Ritualul de ingrijire pentru o piele sanatoasa si frumoasa

Asocierile alimentare incorecte, somnul insuficient și stresul sunt doar câțiva dintre factorii care-și pun amprenta asupra aspectului pielii.  Iar dacă în ultima perioadă ai neglijat pielea, încearcă ca de acum să-ți faci timp câteva minute, în fiecare zi, pentru o îngrijire temeinică. Doar așa vei reuși, în timp, să ai un ten curat, fără imperfecțiuni. Hai să-ți explic ce presupune îngrijirea pielii, pas cu pas.

Ce relație ai cu înfățișarea ta?

Gândește-te la rutina de îngrijire a pielii ca fiind formată din trei pași principali:

  • Curățare — Spălarea feței și îndepărtarea impurităților.
  • Tonifiere — Echilibrarea ph-ului pielii.
  • Hidratare -  Hidratează și catifelează pielea.

Știința din spatele produselor de îngrijire a pielii a parcurs un drum lung, dar încă nu există o soluție instantanee - ai nevoie de timp pentru a culege beneficiile. Așa că după ce începi să utilizezi un produs, trebuie să știi că rezultatele se văd doar printr-o utilizare consecventă. În general, ar trebui să folosești un produs timp de cel puțin șase săptămâni, o dată sau de două ori pe zi, pentru a observa o diferență.

Îngrijirea pielii: Ce ar trebui să faci dimineața

Curățarea tenului

Chiar dacă acum, pentru că stai mai mult în casă, pielea nu mai este agresată de factori de mediu precum radiațiile solare, vântul sau fluctuațiile de temperatură sau poate că nu mai porți machiaj, este încă importantă curățarea tenului în fiecare zi.

Asta înseamnă să te demachiezi în fiecare dimineață, după care să te clătești cu multă apă. Poți să folosești un gel de curățare, un demachiant, o cremă de curățare hidratantă și calmantă sau o apă micelară, în funcție de tipul tău de ten. 

Nu exagera cu scruburile exfoliante (folosește un astfel de produs o dată pe săptămână) și evită-le pe cele cu coji de nucă zdrobite sau cu ingrediente abrazive.

Tonifierea pielii

După curățarea tenului, nu-ți șterge tenul prin mișcări agresive, ci tapotează ușor cu un prosop curat, din bumbac. Folosește apoi loțiune tonică. Acest produs oferă o cantitate suplimentară de nutrienți, ajutând celelalte produse din rutina de îngrijire să se absoarbă mai bine, echilibrând în același timp ph-ul tenului. Indicat este să optezi pentru un produs care are în compoziție: 

  • Acizi alfa și beta hidroxiacizi, pentru a îndepărta ușor celulele moarte ale pielii care pot înfunda porii. Aceste ingrediente îmbunătățesc pielea deteriorată de soare și reduc la minimum aspectul tern.
  • Acid hialuronic, pentru a susține hidratarea tenului și pentru a estompa liniile fine.
  • Apă de trandafiri și ceai verde, pentru a calma iritațiile și pentru a reduce roșeața. Ambele ingrediente au efect antiinflamator.
  • Vitaminele E și C, pentru a combate expunerea zilnică la radicalii liberi care pot îmbătrâni pielea.

Aplică ser

Serumul conține ingrediente active, care pot atenua o serie de probleme, de la pete întunecate la riduri. Chiar dacă nu ai probleme specifice, toată lumea are nevoie de un ser antioxidant dimineața, pentru a proteja pielea de agresorii zilnici. Optează pentru un ser care are în compoziție:

  • Acid hialuronic, pentru a reda fermitatea pielii.
  • Vitamina C, pentru reducerea petelor întunecate de pe ten.
  • Retinol, vitamina B3, peptid, pentru a stimula producerea de colagen și de elastină, care ajută la prevenirea liniilor fine și la lăsarea pielii.
  • Niacinamidă, pentru a calma roșeața și iritația prin scăderea inflamației. În plus, acest ingredient ameliorează acneea, datorită efectelor sale antimicrobiene.

Așteaptă ca produsul se se absoarbă în piele, și abia după aceea treci la pasul următor: hidratarea tenului.

