Sevrajul – de ce apare, cand e necesar ajutorul medical si cum se trateaza

1. Despre sevraj

● Ce este sevrajul

● Cauze sevraj

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

● Simptome sevraj

● Tipuri de sevraj, in functie de substanta care a provocat dependenta

● Diagnosticare sevraj

● Complicatii sevraj

2. Tratament sevraj

3. Prevenire sevraj

Despre sevraj

Sevrajul este starea care se instaleaza atunci cand organismul nu mai primeste o substanta la care a devenit dependent – poate fi vorba despre cofeina, alcool, droguri sau tutun. Severitatea sevrajului difera in functie de substanta care a cauzat dependenta, de timpul de expunere la substanta respectiva, de starea de sanatate si de varsta individului, precum si de personalitatea sa. Dependenta poate fi atat fizica, cat si psihica – sevrajul se manifesta si la nivel fizic, si la nivel mintal.

Ce este sevrajul

Sevrajul este un cumul de simptome ce apare in urma renuntarii la o substanta fata de care individul a dezvoltat dependenta. Creierul este cel care declanseaza instalarea sevrajului, din cauza ca nu mai primeste substanta cu care era obisnuit – poate fi vorba despre alcool, nicotina, droguri si nu numai.

Uneori, sevrajul poate pune in pericol viata individului – de pilda, sevrajul la alcool poate cauza decesul. In medie, in 20% din cazuri, sevrajul este fatal pentru alcoolicii care renunta brusc si fara ajutor de specialitate la consumul de alcool. In functie de substanta care a determinat instalarea sevrajului, durata acestuia poate sa fie de cateva zile, dar si de cateva saptamani.

Cauze sevraj

Sevrajul este cauzat de incetarea administrarii substantei care a cauzat dependenta. Atunci cand un alcoolic, un fumator, un consumator de droguri ori un dependent de cafea renunta la substanta respectiva, se instaleaza sevrajul, care este, de fapt, modul prin care creierul trage un semnal de alarma si cere o noua doza. Sevrajul este una dintre principalele cauze ale recaderii la persoanele care se straduiesc sa isi vindece dependentele.

Simptome sevraj

Simptomele sevrajului difera in functie de substanta care a creat dependenta. In general, insa, sevrajul se manifesta prin simptome complet opuse fata de cele declansate de consumul substantei respective. De exemplu, daca unui alcoolic consumul de alcool ii ofera o stare de liniste, de relaxare, sevrajul ii va cauza neliniste, anxietate, tremur si alte simptome la fel de neplacute.

Sevrajul poate fi acut sau post acut. Cel acut se manifesta imediat ce se opreste administrarea substantei adictive, in timp ce sevrajul post acut se poate manifesta la cateva saptamani dupa oprirea consumului. Sevrajul post acut are simptome de natura psihica, nu fizica.

Simptome sevraj acut

Sevrajul acut se manifesta prin simptome precum:

• Anxietate, depresie

• Tremur

• Greata, varsaturi

• Bufeuri, transpiratii

• Hipertensiune

• Dureri (de cap, musculare, articulare)

• Agitatie, neliniste

• Irascibilitate

• Ameteli

• Confuzie

• Febra, frisoane

• Halucinatii

• Insomnii

Simptomele sevrajului difera in functie de substanta adictiva care au declansat instalarea acestuia.

Simptome sevraj post acut (sevraj cronic)

Sevrajul post acut se manifesta doar la nivel mintal, si are urmatoarele simptome:

• Anxietate, depresie

• Irascibilitate

• Apatie, lipsa interesului fata de orice activitate

• Insomnii, oboseala accentuata

• Reducerea libidoului

• Pofta de substanta la care individul a renuntat

• Cosmaruri

Sevrajul post acut este cel care cauzeaza, de multe ori, recaderea. Acest tip de sevraj poate persista saptamani, luni sau chiar ani, in functie de fiecare pacient.

