Bolile splinei - In ce situatii apare splina marita?

Splenomegalia este termenul folosit pentru a descrie marirea splinei. Marirea acestui organ poate trada o serie de afectiuni.

Splina este un organ localizat in cutia toracica, in zona stanga sus. Multe afectiuni, inclusiv infectiile, bolile hepatice si anumite forme de cancer - pot cauza splina marita, cunoscuta si sub numele de splenomegalie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

O splina marita, de obicei, nu provoaca niciun fel de simptome. Ea este adeseori descoperita in timpul unui examen fizic de rutina. Medicul, in general, nu poate sa simta o splina de dimensiuni normale la aduti, insa el poate simti o splina marita. Pentru a depista cauza, medicul iti va recomanda cel mai probabil teste de sange si unele metode de imagistica medicala.

Simptomele splinei marite

O splina marita poate determina:

 • niciun fel de simptome, in unele cazuri;
 • durere sau senzatia de preaplin in partea superioara stanga a abdomenului, care poate sa radieze spre umarul stang;
 • senzatia de preaplin, fara sa mananci sau dupa ce ai mancat doar o cantitate mica de mancare, ce vine de la splina marita care apasa pe stomacul tau;
 • anemie;
 • oboseala;
 • infectii frecvente
 • sangerare usoara.

Cand sa mergi la doctor?

Mergi imediat la medicul tau daca ai durere in partea stanga (cavitatea abdominala superioara), in special daca este severa sau daca durerea se inrautateste atunci cand respiri adanc.

Cauzele splinei marite

Un numar mare de infectii si boli pot determina o splina marita. Aceasta marire a splinei poate fi temporara, in functie de tratament. Factorii care contribuie la marirea spline sunt:

 • infectiile virale, cum este mononucleoza;
 • infectiile bacteriene, cum ar fi sifilisul sau o infectie a membranei interioare a inimii (numita endocardita);
 • infectiile parazitare, cum este malaria;
 • ciroza si alte boli care afecteaza ficatul;
 • diferite tipuri de anemie hemolitica - o afectiune caracterizata de distrugerea globulelor rosii din sange;
 • formele de cancer ale sangelui, cum ar fi leucemia si neoplasme mieloproliferative si limfomul Hodgkin (cunoscut si sub numele de boala Hodgkin);
 • bolile metabolice, cum sunt boala Gaucher si boala Niemann-Pick;
 • presiune asupra venelor din splina sau celor din ficat sau existenta unui cheag de sange in aceste vene.

Care sunt bolile splinei

Bolile splinei includ splenomegalia, caz in care splina este marita din diverse motive. Pe de alta parte, o lipsa a functiei normale a splinei este numita asplenie (sau lipsa splinei). Daca o splina marita provoaca complicatii grave sau cauza maririi splinei nu poate fi identificata sau tratata, indepartarea pe cale chirurgicala a spline poate fi o optiune pentru pacient. In cazurile cronice sau critice, interventia chirurgicala poate oferi cea mai buna speranta pentru recuperarea pacientului.

Cele mai comune boli ale splinei:

1. Infectiile

Prin prisma rolului pe care il joaca acest organ in sistemul imunitar, infectiile pot afecta splina, determinanad splenomegalia sau o splina marita. Si bolile virale pot cauza marirea splinei. Cea mai cunoscuta este mononucleoza, cauzata de virusul Epstein-Barr, care poate determina o fragilitate sporita a splinei si chiar marirea acesteia. Alte infectii care pot afecta splina sunt: hepatita, malaria si bruceloza (o infectie bacteriana rara, cauzata de ingerarea carnii nesterilizate sau laptelui nesterilizat).

2. Bolile sangelui

Una dintre functiile splinei este sa curete fluxul de sange de resturile celulare, in special daca exista o descompunere a globulelor rosii din sange. Prin urmare, bolile care duc la descompunerea globulelor rosii pot afecta splina, determinand splenomegalia. Una dintre acestea este siclemia sau anemia cu celule in secera, in care globulele rosii din sange sunt atat de fragile, incat se "rup" cu usurinta. Alte afectiuni si boli ale sangelui includ sferocitoza ereditara si eliptocitoza ereditara.

3. Ruptura de splina

Splina este un organ foarte vascularizat care poate ajunge la un moment dat sa fie umflat cu sange, astfel ca ruptura splinei are potentialul de a fi periculoasa si pune viata pacientului in pericol. Ruptura splinei rezulta, de obicei, de pe urma unui traumatism, in special ca urmare a accidentelor de masina. Daca splina se rupe, sangele se va infiltra in cavitatea abdominala, provocand durere. Pacientii cu ruptura de splina pot deveni rapid anemici, astfel ca vor avea nevoie de transfuzii de sange.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 1