Durerea sub coaste: posibile cauze si remedii

Cutia toracică protejează multe organe, iar durerea resimțită sub coaste poate indica o problemă a unuia dintre acestea. 

Cutia toracică este formată din 24 de coaste - 12 în partea dreaptă și 12 în partea stângă a corpului. Funcția lor este de a proteja organele care se află sub ele. Pe partea stângă, se află inima, plămânul stâng, pancreasul, splina, stomacul și rinichiul stâng. Când oricare dintre aceste organe sunt infectate, inflamate sau rănite, durerea poate radia sub și în jurul cutiei toracice.

În funcție de cauza exactă a apariției, durerea sub coaste se poate simți ascuțită și foarte intensă. În cele mai multe cazuri, acest tip de durere apare în urma unor afecțiuni benigne, tratabile. Durerea sub coaste poate semnala atât probleme minore, precum o indigestie, cât și afecțiuni grave, printre care și infarctul miocardic. Dacă durerea de sub coaste persistă, este recomandat să mergi la medic pentru a afla cauza exactă.

Cum se manifestă durerea sub coaste?

Durerea sub coaste se poate simți ca un junghi, ca o presiune permanentă ori poate oferi senzații similare unei arsuri. Aceasta poate să apară în timpul expirației ori poate fi permanentă. Acest gen de durere nu pune viața în pericol, însă e bine să se depisteze cauza care o declanșează, pentru a fi tratată din vreme. 

Posibile cauze ale durerii de sub coaste

STUDIUL IM011-054

Postura incorectă

Dacă postura corpului nu este una corectă și obișnuiești să stai cocoșat, te poți trezi cu o durere sub coaste. 

Indigestia

O altă cauză frecventă este indigestia, provocată fie de mâncatul prea rapid, fie de consumul de alimente grase sau picante. Gastrita și calculii biliari pot cauza, de asemenea, indigestie.

Refluxul gastroesofagian

Dacă durerea de sub coaste apare odată cu senzația de arsuri la stomac, imediat după ce mănânci, atunci e posibil să suferi de boala de reflux gastroesofagian. 

Constipația

Durerea de sub coaste poate să apară și din cauza constipației. Această dispare imediat ce intestinul este golit prin defecare. Pentru combaterea constipației se pot folosi o serie de remedii naturiste, precum și laxative.

Boala inflamatorie intestinală

Colita ulcerativă și boala Crohn fac parte din categoria bolilor inflamatorii intestinale. Acestea se manifestă prin simptome precum febră, crampe abdominale, diaree, scaun cu sânge, pierderea apetitului, dar poate să apară și durerea sub coaste.

Leziuni sau fracturi la nivelul coastelor

Orice leziune de la nivelul coastelor ori al mușchilor intercostali poate provoca durere sub coaste. Dacă ai asemenea dureri, mai ales dacă te-ai accidentat recent, mergi la medic pentru investigații, pentru că e posibil ca nu doar coastele să fi avut de suferit de pe urma accidentului, ci și organele protejate de acestea.

Calculi biliari

Pietrele de la nivelul vezicii biliare pot cauza, de asemenea, dureri severe sub coaste. Calculii biliari se formează ca urmare a colesterolului mărit, a unui exces de bilirubină ori a lipsei de săruri biliare. 

Pietre la rinichi

Calculii renali (numiți și pietre la rinichi) se manifestă prin dureri sub coaste atât pe lateral, cât și la spate. În caz de pietre la rinichi, pe lângă aceste dureri apar și simptome precum greață, vărsături, durere la urinare și febră. 

Afecțiuni hepatice

Și afecțiunile hepatice precum infecțiile cu virusul hepatitic ori steatoza hepatică pot cauza dureri sub coaste.

Recomandările Experților DOC

Cauze grave de durere sub coaste, care necesită intervenție urgentă

Infarctul miocardic

Durerea de sub coaste, în partea stângă a corpului, poate indica un infarct. Această durere se extinde către brațe, gât, mandibulă sau spate. Dacă apar simptome similare unui infarct, trebuie sunat la 112.