Tipuri de sevraj, in functie de substanta care a provocat dependenta

Fiecare substanta adictiva creeaza un anumit tip de dependenta si un anumit tip de sevraj – iata care sunt trasaturile celor mai des intalnite tipuri de sevraj.

Sevrajul alcoolic

Sevrajul alcoolic este unul dintre cele mai periculoase, acesta punand viata pacientului in pericol daca renuntarea la alcool se face brusc, dupa multi ani de consum. De aceea, se recomanda alcoolicilor sa apeleze la ajutor de specialitate pentru combaterea acestei dependente si pentru ameliorarea simptomelor cauzate de sevraj.

Simptomele cauzate de sevrajul la alcool sunt: hiperactivitate, anxietate, tremor, transpiratii, greata, puls accelerat, hipertensiune, febra, halucinatii si rareori delirium tremens (apare la mai putin de 5% dintre alcoolici). Delirium tremens se manifesta prin convulsii, halucinatii, dezorientare, anxietate severa, palpitatii – pacientul care sufera de o asemenea problema are nevoie de ingrijiri medicale de urgenta.

Sevrajul nicotinic

Nicotina din tigari este o substanta extrem de adictiva, de aceea fumatorii care incearca sa renunte la tutun se confrunta cu simptome specifice sevrajului. Sevrajul nicotinic se manifesta astfel: pofta intensa de tigara, transpiratii, greata, crampe abdominale, constipatie si flatulenta, dureri de cap, tuse, durere in gat, insomnii, probleme de concentrare, nervozitate, pofta crescuta de mancare, crestere in greutate si stari depresive.

Sevrajul poate fi evitat sau macar ameliorat prin terapia de substitutie a nicotinei pe o perioada determinata – daca pacientul renunta la tigari, insa foloseste apoi pentru o scurta perioada de timp plasturii sau gumele de mestecat cu nicotina, riscul de sevraj este redus.

Sevrajul cofeinic

Cofeina este cea mai consumata substanta psihoactiva la nivel mondial. Aceasta actioneaza precum un stimulent pentru sistemul nervos central, influentand activitatea neuronala, sporind atentia si reducand oboseala.

Odata cu eliminarea cofeinei din rutina zilnica, poate aparea sevrajul care se manifesta prin urmatoarele simptome: dureri de cap, oboseala, anxietate, probleme de concentrare, stari depresive, irascibilitate ori tremur.

Sevrajul la tranchilizante

Tranchilizantele sunt clasa de medicamente cu efect antidepresiv, anxiolitic si sedativ. Benzodiazepinele (diazepam, lorazepam, alprazolam), nebenzodiazepinicele (trimetozina), precum si preparatele combinate (amixid, antares) sunt tranchilizante recomandate de medici in tratarea depresiilor, a anxietatii, a tulburarilor de panica si nu numai.

Din pacate, insa, acestea sunt adictive, ceea ce inseamna ca pacientul care urmeaza un asemenea tratament prezinta risc crescut de dependenta. Din aceasta cauza, renuntarea la tranchilizante se face la recomandarea medicului, prin reducerea treptata a dozelor administrate, astfel incat sevrajul sa fie evitat sau macar ameliorat.

Pentru a reduce riscul de sevraj, medicul poate recomanda folosirea unui altui tranchilizant pe o perioada limitata, astfel incat organismul sa nu simta lipsa substantei administrate. Simptomele sevrajului la antidepresive sunt: vederea incetosata, durerile de cap, starea de neliniste, starile depresive, anxietatea, uscaciunea gurii, ametelile si confuzia, transpiratiile.

Sevrajul la opioide

Opioidele sunt substante care, la baza, trateaza durerea. Dupa administrarea unei substate din clasa opioidelor pret de cateva saptamani sau chiar mai mult, individul capata dependenta, ceea ce inseamna ca va avea de-a face cu sevrajul daca renunta la administrarea substantei respective.

