Totul despre ulcer: tipuri si simptome

Când spui „ulcer”, de obicei îți vine în minte boala gastrică. Însă ulcerul nu este de un singur tip și nu afectează doar mucoasa care căptușește stomacul. În acest articol, ne propunem să acoperim câteva informații esențiale despre ulcer, mai exact discutăm despre ce tipuri de ulcer există și ce simptome provoacă.

Un ulcer este o leziune deschisă sau o rană care apare pe suprafața pielii sau a unui mușchi intern. Aceasta poate afecta diverse zone ale corpului, inclusiv mucoasele din interiorul sistemului digestiv, dar și cavitatea bucală, pielea sau venele.

Recomandările Experților DOC

Ce este ulcerul?

Un ulcer este o rană ori un loc sensibil și dureros care se vindecă lent și care, uneori, recidivează, adică problema reapare. Ulcerele nu reprezintă ceva rar, iar modul în care un ulcer apare și simptomele care îl caracterizează depind de cauza de bază și de locul unde apare pe corp. Este important de precizat că rănile acestea dureroase, care se vindecă lent, pot să apară oriunde, începând de la mucoasa care căptușește stomacul și până la stratul exterior al pielii.

Tipuri de ulcer și simptome

Cele mai comune tipuri de ulcere sunt cele peptice, iar pe lângă acestea, există și alte clase, cum ar fi: ulcerele arteriale, ulcerele venoase, ulcerele bucale și ulcerele genitale. Vom detalia, pe rând, câteva dintre tipurile de ulcer și manifestările afecțiunii, în funcție de localizare:

Ulcer peptic

Ulcerele peptice sunt acele răni sau puncte sensibile care se dezvoltă în interiorul stratului care căptușește stomacul, în porțiunea superioară a intestinului subțire sau în esofag. Aceste ulcere se formează când sucul gastric deteriorează pereții stomacului sau ai intestinului.

Există trei tipuri de ulcer peptic:

ulcerul gastric (care se dezvoltă în mucoasa stomacului),
ulcerul esofagian (rana care se dezvoltă în mucoasa esofagului),
ulcer duodenal (răni care se dezvoltă în mucoasa internă a duodenului).

Cel mai frecvent simptom al ulcerului la acest nivel este durerea arzătoare sau usturătoare. Alte simptome sunt: balonare sau senzație de preaplin, eructație, arsuri gastrice, greață, vărsături, pierdere în greutate în mod inexplicabil, durere în piept.

Ulcer bucal

Aftele sau ulcerele care apar în cavitatea bucală sunt mici răni sau leziuni care se dezvoltă în gură ori la baza gingiilor. Acestea sunt numite mai des afte bucale. Acest tip de ulcer are multiple cauze. Aftele minore au aspectul unor ulcere sau răni mici, rotunde, care nu lasă cicatrici în urma lor. Aftele bucale pot să se dezvolte și să evolueze în răni mai mari și mai adânci.

Simptomele asociate cu acest tip de ulcer bucal sunt: vindecarea neobișnuit de lentă (aftele pot să persiste mai mult de 2 săptămâni), ulcerele sau aftele bucale se extind până la buze, pacientul are probleme atunci când vrea să mănânce sau să bea, apare febra sau chiar diareea.

Ulcer arterial

Ulcerele ischemice sau arteriale sunt răni deschise care se dezvoltă în principal pe partea dinspre exterior a gleznei, pe laba piciorului, pe degetele mari de la picioare și pe călcâie. Aceste ulcere arteriale se dezvoltă din cauză că arterele sunt deteriorate sau afectate, din cauza lipsei fluxului de sânge către acele țesuturi. Poate dura luni bune până când acest tip de ulcer se vindecă.

Un ulcer arterial are un aspect caracteristic și este însoțit și de alte simptome: răni sau leziuni deschise roșii, galbene sau negre; pielea pe zona respectivă este lipsită de păr; durere de picior; zona nu sângerează; zona afectată este rece la atingere, din cauză că circulația sângelui în acea arie este minimă.

Potrivit experților, trei dintre cele mai frecvente tipuri de ulcere care apar pe membrele inferioare (picioare și laba piciorului) sunt:

  • ulcerele de stază venoasă - le vedem în principal pe partea interioară a piciorului, imediat deasupra gleznei; ulcerele acestea venoase pot afecta unul sau ambele picioare;
  • ulcerele neurotrofice (la cei cu diabet) - sunt localizate la punctele cu presiune crescută de la picioare;
  • ulcerele arteriale (numite și ulcere ischemice) pot să apară și între degetele de la picioare, pentru că degetele se freacă unele de celelalte.

Ulcer cornean

În structura ochiului uman se află un strat transparent de țesut numit cornee. Aceasta este precum o fereastră care permite luminii să pătrundă în ochi. Un ulcer cornean este o rană deschisă care se formează pe cornee și este cauzat, de obicei, de o infecție.

Semnele și simptomele unui ulcer format pe cornee pot fi: inflamația ochiului, ochiul este sensibil și prezintă o rană ori leziune deschisă, sensibilă, lăcrimare excesivă, vedere încețoșată, un punct alb pe cornee, pleoapele sunt umflate, apar secreții sau puroi în ochi, sensibilitate la lumină, pacientul are senzația că are un corp străin în ochi.

Ulcer genital

Aceste ulcere sunt răni care apar în zonele genitale, inclusiv pe vulvă, penis, anus ori în zonele din apropierea acestora. De obicei, ulcerele genitale sunt cauzate de boli cu transmitere sexuală (BTS). Pe lângă rănile vizibile, simptomele care pot însoți un ulcer genital sunt: erupție cutanată sau mici umflături în zona afectată, durere sau mâncărimi, ganglioni umflați în zona inghinală și febră.