Hidratarea tenului

Funcția principală a unei creme hidratante este de a hidrata și de a catifela pielea. În esență, cremele hidratante ajută la prevenirea pierderii de apă prin straturile exterioare ale pielii. Pielea își pierde în mod natural capacitatea de a reține umiditatea pe măsură ce îmbătrânim. Aplică o cremă potrivită tipului tău de ten pe față, pe gât și pe decolteu. Poți hidrata tenul prin aplicarea unor loțiuni, creme sau uleiuri naturale (ulei de argan). Sau poți încerca o cremă de față cu apă de origine marină, bazată pe conceptul de biotehnologie marină.

Folosește cremă de protecție solară

Crema de protecție solară este, fără îndoială, cel mai important produs de îngrijire a pielii. Utilizarea zilnică și consecventă a cremei solare ajută la prevenirea apariției liniilor fine și a ridurilor, a imperfecțiunilor texturale și a modificărilor aspectului porilor în timp. Mai important, utilizarea zilnică a cremei solare poate ajuta la prevenirea formării anumitor tipuri de cancer de piele 1. Specialiștii recomandă utilizarea unei creme hidratante zilnice cu un SPF cu spectru larg de cel puțin 30.

Aplică o cremă de protecție solară cu 30 de minute înainte de expunerea la soare și reaplică produsul cel puțin la fiecare două ore. Cremele de protecție solară chimice trebuie aplicate direct pe pielea curată, dar înainte de aplicarea machiajului. Aproximativ două linguri de cremă de protecție solară sunt potrivite pentru a-ți acoperi fața și zonele expuse ale corpului.

Nu neglija zona de sub ochi

Pentru o privire vizibil mai tânără, îngrijește și pielea din jurul ochiilor. Aceasta e mult mai subțire și mai sensibilă decât cea de pe restul feței, de aceea ar trebui să folosești o cremă specială pentru această zonă. Dermatologii recomandă de obicei o cremă de ochi care are concentrații mai tolerabile de ingrediente active.

Pentru pungile de sub ochi și inflamații, cofeina, peptidele și acidul hialuronic sunt ingrediente de ajutor. Cercănele pot să apară din cauza venelor vizibile sau decolorării pielii. Pentru estomparea acestora, un produs cu ingrediente precum vitamina C, acid kojic și niacinamidă este de ajutor. Ferește-te de retinolii puternici (care pot favoriza roșeața) și parfumul, pentru a evita orice iritație care ar putea apărea la nivelul ochilor.

Ai grijă și de buze

După ce ai aplicat crema de ochi, nu neglija buzele! Și ele au nevoie de hidratare. Indicat ar fi să folosești un produs care are în compoziție miere, pentru un efect hrănitor de durată.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Îngrijirea tenului: cum îți îngrijești tenul seara

Îndepărtează impuritățile de pe ten

La finalul zilei, fie că te-ai machiat sau nu, demachiază-te. Chiar dacă nu ai ieșit din casă și nu ți-ai atins fața în timpul zilei, glandele sebacee au secretat sebum, care trebuie îndepărtat. După demachiere, întinde pe toată fața toner, și apoi ser, prin mișcări circulare. Este important să știi că sunt unele serumuri pot fi utilizate zilnic, pe când altele trebuie folosite doar de câteva ori pe săptămână. Înainte de a folosi un astfel de produs, citește cu atenție eticheta.

Aplică un exfoliant chimic

Ocazional, seara, poți folosi și un exfoliant cu acid salicilic, pentru curățarea porilor, îndepărtarea punctelor negre. 

Hidratează tenul

Următorul pas este să aplici o cremă hidratantă pentru pielea din zona ochilor, după care să hidratezi tenul, dar și gâtul și decolteul cu o cremă de noapte. Nu știu câte dintre voi folosesc un astfel de produs, dar e bine să-l includeți în ritual de îngrijire al pielii. Substanțele active, vitaminele și mineralele din produsele cosmetice se absorb mult mai bine noaptea. Astfel pielea este hidratată în profunzime. 