Dependenta cauzata de aceste substante este fizica, dar poate fi si psihica. Din categoria opioidelor fac parte: codeina, heroina, metadona, morfina, hidrocodonul si hidromorfonul. Sevrajul la opioide se manifesta prin simptome precum: irascibilitate, anxietate, oboseala, insomnii, dureri musculare, greata, varsaturi, diaree, febra, frisoane, transpiratii abundente, lacrimarea ochilor si curgerea nasului.

In general, sevrajul la opioide nu pune viata pacientului in pericol in vreun fel. De multe ori, in cazul unui sevraj agresiv, medicii pot folosi tratamentul de substitutie, pentru ameliorarea simptomelor. Metadona este adesea folosita in acest sens, daca se doreste ameliorarea sevrajului la heroina.

Diagnosticare sevraj

Diagnosticarea sevrajului se face in urma anamnezei si a examinarii fizice. Se pot folosi si analize de sange, pentru detectarea substantelor ingerate sau injectate recent. In cazul sevrajului la alcool, medicul va cauta semnele specifice delirium tremens, astfel incat sa isi dea seama daca viata pacientului este pusa in pericol si acesta necesita spitalizare. Semnele care tradeaza aceasta complicatie sunt: deficit de atentie, probleme de memorie, debusolare, confuzie, probleme de perceptie, halucinatii, tremur, convulsii.

Complicatii sevraj

Sevrajul poate avea complicatii precum paranoia, depresia, confuzia ori delirium tremens – specific sevrajului la alcool. Delirium tremens este cel mai grav sindrom ce poate aparea pe fondul sevrajului la alcool. Acesta apare la persoanele care au consumat bauturi alcoolice in exces ani la rand – debuteaza la 2-4 zile dupa renuntarea la alcool.

Doar 5% dintre persoanele care sufera de sevraj in urma renuntarii la consumul de alcool au de-a face cu delirium tremens. Simptomele acestei complicatii sunt: agitatia severa, delirul, tremur, dezorientare, halucinatii, aritmie, hipertensiune si transpiratii abundente. Aceste simptome pot persista timp de o saptamana. Dintre toti pacientii cu delirium tremens, 5% decedeaza din cauza aritmiei ori din cauza complicatiilor acestui sindrom (pneumonie).

Tratament sevraj

Sevrajul poate fi ameliorat, ba chiar si evitat, prin tratament, de aceea e indicat sa se apeleze la un medic in perioada detoxifierii – acesta va ajuta pacientul sa treaca mai usor de perioada sevrajului, astfel incat sa reduca riscul de deces sau de recadere. In functie de dependenta si de severitatea sevrajului, tratamentul poate necesita spitalizare ori poate fi administrat la domiciliu.

Tratamentul medicamentos si ingrijirile medicale pentru sevraj

In functie de sevraj, se pot folosi anumite medicamente pentru ameliorarea simptomelor. De pilda, sevrajul nicotinic poate fi combatut prin terapia de substitutie, pe baza de plasturi sau gume de mestecat cu nicotina.

Pe de alta parte, sevrajul la heroina poate fi ameliorat prin administrarea de metadona – substanta medicamentoasa din aceeasi clasa, insa care poate ajuta pacientul sa renunte la heroina fara sa aiba un sevraj foarte agresiv.

Si in cazul antidepresivelor se pot folosi doze mici din alte substante medicamentoase pentru ameliorarea sevrajului. Sevrajul la alcool necesita ingrijiri medicale pentru combaterea simptomelor precum aritmia.

Tratamentul simptomatic va ameliora manifestarile sevrajului, ajutand pacientul sa faca fata cu bine situatiei in care se afla si sa previna, totodata, o recadere. Antidepresivele si anxioliticele pot fi folosite pentru tratarea depresiei si a tulburarilor anxioase aparute pe fondul sevrajului la alcool sau droguri. Medicul psihiatru este cel in masura sa recomande asemenea medicamente.

In cazul dependentei de alcool, de pilda, sunt recomandate si suplimente alimentare cu vitamine, care sa trateze carentele nutritionale produse de-a lungul timpului de consumul de alcool.

