Cele mai bune și cele mai rele alimente pentru sănătatea plămânilor

O dietă echilibrată și bogată în nutrienți este esențială pentru un corp puternic și sănătos, ceea ce cuprinde și sănătatea plămânilor tăi. În general, specialiștii recomandă să incluzi în alimentația de zi cu zi o varietate de nutrienți, din fiecare grupă alimentară, pentru a-ți menține plămânii sănătoși. De regulă, este indicat să mănânci mai multe fructe și legume și mai puține alimente procesate, pentru sănătatea întregului organism. 

Așadar, pentru ca plămânii tăi să funcționeze în parametri optimi, este important să menții un stil de viață sănătos prin alimentație. Mai jos, regăsești o listă cu cele mai bune, dar și cele mai nocive alimente pentru sănătatea plămânilor tăi. 

DOC EXPERT INSIGHTS

Lista alimentelor recomandate pentru sănătatea plămânilor

1. Alimentele bogate în fibre

Alimentele precum zmeura, mazărea verde, lintea și fasolea neagră sunt surse foarte bune de fibre, pe lângă alți nutrienți importanți. Fibrele sunt deosebit de benefice pentru plămâni. Mai multe cercetări sugerează că persoanele care consumă mai multe fibre au plămâni mai sănătoși față de cei care au un aport mai scăzut de fibre. Printre alte alimente cu un conținut bogat de fibre se numără și pastele făinoase integrale, fasolea gătită, semințele de chia, quinoa, perele și broccoli. 

2. Cafeaua

Iată o veste bună pentru iubitorii de cafea: doza ta de energie din fiecare dimineață ar putea să contribuie la sănătatea plămânilor tăi. Oamenii de știință sugerează că există o legătură între consumul regulat de cafea și sănătatea plămânilor. Acest fenomen ar putea fi justificat de prezența cafeinei în boabele de cafea, care are proprietăți antiinflamatorii și conține polifenoli – antioxidanți puternici care luptă împotriva stresului oxidativ.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

3. Cerealele integrale

Cerealele integrale sunt deosebit de bune pentru sănătatea plămânilor. Printre acestea se numără orezul brun, pâinea din făină integral, pastele integrale, fulgii de ovăz, quinoa și orzul. Cerealele integrale sunt bogate în fibre dar, pe lângă acestea, ele conțin și proprietăți antioxidante și antiinflamatoare, datorită aportului semnificativ de vitamina E, seleniu și acizi grași esențiali, care sunt benefici pentru plămâni. Spre deosebire de varianta integrală, cerealele rafinate, cum ar fi făina albă și orezul alb, își pierd o bună parte din nutrienți în procesul de rafinare. 

4. Fructele de pădure

Fructele care conțin pigment albastru sau roșu, precum afinele și căpșunile, au un conținut bogat de flavonoizi, în special de antocianină, care le oferă culoarea specifică. În plus, antocianina este un antioxidant puternic. Cele mai recente cercetări sugerează că acest pigment ar putea încetini declinul natural al plămânilor, pe măsură ce înaintezi în vârstă. Așadar, s-a constatat că bărbații în vârstă care consumă cel puțin două porții de fructe de pădure pe săptămână manifestă un declin semnificativ mai redus al funcțiilor pulmonare. 

5. Legumele cu frunze verzi

Fă-ți un obicei din a consuma spanac, varză kale, broccoli și alte legume cu frunze verzi, pentru că acestea ar putea să scadă riscul de cancer la plămâni. Conform oamenilor de știință, legumele cu frunze verzi sunt bogate în carotenoizi, antioxidanți eficienți care împiedică formarea celulelor canceroase. 

6. Produsele lactate

Cercetătorii încurajează consumul de alimente lactate, cum ar fi iaurtul, laptele și brânzeturile, deoarece acestea pot, de asemenea, diminua riscul de cancer de plămâni. Atât timp cât nu ești alergic la produsele lactate, acestea îți pot fi de real ajutor pentru că au proprietăți antiinflamatoare și sunt bogate în nutrienți esențiali. Pe de altă parte, dacă suferi de astm sau de alte probleme respiratorii, un regim alimentar fără lactate ar putea să te ajute în diminuarea cantității de mucus produs, ceea ce poate ameliora simptomele de boală. 

7. Roșii

Roșiile sunt cea mai bogată sursă de licopen, un nutrient foarte important pentru sănătatea plămânilor. Consumul de roșii proaspete, dar și de produse pe bază de roșii, cum ar fi bulionul sau pasta de tomate, pot atenua simptomele inflamatorii asociate cu astmul și pot scădea riscul de deces dacă suferi de boala pulmonară cronică obstructivă. Licopenul este, de asemenea, asociat cu încetinirea declinului funcției pulmonare la adulții tineri. Aceste beneficii sunt și mai pronunțate în cazul persoanelor fumătoare.

Lista alimentelor nerecomandate pentru sănătatea plămânilor

1. Cărnurile procesate

Oamenii de știință atrag atenția asupra faptului că alimentele, în special cărnurile procesate, ar putea deteriora funcția pulmonară. Aceștia sunt de părere că nitriții utilizați în procesarea și conservarea cărnurilor și produselor pe bază de carne ar putea declanșa inflamație la nivelul plămânilor. Șunca, salamurile și cremwurstii, precum și celelalte forme de carne procesată, intră în această categorie alimentară de evitat.  

2. Alcoolul în exces

Consumul excesiv de alcool este dăunător atât pentru ficat, cât și pentru plămâni. Sulfiții din alcool pot înrăutăți simptomele de astm, în timp ce etanolul conținut poate afecta celulele pulmonare. Dacă obișnuiești să consumi alcool în mod frecvent, este posibil să te confrunți cu afecțiuni ale plămânilor. 

Cu toate acestea, consumul controlat și echilibrat de alcool nu este periculos. Două pahare de băutură sau mai puțin, pe zi, mai ales dacă este vorba despre vin, ar putea fi chiar benefice pentru sănătatea plămânilor tăi. 

3. Băuturile cu conținut adăugat de zahăr

Dacă ții la sănătatea întregului organism, și nu doar la cea a plămânilor tăi, încearcă să consumi mai multă apă și mai puține băuturi îndulcite cu zahăr. Oamenii de știință susțin că persoanele care consumă mai mult de cinci băuturi îndulcite pe săptămână sunt mai predispuse la bronșită cronică, iar copiii cu acest obicei sunt mai expuși riscului de astm. Deși nu este clar cum afectează aceste băuturi sănătatea plămânilor, legătura dintre cele două este evidențiată în mai multe studii clinice. De asemenea, dacă ești fumătoare, consumul de băuturi îndulcite poate crește riscul de boli pulmonare. 

4. Sarea în exces

O cantitate moderată de sare aduce savoare mâncării, în timp ce sarea în exces ar putea să dăuneze plămânilor. Persoanele care consumă multă sare la masă sunt mai expuse riscului de bronșită cronică, iar dietele alimentare bogate în sodiu ar putea înrăutăți simptomele de astm. Cu toate acestea, toate aceste simptome se pot ameliora dacă renunți, cel puțin câteva săptămâni, la adaosul de sare în mâncare. 

Pentru a evita excesul de sare, încearcă să îți gătești mai des și să mănânci în oraș mai rar. 


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
WebMD - Best and Worst Foods for Lung Health
https://www.webmd.com/lung/ss/slideshow-foods-lung-health 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0