Beneficiile renuntarii la fumat & metode eficiente

Știați că o țigară conține peste 4.000 compuși chimici dintre care 43 sunt cancerigeni și 300 sunt substanțe toxice? Am abordat acest subiect întrucât în țara noastră un număr îngrijorător de oameni fumează!
 

Există și o veste bună: studiile făcute în ultimii ani relevă faptul că 70% dintre cei care fumează doresc să abandoneze acest viciu! În ciuda acestei dorințe “arzătoare”, la propriu și la figurat, renunțarea este foarte grea și încercările multora eșuează sistematic. Asta pentru că dependența de nicotină și de tutun este mai puternică decât cea de alcool și se poate compara cu dependența de opioide! Mai nou însă, geneticienii au izolat chiar și situl cromozomial al genei responsabile de greutatea de a abandona un viciu, dar până la aplicarea acestei descoperiri, trebuie să ne bazăm pe voință și pe puterea de convingere a medicilor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cum poți deveni iar nefumător/nefumătoare?

Mulți simt nevoia unui sprijin din afară - un medic, un psihoterapeut, un tratament medicamentos, un “tovarăș“ de renunțare, coleg sau rudă apropiată, acupunctura, homeopatie, hipnoza și altele. Femeile fumătoare se tem de creșterea în greutate și pe buna dreptate (la cele mai multe s-a constat o creștere medie de 5 kg în șase luni după abandonarea fumatului), însă riscul e mic față de câștigul pentru sănătate și frumusețe!

Cele mai dificile momente din timpul renunțării la nicotină sunt legate de sevrajul nicotinic, caracterizat prin iritabilitate, oboseală, durere de cap, somnolență, scăderea atenției și concentrării și, bineînțeles, dorința puternică de a aprinde o țigară. Durata acestui sevraj este variabilă, în funcție și de gradul de dependență; cel mai mare grad fiind considerat la persoanele care fumează imediat după ce s-au trezit, chiar înainte de a se da jos din pat și, desigur, la cei care depășesc un pachet de țigări pe zi.

Pentru eliminarea acestor efecte există medicația specifică; ea înlocuiește total sau parțial nivelul de nicotină din sânge (fumatul unei țigări produce 1mg de nicotină). Cu ajutorul medicamentelor și prin modificarea comportamentului, un fumător se poate transforma cu “puțin efort” într-un veritabil nefumător, care își va pune în scurt timp întrebarea: “la ce-mi trebuia mie fumatul?”

Beneficiile renunțării la fumat

E adevărat că mulți se “lasă” după primul infarct sau accident vascular cerebral, după o răceală sau chiar o pneumonie puternică, care îi țintuiește la pat. Fumatul este strâns legat de scăderea imunității, de ateroscleroză și de bolile cardiovasculare, dar și de alte boli grave, precum cancerul și bolile sistemice. Și nu e vorba doar de cancerul de plămâni, căi respiratorii și esofag, ci și de cancerul de uter, sân, pancreas, vezică urinară și colon!

Sănătatea cardiovasculară și renunțarea la fumat

Renunțarea la fumat este una dintre cele mai importante acțiuni pe care le poate lua un dependent de nicotină pentru a-și reduce riscul de boli cardiovasculare.

Renunțarea la fumat:

  • reduce riscul de îmbolnăvire și deces din cauza bolilor cardiovasculare.
  • reduce markerii inflamației și hipercoagulabilitatea.
  • duce la o îmbunătățire rapidă a nivelului de colesterol al lipoproteinelor de înaltă densitate (HDL-C).
  • reduce dezvoltarea aterosclerozei subclinice și încetinește progresia acesteia în timp.
  • reduce riscul de boală coronariană, riscul scăzând brusc la 1-2 ani de la renunțarea la fumat.
  • reduce riscul de îmbolnăvire și deces prin accident vascular cerebral.
  • reduce riscul de anevrism de aortă abdominală.
  • poate reduce riscul de fibrilație atrială, moarte subită cardiacă, insuficiență cardiacă, tromboembolism venos și boală arterială periferică (PAD).

Renunțarea la fumat după un diagnostic de boală coronariană:

  • reduce riscul decesului prematur.
  • reduce riscul de deces din cauza bolilor de inimă,
  • reduce riscul de a avea un prim atac de cord sau un alt atac de cord

Sănătatea căilor respiratorii și renunțarea la fumat

Renunțarea la fumat este una dintre cele mai importante acțiuni pe care le poate lua un dependent de nicotină pentru a-și reduce riscul de boli respiratorii.

