Tratamentul cancerului pulmonar - interventia chirurgicala

Cancerul pulmonar este o forma de cancer care se trateaza dificil si cu rezultate descurajatoare, chiar si in tarile in care sistemul de sanatate este foarte avansat. Acest lucru se petrece din cauza ca, atunci cand apar simptomele, boala este deja avansata, iar posibilitatile de tratament curativ (care sa vindece) sunt putine.

Cea mai eficienta metoda de tratament in cancerul pulmonar este interventia chirurgicala de indepartare a tumorii. Decizia de a interveni chirurgical este stabilita de comun acord intre medicul pneumolog, medicul chirurg, medicul anestezist, medicul oncolog si cel anatomo-patolog. De multe ori, interventia chirurgicala poate fi riscanta din multe motive (localizare nefasta a tumorii, varsta avansata a pacientului, boli importante, concomitente, ale pacientului).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Interventia chirurgicala nu indeparteaza doar tumora, ci si o portiune din plamanul in care se afla aceasta (lobectomie). Plamanul drept are 3 lobi pulmonari, in timp ce plamanul stang are doar 2 lobi pulmonari.

Rezectia pulmonara atopica (wedge resection) poate fi, de asemenea, folosita in tratamentul chirurgical pentru cancerul la plamani. Aceasta procedura implica indepartarea tesuturilor canceroase de la nivelul plamanului – aceasta este folosita, in general, pentru diagnosticarea ori tratarea metastazelor, atunci cand acestea exista.

Segmentectomia pulmonara indeparteaza tesuturile canceroase atunci cand lobectomia nu este posibila. Daca fiecare plaman este alcatuit din mai multi lobi pulmonari, lobii, la randul lor, sunt alcatuiti din mai multe segmente – lobul de sus al plamanului drept are 3 segmente, lobul din mijloc are 2, in timp ce lobul de jos al plamanului drept are 5 segmente/ lobul de sus din stanga are 4 segmente, iar cel de jos la fel.

Uneori, este indicata chiar indepartarea unui intreg plaman (pneumonectomie). Daca functia respiratorie a pacientilor este buna, dupa excizia unui plaman intreg, celalalt plaman ramas in functiune preia treptat din functiile celuilalt, astfel incat aceasta interventie este posibila. Din acest motiv, in anumite cazuri, inainte de interventia chirurgicala, este necesara o evaluare complexa a functiei respiratorii a pacientului, inclusiv testarea in conditii de efort fizic, pentru a aprecia daca plamanul ramas dupa operatie poate prelua intreaga functie respiratorie.

Inainte de interventia chirurgicala, echipa de medici care trateaza pacientul va examina starea generala de sanatate a pacientului si, in acest sens, vor fi necesare mai multe analize si teste printre care si: analizele de sange, electrocardiograma (EKG), dar si spirometria.

 

 

Exista situatii in care, in timpul interventiei chirurgicale, medicul constata ca este necesara si indepartarea ganglionilor limfatici din zona tumorii, din cauza ca suspecteaza ca unele celule canceroase au migrat catre acestia.

Dupa interventia chirurgicala pentru cancerul pulmonar, pacientul va fi externat in 5-10 zile. Insa recuperarea propriu-zisa poate dura mult mai mult.

Se recomanda miscarea dupa interventia chirurgicala, astfel incat sa fie redus riscul de formare a cheagurilor de sange. Medicul va invata pacientul cum sa respire, dar si ce exercitii de respiratie poate face, pentru a preveni complicatiile. Plimbarile pe jos, dar si inotul sunt activitati extrem de benefice dupa o interventie chirurgicala la plamani.

Dupa operatie, medicul va stabili ce tratament trebuie sa urmeze pacientul in continuare pentru a elimina cancerul la plamani. Radioterapia, chimioterapia, dar si terapia biologica pot fi folosite in tratarea cancerului pulmonar. Aceste terapii au rolul de a elimina celulele canceroase ramase in organism dupa interventia chirurgicala, astfel incat cancerul sa intre in faza de remisiune.

Toate terapiile enumerate mai sus au efecte adverse puternice, de aceea e important ca pacientul sa fie pregatit pentru ce il asteapta. Suportul familiei, al prietenilor, precum si consilierea terapeutica pot fi de mare ajutor in aceasta perioada dificila.

 

Citeste si Despre cancerul pulmonar

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Noi tratamente pentru cancerul la plamani sunt descoperite sau testate in toata lumea, multe din acestea, desi sunt inca in stadiul de testare, pot imbunatati foarte mult durata de viata a pacientilor care, cu ani in urma, aveau sperante mici de supravietuire.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0