Manifestari extraintestinale in colita ulcerativa

Pe langa simptomele de natura intestinala, colita ulcerativa poate avea si manifestari extraintestinale - Iata care sunt acestea!

Colita ulcerativa afecteaza intreg organismul, cauzand asadar si simptome de natura extraintestinala. In general, bolile inflamatorii intestinale pot cauza afectiuni oculare, ale sistemului osos, articulare sau cutanate. Printre organele care sunt afectate de o asemenea boala se numara inima, plamanii, ficatul, rinichii si pancreasul. Boala se manifesta in mod diferit la fiecare pacient, iar manifestarile extraintestinale pot sa difere, asadar, de la un bolnav la altul.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Manifestaile extraintestinale apar, la pacientii cu colita ulcerativa, din cauza inflamarii colonului.

Anemia este intalnita la 21% dintre pacientii diagnosticati cu aceasta afectiune inflamatorie intestinala. Cele mai frecvente forme de anemie din colita ulcerativa sunt anemia prin deficit de fier, anemia bolilor cronice sau o combinatie a celor doua. Deficitul de vitamina B12 sau folat, anemia hemolitica si anemia indusa de medicamente sunt forme mai putin intalnite. Pierderile de sange de la nivelul colonului, cauzate de colita, precum si incapacitatea pacientului de a absorbi nutrientii din alimente declanseaza anemia la acestia.

Criteriile de diagnosticare a deficientei de fier depind de nivelul inflamatiei. La pacientii fara dovezi clinice, endoscopice sau biochimice ale bolii active, feritina serica <30 μg / l este un criteriu adecvat. In prezenta inflamatiei, o feritina serica de pana la 100 μg / l poate fi compatibila cu deficitul de fier.

Manifestarile articulare (artropatiile) se intalnesc la 20% din pacienti si se clasifica in periferice si axiale. Artropatia periferica de tip I afecteaza in mod tipic mai putin de cinci articulatii mari intr-un mod asimetric. Aceasta artrita este acuta si auto-limitanta si este asociata cu activitatea bolii intestinale. Artropatia periferica de tip II este o artrita simetrica si poliarticulara, care afecteaza in mod obisnuit mai mult de cinci articulatii mici, este independenta de activitatea colitei ulcerative si poate persista de la cateva luni, pana la ani.

Artrita axiala include sacroilita si spondilita. Rezonanta magnetica nucleara este standardul actual de aur, deoarece poate evidentia inflamatia inainte ca leziunile osoase sa apara si sa devina vizibile pe radiografia simpla.

 

Citeste si Colita Ulcerativa: Ce este, Simptome & Tratament

 

Manifestarile cutanate includ

  • eritemul nodos asociat adesea cu artropatiile periferice                                                 
  • pioderma gangrenosum ce consta in aparitia de papule, pustule cu progresie la ulcer dispuse mai frecvent la membrele inferioare.


Manifestarile oculare includ episclerita cu sau fara conjunctivita asociata, uveita cu vedere incetosata, cefalee, durere oculara si lacrimare.

Manifestarile hepatobiliare - colangita sclerozanta primara reprezinta cea mai importanta afectiune hepatobiliara in randul pacientilor cu colita ulcerativa. Cu toate acestea, peri-colangita, steatoza, hepatita cronica, ciroza si formarea pietrelor biliare sunt, de asemenea, intalnite la acesti pacienti.

Tratarea manifestarilor extraintestinale in colita ulcerativa

Din pacate, colita ulcerativa nu este o afectiune care poate fi vindecata prin tratament. Insa aceasta poate fi ameliorata, iar perioada de remisiune poate fi prelungita cu ajutorul tratamentului medicamentos.

Medicul iti va prescrie tratamentul cel mai potrivit, in functie de severitatea afectiunii tale. Medicamentele antiinflamatoare, cele care suprima activitatea sistemului imunitar, precum si medicamentele antidiareice, calmantele sau antibioticele pot fi folosite pentru tratarea pacientilor care sufera de colita ulcerativa. 

De asemenea, si simptomele extraintestinale pot fi combatute cu ajutorul tratamentului medicamentos. De pilda, suplimentele pe baza de fier pot fi folosite pentru combaterea anemiei.

In cazuri severe, poate fi necesara interventia chirurgicala pentru tratarea colitei ulcerative. Aceasta interventie presupune indepartarea unei portiuni din colon.

Pentru reducerea riscului de manifestari extraintestinale, dar si pentru ameliorarea simptomelor intestinale ale colitei ulcerative, pacientul ar trebui sa faca o serie de modificari si la capitolul stil de viata. Astfel, acesta ar trebui sa limiteze consumul de produse lactate (lactoza poate accentua simptomele intestinale ale colitei), sa evite alimentele condimentate, alcoolul si cofeina, dar si sa se hidrateze corespunzator.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0