Diferența dintre o cremă de zi și o cremă de noapte

Pe de o parte, cremele pe care le aplici dimineața conțin ingrediente care au ca rol să-ți protejeze pielea de agresorii din mediu- multe conțin antioxidanți, pentru a minimiza radicalii liberi cauzați de poluare, și protecție solară, pentru a te proteja de radiațiile ultraviolete. De obicei, astfel de produse au o consistență ușoară. 

Cremele de noapte, pe de altă parte, se concentrează pe repararea oricăror daune apărute la nivelul tenului și pentru a accelera schimbarea celulară și a contracara petele întunecate. Aceste creme completează, de asemenea, nivelul de umiditate, care scade în mod natural seara, cu emolienți care oferă produsului o textură onctuoasă.

Sunt utile măștile de față?

Măștile de față oferă tratamente foarte concentrate pentru a aborda probleme specifice. Dar, spre deosebire de un toner sau de un ser, măștile ajută ingredientele să se absoarbă mai eficient.
Măștile cu argilă, de exemplu, absorb sebumul și pot avea un efect ușor de exfoliere– deci sunt potrivite pentru zonele grase. Nu trebuie să le pui totuși pe toată fața. Poți viza doar câteva zone.  

Sfat: Aplică masca după folosirea serului, dar înainte de crema hidratantă, cu excepția cazului în care este o mască de noapte, care poate înlocui crema hidratantă de noapte. Ca orice produs care completează rutina de îngrijire a pielii, măștile trebuie folosite cu moderație - nu mai mult de o dată pe săptămână pentru a preveni iritațiile.

Experiența unui tratament facial sau a unui tratament la domiciliu este cu siguranță reconfortantă, dar, de asemenea, obții multă împlinire doar dacă planifici acest moment. Anticiparea unor evenimente fericite eliberează serotonina, hormonul fericirii. De asemenea, s-a demonstrat că așteptarea unor evenimente pozitive activează o anumită zonă a cortexului prefrontal, o regiune a creierului asociată cu un sentiment de bunăstare, potrivit unui studiu publicat în ianuarie 2018 în Frontiers in Psychology 1.

Ce înseamnă non-comedogen?

Acest termen apare frecvent pe etichetele produselor de îngrijire a tenului și este folosit de specialiștii în îngrijirea pielii, dar nu este întotdeauna definit într-un limbaj simplu și clar. Pe scurt, dacă un produs pretinde a fi non-comedogenic înseamnă că nu ar trebui să înfunde porii sau să declanșeze acnee - fie prin ocluziunea pielii, blocarea glandelor sau iritarea foliculului de păr.  Printre ingredientele comedogenice cunoscute se numără uleiul de cocos și untul de cacao.  

Ce ar trebui să mai faci ca să ai un ten curat, fără imperfecțiuni?

  • Să-ți exfoliezi tenul, de două ori pe săptămână, cu produse cosmetice de tip scrub sau poți să prepari chiar tu acasă un astfel de produs (amestecă mălai cu ulei de măsline sau cu gel de duș, de exemplu). Prin exfoliere sunt îndepărtate celulele moarte acumulate în exces, iar astfel este stimulată regenerarea celulară. 
  • Să nu folosești produse expirate, pentru că pot cauza iritații la nivelul pielii.
  • Să nu faci duș cu apă fierbinte, pentru că apa fierbinte usucă pielea. 
  • Să eviți produsele care au în compoziție alcool.
  • Să-ți răsfeți tenul cu o mască care conține ingrediente naturale: miere, ulei de măsline, ulei de gălbenele, de brusture.

Dacă adopți o rutină de îngrijire a pielii, vei vedea primele rezultate după patru-șase săptămâni. În cazul în care nu eşti sigură că știi să alegi produsele potrivite pentru tipul tău de ten, poţi apela şi la ajutorul unui specialist. Poți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici.  
 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „The efficacy and safety of sunscreen use for the prevention of skin cancer”, CMAJ. 2020 Dec 14; Megan Sander, Michael Sander, Toni Burbidge, Jennifer Beecker
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7759112/
2 Studiul „Well-being and Anticipation for Future Positive Events: Evidences from an fMRI Study”, Front Psychol.2018, Yangmei Luo, Xuhai Chen, Senqing Qi,Xuqun You, Xiting Huang
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5767250/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0