Leucemia limfocitara cronica: cauze, simptome & tratament

Leucemia limfocitara cronica este un tip de cancer care debuteaza la nivelul celulelor albe din tesuturile maduvei osoase. Celulele cancerigene care apar si se multiplica in maduva oasoasa calatoresc apoi catre sange. Denumirea de leucemie cronica este data de faptul ca, spre deosebire de alte tipuri de leucemie, cea limfocitara cronica evolueaza mai incet.

In general, leucemia limfocitara cronica afecteaza persoanele mai in varsta.

Simptome leucemie limfocitara cronica

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

De multe ori, boala nu se manifesta in stadiu incipient, pacientul neavand idee ca sufera de aceasta afectiune. Pe masura ce boala evolueaza, apar simptome precum:

  • Inflamarea ganglionilor limfatici
  • Febra

  • Oboseala
  • Durere in partea de sus a abdomenului, cauzata de splina marita
  • Transpiratii abundente pe timpul noptii
  • Scadere in greutate
  • Infectii frecvente

Cauze leucemie limfocitara cronica

Medicii nu au reusit sa identifice cu exactitate cauza leucemiei limfocitare. Acestia au descoperit insa ca se petrece ceva in organism, care determina aparitia unei mutatii a ADN-ului celulelor care produc sangele. Aceasta mutatie declanseaza procesul anormal de limfocite ineficiente. Aceste limfocite nu numai ca sunt ineficiente, insa se multiplica in mod haotic si nu mor, asa cum fac limfocitele sanatoase, ci se acumuleaza la nivelul unor organe sau in sange, cauzand complicatii.

Inca se fac studii pentru detectarea mecanismului care cauzeaza instalarea leucemiei limfocitare cronice.

Factori de risc leucemie limfocitara cronica

Exista anumiti factori care predispun la instalarea acestei afectiuni:

Varsta – acest tip de leucemie apare, in general, la persoanele de peste 70 de ani.

Istoric in familie – persoanele cu rude care au leucemie limfocitara cronica sau alt tip de cancer la nivelul maduvei osoase, prezinta risc crescut sa dezvolte, la randul lor, o asemenea afectiune.

Expunerea la anumite substante chimice – anumite ierbicide si insecticide sunt asociate cu risc crescut de leucemie limfocitara cronica.

Diagnosticare leucemie limfocitara cronica

Analizele de sange sunt cele care pot depista leucemia limfocitara cronica. Biopsia maduvei osoase sau testele imagistice precum CT sau RMN sunt, de asemenea, folosite uneori de medici pentru stabilirea diagnosticului de leucemie limfocitara cronica.

Dupa stabilirea diagnosticului, urmeaza stadializarea. Medicul va determina stadiul in care se afla leucemia – incipient, intermediar sau avansat – si, in functie de acesta, va stabili un tratament.

 

 

Tratament leucemie limfocitara cronica

Optiunile in ceea ce priveste tratamentul pentru leucemia limfocitara cronica depind de stadiul in care se afla boala, de starea generala a pacientului, precum si de simptomele manifestate ale afectiunii.

In stadii incipiente, leucemia limfocitara cronica nu este tratata. Asta pentru ca studiile au confirmat faptul ca tratamentul administrat in faza incipienta nu are niciun impact asupra sanatatii pacientului.

Medicii vor tine insa pacientul sub observatie si vor administra tratamentul imediat ce leucemia limfocitara cronica ajunge in faza intermediara.

Chimioterapia, tratamentul medicamentos, imunoterapia si transplantul de maduva osoasa sunt metode de tratament folosite in caz de leucemie limfocitara cronica. Aceste tratamente pot fi folosite fie pe cont propriu, fie asociate, in paralel.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0