Hepatita C si alaptarea

Hepatita C este o afectiune virala a ficatului, care se transmite prin contactul direct cu sangele pacientului infectat, insa in cazuri foarte rare se transmite si de la mama infectata la fat, in timpul nasterii.

Sansele de transmitere a virusului hepatic C de la mama bolnava la fat sunt de 1 la 20. Exista teoria potrivit careia nasterea prin cezariana reduce riscul transmiterii virusului hepatic C la nastere, insa studiile facute in domeniu nu au confirmat aceasta teorie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Din fericire, hepatita C nu afecteaza fatul pe parcursul celor 9 luni de sarcina, insa daca ai de gand sa faci un tratament antiviral pentru a vindeca hepatita C, va trebui sa astepti pana cand nasti pentru ca tratamentul este extrem de agresiv si dauneaza fatului. De asemenea, tratamentul nu poate fi facut nici pe perioada alaptarii intrucat afecteaza calitatea laptelui.

Medicii sunt de parere ca alaptatul in cazul femeilor care sunt infectate cu virusul C este acceptat intrucat boala hepatica nu afecteaza calitatea laptelui, iar virusul nu poate fi transmis prin laptele matern.

In unele cazuri, proaspetele mamici pot fi tentate sa renunte la alaptatul celor mici din cauza simptomelor specifice hepatitei C precum oboseala extrema. Totusi, medicii le incurajeaza pe acestea sa faca un efort si sa puna sanatatea bebelusului mai presus de oboseala si sa il alapteze in continuare la san.

 

 

Contraindicatii alaptat in caz de hepatita C

Cu toate ca alaptatul la san este indicat in cazul mamicilor care poarta virusul hepatic C, exista si o situatie in care mama nu trebuie sa isi mai alapteze copilul: ranile de pe mameloane. In cazul in care proaspata mamica are rani care sangereaza pe suprafata mameloanelor, aceasta trebuie sa opreasca alaptarea si sa o reia abia dupa vindecarea completa a ranilor. Altfel, exista riscul ca bebelusul sa intre in contact cu sangele infectat cu virusul hepatic C.

Discuta cu medicul tau, dar si cu medicul copilului, pentru a alege cea mai buna varianta pentru bebelus. Daca medicii iti recomanda sa continui alaptarea dupa vindecarea ranilor, o poti face, insa daca acestia te sfatuiesc sa te opresti, ar trebui sa respecti indicatiile acestora.

Testarea copilului pentru virusul hepatic C

Indiferent de metoda prin care ti-ai hranit bebelusul, fie ca l-ai alaptat, fie ca l-ai hranit cu lapte praf, daca esti purtatoare a virusului hepatic C trebuie neaparat sa ii faci celui mic analizele pentru a descoperi daca este sau nu infectat cu acelasi virus.

De la nastere pana cand implineste 18 luni, copilul va avea anticorpi pentru hepatita C oferiti de mama, asa ca analizele de sange nu sunt concludente. Poti totusi sa ii faci analize, insa trebuie neaparat sa le repeti dupa ce copilul implineste 18 luni, atunci cand analizele sale sunt 100% corecte.

Vestea buna este ca cei mici au 40% sanse sa elimine in mod spontan virusul pana la implinirea varstei de 2 ani, in unele cazuri poate chiar pana la 7 ani.

Preventia, diagnosticarea si tratarea sunt elementele cheie atunci cand vine vorba despre hepatita C asa ca mamicile care sufera de aceasta afectiune trebuie sa fie foarte atente.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0