Simti durere ascutita sub coaste, in partea stanga? Iata ce ar putea fi!

Daca ai tușit, strănutat sau pur și simplu ai inspirat mai adânc și brusc s-a instalat o durere ascuțită sub coasta stângă, care eventual persistă sub forma unei usturimi, prima reacție poate fi suspiciunea unei probleme cardiace. 

Durerea sub coasta stângă generează anxietate, mai ales la cardiaci, persoanele ipohondre, dar nu numai. 

În acest caz, ar trebui să știi că atacul de cord este însoțit și de alte semne, precum transpirație rece, dificultăți de respirație, constricție în maxilar și omoplați, senzația de greata și, eventual, durere în brațul stâng. Într-o astfel de situație, ar trebui să comunici cu o persoană apropiată imediat, să apelezi 112 sau să te grăbești înspre spital pentru a solicita ajutor medical.

Daca ai depășit momentul și cauza este diferită, dar durerea sub coaste, în partea stângă se repetă fară un motiv anume, trebuie să iei în considerare și alte afecțiuni care pot provoca dureri și disconfort sub coasta stângă, pe care deși poate nu le consideri la fel de grave precum un infarct sau un atac de cord, pot fi importante și necesită vizita la medic. 

Coastele se atașează de coloana vertebrală prin două articulații mici diferite. Apoi se atașează în față prin cartilaj de stern. Ele se mișcă permanent, în sus și în jos odată cu respirația ta, ca un acordeon, permițând plămânilor să aspire și să elimine aerul. Orice disfuncție prezentă și la aceste puncte de atașament poate fi foarte dureroasă, mai ales la respirația profundă, așadar și leziuni ale vertebrelor, precum discopatiile toracale pot genera astfel de dureri, situație în care trebuie să mergi la neurolog sau reumatolog pentru o trimitere către imagistică, de regulă RMN de coloană. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Sindromul de coastă dureroasă poate fi cauzat de probleme toracice și boli, inclusiv astm, bronșită sau o tuse severă și de lungă durată. Sunt însă și alte afecțiuni ale organelor interne care pot genera dureri ascuțite sub coaste, în partea stangă, precum: 

Pleurezia

Pleurezia sau “apa la plămâni” este o afecțiune pulmonară care duce la o inflamație a membranei din jurul plămânilor. Inflamația poate fi cauzată de o infecție bacteriană, virală  sau fungică a membranei și poate însoți pneumonia. În cazuri mai rare, infecțiile pulmonare care duc la cheaguri de sânge sau puroi în plămâni pot fi, de asemenea, un simptom al pleureziei. Alte simptome ale pleureziei pot fi junghiul toracic, eliminarea sputei prin tuse, dureri în piept, febră și dificultăți de respirație.

Infecțiile respiratorii

Pneumoniile bacterine, fungice dar și virale, inclusiv cu virusul SARS-CoV-2, pot genera dureri dacă este afectat plămânul stâng. Chiar și după tratamentul adecvat și vindecare, trunchiul și cutia toracică pot rămâne rigide și câteva coaste foarte sensibile, fie anterior sau posterior, lângă inserția de lângă coloana vertebrală. În această situație se pot impune terapii fizicale, antiinflamatoare, precum și masajul manual sau prin electrostimulare, care au ca scop  decontracturarea acestei musculaturi, restabilirea mișcării firești a coastelor și a funcției cutiei toracice în tiparul articulației și a respirației. Fizoterapia eliberează țesuturile moi și mușchii contracturați și readuce la normal respirația profundă.

Litiaza renală 

În multe cazuri, un junghi ascuțit sub coasta stangă poate fi cauzat și de prezența pietrelor la rinichi. Pietrele la rinichi nu sunt ușor de detectat, se pot forma fară că tu să simți ceva în particular, însă în momentul în care sunt suficient de mari și rămân în rinichi sau se antrenează în fluxul urinar, coborând prin uretră, ar putea să provoace dureri ascuțite ce se resimt și sub coasta de pe partea rinichiului suferind. Pietrele se formează când exista un dezechilbru metabolic, o dietă neechilibrată și nehidratarea corespunzătoare. 

Pentru a preveni apariția pietrelor la rinichi, trebuie să bei suficientă apă astfel încât urina să rămână cât mai limpede. Daca ai traversat un episod litiazic, trebuie să faci analizele de urină pentru a detecta tipul de pietre și să eviți anumite alimente pentru a limita formarea lor (Citește mai multe detalii AICI) . 

În plus, trebuie să știi că boala litiazică este sistemică și trebuie să faci o ecografie abdominală și la nivelul veziculei biliare, pentru că și acolo se pot forma pietre.

Costocondrita

Costocondrita se referă la inflamația cartilajului care leagă coastele de stern. Este posibil să simțiți o durere ascuțită sub coasta stângă dacă respirați adânc, care se poate agrava în timp ce tușiți sau strănutați. Costocondrita poate apărea din cauza artritei, ca expresie a unei boli sistemice, dar și a unei răniri, accident sau infecții.

