Tusea: motiv de îngrijorare?

Tusea este o reacție reflex care ajută la curățarea gâtului de mucus sau de iritanți externi. Deși este perfect normal să tușești din când în când, există o serie de factori care cauzează o tuse frecventă, pe care este bine să îi cunoști.

Tusea care durează până în 3 săptămâni se numește tuse acută. De regulă, majoritatea episoadelor de tuse se calmează sau dispar complet în două săptămâni. Dacă tusea durează mai mult de 3 săptămâni (undeva până spre 8 săptămâni), se consideră tuse subacută, în timp ce tusea persistentă durează mai mult de 8 săptămâni și poartă numele de tuse cronică. Dacă tușești sânge sau ai episode de tuse convulsivă, este important să mergi la medic, pentru că poate fi un simptom al unei afecțiuni grave. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Din ce cauze apare tusea?

Tusea poate fi cauzată de mai multe situații sau afecțiuni, atât temporare, cât și cronice. 

Curățarea gâtului

Tusea este o metodă obișnuită de curățare a gâtului. Atunci când căile aeriene se aglomerează cu mucus sau particule străine, cum ar fi fum de țigară sau praf, tusea este un reflex prin care corpul încearcă să elimine particulele străine și să faciliteze, astfel, respirația. De obicei, acest tip de tuse nu apare frecvent, dar tusea se poate accentua pe măsură ce ești mai expus la factori iritanți. 

Virusuri și bacterii

Cea mai comună cauză a tusei acute, care pare să nu se mai oprească, este infecția de tract respirator, cauzată de o răceală sau gripă. Acest tip de infecții sunt, de obicei, declanșate de un virus sau o bacterie și pot dura de la câteva zile până la o săptămână sau două. Dacă este vorba de o infecție bacteriană, este nevoie de antibiotic (care va fi recomandat de medic) pentru o recuperare completă. 

Fumatul

Fumatul este una dintre principalele cauze ale tusei cronice. Tusea cauzată de fumat are un sunet distinctiv și este cunoscută sub numele de tusea fumătorului sau tuse tabacică. 

Astmul

O cauză obișnuită a tusei la copii este astmul. De obicei, tusea astmatică se manifestă printr-un șuierat care o face ușor de identificat. Tusea astmatică poate fi controlată cu ajutorul unui inhalator. De asemenea, unii copii reușesc să depășească episoadele de tuse astmatice pe măsură ce cresc. 

Anumite medicamente

Unele medicamente pot provoca tuse, deși este o reacție adversă rar întâlnită. Anumite medicamentele pentru hipertensiune sau pentru afecțiuni cardiace pot să dea asemenea reacții. Mai precis, medicamentele pe bază de lisinopril și enalapril tind să genereze tuse, care se va potoli odată ce medicația este întreruptă.

Alte afecțiuni

Alte afecțiuni care pot cauza tusea sunt:

  • Leziunile la nivelul corzilor vocale
  • Sindromul picăturii postnazale
  • Infecții bacteriene, precum pneumonia, tusea convulsivă sau crupul laringian
  • Embolia pulmonară
  • Insuficiența cardiacă
  • Nu în ultimul rând, tusea cronică poate fi cauzată de boala de reflux gastroesofagian. În această afecțiune, conținutul stomacal tinde să refuleze înapoi spre esofag, ceea ce stimulează un reflex la nivelul traheei, responsabil pentru tuse. 

Când trebuie să mergi la doctor dacă te confrunți cu tuse?

De obicei, tusea trece de la sine în aproximativ două săptămâni. Dacă nu remarci nicio îmbunătățire a tusei în acest interval de timp, este important să mergi la medic, deoarece este posibil ca tusea să fie simptomul unei afecțiuni grave. De asemenea, dacă apar și alte simptome, precum cele de mai jos, este cu atât mai important să soliciți ajutor medical:

  • Febră
  • Dureri în piept
  • Dureri de cap
  • Stare de amețeală
  • Stare de confuzie
  • Tuse cu sânge
  • Dificultăți de respirație

Forme de tratament

Tusea poate fi tratată prin diverse metode, în funcție de cauzele care stau la baza apariției ei. Dacă este implicată o bacterie, va fi nevoie de antibiotic, dacă e vorba de o cauză virală, de cele mai multe ori nu e nevoie de medicamente. Antiviralele se prescriu de către medic doar în cazuri speciale.

La adulții sănătoși, majoritatea formelor de tratament se pot realiza din confortul casei.  Așadar, pentru formele obișnuite de tuse, dar chiar și pentru cele cauzate de o infecție respiratorie, pe lângă tratamentul indicat de medic, poți să apelezi la următoarele remedii:

  • Hidratează-te din plin, prin consumul frecvent de băuturi călduțe, nu fierbinți (ceai de plante și de fructe, supe, cacao cu lapte vegetal) și aport de apă, eventual cu zeamă de lămâie. Adaugă miere sau ghimbir la băuturile pe care le consumi, pentru a expectora mai ușor. Ceaiul de mușețel are proprietăți antiinflamatorii și poate ajuta la relaxarea mucoasei iritate a gâtului, iar ceaiul de tei este cunoscut pentru proprietățile sale calmante și poate fi util în gestionarea tusei și a iritațiilor la nivelul gâtului.
  • Ia un sirop de tuse cu ingrediente naturale, calmante, antiseptice și antibacteriene.
  • Fă gargară cu apă călduță și sare (1 linguriță de sare dizolvată într-un pahar cu apă) sau, în loc de o parte din cantitatea de sare, poți folosi și bicarbonat, în fiecare dimineață, pentru a elimina mucusul din gât și pentru a calma iritația.
  • Evită factorii iritanți, precum fumul de țigară și praful în exces.
  • Folosește spray-uri nazale decongestionante, cu apă de mare, pentru a-ți curăța nasul și a ușura respirația.
  • Ai grijă să dormi cu capul ceva mai ridicat, cu ajutorul unei perne în plus.    

În ce privește îngrijirile medicale, mai întâi este nevoie ca medicul să te consulte, pentru a stabili un tratament potrivit. Acesta se va uita în gâtul tău și îți va ausculta plămânii cu un stetoscop. De asemenea, este necesar să fii sincer și să îi spui dacă manifești și alte simptome, în afară de tuse. 

Dacă tusea este cauzată de o infecție bacteriană, medicul îți va prescrie antibiotice. De obicei, antibioticele se administrează cel puțin o săptămână, pentru ca tusea să fie complet vindecată - important este să respecți exact dozele și perioada indicată de acesta. Medicul îți poate prescrie și un sirop expectorant sau un tratament pe bază de codeină, pentru a calma tusea. 

Dacă nu se descoperă motivul din spatele tusei, este posibil să fie nevoie de analize mai amănunțite, printre care:

  • O radiografie pulmonară, pentru a verifica starea plămânilor;
  • Teste de sânge, pentru a identifica o posibilă alergie;
  • Teste de mucus și flegmă, pentru a identifica posibile bacterii sau semne de tuberculoză.

Se întâmplă foarte rar ca tusea să fie unicul simptom al unor probleme cardiace, dar medicul poate solicita și o electrocardiogramă pentru a verifica starea de sănătate a inimii. Cazurile dificile pot avea nevoie de investigații mai avansate, cum ar fi un RMN, pentru o analiză mai aprofundată a plămânilor și căilor aeriene. În situațiile în care tratamentele anterioare nu au dat rezultate, se poate apela la medicamente supresive, pentru remedierea tusei.

Ce să faci ca să previi tusea?

Prevenirea tusei implică adoptarea unor obiceiuri sănătoase pentru a reduce riscul de a contracta infecții respiratorii și pentru a menține sistemul imunitar în formă. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să previi tusea:

Igiena mâinilor

Spală-ți frecvent mâinile cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde, mai ales înainte de a mânca, după ce ai folosit toaleta și după ce ai umblat cu mijloace de transport în comun. Folosește dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool, în special atunci când nu poți să te speli ca de obicei cu apă și săpun. Încearcă să nu-ți atingi fața, în special ochii, nasul și gura, cu mâinile murdare.

Evitarea contactului cu persoanele bolnave

Menține o distanță socială față de persoanele care prezintă simptome de răceală sau gripă (strănută, tușesc, le curge nasul etc.). În perioadele de răspândire a infecțiilor respiratorii, evită locurile aglomerate cât poți de mult.

Vaccinarea

Asigură-te că ești la zi cu toate vaccinurile recomandate, în special cele împotriva bolilor respiratorii precum gripa.

Evitarea fumatului

Dacă ești fumător, caută să renunți la fumat (nu doar pentru a scăpa de tuse, ci și pentru a-ți scădea riscul de diverse boli asociate cu acest viciu) sau evită expunerea la fumul de țigară, dacă nu ești fumător, deoarece acesta poate irita căile respiratorii și crește riscul de infecții.

Menținerea unui sistem imunitar sănătos

Adoptă un stil de viață sănătos de-a lungul întregului an, care include o alimentație echilibrată, odihnă adecvată și exerciții fizice regulate. Toate acesatea te ajută să ai un sistem imunitar bine funcțional, care să te ferească mai bine de infecții.

Aerisirea regulată a încăperilor

Asigură-te că încăperile în care petreci timpul, fie că e vorba de birou, fie că e vorba de camera în care dormi, sunt bine aerisite, pentru a reduce riscul de transmitere a germenilor. 

Respectarea regulilor de igienă respiratorie

Folosește un șervețel sau cotul brațului pentru a-ți acoperi gura și nasul atunci când tușești sau strănuți, pentru a nu împrăștia particule în jur. Dacă ai simptome care par a fi de răceală, poartă o mască atunci când ieși din casă și mergi cu mijloace de transport în comun sau intri în spații cu multe persoane.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Cough
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17755-cough
Frontiers - Herbal medicine for the treatment of chronic cough: a systematic review and meta-analysis
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2023.1230604/full
Studiul „Herbal medicine for the treatment of chronic cough: a systematic review and meta-analysis”, apărut în Front. Pharmacol., 17 October 2023, Sec. Ethnopharmacology, Volume 14 - 2023 | https://doi.org/10.3389/fphar.2023.1230604, autori: Boram Lee et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0