Regim alimentar pentru diverticulita

Diverticulita este afectiunea caracterizata de inflamarea diverticulilor ce apar pe peretii intestinali. Diverticulii sunt mici saculeti care se formeaza atunci cand peretele intestinal cedeaza presiunii care este pusa pe el.

 

In general, diverticulii apar la nivelul colonului. Daca diverticulii nu sunt inflamati, pacientul sufera de diverticuloza – o afectiune mai putin grava decat diverticulita, dar care predispune la infectarea micilor "buzunare" formate la nivelul intestinului, in special la nivelul colonului descendent. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Diverticulita poate crea o serie de simptome si complicatii serioase precum:

  • Greata
  • Febra
  • Dureri abdominale severe, predominant in partea stanga
  • Abces
  • Fistule
  • sangerari anale ( pana la 20% din cazuri)

In cazul apariției semnelor de mai sus trebuie mers la medic; acesta va efectua o colonoscopie de urgenta pentru a identifica afectiunea si va administra tratament simptomatic cu analgezice, antibiotice, spasmolitice, saruri rehidratante in cazul sangerarii si  dieta lichida. Alimentatia poate preveni aparitia diverticulitei la pacientii cu diverticuloza,  insa poate totodata si sa provoace sau sa agraveze simptomele diverticulitei. Invata sa iti asculti corpul si sa eviti alimentele care iti accentueaza problema.

Regimul alimentar recomandat pacientilor cu diverticulita

Regimul alimentar trebuie modificat in caz de diverticulita, fiind o masura care ofera alinare temporara, permitand sistemului digestiv sa se odihneasca si sa se refaca.

In general, dupa debutul diverticulitei, se recomanda cateva zile de dieta lichida, alcatuita din alimente precum:

  • Supa clara
  • Sucurile de legume/ fructe, fara pulpa
  • Apa
  • Ceai de menta, fenicul, anason

Pe masura ce starea pacientului se amelioreaza, medicul va permite intorducerea treptata aurmatoarelor alimente:

  • Fructe gatite, fierte sau  conservate, fara seminte sau coaja
  • Legume gatite sau conserva
  • Oua, peste, carne de pui, curcan
  • Paine fara seminte
  • Cereale cu un continut redus de fibre
  • Lapte, iaurt, kefir, sana  sau branzeturi slabe
  • Orez alb, paste

Treptat, se poate reveni la dieta obisnuita, insa e indicat sa se evite consumul de alimente foarte grase, procesate sau bogate in zaharuri, care favorizeaza inflamatia.

Se recomanda, de asemenea, ulterior crizei consumul de alimente bogate in fibre, care regleaza tranzitul intestinal si pot preveni astfel accentuarea simptomatologiei.

Printre alimentele bogate in continutul de fibre pe care un pacient cu diverticulita ar trebui sa le consume se numara:

  • Cerealele integrale, pastele, quinoa, chia
  • Leguminoase Fasolea, lintea, naut
  • Smoothieuri din fructe precum mere, pere, prune, ananas
  • Salate din frunze verzi, variate, preparate cu ulei de masline si lamaie, mai putin condimentate pentru a nu irita mucoasa intestinala
  • Legume precum cartoful,cartoful dulce, morcov si alte radacinoase,  mazarea sau spanacul

Pentru mentinerea sanatatii digestive si pentru prevenirea diverticulitei, se recomanda evitarea consumului excesiv de carne rosie, mezeluri, afumaturi,  precum si a alimentelor bogate in grasimi. De asmenea, nu se recomanda consumul de seminte de floarea soarelui, popcorn, nuci, alune de padure, boabe de piper, chimen, seminte de in-  din cauza ca digestia lor poate fi incompleta si se pot cantona in" buzunarele" create de diverticuloza. Hidratarea este foarte importantat pentru pacientii care sunt diagnosticati cu diverticuloza si s au confruntat cu episoade de diverticulita; se vor consuma multe lichide, supe, ciorbe, ceai de menta, tei, musetel, se recomanda evitarea consumului de alcool. 

 
 

 

 

Pe langa regimul alimentar si tratamentul medicamentos prescris de medic, pacientul cu diverticulita poate face urmatoarele lucruri pentru accelerarea vindecarii, precum si pentru prevenirea acestei boli gastrointestinale:

  • Adoptarea unui stil de viata activ
  • Renuntarea la fumat
  • Mentinerea unei greutati normale
  • Hidratarea
  • Folosirea toaletei imediat ce apare nevoia de defecare

Odata aparuti, diverticulii raman acolo, nu pot fi eliminati decat prin indepartarea chirurgicala. Insa prin modificarea dietei si prin respectarea unor reguli de bun simt pentru mentinerea sanatatii digestive, pacientul poate reduce sansele de infectare a diverticulilor.

Tratamentul folosit pentru combaterea inflamatiei si/ sau infectiei in caz de diverticulita este pe baza de antibiotice, insa regimul alimentar are o contributie semnificativa. Antispasmodicele si laxativele pot fi, de asemenea, folosite pentru ameliorarea simptomatologiei pana la ameliorarea situatiei pacientului.

In 70% dintre cazuri, tratamentul medicamentos si regimul alimentar reusesc sa amelioreze situatia pacientului. In 30% dintre cazuri insa, apar complicatiile si va fi nevoie de tratament injectabil sau chiar de tratament chirurgical.

Dupa recuperare, medicul poate face o colonoscopie pentru a vedea daca intestinul gros este refacut complet.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0