Sindromul de alunecare a coastei 

Daca toate investigațiile cu scop de diagnostic au exclus patologia viscerală subiacentă și  explorări abdominale cu rezultate negative, iar durerea persistă, este posibil să suferiți de un sindrom mai rar, precum cel de alunecare a coastei. 

Sindromul de alunecare a coastei poartă mai multe denumiri, inclusiv coasta de clic, coaste deplasate, sindromul vârfului coastei, lezarea nervilor 8, 9 sau 10, sindromul coastei dureroase și subluxația intercondrală. 

Durerea este adesea confundată cu abces subfrenic, pleurezie. Ca în multe cazuri, durerea poate radia către cadranul inferior stâng, mimând apendicita sau litiaza renală. În unele cazuri, poate crea simptome epigastrice de asemenea proporții încât se suspectează infarctul miocardic.

Diagnosticul poate fi pus adesea prin examen fizic. Palparea vârfurilor coastelor a opta, a noua și a zecea sau a marginilor intercostale posterioare reproduce adesea durerea. O senzație de clic sau alunecare se simte sub mâna de examinare atunci când se aplică manevra de agățare. Manevra de agățare agravează sau recreează adesea senzația de durere tipică, dar adesea nu se poate face din cauza sensibilității severe a marginilor subcostale. Dacă durerea este absentă, manevra o poate reproduce. 

Afecțiunea este cel mai adesea unilaterală și efectuarea manevrei pe partea controlaterală nu va evoca un răspuns de durere. Diagnosticul este confirmat în continuare prin blocarea nervoasă a anesteziei locale intercostale a coastei a opta, a noua și a zecea, precum și prin infiltrație subcostală. După ce blocajul a avut efect, manevra de agățare nu va mai evoca durere.

Probleme gastrice

Fie că ai fost deja diagnosticat cu gastrită, fie cu reflux gastroesofagian sau hernie hiatală, după anumite alimente care fermentează ai putea resimți un junghi sub coaste din cauza distensiei fornixului, camera de “gaze” a stomacului.  Acest lucru poate provoca o durere ascuțită sub coasta stângă, împreună cu alte simptome, cum ar fi arsură în capul pieptului, stare de greață sau o senzație de plinătate a abdomenului superior.

Infecțiile bacteriene cu Helicobacter Pylori, dar și stresul, fumatul și consumul de medicamente antiinflamatoare sunt principalele cauze care duc la gastrită și ulcer gastric.

Zona Zoster

Dacă leziunea generată de virusul herpeto-zosterian se localizează pe traiectul unui nerv ce inervează coastele stângi, se instalează o durere precum o arsură pe tot traiectul acestuia. Leziunea se observă ușor sub forma mai multor vezicule pline cu lichid transparent și trebuie tratată local cu unguent antiviral, pe baza de aciclovir, dar și systemic, prin medicație (Brival, Valtrex etc.) Pentru a regenera nervii lezați și atenua durerea persistentă după ce leziunea s-a vindecat, poate că este nevoie să faceți un tratament cu vitaminele B injectabile câteva săptămâni după infecție.

Splina mărită

O splină mărită poate fi, de asemenea, motivul pentru care aveți dureri înjunghiate sub coasta stângă. Splina se poate mări din cauza infecției bacteriene, a infecției parazitare sau a unei boli hepatice. Există șanse mari ca splina mărită să se rupă și să provoace complicații suplimentare. O splină ruptă poate provoca sângerări interne și trebuie raportată cât mai curând posibil medicului. 

Pancreatita

Un alt motiv de durere sub coasta stângă poate fi instalarea unei pancreatite, avute sau cronice. Provoacă o inflamație a pancreasului care provoacă și mai mult durere. Pancreatita vine cu simptome suplimentare, cum ar fi diaree, greață și vărsături, scaun steatozic (care plutește în toaleta).

Există două tipuri de pancreatită: acută și cronică. Cea acută se poate instala atunci când suferi de litiază biliară și pieterele se evacuează, blocând sfincterul ODDI și activitatea pancreasului, care nu mai poate elimina enzimele digestive în intestin și se inflamează. 

Simptomele pancreatitei acute includ febră, sensibilitate la stomac și dureri abdominale care se răspândesc la spate, stare de rău general, astfel că se impune să mergeți de urgență la medic. 

În cele mai multe cazuri, colecistectomia rezolva rapid situația, eliberând pancreasul. Pancreatita cronică, însă, poate trece mai puțin observată, se instalează pe fondul consumului cronic de alcool, pancreasului steatozic (gras) în cadrul unei dislipidemii, alături de steatoza hepatică și poate duce la pierderea în greutate și complicații grave de sănătate. 

De aceea este important ca anual să faci o ecografie abdominală, cu evaluarea stării de sănătate a organelor interne și să iei măsuri la recomandarea medicului, care îți pot ameliora extrem de multe afecțiuni, dar asociate cu un stil de viață nesănătos.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Studiul "A Comprehensive Review of Slipping Rib Syndrome: Treatment and Management", 2020, Kyle Gress 1, Karina Charipova 1, Hisham Kassem 1, Amnon A Berger 1, Elyse M Cornet - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33633425/


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0