Regim alimentar pentru diverticulita

Diverticulita este afecțiunea caracterizată de inflamarea diverticulilor care apar pe pereții intestinali. Ce regim alimentar este indicat în diverticulită și cum se poate preveni această afecțiune?

Diverticulii sunt mici săculeți care se formează atunci când peretele intestinal cedează presiunii care este pusă pe el. În general, diverticulii apar la nivelul colonului. Dacă diverticulii nu sunt inflamați, pacientul suferă de diverticuloză – o afecțiune mai puțin gravă decât diverticulita, dar care predispune la infectarea micilor „buzunare” formate la nivelul intestinului, în special la nivelul colonului descendent.

Cum poți recunoaște diverticulita?

Diverticulita poate crea o serie de simptome și complicații serioase precum:

  • Greață
  • Febră
  • Dureri abdominale severe, predominant în partea stângă
  • Abces
  • Fistule
  • Sângerări anale (în până la 20% dintre cazuri)

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

În cazul apariției semnelor de mai sus trebuie să mergi la medic; acesta va efectua o colonoscopie de urgență pentru a identifica afecțiunea și va administra tratament simptomatic cu analgezice, antibiotice, spasmolitice, săruri rehidratante în cazul sângerării și dietă lichidă. 

Alimentația poate preveni apariția diverticulitei la pacienții cu diverticuloză,  însă poate totodată și să provoace sau să agraveze simptomele diverticulitei, de aceea este necesar un regim alimentar. Învață să îți asculți corpul și să eviți alimentele care îți accentuează problema.

Regim alimentar recomandat pacienților cu diverticulită

Regimul alimentar trebuie modificat în caz de diverticulită, fiind o măsură care oferă alinare temporară, permițând sistemului digestiv să se odihnească și să se refacă. În general, după debutul diverticulitei, se recomandă câteva zile de dietă lichidă, alcătuită din alimente precum:

  • Supă clară
  • Sucuri din legume și fructe, fără pulpă
  • Apă
  • Ceai de mentă, fenicul, anason
  • Pe măsură ce starea pacientului se îmbunătățește, medicul va permite introducerea treptată a următoarelor alimente:
  • Fructe gătite, fierte sau conservate, fără semințe sau coajă
  • Legume gătite sau la conservă
  • Ouă, pește, carne de pui, curcan
  • Pâine fără semințe
  • Cereale cu un conținut redus de fibre
  • Lapte, iaurt, kefir, sana sau brânzeturi slabe
  • Orez alb, paste

Treptat, după ce s-a urmat acest regim pentru diverticulită, se poate reveni la dieta obișnuită, însă e indicat să se evite consumul de alimente foarte grase, procesate sau bogate în zaharuri, care favorizează inflamația. Se recomandă, de asemenea, ulterior crizei, consumul de alimente bogate în fibre, care reglează tranzitul intestinal și pot preveni astfel accentuarea simptomatologiei.

Printre alimentele bogate în conținutul de fibre pe care un pacient cu diverticulită ar trebui să le consume se numără:

  • Cerealele integrale, pastele, quinoa, chia
  • Leguminoasele (fasolea, lintea, năutul)
  • Smoothie-uri din fructe precum mere, pere, prune, ananas
  • Salate din frunze verzi, variate, preparate cu ulei de măsline și lămâie, mai puțin condimentate pentru a nu irita mucoasa intestinală
  • Legume precum cartoful, cartoful dulce, morcovul și alte rădăcinoase, mazărea sau spanacul

Pentru menținerea sănătății digestive și pentru prevenirea diverticulitei, se recomandă evitarea consumului excesiv de carne roșie, mezeluri, afumături, precum și a alimentelor bogate în grăsimi. De asemenea, nu se recomandă consumul de semințe de floarea soarelui, popcorn, nuci, alune de pădure, boabe de piper, chimen, semințe de in -  din cauză că digestia lor poate fi incompletă și se pot cantona în acele buzunare create de diverticuloză. 

Hidratarea este foarte importantată pentru pacienții care sunt diagnosticați cu diverticuloză și s-au confruntat cu episoade de diverticulită; se vor consuma multe lichide, supe, ciorbe, ceai de mentă, tei, mușețel și se recomandă evitarea consumului de alcool.