Embolia pulmonară

 

O embolie pulmonară  are loc cand un cheag de sânge pătrunde într-un vas de sânge din plămâni, blochează fluxul sangvin către plămâni și scade nivelul de oxigen din sânge. Aceste cheaguri nu se formează în plămâni de obicei, ci se dezvoltă în partea inferioară a piciorului, apoi se desprind și călătoresc prin vasele de sânge până la plămâni. Cheagurile de sânge din picior se numesc tromboză venoasă profundă (TVP). 

Embolia pulmonară și TVP sunt afecțiuni care pun viața în pericol. Dacă apar următoarele simptome, trebuie sunat la 112:

  • Dificultăți de respirație care se pot agrava la efort
  • Dureri în piept
  • Tuse cu sânge
  • Ritm cardiac accelerat

Tratamentul depinde de severitatea cheagului. Un cheag mare, care pune viața în pericol, poate necesita o intervenție chirurgicală sau medicamente trombolitice. Cheagurile mai puțin periculoase pot fi distruse cu ajutorul unor medicamente care subțiează sângele numite anticoagulante.

Durere sub coaste în partea stângă

În funcție de cauză, durerea poate fi resimțită ca fiind una ascuțită ori ca o durere surdă, continuă. În cele mai multe cazuri, durerea de sub coaste apare din cauza unor afecțiuni precum:

Costocondrita 

Costocondrita este inflamația cartilajului care leagă coastele de stern (osul pieptului). Inflamația poate să apară din mai multe motive: o infecție, un traumatism sau artrită și poate determina apariția unei dureri ascuțite, care se simte pe partea stângă a cutiei toracice.

Pancreatita

Pancreasul este localizat în apropierea intestinului subțire, în partea stângă a cavității abdominale. Durerea cauzată de pancreatită, de regulă, se instalează lent și crește în intensitate după ce persoana în cauză mănâncă. În caz de pancreatită, este esențial să nu mai consumi alcool, să nu mai fumezi, să adopți o dietă săracă în grăsimi și să bei cât mai multe lichide.

Ruptura de splină

În cazul în care acest organ suferă o ruptură (infarctul splenic), cel mai probabil pacientul va simți durere în partea stângă a cutiei toracice.

Gastrita

Gastrita este o inflamație a mucoasei stomacului, care este situat tot în partea stângă a cavității abdominale și care poate da dureri sub coaste.

Pericardita

Inima este învelită într-un sac umplut cu lichid, numit pericard, iar afecțiunea se referă la inflamarea acestui sac. Când apare inflamația, pericardul provoacă durere în partea stângă, sub coaste.

Pleurezia

În această afecțiune, țesutul care acoperă plămânii (pleura) se inflamează. Pleurezia pe partea stângă poate cauza durere sub coastele din partea stângă, însă principalul simptom este o durere ascuțită în timpul respirației.

Diverticulita

Durerea asociată cu diverticulita poate apărea brusc și poate persista zile întregi fără a înceta. De obicei, durerea este pe partea stângă a abdomenului inferior, însă poate persista în partea de sus, sub coaste.

Durere sub coaste în partea dreaptă

Probleme renale

Afectarea sănătății renale, cum ar fi pietrele la rinichi, o infecție a tractului urinar, o infecție la rinichi sau cancerul la rinichi pot cauza durerea sub coaste în partea dreaptă. Simptomele care pot însoți durerea de cauze renale includ:

  • durere care iradiază în partea inferioară a spatelui sau în zona inghinală
  • urinare dureroasă
  • urină urât mirositoare
  • urinare frecventă, atât ziua cât și noaptea
  • sânge în urină
  • febră și frisoane
  • greață sau vărsături

Afecțiuni hepatice

Exemplele de afecțiuni hepatice includ hepatita, un abces hepatic sau cancerul de ficat, iar alte simptome, pe lângă durerea sub coaste, pot include:

  • piele gălbuie (icter)
  • sensibilitate abdominală
  • greață sau vărsături
  • urină portocalie
  • febră sau stări subfebrile
  • oboseala accentuată
  • pierdere în greutate inexplicabilă

