Regimul in ulcerul duodenal - alimente permise si alimente interzise

Ulcerul duodenal este o afecțiune caracterizată de apariția leziunilor la nivelul duodenului, adică a părții superioare a intestinului subțire. Află mai multe despre această boală și despre ce regim e bine să fie urmat în caz de ulcer duodenal.

Ulcerele peptice sunt răni deschise care se dezvoltă pe mucoasa interioară a stomacului și în partea superioară a intestinului subțire și includ ulcerele gastrice (care apar în interiorul stomacului) și ulcerele duodenale (care apar în interiorul porțiunii superioare a intestinului subțire, adică duodenul).

Ulcerul duodenal apare, deci, atunci când acidul gastric cauzează răni la nivelul duodenului. Aceste răni nu numai că sunt dureroase, însă pot cauza și sângerări. Cea mai frecventă cauză a ulcerului duodenal o reprezintă infecția cu bacteria Helicobacter pylori (H. pylori), bacterie care afectează mucusul care protejează pereții stomacului și ai intestinelor.

Și tratamentul îndelungat cu unele medicamente poate cauza ulcer duodenal. Printre medicamentele agresive care atacă mucoasa se numără aspirina, ibuprofenul și medicamentele pe bază de naproxen.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Simptomele de ulcer duodenal sunt extrem de neplăcute

Simptomele ulcerului duodenal sunt extrem de neplăcute: durere de stomac și arsuri gastrice, senzație de balonare, senzație de preaplin, greață. Alimentația poate agrava simptomele ulcerului duodenal, dar poate să le și reducă – depinde de alimentele consumate.

Ulcerele duodenale tind să provoace dureri mai consistente decât cele gastrice. Durerea este absentă când pacientul se trezește, dar apare la mijlocul dimineții; este redusă când se consumă alimente, dar reapare la 2-3 ore după masă. De asemenea, pacientul se poate trezi din cauza durerii și în timpul nopții. La nou-născuți, perforația și hemoragia pot fi prima manifestare a ulcerului duodenal. 

Regim alimentar recomandat în caz de ulcer duodenal

În cele ce urmează, ți-am pregătit o listă de alimente care sunt recomandate ca regim în ulcer duodenal și îți oferim informații și despre alimentele care ar trebui evitate dacă suferi de această afecțiune.

Pe lângă tratamentul pentru ulcer duodenal, e importantă și alimentația

Trebuie precizat că, în primul rând, în caz de ulcer duodenal, e necesar ca pacientul să urmeze întru totul tratamentul medicamentos recomandat de medicul curant. Pe lângă acest tratament, există o serie de alimente care pot fi consumate și trucuri dietetice care pot ușura simptomele bolii.

Adoptarea unui regim alimentar în perioada tratamentului este oricum recomandată de medici. Regimul pentru ulcer duodenal are scopul de a scădea aciditatea stomacului, astfel încât simptomele neplăcute să fie reduse, iar tratamentul medicamentos să își facă efectul cu o mai mare ușurință. 

Reducerea porțiilor consumate la o masă este, de asemenea, importantă, întrucât mesele copioase declanșează producerea sucurilor gastrice în exces. Așadar, e bine ca cele 3 mese principale ale zilei să fie înlocuite, mai degrabă, de 5-6 mese mai mici.

Alimente care ajută la vindecarea ulcerului duodenal

Întrucât de cele mai multe ori H. pylori cauzează ulcerul duodenal, oamenii de știință susțin că e bine că pacientul să consume alimente care ajută la combaterea infecției. În paralel cu tratamentul medicamentos, bazat cel mai probabil pe antibiotice și inhibitori de pompă de protoni, pacientul poate consuma următoarele alimente pentru a spori eficiența tratamentului:

  • Conopidă
  • Varză
  • Ridichi
  • Mere
  • Zmeură
  • Coacăze
  • Afine
  • Căpșuni
  • Cireșe
  • Ardei gras
  • Morcov
  • Spanac, varză Kale
  • Broccoli
  • Miere
  • Ulei de măsline
  • Alimente probiotice (chefir, varză murată, castraveți murați)
  • Turmeric

Aceste alimente bogate în antioxidanți nu numai că ajută sistemul imunitar să lupte cu infecția, însă totodată creează și o barieră protectoare la nivelul mucoasei. Studiile făcute în ultimii ani au confirmat eficiența probioticelor fermentate asupra sistemului digestiv.

De asemenea, alimentele bogate în fibre solubile sunt benefice pentru cei care suferă de ulcer duodenal. Printre alimentele bogate în fibre se află ovăzul, legumele, semințele de in, nucile, merele și morcovii.

Și unele ceaiuri din plante ajută la ușurarea durerilor și a altor simptome specifice ulcerului duodenal, așa că e indicat să fie consumate. Se pare că ceaiurile de mușețel, de mentă sau de lemn dulce pot fi eficiente în reducerea simptomelor ulcerului duodenal.

Alimente care întârzie vindecarea și agravează simptomele de ulcer duodenal

Atenție, însă, există și alimente contraindicate în caz de ulcer duodenal întrucât au capacitatea de a agrava simptomele specifice acestei afecțiuni.

Alimentele bogate în grăsimi, care sunt foarte greu de digerat, e bine să fie evitate de către pacienții cu ulcer duodenal. Carnea roșie, de pildă, este greu de digerat și declanșează producția excesivă a sucurilor gastrice, înrăutățind simptomele ulcerului. Acest tip de carne ar trebui înlocuit, până la vindecarea bolii, cu carne slabă de pui și curcan, fără piele, și cu pește. Peștele gras precum macroul, heringul, sardinele sau somonul este bogat în acizi grași Omega-3, care produc compușii denumiți prostaglandine, care ajută la protejarea mucoasei stomacului și a intestinelor.

Alimentele foarte picante, citricele, alcoolul, cofeina și țigările înrăutățesc simptomele ulcerului duodenal și e recomandat să fie evitate în perioada tratamentului, până la vindecarea bolii.

Cum se poate preveni ulcerul duodenal?

Riscul de ulcer poate fi redus prin diverse metode:

Protejarea de infecții

Nu este clar cum se răspândește H. pylori, dar există unele dovezi că ar putea fi transmis de la o persoană la alta sau prin alimente și apă. Pentru a te proteja de infecții, e necesar că îți speli frecvent mâinile cu apă și săpun și să consumi alimente bine spălate, dacă sunt crude, ia cele preparate să fie gătite corespunzător.

Atenția la analgezice

Dacă iei în mod regulat analgezice care cresc riscul de ulcer peptic, ai grijă să reduci acest risc prin administrarea medicamentelor în timpul mesei. Evită să bei alcool atunci când iei medicamentele, deoarece această combinație crește riscul de tulburări stomacale.

Limitarea consumului de alcool

E bine de știut că utilizarea excesivă a alcoolului poate irita și eroda mucoasa din stomac și intestine, ducând la inflamație și chiar sângerare.

Gestionarea stresului

Stresul poate contribui la apariția ulcerelor, așa că, pentru a scădea riscul, învață să îl gestionezi. Eliminarea completă a stresului nu este posibilă, de aceea e important să fii mereu pregătit să lupți împotriva lui. Două metode care se dovedesc în general eficiente pentru combaterea stresului sunt activitatea fizică regulată (plimbări, drumeții, gimnastică în casă, mers pe bicicletă etc.) și diversele forme de meditație.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual - Peptic Ulcer Disease
https://www.msdmanuals.com/professional/gastrointestinal-disorders/gastritis-and-peptic-ulcer-disease/peptic-ulcer-disease


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1