Ce faci dacă ai băut prea mult alcool? Sfaturi să eviți mahureala de a doua zi

Weekend-urile pot fi momentul ideal pentru a te relaxa, în compania prietenilor și a câtorva pahare de alcool. Dar ai grijă la cantitate! Dacă totuși ai întrecut măsura, nu aștepta până dimineața pentru a-ți trata mahmureala. Experții spun există modalități dovedite să eviți efectele neplăcute ale excesului de alcool.

Mahmureala se poate manifesta în multe moduri, dar fiziologic vorbind, stările pe care ți le dă sunt rezultatul consumului care depășește cantitatea pe care o poate  procesa ficatul tău într-un interval scurt de timp. Această rată variază în funcție de mulți factori, dar este, în general, estimată a fi în jurul unei băuturi standard - o doză de bere, un pahar de vin sau un pahar mic de lichior - pe oră, spune Laura Veach, profesor și specialist în cercetarea dependenței la Wake Forest School of Medicine din Winston-Salem, Carolina de Nord.

Deși nu există remedii susținute științific pentru mahmureală, există modalități de atenuare a stării de rău resimțite. Citește mai departe pentru a descoperi care sunt sfaturile experților și ce strategii poți aplica pentru a evita neplăcuta mahmureală.

Ce este de fapt mahmureala?

Senzația generală de rău care apare după o noapte în care ai consumat alcool în exces poate varia de la o persoană la alta și poate include: dureri de cap, sete, stomac deranjat (greață sau vărsături), oboseală și iritabilitate, potrivit dr. Robert Swift, profesor la Centrul pentru Studii privind Alcoolul și Dependența de la Universitatea Brown din Providence, Rhode Island.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Aceste simptome sunt rezultatul modului în care corpul tău metabolizează alcoolul. Spre deosebire de alte alimente și băuturi, o parte din alcoolul pe care îl bei intră în fluxul sanguin direct prin mucoasa stomacului. Restul trece prin intestinul subțire în ficat, unde enzimele îl descompun, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Unul din produsele secundare ale acestui proces este acetaldehida, o toxină care contribuie la inflamația ficatului, pancreasului, creierului, tractului gastro-intestinal și a altor organe.

„Alcoolul provoacă eliberarea de compuși inflamatori în creier și sânge, al căror efect poate dura până când alcoolul este eliminat din corpul tău”, spune dr. Swift. „Aceiași compuși sunt eliberați în timpul unei infecții și pot provoca simptome asemănătoare gripei.”

Acest lucru poate explica de ce simptomele cele mai comune ale mahmurelii includ greață, dureri de cap, iritabilitate, hipersensibilitate la zgomote și lumină și ”dorința generală de a trage obloanele și de a rămâne întins în pat”, spune dr. Veach.

Poate dieta să prevină mahmureala?

Deoarece alcoolul are un efect inflamator asupra corpului nostru, ar fi logic să luptăm cu mahmureala prin alimentarea organismului cu produse antiinflamatoare, pentru a contracara efectele fiziologice ale băuturii. 

Cercetările au analizat doi astfel de agenți antiinflamatori, zinc și niacină, care se mai numește și vitamina B3. Se știe că acești nutrienți ajută la eliminarea rapidă a etanolului și acetaldehidei, două produse secundare ale metabolizării alcoolului, potrivit unui studiu publicat în septembrie 2019 în Journal of Clinical Medicine. Studiul a fost mic, a implicat doar 23 de persoane, dar a constatat că cei care aveau niveluri mai mari de acid nicotinic (niacină) și zinc în dieta lor au raportat simptome de mahmureală mai puțin severe în comparație cu cei cu niveluri mai scăzute.

Așa că nu poate strica să consumi alimente care sunt bogate în zinc, cum ar fi leguminoasele ca lintea și fasolea, carnea și crustaceele sau alimente care conțin acid nicotinic cum ar fi peștele, păsările de curte, avocado, arahidele, cerealele integrale și ciupercile.

Sparanghelul previne mahmureala?