Preeclampsie

Preeclampsia este o afecțiune care apare la femeile gravide care au cel puțin 20 de săptămâni de sarcină. De asemenea, se poate dezvolta mai devreme în timpul sarcinii sau, în unele cazuri, postpartum. Semnul distinctiv al preeclampsiei este o creștere a tensiunii arteriale, dar apare adesea și durerea sub coaste, în partea dreaptă. Simptomele suplimentare pot include:

  • dureri de cap severe
  • greață sau vărsături
  • reducerea urinării
  • proteine în urină
  • probleme cu rinichii sau ficatul
  • vedere încețoșată sau sensibilitate la lumină
  • dificultăți de respirație

Dacă apar simptome de preeclampsie, cum ar fi durerea sub coaste, vedere încețoșată sau dificultăți de respirație, ar trebui solicitat imediat asistență medicală, deoarece poate pune viața în pericol atât pentru gravidă, cât și pentru făt.

Probleme ale vezicii biliare

Calculii biliari sau coledocolitiaza pot provoca durerea sub coaste în partea dreaptă. Durerea  din cauza calculilor biliari poate dura câteva ore și apare cel mai adesea după o masă copioasă, bogată în grăsimi, usturoi și crucifere, sau seara. Simptomele suplimentare care trebuie urmărite pot include:

  • greață și vărsături
  • febră
  • frisoane
  • urină închisă la culoare sau scaune deschise la culoare
  • piele gălbuie (icter)

Pietrele din căile biliare pot duce la complicații grave, deci e indicat un consult medical.

Probleme gastrointestinale 

O varietate de probleme gastrointestinale, cum ar fi indigestia, gastrita, ulcerul peptic, colita ulcerativă pot provoca durerea sub coaste în partea dreaptă. De obicei, durerea cauzată de aceste boli este un tip de durere surdă, arzătoare. Alte simptome pot include:

  • un sentiment de sațietate inconfortabil
  • balonare
  • eructații sau flatulență
  • greață sau vărsături

În timp ce majoritatea cazurilor de indigestie sunt ușoare și se rezolvă de la sine, dacă simptomele țin timp de o săptămână sau mai mult, e nevoie de un consult medical. 

Afecțiuni pancreatice

Dacă pancreasul este inflamat, ceea ce este cunoscut sub numele de pancreatită, durerea se înrăutățește încet în timp, fiind prezente și simptome suplimentare precum:

  • greață sau vărsături
  • febră
  • creșterea ritmului cardiac

Majoritatea cazurilor de pancreatită necesită spitalizare pentru tratament.

Tratamentul durerii de sub coaste

Pentru a putea trata durerea de sub coaste, este importantă stabilirea unui diagnostic corect, de aceea este necesar consultul medical. Afecțiunile prezentate mai sus sunt numai câteva dintre cele care pot declanșa durerea sub coaste. Dacă inflamația stă la baza declanșării durerii sub coaste, tratamentul cu antiinflamatoare va ameliora disconfortul imediat după administrare.

Dacă durerea provine dintr-o problemă digestivă, cum ar fi indigestia sau gastrita, antispaticele si inhibitori ai pompei de protoni (IPP), antagoniști ai receptorilor H-2 (H2RA) pot reduce și acidul gastric. În unele cazuri se pot administra si antibiotice, de pentru a eradica bacteria H. pylori.

Campanie DOC-Time ecografie mamara

Dacă durerea este cauzată de constipație, laxativele pot ajuta, la fel și consumul mai mare de fibre, legume, leguminoase, zarzavaturi, cereale integrale, mai multă apă, precum și sportul în mod regulat.

Utilizarea medicamentelor care pot duce la agravarea afecțiunilor gastrointestinale și la ulcere trebuie limitată, iar dacă acest lucru nu este posibil, cere sfatul medicului legat de trecerea la un alt medicament.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Costochondritis
https://www.nhs.uk/conditions/costochondritis/
Rheumatology Care Houston - Why Do I Have A Sudden Sharp Pain Under My Right Rib Cage?
https://www.rheumatologycarehouston.com/why-do-i-have-a-sudden-sharp-pain-under-my-right-rib-cage/


 


Te-ar mai putea interesa si...

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 12