7 alimente pentru un ten sănătos și luminos

Un ten sănătos și frumos se poate datora moștenirii genetice, dar hidratarea corespunzătoare și o alimentație prietenoasă cu pielea sunt extrem de importante.

Deși multe persoane au impresia că un ten sănătos se obține prin îngrijirea care vine de la exterior, e bine de știut că demachiantul, crema de față și măștile cosmetice nu sunt de ajuns și că un ten frumos are legătură în primul rând cu ceea ce mâncăm și bem. 

De exemplu, o dietă bogată în zahăr, făină albă și grăsimi nocive nu va întârzia să lase urme pe piele, în special pe cea a feței, în timp ce o alimentație bogată în legume, fructe și pește și o hidratare adecvată de aproximativ 2 litri de lichide sănătoase (apă, ceai de plante neîndulcit, supe făcute în casă din ingrediente naturale) va oferi tenului suplețe și strălucire. Și ceaiul verde contribuie la păstrarea unui aspect mai tineresc al tenului prin conținutul de antioxidanți, însă e bine să fie consumat în cantități reduse (o cană pe zi, de preferat în cursul dimineții).

În cele ce urmează, îți oferim o listă cu 7 alimente necesare pentru un ten sănătos:

1. Spanacul și alte legume verzi

Spanacul și alte legume verzi și frunzoase precum salata verde, varza, broccoliul, rucola etc. trebuie consumate de mai multe ori pe săptămână, deoarece, pe lângă beneficiile pe care le au pentru sănătatea generală, contribuie și la sănătatea și luminozitatea tenului. 
De exemplu, vitamina C din spanac susține sănătatea pielii, iar broccoliul, pe lângă vitamina C, este bogat și în alte vitamine și minerale importante pentru piele precum vitamina A și zincul. Sulforafanul din broccoli pare să aibă rol protector al pielii împotriva daunelor cauzate de lumina soarelui și, de asemenea, ajută la menținerea nivelului de colagen din piele. Și nutrimentele din salata verde ajută la sinteza colagenului, încetinind apariția ridurilor și lăsarea pielii.

2. Ardeiul gras

Ardeiul gras roșu și ardeiul gras galben sunt o sursă excelentă de beta-caroten, pe care corpul o transformă în vitamina A. De asemenea, ardeii grași sunt una dintre cele mai bune surse de vitamina C, necesară pentru crearea colagenului proteic, care menține pielea fermă și puternică. Un amplu studiu¹ observațional, care a implicat femei, a legat consumul consistent de vitamina C cu un risc redus de piele ridată și uscată odată cu înaintarea în vârstă. Alte alimente bogate în vitamina C care pot ajuta la obținerea unui ten frumos sunt căpșunile, kiwi-ul și citricele.

3. Roșiile

Roșiile sunt o sursă excelentă de vitamina C și conțin toți principalii carotenoizi, inclusiv licopenul. S-a demonstrat că beta-carotenul, luteina și licopenul protejează pielea împotriva deteriorării cauzate de soare. De asemenea, pot ajuta la prevenirea ridurilor². Deoarece roșiile sunt bogate în carotenoizi, reprezintă un aliment excelent pentru menținerea sănătății pielii. E bine de reținut că, atunci când consumi alimente bogate în carotenoizi, cum ar fi roșiile, acestea ar trebui asociate cu o sursă de grăsime, cum ar fi uleiul de măsline, deoarece grăsimea crește absorbția carotenoizilor.

4. Strugurii

Strugurii roșii sunt renumiți pentru conținutul de resveratrol, un compus care provine din pielița acestor struguri. Resveratrolul este creditat cu o gamă largă de beneficii pentru sănătate, printre care și reducerea efectelor îmbătrânirii. Studiile efectuate în eprubete sugerează că, de asemenea, acest element poate ajuta la încetinirea producției de radicali liberi care afectează celulele pielii și provoacă semne de îmbătrânire.
Resveratrolul se găsește și în vinul roșu, dar nu există prea multe dovezi că acea cantitate de resveratrol obținută dintr-un pahar cu vin roșu este suficientă pentru a îmbunătăți aspectul pielii. Și din moment ce vinul roșu este o băutură alcoolică, nu se recomandă a fi consumat în exces, deoarece vine cu efecte negative pentru sănătatea generală.