Ulcer venos

Ulcerele venoase (cel mai întâlnit tip de ulcere sau leziuni care apar pe picioare) sunt răni deschise care se formează adesea pe membrele inferioare, mai jos de genunchi și pe partea interioară a gleznei. Acest ulcer se dezvoltă, de regulă, din cauza deteriorării venelor, situație cauzată de un flux insuficient de sânge către inimă.

În ce privește simptomele, în unele cazuri, ulcerele venoase (sau varicoase) nu provoacă durere sau cauzează o durere prea mică, până când nu se infectează. În alte cazuri, un ulcer venos poate fi extrem de dureros. Alte simptome ale ulcerului varicos pot fi: inflamația, edemul (zona se umflă), mâncărimile pielii, cruste pe piele, secreție sau puroi. Durează luni bune până când un ulcer venos sau varicos se vindecă în totalitate.

Soluții de tratament pentru un ulcer

Iată ce tratamente sunt recomandate în general pentru ulcere:

Ulcer peptic

Tratamentul pentru ulcerul peptic (care poate afecta atât stomacul - ulcere gastrice, cât și duodenul - ulcere duodenale) vizează, în general, reducerea acidității stomacului, eliminarea sau reducerea infecției cu Helicobacter pylori (o bacterie asociată cu ulcerele) și promovarea vindecării țesuturilor afectate. 

Terapia pentru ulcer peptic poate include inhibitori de pompă de protoni (esomeprazol, lansoprazol etc.), antagoniști ai receptorilor H2 (ranitidina, famotidina), antibiotice (dacă ulcerul peptic este asociat cu infecția cu Helicobacter pylori), schimbări în stilul de viață (evitarea alimentelor și băuturilor care pot irita stomacul, reducerea consumului de alcool și renunțarea la fumat).

Ulcer bucal

De obicei, acestea sunt leziuni superficiale și se vindecă în câteva săptămâni fără a lăsa cicatrici. Totuși, pentru a reduce durerea și a accelera procesul de vindecare pot fi utile un gel sau unguent antiseptic bucal sau a unui spray analgezic pentru calmarea durerii și a iritației cauzate de afte, clătirea gurii cu apă sărată caldă, evitarea alimentelor și băuturilor fierbinți, condimentate sau acide. În unele cazuri, medicul poate prescrie un unguent sau gel cu corticosteroizi pentru a reduce inflamația și a accelera vindecarea.

Ulcer arterial

Tratamentul acestor ulcere vizează îmbunătățirea fluxului de sânge către zona afectată și facilitarea vindecării. În general, abordarea terapeutică poate include gestionarea insuficienței vasculare (prin modificări ale stilului de viață, controlul tensiunii arteriale și gestionarea diabetului în cazul în care este prezent), curățarea și îngrijirea corespunzătoare a rănii, terapie compresivă, sub supraveghere medicală sau chiar medicamente vasodilatatoare. În unele cazuri, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru a îmbunătăți fluxul de sânge sau pentru a elimina obstrucțiile arteriale.

Ulcer cornean

Tratamentul pentru ulcerul cornean depinde de cauza subiacentă și de severitatea leziunii. Dacă ulcerul cornean este cauzat de o infecție bacteriană, medicul poate prescrie picături sau unguente antibiotice pentru a combate infecția. În cazul în care ulcerul cornean este cauzat de un virus sau de o infecție fungică, medicul poate recomanda medicamente antivirale sau antifungice. De asemenea, picăturile antiinflamatoare pot fi prescrise pentru a reduce inflamația și durerea asociată cu un ulcer cornean. În cazul unor ulcere corneene grave sau care nu răspund la tratamentul medical, poate fi necesară intervenția chirurgicală. 

Ulcer genital

Dacă ulcerația este cauzată de o infecție bacteriană sau virală, medicul poate prescrie antibiotice sau antivirale specifice pentru a trata infecția. Și medicamentele antiinflamatoare, sub formă de creme sau unguente, pot fi prescrise pentru a reduce inflamația și durerea asociată cu ulcerația genitală. Pe durata tratamentului și până când ulcerația se vindecă complet, se va evita contactul sexual, pentru a preveni răspândirea infecției și a evita iritarea suplimentară a zonei afectate. Partenerul intim al persoanei afectate trebuie, de asemenea, să fie consultat și tratat, dacă este cazul.

Ulcer venos

Un plan de tratament cuprinzător include utilizarea ciorapilor compresivi pentru a ajuta la reducerea edemului și la îmbunătățirea circulației venoase și ridicarea picioarelor deasupra nivelului inimii atunci când este posibil pentru scăderea presiunii venoase și reducerea edemului. Unele unguente sau geluri pot fi utilizate pentru a grăbi vindecarea și a menține o umiditate optimă a zonei afectate. Adoptarea unui stil de viață sănătos, care include menținerea unei greutăți corporale potrivite și desfășurarea unei activități fizice regulate, poate ajuta la îmbunătățirea circulației sângelui. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Johns Hopkins Medicine - Stomach and Duodenal Ulcers (Peptic Ulcers)
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/stomach-and-duodenal-ulcers-peptic-ulcers
DermNet - Arterial ulcer
https://dermnetnz.org/topics/arterial-ulcer
NSH - Venous leg ulcer
https://www.nhs.uk/conditions/leg-ulcer/
Cleveland Clinic - Mouth Ulcer
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21766-mouth-ulcer
NCBI - Corneal Ulcer
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539689/
Science direct - Genital Ulcer
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/genital-ulcer


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0