Regim pentru pacientii cu pneumonie: alimente recomandate si idei

Dacă treci sau tocmai ai trecut printr-o pneumonie, este important să te odihnești, dar și să ai o alimentație care să te ajute să te refaci. Iată ce alimente sunt bune pentru plămâni. 

Multe cazuri de pneumonie dobândită în comunitate încep cu o simplă răceală sau cu o gripă, prin urmare, unul dintre cele mai importante moduri prin care poți evita pneumonia este să îți menții o stare generală de sănătate cât mai bună și să ajuți sistemul imunitar să funcționeze normal. Dacă te-ai îmbolnăvit, alimentația te poate ajuta să revii mai repede la forma normală.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Importanța unei alimentații sănătoase pentru plămâni

Deficiențele nutriționale și malnutriția sunt destul de frecvente în cazul pacienților vârstnici și contribuie la riscul de pneumonie, dar acestea pot fi prevenite prin intermediul unui regim alimentar bogat în nutrienți și prin intermediul suplimentelor alimentare.
Există două reguli pe care trebuie să le reții atunci când te recuperezi de pe urma unei pneumonii:

Să te odihnești suficient

Corpul bolnav are nevoie de mult timp de recuperare pentru a se vindeca. Prin faptul că nu ai activitate fizică și te odihnești suficient în pat, îi vei permite organismului să se refacă.

Să ai un regim alimentar corespunzător

E important să ai o dietă bogată în alimente bune pentru plămâni, ceea ce înseamnă, pe scurt, alimente integrale, cât mai puțin procesate și fără aditivi, care îți pot ajuta corpul să se vindece. De asemenea, este esențial să ai un aport adecvat de lichide. Apa simplă sau cu zeamă de lămâie, ceaiurile din plante fără zahăr și supele în cantități suficiente sunt extrem de utile în perioada de recuperare după pneumonie.

Regim recomandat în pneumonie

Pneumonia poate avea drept rezultat dificultate în respirație, tuse și durere severă în piept, iar din aceste cauze, pacientului îi este dificil să mănânce și este posibil să slăbească în această perioadă. Așa că va trebui să își mențină un aport caloric adecvat, cât și un aport corespunzător de nutrienți, astfel încât starea de sănătate să nu se deterioreze din cauza malnutriției.

Odată ce pacientul a început tratamentul, corpul lui va avea nevoie de și mai mulți nutrienți, pentru a „repara” țesuturile afectate de boală, iar faptul că unii pacienți sunt subnutriți poate avea un impact negativ asupra timpului necesar recuperării și poate să genereze alte complicații. Iată ce se poate face:

Adaugă mai multe calorii

Poți schimba câteva aspecte în alimentația ta, pentru a te asigura că vei consuma suficiente calorii în fiecare zi, cum ar fi să mănânci de mai multe ori pe zi. Concentrează-te pe alimente sănătoase, nu produse de fast-food, chipsuri sau dulciuri. De pildă, poți mânca pâine integrală cu brânză și cu legume crude sau supă, tocăniță și pâine integrală pentru a obține mai multe calorii la masă. Dacă, însă, aceste măsuri nu dau rezultate și slăbești în continuare, cere sfatul medicului, pentru a-ți prescrie un supliment pe care să îl iei între mese, pentru a reuși să te întorci la o greutate normală.

Ai nevoie de suficiente proteine

Nu uita că un aport adecvat de proteine este esențial pentru recuperare dacă ai pneumonie. Organismul tău va trebui să creeze noi țesuturi și să repare țesuturile deteriorate de boală, iar astfel va avea nevoie nu doar de energie, ci și de structurile necesare pentru a se vindeca. 

Alimentele bogate în proteine pot fi atât de origine animală, cât și de origine vegetală. Exemple de proteine animale sunt carnea roșie, carnea de pasăre de curte sau peștele, lactatele și ouăle. Proteine de origine vegetală sunt prezente mai ales în leguminoase (linte, fasole, năut, soia), precum și în diverse tipuri de nuci și de semințe. Poți mânca de exemplu pește la cuptor cu cartofi, asezonat cu un dressing de iaurt cu usturoi sau mâncare de linte cu carne de porc. 

Poți opta și pentru consumul unui shake proteic, pentru a-ți suplimenta astfel necesarul de proteine.

Nu uita de legume și cereale

Medicul îți va spune că este important să obții cât mai multe vitamine și minerale, pentru a reuși să îți fortifici sistemul imunitar și pentru a evita malnutriția. Fructele și legumele sunt surse bogate de vitamine și minerale, așa cum probabil știi deja. Ele nu sunt, însă, foarte dense din punct de vedere al caloriilor, așa că este important să știi cu ce să le combini, adăugând în meniu și unele surse de grăsimi sănătoase, pentru a crește numărul de calorii: ulei de măsline, avocado, nuci. În cazul în care este absolut necesar, medicul ți-ar putea prescrie niște multivitamine.

Alimente bune pentru plămâni

Concret, pentru a te reface mai repede când ai pneumonie, pune accentul pe aceste alimente bune pentru plămâni:

Fructe și legume cât mai colorate

Fructele și legumele colorate sunt bogate în antioxidanți, care ajută corpul să reziste în fața bolii și să se vindece mai repede în urma infecției. Consumă fructe de pădure, fructe citrice, legume frunzoase (spanac, varză, sfeclă elvețiană, salată), dovleac, roșii, atât crude, cât și gătite.

Cereale integrale

Cerealele integrale îți asigură cantități valoroase de carbohidrați buni, precum și vitamine, minerale și antioxidanți. Exemple de cereale integrale recomandate sunt fulgii de ovăz, orezul brun, quinoa și orzul. Opțiuni convenabile sunt pâinea din cereale integrale, cerealele pentru micul dejun, biscuiții crakers și pastele din grâu integral.

Alimente bogate în proteine slabe

Proteinele au un rol important în repararea țesuturilor și în funcția imunitară. Alege spre consum fasolea boabe, lintea, carne albă de pasăre (fără piele) și peștele. Optează pentru supa de pui sau de găină când ai pneumonie, pentru că te ajută să te hidratezi și este și hrănitoare, mai ales când ai o infecție respiratorie.

Evită anumite lichide

Cum spuneam, este important să își menții hidratarea, pentru că este un aspect de bază al recuperării în caz de pneumonie și ar trebui să bei cam 10 căni de lichide pe zi, cum ar fi apă, ceai din plante sau supă. Anumite lichide trebuie, însă, evitate, cum ar fi alcoolul și băuturile cofeinizate (cafeaua și energizantele, de exemplu).

Așadar, recomandarea noastră în caz de pneumonie este să pui accentul pe odihnă pentru a grăbi vindecarea, dar să îți adaugi în meniu și alimente bune pentru plămâni.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Merck Manual - Pneumonia
https://www.merckmanuals.com/professional/pulmonary-disorders/pneumonia/overview-of-pneumonia


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0