Renunțarea la fumat:

  • reduce riscul de a dezvolta BPOC.
  • la pacienții cu BPOC, încetinește progresia bolii și reduce pierderea funcției pulmonare în timp.
  • reduce simptomele respiratorii (de exemplu, tusea, producerea de spută, respirația șuierătoare).
  • reduce infecțiile respiratorii (de exemplu, bronșita, pneumonia).
  • poate îmbunătăți funcția pulmonară, poate reduce simptomele și poate îmbunătăți rezultatele tratamentului în rândul persoanelor cu astm bronșic.

Cancerul și renunțarea la fumat

Renunțarea la fumat reduce riscul a 12 tipuri de cancer diferite, inclusiv:

  • leucemie mieloidă acută (AML)
  • vezica urinară
  • cancer pulmonar
  • Col uterin
  • colon și rect
  • esofag
  • rinichi
  • ficat
  • gura și gâtul (cavitatea bucală și faringe)
  • pancreas
  • stomac
  • laringe

Pentru supraviețuitorii de cancer, renunțarea la fumat poate îmbunătăți prognosticul și poate reduce riscul de deces prematur.

Sănătatea reproductivă și renunțarea la fumat

Renunțarea la fumat este una dintre cele mai importante decizii pe care le pot lua femeile care fumează pentru o sarcină sănătoasă și un copil sănătos. Cel mai bun moment pentru femei pentru a renunța la fumat este înainte de a încerca să rămână însărcinate. Dar renunțarea oricând în timpul sarcinii poate aduce beneficii sănătății mamei și bebelușului.

Renunțarea la fumat: 

  • înainte de sarcină sau la începutul sarcinii reduce riscul pentru un copil mic pentru vârsta gestațională.
  • în timpul sarcinii reduce riscul de a naște un copil cu greutate mică la naștere.
  • la începutul sarcinii elimină efectele adverse ale fumatului asupra creșterii fetale.
  • înainte de sarcină sau la începutul sarcinii poate reduce riscul nașterii premature.

Beneficii pentru frumusețe

Și frumusețea are de suferit de pe urma acestui viciu nesănătos, iar renunțarea la fumat se va vedea pe chipul fostului fumător sau fostei nefumătoare.  Dinții nu vor mai fi în pericol de a se îngălbeni sau chiar de a se îmbolnăvi (fumatul potențează parodontoza). Respirația și tenul vor fi mai proaspete, hainele și casa au șansa de a mirosi mai frumos, copiii și prietenii te vor îmbrățișa mai des și vor fi feriți de efectele nocive ale fumatului pasiv (infecții ale căilor respiratorii, astm și diverse alergii, otite).

Renunțarea la fumat  - Metode care funcționează

Cele mai bune rezultate (fără “recăderi”) s-au constatat la cei care au apelat la consultanța specifică, la specialiști cu experiență. Este adevărat că aceasta costă, poate tot atât de mult cât 30 de pachete de țigări pe lună (faceți un calcul și decideți dacă e rentabil). Dacă nu vă permiteți un consultant, faceți măcar rost de informații privind întreruperea fumatului - există broșuri, site-uri pe internet, linii telefonice gratuite. 

Mulți spun că data începerii renunțării trebuie aleasă cu atenție. Sunt oportune: data de luni, plecarea în vacanță, o aniversare. Nu încercați să vă lăsați de fumat într-o perioadă evidentă de stres (noi contracte, bilanțuri etc) pentru că șansele de eșec sunt mari.

Evitați pe cât posibil locurile și situațiile care vă crează necesitatea fumatului (baruri, pauze de cafea, trafic, mese de afaceri), iar dacă nu le puteți evita pregătiți-vă un arsenal de combatere a dorinței de aprindere a țigării: bomboane fără zahăr, gumă de mestecat, fructe etc.

Oprirea bruscă, totală, este cea mai bună metodă de renunțare la fumat.

Cu ajutorul unui medic, cel de familie, de exemplu, vă puteți alege una dintre cele mai indicate metode de terapie medicamentoasa de suport. Chiar daca unele produse se eliberează fără prescripție medicala, este bine să vă sfătuiți cu un medic. 

Iată ce metode pot fi de ajutor în perioada renunțării la țigări:
-     guma de mestecat cu nicotină - în 24 de ore se pot mesteca 15-30 de bucăți; studiile efectuate pe pacienți au relevat că majoritatea au reușit după 1-3 luni de “mestecare” zilnică. Nu creează dependenta .
-     plasture cu nicotină transdermic - se folosește într-o doză constantă sau descrescătoare, pe o perioadă variabilă, până la 6 săptămâni.
-     spray nazal cu nicotină – se eliberează cu prescripție medicală și se poate folosi împreună cu guma sau cu plasturele cu nicotină, mai ales la cei cu dependență severă.
-     nebulizator cu nicotină - arată că un portțigaret și conține nicotină impregnată cu mentol din care se inhalează de fiecare dată când se “simte nevoia de tutun”.

