Consumul de alcool si alaptarea - verdictul specialistilor

Consumul de alcool este contraindicat in timpul sarcinii, insa ce parere au specialistii despre alcoolul in perioada in care mamica alapteaza?

Consumul moderat de alcool nu prezinta riscuri pentru mamele care alapteaza, dar nici pentru sugari. Consumul moderat inseamna o singura bautura alcoolica pe zi. Studiile facute in domeniu arata ca o cantitate redusa de alcool nu prezinta riscuri, insa este contraindicat consumul unei cantitati mai mari.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bineinteles, cea mai sigura optiune este ca mamica sa nu consume alcool deloc in timpul alaptarii, astfel incat sa nu isi expuna sugarul deloc la alcool.

Alcoolul si calitatea laptelui matern

Studiile arata ca doar 5-6% din cantitatea de alcool din sangele mamei ajunge in laptele matern. Alcoolul ajunge in sange imediat ce este consumat, iar nivelul de alcool atinge cote maxime in primele 30-60 de minute de la ingerarea bauturii. In laptele de mama, alcoolul poate fi detectat timp de 2-3 ore de la consumul bauturii alcoolice. Daca doresti sa iti protejezi total copilul, chiar daca ai consumat o singura bautura, poti astepta doua ore inainte de alaptare, astfel incat sa oferi ficatului tau timpul necesar pentru a-l filtra.

Timpul de filtrare a alcoolului creste pe masura ce se consuma mai mult alcool. De asemenea, acesta poate varia in functie de greutatea ta, de alimentele consumate inainte, de rapiditatea cu care consumi bautura alcoolica, precum si de modul in care functioneaza ficatul tau.

Cat inseamna consum moderat, in functie de bautura aleasa

  • 330 ml de bere (vorbim despe o bere cu maximum 5% alcool)
  • 150 ml de vin (maximum 7% alcool)
  • 44 ml de lichior sau bauturi spirtoase

Ce efecte are alcoolul asupra sugarilor

Consumul moderat de alcool (o bautura pe zi) nu are efecte adverse asupra sugarilor, mai ales daca mama asteapta 2 ore dupa consumul de alcool si abia apoi isi alapteaza bebelusul.

Insa daca mama consuma o cantitate mai mare de alcool in timpul alaptarii, bebelusul este expus la riscuri precum: probleme de crestere, dezvoltare intarziata, tulburari de somn.

Consumul excesiv de alcool prezinta, de asemenea, riscuri si pentru mama, asa ca este contraindicat.

Consumul de apa sau mulgerea laptelui matern nu elimina alcoolul din sangele mamei, deci nici din laptele matern al acesteia. Singura varianta prin care se elimina alcoolul din sange si din lapte consta in trecerea timpului.

Consumul de alcool poate suprima temporar lactatia, insa lucrurile vor reveni la normal dupa de alcoolul iese din organismul mamei.

 

 

Recomandari cu privire la consumul de alcool si alaptare:

  • consumul de alcool trebuie sa fie ocazional si sa nu depaseasca o bautura pe zi;
  • asteapta cel putin 2 ore din momentul in care consumi alcool si pana cand iti alaptezi copilul;
  • daca ti-ai planificat sa consumi o bautura alcoolica, alapteaza-ti bebelusul inainte de a consuma alcool, astfel incat amanarea alaptarii cu 2 ore sa fie posibila;
  • asigura-te ca alcoolul este consumat strict ocazional – daca ai probleme cu dependenta de alcool, este obligatoriu sa apelezi la ajutorul unui specialist, precum un psiholog;
  • consumul de bere asociat cu stimularea lactatiei este un simplu mit si trebuie tratat ca atare – nici berea, dar nicio alta bautura alcoolica nu stimuleaza lactatia, ba dimpotriva, o inhiba;
  • in primele 3 luni de viata, ficatul bebelusului nu este suficient de dezvoltat incat sa poate metaboliza alcoolul, de aceea este complet interzis sa consumi bauturi alcoolice cand bebelusul este atat de mic; dupa ce implineste 3 luni, ficatul copilului este capabil sa filtreze alcoolul de 2 ori mai lent decat ficatul unui adult, insa, pe masura ce sugarul va creste, metabolizarea alcoolului va fi tot mai rapida.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0