Consilierea psihologica in sevraj

Consilierea psihologica este esentiala in tratarea sevrajului. Terapia cognitiv comportamentala, de pilda, va ajuta pacientul sa identifice tiparele de gandire gresite, care l-au facut sa devina dependent, dar totodata il va ajuta si sa le modifice cu unele corecte.

Sustinerea psihologica, oferita de un specialist, poate face diferenta dintre un sevraj bland si unul agresiv, care poate favoriza recaderea. Pacientul in sevraj ar trebui sa apeleze la ajutorul unui psiholog si/ sau psihiatru pe toata perioada sevrajului, dar si dupa, astfel incat riscul de recadere sa ramana foarte mic.

Sustinerea apropiatilor in sevraj

Si sustinerea persoanelor dragi este foarte importanta in reusita combaterii dependentei si a depasirii sevrajului. Cu toate ca persoana care se afla in sevraj este dificila si adesea refuza orice ajutor primit, pe termen mediu si lung se va dovedi eficient sprijinul oferit de cei apropiati.

Daca vrei sa ajuti o persoana care se afla in sevraj, fa tot posibilul pentru a-i distrage atentia de la simptomele resimtite. Incearca sa ii reamintesti, intr-un mod cat se poate de subtil, de ce e important sa combata dependenta si sa nu revina la obiceiurile nesanatoase. Chiar daca persoana va suferi o recadere, cei dragi trebuie sa ii ramana alaturi si sa o sustina in continuare. Singuratatea este un factor care contribuie la instalarea si mentinerea dependentei.

Ingrijiri la domiciliu pentru sevraj – remedii la indemana

Pacientul care sufera de sevraj poate ameliora simptomele resimtite si printr-o serie de strategii simple si la indemana, care ii vor imbunatati starea. Imediat ce se observa aparitia unor simptome agresive, se recomanda apelarea la ajutor medical de urgenta.

Hidratarea

Hidratarea este cea mai eficienta metoda pe care o ai la indemana pentru accelerarea procesului de detoxifiere a organismului. Cu cat consumi mai multa apa, cu atat mai rapid vor fi eliminate toxinele din organismul tau. Bea multa apa, ceaiuri, consuma supe si smoothie-uri bogate in vitamine si vei observa ca te vei simti mai bine.

Dieta echilibrata

O dieta sanatoasa si echilibrata va sustine, de asemenea, pacientul pe perioada sevrajului. Se recomanda fructele, legumele, carnea slaba, pestele, semintele si cerealele integrale pentru ca organismul sa beneficieze de nutrientii de care are nevoie. Daca sevrajul sa manifesta prin varsaturi si alte simptome gastrointestinale, e indicat regimul alimentar bazat pe supe.

Terapii alternative (acupunctura, masajul)

Terapiile alternative precum acupunctura, masajul terapeutic ori aromaterapia pot fi folosite pentru ameliorarea simptomelor sevrajului, mai ales de catre pacientii care cred cu tarie ca acestea sunt eficiente.

Yoga, pilates sau alt tip de miscare usoara

Sportul face sevrajul mai usor de suportat si grabeste perioada de detoxifiere, insa nu se recomanda antrenamentele intense, care maresc ritmul cardiac si care pot accentua simptomele neplacute. Yoga, pilates, inotul sau plimbarile in natura sunt activitati care pot fi de mare ajutor pacientului care sufera de sevraj.

Prevenire sevraj

Cea mai eficienta modalitate prin care poate fi prevenit sevrajul consta in evitarea consumului de substante de orice natura. Tutunul, drogurile, alcoolul si unele medicamente sunt adictive, ceea ce inseamna ca exista risc crescut ca cel care le consuma sa dezvolte dependenta, mai ales daca vorbim despre consumul abuziv.

Pe de alta parte, daca dependenta s-a instalat deja, sindromul poate fi prevenit la unii pacienti, insa pentru asta este nevoie de ajutor medical. Specialistii sunt cei care pot face anumite recomandari in timpul detoxifierii organismului pacientului dependent, astfel incat sevrajul sa fie prevenit.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0