai exista o capcana: dependenta gestuala, pentru ca noi vorbim despre o dependenta farmacologica, de nicotina, dependenta intr-un context psihologic si o dependenta comportamentala. Iar tigara electronica intretine dependenta comportamentala. Are toate calitatile ca sa se poata folosi exact ca o tigara”, spune prof. dr. Florin Mihaltan, medic primar pneumolog.

Tigara electronica functioneaza sau nu?

La ora actuala, tigara electronica nu este inca pe lista recomandarilor specialistilor in ceea ce priveste combaterea dependentei de tutun. “Exista mesaje contradictorii care nu permit ca aceasta tigara electronica sa aiba recomandari medicale. Exista o tara care e acceptat ca aceasta tigara electronica sa fie recomandata, Marea Britanie. Aceasta dintr-un singur considerent, avand in vedere studiile care s-au facut pentru fumatorul sever, cel care spune: pe mine nu ma intereseaza nimic, nu aveti cu ce sa ma ajutati, nu e important, eu vreau sa fumez.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Acestor persoane li s-a lasat tigara electronica si li s-a spus: puteti incerca atunci cand doriti. Si s-a constatat ca o parte dintre ei au trecut pe tigara electronica in final, chiar daca nu pareau interesati de o oferta de a controla dependenta lor sau de a intrerupe consumul de tutun. Si acest lucru poate ca in viitor va naste o recomandare pentru acei mari fumatori severi, dependenti, care au epuizat toate sfaturile medicale”, adauga prof. dr. Florin Mihaltan, medic primar pneumolog.

Exista si alte semne de intrebare. “Ce nu se stie - si urmeaza sa fie confirmat - este cat de nociva este vaporizarea aceasta pentru plamani, sunt studii in derulare. In plus, multi dintre comercianti nu fac oficial publice toate ingredientele tigarii electronice. S-ar putea ca UE sa impuna in timp standardizarea cartuselor, s-ar putea ca cei de la OMS s-o faca, dar acest lucru nu va garanta trecerea oficiala catre recomandarea acestei tigari electronice de catre cadrele sanitare”, conchide prof. dr. Florin Mihaltan, medic primar pneumolog.

Ce stim despre tigara electronica:

  • Cantitatea de nicotina introdusa in corp difera in functie de tigara electronica si de lichidul folosit, insa de multe ori este exact aceeasi ca intr-o tigara normala.
  • Pe langa nicotina, tigara electronica te expune si la alte substante care pot fi toxice. Totusi, tigara obisnuita contine mai multe substante toxice.
  • Tigara electronica poate cauza dependenta, la fel ca o tigara obisnuita.
  • Renuntarea la tigara obisnuita in favoarea celei electronice reduce expunerea la unele substante cancerigene, insa riscul de cancer si de alte afectiuni pulmonare nu dispare complet.
  • Tigara electronica este mai tentanta pentru tineri, de aceea multi adolescenti devin dependenti de aceasta. Designul modern al acesteia, mirosul mai putin pregnant si persistent, precum si aromele ce pot fi folosite fac din tigara electronica un device considerat cool de catre tineri.
  • Nu se cunosc inca efectele pe termen lung ale utilizarii tigarii eletronice, studii pe aceasta tema fiind inca in desfasurare. Insa medicii sunt de parere ca efectele pe termen lung sunt la fel de daunatoare ca si in cazul tigarilor normale.  

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0