Pneumonia si cancerul la plamani: ce au in comun si ce le diferentiaza

Pneumonia și cancerul la plămâni au o serie de simptome comune, de aceea este destul de dificil să fie stabilit diagnosticul corect atunci când apar simptome specifice unor afecțiuni pulmonare.

Cancerul pulmonar este cea mai răspândită afecțiune malignă la nivel mondial și, în ciuda progreselor medicinei, supraviețuirea la 5 ani rămâne extrem de redusă. Pacienții cu cancer pulmonar se confruntă adesea cu pneumonie, care rămâne o cauză importantă de morbiditate și mortalitate în timpul evoluției bolii, arată studii recente.

Pneumonia este o infecție pulmonară cauzată fie de bacterii, fie de fungi sau virusuri. Cancerul pulmonar este caracterizat de apariția unei tumori la nivelul plămânilor. Având în vedere că semnele de boală pot fi similare, de fiecare dată când apar simptome pulmonare este indicat un control medical pentru a primi un diagnostic și tratamentul adecvat. Iată cum se aseamănă simptomele pneumoniei cu cele de cancer și ce alte conexiuni sunt între aceste două boli.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Pneumonia și cancerul la plămâni: din ce cauze apar?

Cum apare pneumonia?

Nasul și căile respiratorii sunt ca o barieră de protecție care împiedică pătrunderea germenilor în plămâni. Totuși, uneori germenii pot ajunge la nivel pulmonar, iar când infecția ajunge la baza plămânilor, micii săculeți care permit acestor organe să transporte oxigen în sânge sunt umpluți cu lichid și nu mai funcționează așa cum trebuie. Cu cât este transferat mai puțin oxigen din plămâni în sânge, cu atât mai mult dioxid de carbon rămâne în organism.

Cum apare cancerul la plămâni?

Cancerul pulmonar se instalează în urma unei mutații genetice apărute la nivelul ADN-ului celular, mutație care duce la multiplicarea necontrolată a celulelor pulmonare, cauzând astfel apariția unei tumori. Cancerul la plămâni este adesea provocat de fumat (în peste 80-90% dintre cazuri), însă poate fi declanșat și de expunerea la substanțe chimice precum radonul sau azbestul.

Simptomele pneumoniei și ale cancerului la plămâni

Diferențierea pneumoniei de cancerul pulmonar poate fi destul de dificilă, întrucât uneori simptomele acestora se aseamănă foarte tare. În general, simptomele cancerului pulmonar, atunci când acest tip de cancer se manifestă, sunt mai agresive.

Simptome comune ale pneumoniei și cancerului la plămâni

  • Tusea – în caz de cancer pulmonar, aceasta poate fi persistentă și se agravează în timp.
  • Mucozități – printre simptomele pneumoniei sunt și mucozitățile de culoare galbenă, verde, maro sau roșie; mucusul expectorat în timpul tusei poate fi atât semn de pneumonie, cât și semn de cancer la plămâni.
  • Respirația scurtă – în caz de cancer pulmonar, aceasta este mai persistentă decât la pacienții cu pneumonie.
  • Durere în piept -  apare și în caz de pneumonie, și în caz de cancer la plămâni, și se agravează în timpul respirației și tusei.
  • Oboseală – este un simptom mai des întâlnit în caz de cancer la plămâni.
  • Pierderea apetitului – poate să apară și în caz de cancer pulmonar, și în caz de pneumonie, însă dacă este vorba despre cancer, pierderea apetitului este adesea asociată cu scăderea în greutate.

Simptome care apar numai în caz de pneumonie

  • Febră
  • Tahicardie
  • Bufeuri și frisoane
  • Greață și vărsături
  • Dureri musculare
  • Dureri de cap

Simptome care apar numai în caz de cancer pulmonar

  • Umflarea feței sau a gâtului
  • Dificultăți la înghițire
  • Durere de umăr/ gât
  • Voce răgușită
  • Febră

Diagnostic pneumonie și cancer la plămâni

Diagnosticarea pneumoniei se face în urma unor analize de sânge și a unei radiografii.

Diagnosticarea cancerului poate să fie, însă, mult mai dificilă. Radiografiile și CT-ul (computer tomograf) sunt necesare pentru stabilirea diagnosticului. Bronhoscopia și biopsia țesutului pulmonar pot fi, de asemenea, folosite pentru stabilirea diagnisticului.

Pneumonia poate să apară și pe fondul cancerului pulmonar. Statistic vorbind, în jur de 50-70% dintre cei care suferă de cancer pulmonar dezvoltă infecții severe la nivelul plămânilor, printre care și pneumonie. Tratamentul folosit pentru lupta împotriva cancerului pulmonar slăbește foarte tare sistemul imunitar, favorizând astfel infecțiile precum pneumonia.

Tratament pneumonie și tratament cancer pulmonar

Cum se tratează pneumonia?

Tratamentul pneumoniei depinde de cauza bolii (bacteriană, virală sau fungică) și de cât de grav este fiecare caz în parte. În multe situații, cauza bolii nu poate fi stabilită clar, iar tratamentul se concentrează pe gestionarea simptomelor și pe asigurarea faptului că starea pacientului nu se agravează.