Un videoclip recent devenit viral pe platforma TikTok a popularizat afirmația potrivit căreia consumul de sparanghel poate preveni mahmureala. Afirmația a apărut probabil din concluziile unui studiu publicat în Journal of Food Science, care a indicat că aminoacizii și mineralele din extractul de sparanghel pot proteja celulele hepatice de toxinele din alcool. Dar este important de remarcat faptul că studiul a analizat doar efectul extractului de sparanghel asupra celulelor ficatului uman și este nevoie de mult mai multe cercetări pentru a afla dacă consumul de sparanghel ar avea aceleași efecte.

Swift observă că ingerarea oricărui aliment înainte de a bea va încetini absorbția alcoolului în sânge și va reduce potențial cantitatea totală de alcool care intră în sânge, diminuând astfel simptomele mahmurelii. 

„Cel mai bine ar fi să includeți alimente cu un amestec de grăsimi, proteine și fibre, deoarece acestea sunt mai eficiente în încetinirea absorbției alcoolului din stomac”, explică medicul.

Suplimentele pot ajuta la prevenirea mahmurelii?

Ideea unei pastile pe care o poți lua pentru a preveni mahmureala sună foarte bine! Tocmai de aceea, o astfel de capsulă a fost testată în cadrul unui studiu publicat în noiembrie 2020. Din nou, studiul a fost mic, a implicat doar 19 bărbați finlandezi și a fost finanțat de compania care a produs suplimentele, care conțineau L-cisteină, un aminoacid, precum și alți micronutrienți. S-a demonstrat că L-cisteina ajută la blocarea efectelor acetaldehidei, unul dintre subprodușii alcoolului care provoacă mahmureala.

După ce au băut alcool timp de trei ore, bărbații au luat fie 600 de miligrame (mg) fie 1.200 mg de L-cisteină sau un placebo. Cei care au luat suplimentele au raportat niveluri mai scăzute de greață, dureri de cap și anxietate în dimineața următoare decât cei care au luat un placebo.

Experții sunt sceptici însă cu privire la aceste rezultate. „Cercetarea trebuie repetată de alți cercetători, în condiții diferite”, spune dr. Swift. „Cisteina ar putea funcționa transformându-se într-un antioxidant numit glutation, care poate reduce inflamația indusă de alcool în ficat”, însă ar trebui făcute teste mai riguroase, mai explică medicul.

Ce ajută la atenuarea mahmurelii

Dovezile că orice aliment, nutrient sau supliment poate ajuta la vindecarea mahmurelii sunt, în cel mai bun caz, preliminare. În prezent, singura modalitate sigură de a preveni mahmureala este să nu bei alcool, spune dr. Swift. 

Dacă faci însă acest lucru, bea încet, mănâncă în prealabil pentru a încetini absorbția alcoolului în stomac și alternează băuturile nealcoolice cu cele alcoolice pentru a rămâne hidratat corespunzător. Toate aceste reguli pot ajuta la diminuarea efectelor negative ulterioare ale alcoolului. Alcoolul este un diuretic, ceea ce înseamnă că vei urina mai des, astfel încât vei elimina mai multe lichide decât în mod normal. Deshidratarea poate duce la simptome de mahmureală, cum ar fi sete, oboseală și dureri de cap.

Tipul de alcool pe care îl alegi poate, de asemenea, să facă diferența. Există dovezi că unii oameni sunt sensibili la alți compuși decât alcoolul din anumite băuturi. Multe vinuri, de exemplu, conțin în exces sulfiți, care pot declanșa dureri de cap, potrivit unui studiu publicat în aprilie 2019 în Jurnalul European de Nutriție Clinică. Alegerea unui vin cu un conținut mai redus de sulfiți poate ajuta. În mod similar, băuturile tari precum bourbonul tind să aibă niveluri mai mari de compuși cunoscuți sub numele de congeneri, ceea ce poate agrava simptomele mahmurelii la unii oameni. 

 

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: 

Hangover Facts - https://www.niaaa.nih.gov/publications/brochures-and-fact-sheets/hangovers

About Alcohol - https://www.cdc.gov/alcohol/faqs.htm

Effects of Asparagus officinalis extracts on liver cell toxicity and ethanol metabolism - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19895471/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0