Agenții farmacologici non-nicotinici:
-     bupropion (dopaminergic, tablete cu eliberare continuă) – se recomandă și se monitorizează de către medic pentru că, deși are o rată crescută de succes, influențează tensiunea arterială și poate provoca crize convulsive.
-     buspiron (tablete) - ajută pacienții cu anxietate după sevrajul nicotinic.

Fumătorii depresivi trebuie să abandoneze acest obicei doar sub consilierea medicului (este cunoscut riscul de agravare a depresiei) și cu terapie medicamentoasă substitutivă.

Cum afectează fumatul pielea feței? Dar alte tegumente? 

Fumatul alterează structura pielii. Un articol publicat în revista de medicină „LANCET” demonstrează că fumatul activează genele responsabile de producerea unei enzime din piele care distruge fibrele de  colagen. Colagenul este proteina de bază din piele care menține elasticitatea și distrugerea ei are ca urmare diminuarea fermității pielii. Deci nu numai fața este afectată , ci și pielea de pe întregul corp.

Care sunt aceste efecte?

Tenul capătă o culoare gălbuie, riduri fine apar în jurul ochilor și buzelor. Încercați să vă priviți în oglindă când aprindeți o țigară și notați ridurile ce se formează în jurul buzelor, urmate de “încrețirea” ochilor ca să vă protejați de fumul exalat. De fiecare dată când aprinzi o țigară o mulțime de produși chimici invadează pielea și e nevoie de cel puțin 10 minute pentru ca organismul să-și revină. E ca și cum încercați să vă sufocați pielea lipsind-o de prețiosul oxigen. Imaginați-vă pielea la 40 de ani: gălbui-cenușie, lipsită de strălucire, iritată, cu riduri, tonus diminuat - un tablou deloc încântător.

Nu este niciodată prea târziu să spuneți NU fumatului!

Dar asupra altor tegumente (pielea degetelor, buze) ce efecte are fumul de țigară? 

Degetele se îngălbenesc de la nicotină. Asta se întâmplă și la nivelul buzelor, limbii, mucoasei gurii, iar pe dinți se depune un tartru periculos și inestetic.

Efectele sunt reversibile? Ne putem recapătă frumusețea abandonând acest obicei?

Bineînțeles! După o lună veți observa o îmbunătățire a culorii pielii, ochii vor fi mai limpezi și mai odihniți, fără cearcăne. După alte două luni hidratarea pielii se va îmbunătăți și, prin urmare tenul, va fi mai luminos. După trei luni dinții vor fi mai albi, veți respira mai bine și nu veți mai obosi după doar două trepte urcate, veți avea mai multă energie și mai multă poftă de viață. 
Iar peste un an, cu banii economisiți vă puteți oferi un cadou consistent. Și îl meritați! 

Ce efecte are, pe termen lung, renunțarea la fumat 

Potrivit Asociației Americane a Inimii din Statele Unite ale Americii, corpul tău începe să-și revină atunci când te lași de fumat:

  • În primele 20 de minute: tensiunea arterială și ritmul inimii se recuperează de la vârfurile induse de nicotină.
  • După 12 ore: nivelurile de monoxid de carbon din sânge revin la normal.
  • După două săptămâni: circulația și funcția pulmonară încep să se îmbunătățească.
  • După una până la nouă luni: respirația redevine limpede și mai profundă; nu te mai confrunți cu tuse și dificultăți de respirație.
  • După un an: riscul de boală coronariană este redus cu 50%.
  • După 5 ani: Riscul apariției cancerului gurii, gâtului, esofagului și vezicii urinare este redus la jumătate. Riscurile de cancer de col uterin și accident vascular cerebral se diminuează și ele.
  • După 10 ani: Riscul de cancer de laringe, pancreas sau la plămâni scade.
  • După 15 ani: riscul de boală coronariană este același cu cel al unui nefumător.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Cancer Society - Health Benefits of Quitting Smoking Over Time
https://www.cancer.org/healthy/stay-away-from-tobacco/benefits-of-quitting-smoking-over-time.html
Centers for Disease Control and Prevention - Benefits of Quitting
https://www.cdc.gov/tobacco/quit_smoking/how_to_quit/benefits/index.htm
American Heart Association - The Benefits of Quitting Smoking Now
https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-lifestyle/quit-smoking-tobacco/the-benefits-of-quitting-smoking-now

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0