Cum recunosti dependenta de alcool si cum o tratezi
Alcoolul este substanta de abuz cea mai larg disponibila si cea mai acceptata din punct de vedere cultural. 90% din oamenii din majoritatea societatilor vestice consuma alcool, iar problemele legate de alcool apar la 30% din bautori.
Definitia alcoolismului se refera la afectari repetate in domenii diferite ale existentei unei persoane, din cauza alcoolului, in pofida carora persoana continua sa consume bauturi alcoolice.
Tulburarile asociate cu consumul de alcool se pot clasifica in 3 grupe:
- Tulburari legate de efectele directe ale alcoolului asupra creierului: intoxicatia, sevrajul, delirium de sevraj si halucinoza alcoolica
- Tulburari legate de comportamentul care se asociaza cu alcoolul: abuzul si dependenta
- Tulburari cu efecte persistente: dementa alcoolica, encefalopatia Wernicke, sindromul Korsakoff
Epidemiologia consumului de alcool:
- A baut cel putin o data – 90%
- Bea in prezent – 60-70%
- Probleme temporare – 40%
- Abuz – barbati 10%, femei 5%
- Dependenta – barbati 10%, femei 3-5%
Cauze alcoolism
Ipoteza genetica: rudele apropiate ale alcoolicilor au risc de 4 ori mai mare de a avea probleme legate de consumul de alcool
Ipoteza psihologica: efectul anxiolitic, antidepresiv si relaxant al alcoolului poate reprezenta o solutie facila de gestionare a stresului sau a unor situatii traumatizante
Ipoteza comportamentala: alcoolismul este un comportament invatat prin premiere si intarire, dupa primul contact cu alcoolul.
Semne si simptome alcoolism
- Toleranta - manifestata prin nevoia de a ingera cantitati din ce in ce mai mari pentru a obtine efectul dorit.
- Sevrajul - la oprirea brusca a consumului apar semne specifice fizice si psihice care dispar daca se consuma alcool. Semnele sunt : anxietate, neliniste psihomotorie, transpiratii, tremor la nivelul extremitatilor, stare de rau general, greata, varsaturi.
- Exista eforturi succesive de reducere sau incetare a consumului de alcool, dar care sunt lipsite de succes.
- Se investesc timp si bani pentru obtinerea sau consumul de alcool, dar si pentru recuperarea dupa efectele acestuia.
- Celelalte activitati cotidiene sunt treptat abandonate in favoarea consumului.
- Exista o afectare semnificativa clinic a functionarii sociale si personale.
- Uzul de alcool este continuat in ciuda constientizarii problemei sau aparitiei unor complicatii fizice.
Complicatiile dependentei de alcool
- Digestive: steatoza hepatica, risc pentru pancreatita acuta, esofagita, gastrita, ciroza hepatica.
- Cardiovasculare: hipertensiunea arteriala, cardiomiopatia alcoolica cu tulburari de ritm cardiac ce pot deveni fatale.
- Neurologice: neuropatia periferica, encefalopatia hepatica cu confuzie, agitatie.
- Psihiatrice: sindromul de sevraj simplu sau complicat , dementa alcoolica, depresia alcoolica.
Tratament alcoolism
Obiectivele tratamentului sunt:
- Cresterea motivatiei pentru abstinenta
- Stabilizarea starilor fizice acute sau psihiatrice
- Identificarea resurselor de suport social si corectarea lor
- Ameliorarea integrarii profesionale
- Cresterea sanselor de reusita a tratamentului prin mentinerea aderentei la structuri post-cura sau grupuri self-help, cum sunt Alcoolicii Anonimi
- Suport prelungit pentru restructurarea unei vieti fara alcool si pentru diminuarea riscurilor recaderilor
Tratamentul sevrajului la alcool
Sevrajul apare la circa 12 ore de la ultima ingestie de alcool si atinge un maximum de intensitate in 48-72 de ore. Reprezinta o urgenta medicala care poate genera deces in lipsa unei conduite terapeutice adecvate .
Presupune revitaminizare cu preparate care sa contina obligatoriu vitamina B1, administrare de preparate minerale cu zinc, magneziu, vitamina D, hidratare orala si/sau terapie intravenoasa.
Benzodiazepinele de tip diazepam sau lorazepam sunt cele mai utilizate. Dozele sunt ajustate de medicul psihiatru in functie de severitatea simptomelor, cantitatea de alcool ingerata zilnic si perioada de consum, gradul de afectare al ficatului sau alte organe cu risc vital.
Tratamentul de mentinere pentru pacientul cu alcoolism
Mentinerea abstinetei totale presupune in primul rand acceptarea de catre pacient a existentei unei probleme legate de consumul de alcool.
Sunt eficiente terapiile de grup de tip alcoolici anonimi si terapia familiala.
Disulfiram - Antalcol – este un medicament care genereaza o reactie extrem de neplacuta la ingestia chiar si a unei cantitati mici de alcool, cu dureri de cap cu caracter pulsatil, transpiratii, anxietate, dificultati respiratorii, slabiciune, confuzie. Rar pot aparea complicatii care pot duce la deces.
Naltrexona - Revia – scade dorinta de a consuma alcool, ajutand astfel pacientul sa ramana abstinent. Este mult mai eficienta ca parte a unui program complex de interventie la care se adauga psihoterapia.
Acamprosatul – creste ratele abstinentei.
Majoritatea psihiatrilor recomanda ca pacientul dependent de alcool sa ramana abstinent toata viata si descurajeaza incercarile de a bea normal.
Sursa foto: Shutterstock
Login
Înregistrează-te
Vă mulțumim!
Cererea de înregistrare a fost trimisa cu succes. Pentru a finaliza creearea contului pe acest website te rugam să intri pe adresa de email înscrisă în formular și să confirmi potrivit instrucțiunilor din mailul pe care îl vei primi din partea noastră.
În funcție de providerul tău de email mesajul de confirmare poate ajunte într-un interval de până la 30 de minute. vă rugam verificați și folderul Spam/Junk mail.