Regimul in ulcerul duodenal - alimente permise si alimente interzise

Ulcerul duodenal este o afectiune caracterizata de aparitia leziunilor la nivelul duodenului, adica a partii superioare a intestinului subtire.

Ulcerul duodenal apare atunci cand acidul gastric cauzeaza rani la nivelul duodenului. Ranile nu numai ca sunt dureroase, insa pot cauza si sangerari.

Cea mai comuna cauza a ulcerului duodenal o reprezinta infectia cu bacteria Helicobacter pylori (H. pylori), bacterie care afecteaza mucusul ce protejeaza peretii stomacului si ai intestinelor. 

Si tratamentul indelungat cu unele medicamente poate cauza ulcer duodenal. Printre medicamentele agresive care ataca mucoasa sunt: aspirina, ibuprofenul si medicamentele pe baza de naproxen.

Simptomele ulcerului duodenal sunt extrem de neplacute: durere de stomac, arsuri la stomac, senzatia de balonare, senzatie de preaplin, greata.

Alimentatia poate agrava simptomele ulcerului duodenal, dar le poate si ameliora – depinde de alimentele consumate.

Regim alimentar recomandat in caz de ulcer duodenal

Exista o serie de alimente si trucuri dietetice care pot ameliora simptomele ulcerului duodenal, ba le pot face chiar sa dispara.

Adoptarea unui regim alimentar pe perioada tratamentului este recomandata de medici. Regimul alimentar are scopul de a reduce aciditatea stomacului, astfel incat simptomele neplacute sa fie reduse, iar tratamentul sa isi faca efectul cu usurinta. Reducerea portiilor consumate la o masa este, de asemenea, importanta intrucat mesele copioase declanseaza producerea sucurilor gastrice in exces. Asadar, e bine ca cele 3 mese principale ale zilei sa fie inlocuite, mai degraba, de 5-6 mese mai mici.

Intrucat de cele mai multe ori H. pylori cauzeaza ulcerul duodenal, oamenii de stiinta sustin ca e bine ca pacientul sa consume alimente care combat infectia. In paralel cu tratamentul medicamentos, bazat probabil pe antibiotice si medicamente antiacide, pacientul poate consuma urmatoarele aliemente pentru a spori eficienta tratamentului:

  • Conopida
  • Varza
  • Ridichi
  • Mere
  • Zmeura
  • Coacaze
  • Afine
  • Capsune
  • Cirese
  • Ardei gras
  • Morcov
  • Spanac, varza Kale
  • Broccoli
  • Miere
  • Ulei de masline
  • Alimente probiotice: chefir, varza murata, castraveti murati
  • Turmeric

Aceste alimente bogate in antioxidanti nu numai ca ajuta sistemul imunitar sa lupte cu infectia, insa totodata creeaza si o bariera protectoare la nivelul mucoasei.

Studiile facute in ultimii ani au confirmat eficienta probioticelor fermentate asupra sistemului digestiv.

 

 

De asemenea, alimentele bogate in fibre solubile sunt, de asemenea, benefice pentru cei care sufera de ulcer duodenal. Printre alimentele bogate in fibre se afla: ovazul, legumele, semintele de in, nucile, merele si morcovii.

Pe de alta parte, exista si alimente contraindicate in caz de ulcer duodenal intrucat au capacitatea de a agrava simptomele specifice acestei afectiuni.

Alimentele bogate in grasimi, care sunt foarte greu de digerat, e bine sa fie evitate de catre pacientii cu ulcer duodenal. Carnea rosie, de pilda, este greu de digerat si declanseaza productia excesiva a sucurilor gastrice, inrautatind simptomele ulcerului. Inlocuieste-o, mai degraba, cu carne slaba de pui, curcan si peste. Pestele gras precum somonul si macroul este bogat in acizi grasi Omega-3, care produc compusii denumiti prostaglandine ce ajuta la protejarea mucoasei stomacului si a intestinelor. 

Alimentele foarte picante, citricele, alcoolul, cofeina si tigarile inrautatesc simptomele ulcerului duodenal si e recomandat sa fie evitate.

Pe de alta parte, ceaiurile din plante ajuta la ameliorarea durerilor si a altor simptome specifice ulcerului duodenal asa ca e indicat sa fie consumate. Foarte eficiente sunt ceaiurile de musetel, de menta sau de lemn dulce.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 1