Regim alimentar pentru diverticulita

Diverticulita este afectiunea caracterizata de inflamarea diverticulilor ce apar pe peretii intestinali. Diverticulii sunt mici saculeti care se formeaza atunci cand peretele intestinal cedeaza presiunii care este pusa pe el.

In general, diverticulii apar la nivelul colonului. Daca diverticulii nu sunt inflamati, pacientul sufera de diverticuloza – o afectiune mai putin grava decat diverticulita.

Diverticulita poate crea o serie de simptome si complicatii serioase precum:

  • Greata
  • Febra
  • Dureri abdominale severe
  • Abces
  • Fistule

Alimentatia poate ameliora, insa poate totodata si sa agraveze simptomele diverticulitei. Invata sa iti asculti corpul si sa eviti alimentele care iti accentueaza problema.

stop diabet

Regimul alimentar recomandat pacientilor cu diverticulita

Regimul alimentar trebuie modificat in caz de diverticulita, fiind o masura care ofera alinare temporara, permitand sistemului digestiv sa se odihneasca si sa se refaca.

In general, dupa debutul diverticulitei, se recomanda cateva zile de dieta lichida, alcatuita din alimente precum:

  • Supa clara
  • Sucurile de legume/ fructe, fara pulpa
  • Apa
  • Ceai

Pe masura ce starea pacientului se amelioreaza, medicul va permite intorducerea treptata aurmatoarelor alimente:

  • Fructe gatite sau la conserva, fara seminte sau coaja
  • Legume gatite sau la conserva
  • Oua, peste, carne de pui
  • Paine
  • Cereale cu un continut redus de fibre
  • Lapte, iaurt sau branza
  • Orez alb, paste

Treptat, se poate reveni la dieta obisnuita, insa e indicat sa se evite consumul de alimente foarte grase, procesate sau bogate in zaharuri, care favorizeaza inflamatia.

Se recomanda, de asemenea, consumul de alimente bogate in fibre, care regleaza tranzitul intestinal si pot preveni astfel accentuarea simptomatologiei.

Printre alimentele bogate in continutul de fibre pe care un pacient cu diverticulita ar trebui sa le consume se numara:

  • Cerealele integrale, pastele
  • Fasolea, lintea
  • Sucurile din fructe precum mere, pere, prune
  • Legume precm cartoful, mazarea sau spanacul

Pentru mentinerea sanatatii digestive si pentru prevenirea diverticulitei, se recomanda evitarea consumului excesiv de carne rosie, precum si a alimentelor bogate in grasimi. Hidratarea este foarte importanta pentru pacientii care sunt diagnosticati cu diverticulita.

 

 

Pe langa regimul alimentar si tratamentul medicamentos prescris de medic, pacientul cu diverticulita poate face urmatoarele lucruri pentru accelerarea vindecarii, precum si pentru prevenirea acestei boli gastrointestinale:

  • Adoptarea unui stil de viata activ
  • Renuntarea la fumat
  • Mentinerea unei greutati normale
  • Hidratarea
  • Folosirea toaletei imediat ce apare nevoia de defecare

Odata aparuti, diverticulii raman acolo, nu pot fi eliminati decat prin indepartarea chirurgicala. Insa prin modificarea dietei si prin respectarea unor reguli de bun simt pentru mentinerea sanatatii digestive, pacientul poate reduce sansele de infectare a diverticulilor.

Tratamentul folosit pentru combaterea inflamatiei si/ sau infectiei in caz de diverticulita este pe baza de antibiotice, insa regimul alimentar are o contributie semnificativa. Antispasmodicele si laxativele pot fi, de asemenea, folosite pentru ameliorarea simptomatologiei pana la ameliorarea situatiei pacientului.

In 70% dintre cazuri, tratamentul medicamentos si regimul alimentar reusesc sa amelioreze situatia pacientului. In 30% dintre cazuri insa, apar complicatiile si va fi nevoie de tratament injectabil sau chiar de tratament chirurgical.

Dupa recuperare, medicul poate face o colonoscopie pentru a vedea daca intestinul gros este refacut complet.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0