Bronsita ("raceala la plamani"): cauze, simptome, tratament

Bronsita, numita in popor si "raceala la plamani", este o inflamatie pulmonara, care se manifesta in special prin exces de mucus si tuse. Bronsita poate fi, insa, tratata cu succes in 3-4 saptamani.

Ce este bronsita?

Bronsita este o inflamatie care se localizeaza in pasajele bronsice, aproape de plamani. Bacteriile si agentii patogeni care reusesc sa treaca de filtrele din nasul nostru pot ajunge sa afecteze aceasta zona.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cilii, celulele aflate in pasajele bronsice, care au, de asemenea, rol de curatare, pot produce mucus in exces din cauza infectiei. Corpul nostru se apara incercand sa combata "intrusii" prin tuse, care ajuta la eliminarea mucusului.

Bronsita este de doua feluri:

 • bronista acuta, cel mai des intalnita, dureaza intre 2 si 6 saptamani;
 • bronsita cronica, are un caracter recurent si revine de mai multe ori pe parcursul a 2-3 ani.

Cauzele bronsitei

Cea mai frecventa cauza a bronsitei este infectia cu un virus, similar racelii si gripei, care poate fi contractat din aer sau de la alte persoane bolnave. Un alt tip de bronsita, cea infectioasa, mai rar intalnita, este cauzata de o bacterie.

Bronsita poate fi declansata si de factori iritativi, cum sunt vaporii toxici, praful sau tutunul. In multe cazuri, fumatul duce la o bronsita cronica, acea tuse permanenta a fumatorului.

Cazurile de bronsita acuta nevindecate complet sau cu tratament necorespunzator se pot repeta, devenind, in timp, bronsita cronica. Astmul si alergiile sunt, de asemenea, factori de risc.

Simptome bronsita

Bronsita acuta se manifesta, in primul rand, prin tuse. Odata cu tusea apar si alte simptome, printre care:

 • mucus galben-verzui, eliminat odata cu tusea
 • respiratie suieratoare ("wheezing")
 • dificultati de respiratie (dispnee)
 • durere la nivelul plamanilor, in special in timpul acceselor de tuse
 • febra
 • uneori dureri de cap
 • lipsa de energie si o stare generala proasta.

Diagnostic si tratament

Diagnosticul in acest caz este dat de un medic pneumolog, care va supune pacientul unor teste, pentru a putea deosebi simptomele de unele ale unor boli similare. Pneumologul va asculta inima si plamanii pentru a depista modificari, va masura tensiunea arteriala si pulsul pentru a observa daca organismul este privat de oxigen.

In aceste cazuri, se recomanda si un test numit spirometrie, pentru a observa functiile plamanilor si volumul pulmonar si modul in care circula aerul prin plamanii pacientului. Daca sunt necesare, se pot recomanda si teste suplimentare, cum este radiografia pulmonara.

Tratamentul consta, in functie de rezultatele investigatiilor, in medicamente antitusive, medicamente antiinflamatoare, repaos la pat, foarte multe lichide, respirarea unui aer cat mai curat si bogat in oxigen si evitarea efortului fizic. Uneori, se pot recomanda si antibiotice, care nu au neaparat rolul de a vindeca bronsita, ci de a evita eventuale complicatii, cum este pneumonia, insa se pot folosi si remedii naturale.

Complicatii bronsita

Principalele complicatii care pornesc de la bronsita sunt pneumonia si bolile pulmonare obstructive cronice, care impiedica plamanii sa isi indeplineasca functiile. Desi grave si uneori mortale, aceste complicatii pot fi usor de evitat daca pacientul se prezinta la medicul specialist imediat cum observa ca o simpla raceala caracterizata prin tuse nu trece in cateva zile.

Cand sa mergi la medicul pneumolog sau la medicul de familie

Cele mai multe cazuri de bronsita pot fi cu usurinta tratate acasa, cu repaus, cu ajutorul medicamentelor din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS) si prin hidratare corespunzatoare (pacientul cu bronsita trebuie sa bea multe lichide).

Trebuie sa mergi la medic doar daca simptomele tale sunt severe sau neobisnuite, cum ar fi daca:

 • tusea ta este severa sau dureaza mai mult de 3 saptamani
 • ai febra constanta (o temperatura a corpului de 38°C sau peste), mai mult de trei zile
 • tusesti si elimini mucus care are urme de sange
 • ai o afectiune cardiaca sau pulmonara preexistenta, cum ar fi astmul sau insuficienta cardiaca.

Diferente intre bronsita acuta si bronsita cronica

Bronsita este o infectie aparuta in principalele cai respiratorii (bronhii, ramificatii ale traheei), iar acestea sunt iritate si inflamate. Bronsita poate fi descrisa ca fiind:

Bronsita acuta - este vorba despre inflamatia temporara a cailor respiratorii, cauzand o productie de mucus si aparitia tusei si avand o durata de pana la 3 saptamani; bronsita acuta poate afecta oamenii de toate varstele, dar cel mai adesea afecteaza copiii cu varsta sub 5 ani. Bronsita acuta este mult mai frecvent intalnita iarna si, adeseori, se dezvolta ca urmare a racelilor comune, a durerilor in gat sau a gripei.

Bronsita cronica - inseamna o tuse productiva zilnica, ce dureaza pe o perioada de 3 luni din an si, tot ca durata, bronsita cronica se intinde pe cel putin doi ani consecutivi. Bronsita cronica este una dintre numeroasele afectiuni pulmonare, printre care se afla si emfizemul, care sunt cunoscute cel mai adesea drept bronhopneumopatia obstructiva cronica (prescurtata BPOC). Bronsita cronica afecteaza, in mare parte, adultii cu varsta de peste 40 de ani.

Este foarte important sa renunti la fumat daca ai acest viciu si in acelasi timp suferi si de bronsita.

Fumul de tigara si substantele chimice din tigari agraveaza bronsita si iti cresc riscul de a dezvolta bronsita cronica si BPOC.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Bibliografie:

 • The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/bronchitis/
 • NHS Inform Scotland - https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/lungs-and-airways/bronchitis

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0