Cum se gestionează diverticulita?

Pe lângă regimul alimentar și tratamentul medicamentos prescris de medic, pacientul cu diverticulită poate face următoarele lucruri pentru accelerarea vindecării, precum și pentru prevenirea acestei boli gastrointestinale:

  • Adoptarea unui stil de viață activ
  • Renunțarea la fumat
  • Menținerea unei greutăți normale
  • Hidratarea
  • Folosirea toaletei imediat ce apare nevoia de defecare

Odată apăruți, diverticulii rămân acolo, nu pot fi eliminați decât prin îndepărtarea chirurgicală. Însă prin modificarea dietei și prin respectarea unor reguli pentru menținerea sănătății digestive, pacientul poate reduce șansele de infectare a diverticulilor.

Tratamentul folosit pentru combaterea inflamației și/ sau infecției în caz de diverticulită este pe bază de antibiotice, însă regimul alimentar are o contribuție semnificativă. Antispasmodicele și laxativele pot fi, de asemenea, folosite pentru ameliorarea simptomatologiei până la îmbunătățirea situației pacientului.

În 70% dintre cazuri, tratamentul medicamentos și regimul alimentar reușesc să amelioreze situația pacientului. În 30% dintre cazuri însă, apar complicațiile și va fi nevoie de tratament injectabil sau chiar de tratament chirurgical. După recuperare, medicul poate face o colonoscopie pentru a vedea dacă intestinul gros este refăcut complet.

Se poate preveni diverticulita?

Diverticulita poate fi prevenită printr-o alimentație echilibrată și prin mișcare efectuată regulat. Iată ce poți face:

  • Consumă mai multe fibre adăugând în alimentație pâine integrală, fulgi de ovăz, tărâțe, fructe proaspete fibroase și legume. Dacă nu obișnuiești să consumi multe fibre, adaugă-le în alimentație treptat: o trecere bruscă la o dietă bogată în fibre poate provoca balonare și gaze. Ia în calcul consumul de tărâțe de psyllium; de exemplu, în fiecare zi poți pune o linguriță de semințe de psyllium măcinate peste orice lichid rece care trebuie băut în câteva minute de la preparare, înainte ca amestecul să se gelifieze. 
  • Când crești aportul de fibre, trebuie să și bei multe lichide (cel puțin opt pahare de apă pe zi) 
  • Evită consumul frecvent de alimentele rafinate, cum ar fi cele din făină albă, orezul alb și alte alimente foarte procesate. Acestea se pot mânca doar la ocazii sau doar rar, de poftă, în niciun caz zi de zi.
  • Străduiește-te să previi constipația, dar nu utiliza supozitoare sau laxative fără a cere sfatul medicului. Prunele, sucul de prune și semințele de psyllium sunt toate laxative naturale bune. Ceaiurile special formulate pentru combaterea constipației sunt disponibile in magazinele naturiste, însă unele pot fi foarte puternice, așa că trebuie utilizate cu atenție, conform indicațiilor. Se vor evita produsele care conțin senna, un laxativ din plante deosebit de puternic care poate afecta mucoasa colonului și poate crea dependență.
  • Obișnuiește-te să faci sport în mod regulat, de 3-5 ori pe săptămână sau chiar în fiecare zi. Activitatea fizică poate ajuta mușchii din intestin să-și păstreze tonusul, ceea ce încurajează mișcările intestinale regulate. De asemenea, cum am mai spus, dacă simți nevoia să mergi la toaletă, nu este indicat să amâni foarte mult momentul.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual - Colonic Diverticulitis
https://www.msdmanuals.com/professional/gastrointestinal-disorders/diverticular-disease/colonic-diverticulitis
NIH - Role of Dietary Habits in the Prevention of Diverticular Disease Complications: A Systematic Review
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8070710/
Studiul „Role of Dietary Habits in the Prevention of Diverticular Disease Complications: A Systematic Review”, apărut în  Nutrients. 2021 Apr; 13(4): 1288. Published online 2021 Apr 14. doi: 10.3390/nu13041288, autori: Marilia Carabotti et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0