Unele tratamente pentru pneumonie pot include:

  • Antibiotice: acestea tratează pneumonia bacteriană. Antibioticele nu pot trata un virus, dar medicul le poate prescrie dacă există o infecție bacteriană în același timp cu una virală.
  • Medicamente antifungice: acestea pot trata pneumonia cauzată de o infecție fungică.
  • Medicamente antivirale: Pneumonia virală de obicei nu este tratată cu medicamente și poate dispărea de la sine. Medicul poate prescrie antivirale, cum ar fi oseltamivir, zanamivir sau peramivir pentru a reduce durata bolii și riscul de agravare.
  • Terapia cu oxigen: dacă pacientul nu primește suficient oxigen, i se poate oferi oxigen suplimentar printr-un tub în nas sau o mască pe față.
  • Lichide IV: Fluidele direct în venă (IV) tratează sau previn deshidratarea în caz de pneumonie.
  • Drenarea lichidelor: dacă pacientul are mult lichid între plămâni și peretele toracic (revărsat pleural), acesta trebuie drenat cu un cateter sau printr-o intervenție chirurgicală.

Dacă pacientul are pneumonie bacteriană, nu mai este considerat contagios atunci când febra a dispărut și a luat antibiotice de cel puțin două zile. Dacă pacientul are pneumonie virală, este considerat contagios până când nu mai are febră de câteva zile.

Cum se tratează cancerul pulmonar?

Tratamentul cancerului pulmonar variază în funcție de tipul de celule (dacă este cancer pulmonar cu celule mici sau fără celule mici) și de stadiul bolii, dar și alți factori care nu au legătură cu tumora influențează alegerea tratamentului: rezervă cardiopulmonară slabă, starea de performanță fizică slabă, comorbiditățile, etc. Concret, tratamentul constă în intervenție chirugicală, chimioterapie, radioterapie sau imunoterapie.

Opțiunile de tratament pentru cancerul pulmonar care revine după tratament variază și includ chimioterapie sau medicamente țintite pentru metastaze, radioterapie pentru recidiva locală sau durerea cauzată de metastaze și brahiterapie pentru boala endobronșică atunci când radiațiile externe suplimentare nu pot fi tolerate.

În caz de cancer la plămâni cu celule mici, prognosticul general este slab. Timpul mediu de supraviețuire pentru un pacient cu această formă de cancer pe arie restrânsă este de 20 de luni, cu o rată de supraviețuire la 5 ani de 20%. Pentru pacienții cu acest cancer în stadiu extins, rata de supraviețuire la 5 ani este sub 1%.

În caz de cancer pulmonar fără celule mici, rata de supraviețuire la 5 ani variază în funcție de stadiu, de la 60 la 70% pentru pacienții cu boală în stadiul I până la sub 1% pentru pacienții cu boală în stadiul IV. Terapiile țintite și tratamentele succesive îmbunătățite prelungesc progresiv rata de supraviețuire.

Cum se pot preveni pneumonia și cancerul pulmonar?

Prevenire pneumonie

Cel mai bun mod de a preveni pneumonia este vaccinarea împotriva bacteriilor și virusurilor care o cauzează în mod obișnuit. 

Există două tipuri de vaccinuri care previn pneumonia cauzată de bacteriile pneumococice. Similar cu vaccinul antigripal, aceste vaccinuri nu protejează împotriva tuturor tipurilor de pneumonie, dar dacă persoana se îmbolnăvește, face o formă mai ușoară.

Vaccinurile pneumococice protejează împotriva bacteriilor care generează pneumonie. Fiecare este recomandat pentru anumite grupe de vârstă sau pentru cei cu risc crescut de a face această boală.

De asemenea, vaccinarea împotriva COVID-19 și a gripei pot fi de ajutor la reducerea riscului de a face pneumonie.

Nu în ultimul rând, mai multe vaccinuri care se fac în copilărie ajută la prevenirea infecțiilor cauzate de bacterii și virusuri care pot duce la pneumonie, de aceea e necesar ca părinții să respecte indicațiile medicilor pediatri.

Prevenire cancer la plămâni

Legat de prevenirea cancerului pulmonar, nicio intervenție activă nu s-a dovedit a fi eficientă, cu excepția renunțării la fumat, deoarece fumatul reprezintă principala cauză a dezvoltării acestei boli. La fel, cum fumatul pasiv este de asemenea un factor de risc pentru cancerul pulmonar, evitarea acestuia scade riscul apariției bolii.

Cât despre scăderea nivelului ridicat de radon din locuințe, a doua cauză a apariției cancerului pulmonar, nu s-a dovedit clar că reduce incidența cancerului pulmonar. În ceea ce privește dovezile care sugerau că medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) și suplimentarea cu vitamina E ar putea proteja foștii fumători de cancerul pulmonar, acestea nu au fost confirmate.

Unele studii au arătat că persoanele care mănâncă o cantitate mai mare de legume și fructe ar avea un risc mai mic de cancer pulmonar decât cele care mănâncă aceste alimente în cantități mai mici. Cu toate acestea, spun oamenii de știință, din moment ce fumătorii tind să aibă diete mai puțin sănătoase decât nefumătorii, este greu de știut dacă riscul scăzut de boală este corelat cu alimentația sănătoasă sau cu evitarea fumatului. 

La fel, unele cerrcetări au arătat că persoanele active fizic au un risc mai mic de cancer pulmonar decât persoanele sedentare, însă, deoarece fumătorii tind să facă mai puțină mișcare decât nefumătorii, este greu de știut dacă activitatea fizică este cea care influențează sau nu riscul de cancer pulmonar.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Merck Manual - Lung Carcinoma
https://www.merckmanuals.com/professional/pulmonary-disorders/tumors-of-the-lungs/lung-carcinoma
MSD Manual - Overview of Pneumonia
https://www.msdmanuals.com/professional/pulmonary-disorders/pneumonia/overview-of-pneumonia


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0