5. Nucile

Nucile au multe caracteristici care le fac un aliment excelent pentru o piele sănătoasă, fiind o sursă bună de acizi grași esențiali, Omega 3 și Omega 6 - grăsimi pe care corpul tău nu le poate produce singur.

Pe de o parte, o dietă prea bogată în grăsimi Omega 6 poate favoriza inflamația, inclusiv stări inflamatorii ale pielii, cum ar fi psoriazisul. Pe de altă parte, grăsimile Omega 3 reduc inflamația din corp, inclusiv din piele. Deoarece nucile au un raport bun între acești acizi grași, pot ajuta la combaterea potențialului răspuns inflamator asociat cu excesul de Omega 6.

Mai mult, nucile conțin alte nutrimente de care pielea are nevoie pentru a funcționa corect și a-și păstra sănătatea, cum ar fi zincul (care ajută pielea să își mențină rolul de barieră, să combată bacteriile și inflamațiile)

6. Peștele

Acizii grași Omega-3 din pește sunt esențiali pentru combaterea inflamației, care poate duce la deteriorarea celulelor pielii, descuamare, uscăciune și aspect general deteriorat. Surse excelente de Omega 3 includ codul, heringul, macroul, tonul, somonul, creveții, sardinele, bibanul și halibutul.

Unele studii³ arată că suplimentele cu ulei de pește pot ajuta la combaterea afecțiunilor inflamatorii și autoimune care atacă pielea, cum ar fi psoriazisul și lupusul. Peștele gras este, de asemenea, o sursă de vitamina E, unul dintre cei mai importanți antioxidanți pentru un ten sănătos (a obține suficientă vitamina E este esențial pentru a proteja pielea împotriva deteriorării cauzate de radicalii liberi și de inflamații).

7. Ciocolata neagră

Și pentru că în viață mai simțim uneori nevoia și de ceva dulce, e bine să știi că un ten frumos și sănătos poate avea legătură și cu consumul de ciocolată neagră. Consumul moderat de ciocolată care are un conținut de cacao de cel puțin 50%, dar de preferat 70%, poate contribui la hidratarea tenului și la consolidarea barierei sale împotriva radiațiilor UV. Un studiu a constatat că 20 de grame de ciocolată neagră cu conținut ridicat de antioxidanți pe zi ar putea permite pielii să reziste mai bine la atacul radiațiilor UV. Alte câteva studii au observat rezultate similare, inclusiv îmbunătățiri în ceea ce privește aspectul ridurilor.

E important de precizat că, dacă ai o alimentație adecvată, dar tenul tău nu arată pe cât de sănătos ar trebui și te confrunți cu acnee, dermatită sau ridare prematură, e bine să ceri sfatul unui medic dermatolog.

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pub Med - Dietary nutrient intakes and skin-aging appearance among middle-aged American women
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17921406/
1. Studiul „Dietary nutrient intakes and skin-aging appearance among middle-aged American women”, apărut în Am J Clin Nutr. 2007 Oct;86(4):1225-31. doi: 10.1093/ajcn/86.4.1225, autori: Maeve C Cosgrove et al.
Pub Med - Lycopene-rich products and dietary photoprotection
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16465309/
2. Studiul „Lycopene-rich products and dietary photoprotection”, apărut în Photochem Photobiol Sci. 2006 Feb;5(2):238-42. doi: 10.1039/b505312a. Epub 2005 Aug 12, autori: Wilhelm Stahl et al.
Pub Med - Omega-3 fatty acids in inflammation and autoimmune diseases
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12480795/
3. Studiul „Omega-3 fatty acids in inflammation and autoimmune diseases”, apărut în J Am Coll Nutr. 2002 Dec;21(6):495-505. doi: 10.1080/07315724.2002.10719248, autor: Artemis P. Simopoulos


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0