Cele mai comune mituri despre cancerul pulmonar, demontate

Exista o serie de mituri despre cancerul la plamani. Specialistii ne lamuresc cu privire la acestea, explicand ce este neadevarat si de ce.

Cancerul la plamani este un tip de cancer care debuteaza la nivelul plamanilor. Plamanii sunt cele doua organe de la nivelul pieptului, care isi iau necesarul de oxigen prin inspiratie si elibereaza dioxid de carbon prin expiratie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Imediat ce pacientul observa simptome ce pot fi asociate cu cancerul la plamani, ar fi bine sa apeleze la medic pentru primirea unui diagnostic. Cu cat boala este diagnosticata mai devreme, cu atat mai mari sunt sansele de reusita a tratamentului administrat.

Numai fumatorii pot face cancer la plamani

Fals! Cu toate ca fumatul reprezinta un factor de risc major si este adesea vinovat de aparitia cancerului la plamani, 20% dintre decesele cauzate de cancerul la plamani apar in randul persoanelor care nu au fumat niciodata. Bineinteles, restul de 80% le revine fumatorilor asa ca asocierea este evidenta.

Cancerul la plamani apare numai la persoanele varstnice

Fals!  Este adevarat ca, in general, sunt diagnosticate cu cancer la plamani persoanele cu varste cuprinse intre 65 si 74 de ani, insa nici adultii tineri nu sunt scutiti de riscul acestei afectiuni.

Interventia chirurgicala pentru cancerul la plamani determina imprastierea acestuia

Fals! Cancerul pulmonar se imprastie prin intermediul sangelui sau al sistemului limfatic, atunci cand celule din tumoarea initiala se desprind si migreaza catre alte zone din organism. Interventia chirurgicala nu creste riscul de metastaziere a cancerului. Interventia chirurgicala permite medicului sa indeparteze tumoarea maligna de la nivelul plamanilor, insa nu afecteaza in niciun fel riscul de raspandire a cancerului.

Cancerul pulmonar este fatal

Fals! Cu toate ca acest tip de cancer prezinta cel mai slab pronostic, evolutia bolii difera de la un pacient la altul. Statistic vorbind, rata de vindecare in cazul cancerului este mai mica decat la alte tipuri de cancer, insa sanse exista – depinde de organismul fiecarui pacient in parte.

In functie de stadializarea cancerului pulmonar, medicul stabileste tratamentul care poate fi bazat pe interventie chirurgicala, chimioterapie, radioterapie, tratamente targetate sau imunoterapie.

 

 

Riscul de cancer la plamani nu poate fi redus

Fals! Exista ideea preconceputa potrivit careia cancerul la plamani nu poate fi prevenit. Ei bine, exista anumite lucruri pe care le poti face pentru a reduce riscul de imbolnavire. De pilda, renuntatul la fumat, precum si limitarea expunerii la radon sau azbest, poate reduce considerabil sansele de dezvoltare a unei boli precum cancerul la plamani.

Cancerul pulmonar nu poate fi tratat la pacientii varstnici

Fals! Varsta pacientului nu are nicio legatura cu tratamentul pentru cancerul pulmonar. Este adevarat ca persoanele mai tinere reactioneaza mai bine la chimioterapie si au calitatea vietii sporita dupa interventia chirurgicala, comparativ cu pacientii varstnici, insa asta nu inseamna ca persoanele in varsta nu sunt tratate pentru cancer la plamani sau ca nu au sansa de a invinge boala.

Poluarea este mai nociva pentru plamani decat fumatul si creste mai mult riscul de cancer pulmonar decat fumul de tigara

Fals! Bineinteles, poluarea creste riscul de cancer pulmonar, insa impactul acesteia nu se compara cu cel pe care tigarile il au asupra sanatatii plamanilor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0