Care este diferenta dintre artroza si artrita

Artrita și artroza au multe în comun: ambele afectează oasele, ligamentele și articulațiile, având simptome asemănătoare - durerea și rigiditatea articulară. Cu toate acestea, diferențierea dintre artroză și artrita este foarte importantă.

Ce este artrita?

Artrita este termenul-umbrelă folosit pentru a descrie inflamația de la nivelul articulațiilor, bolile adunate sub această denumire afectând persoane de toate vârstele. Cu alte cuvinte, artrita nu înseamnă o singură boală; există peste 100 de tipuri diferite de artrită și de afecțiuni asociate, iar oamenii de toate vârstele, sexele și rasele pot să sufere de artrită.

Cele mai frecvente tipuri de artrită sunt poliartrita reumatoidă (care afectează membranele sinoviale care acoperă articulațiile) și osteoartrita, cunoscută și sub denumirea de artroză.

Ce este artroza?

Cum spuneam, artroza este același lucru cu osteoartrita, o formă des întâlnită de artrită, cauzată de uzura normală a cartilajului articular. Cartilajul este țesutul alunecos care acoperă capetele oaselor și ajută la mișcarea articulațiilor. În cele din urmă, cartilajul poate dispărea complet, iar suprafețele osoase ajung în contact direct (adică oasele se freacă unele de altele).

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Artroza este cel mai frecvent întâlnită la nivelul articulațiilor mâinii, regiunii cervicale, genunchilor (gonartroză) și șoldurilor (coxartroză). Cu toate acestea, poate afecta orice articulație din corp.

Din ce cauze apar artrita și artroza?

În artrită, cauza exactă a bolii nu este cunoscută, însă se știe că anumite tipuri de artrită sunt mai frecvente la persoanele de sex feminin decât la bărbați. Cauzele artritei pot fi o infecție cauzată de o ciupercă microscopică, de un virus sau de o bacterie (care, în cele din urmă, afectează articulația, cauzând febră, durere și inflamație), excesul ponderal sau sistemul imunitar care nu funcționează în mod corect și care atacă țesuturile sănătoase.

Artroza, pe de altă parte, este o boală degenerativă a articulațiilor, asociată cu deteriorarea articulațiilor, proces normal care apare odată cu înaintarea în vârstă. Țesutul cartilajului îmbătrânește și nu își mai îndeplinește funcția așa cum ar fi fost normal. Cauzele artrozei pot fi o insuficiență a uneia dintre genele responsabile cu producția de colagen, o parte esențială a cartilajului articular, accidentările sau traumatismele anterioare la nivelul acelei articulații, kilogramele în plus.

Care sunt factorii de risc în artrită?

Factorii de risc pentru artrită includ:

Vârsta

Mai multe tipuri de artrită sunt mai frecvente la persoanele cu vârste înaintate.

Genul

Femeile sunt mai predispuse la a dezvolta poliartrită reumatoidă decât bărbații. Cu toate acestea, bărbații sunt mai predispuși spre a dezvolta gută.

Factorii genetici

O persoană are un risc mai mare de a dezvolta anumite tipuri de artrită dacă un membru al familiei (părinte, frate) are această boală.

Greutatea corporală

Kilogramele în plus pun presiune suplimentară pe articulații, astfel încât oamenii care sunt supraponderali sau obezi sunt mai predispuși să dezvolte artrită.

Traumatismele

Accidentele și infecțiile pot deteriora articulațiile, care, astfel, devin mai predispuse să dezvolte artrită decât articulațiile neafectate.

Care sunt factorii de risc în artroză?

Vârsta

Odată cu înaintarea în vârstă, crește riscul de apariție a artrozei, pentru că articulațiile se degradează.

Genul

Femeile au un risc mai mare de a dezvolta artroză.

Greutatea corporală

Oamenii sunt supraponderali sau obezi au un risc mai mare de a face artroză din cauza presiunii exercitate de greutate pe articulații.

Leziunile

Infecțiile sau traumatismele pot crește riscul pentru artroză.

Deformările articulare

Articulațiile deformate sau malformațiile pot crește riscul de artroză.

Ocupația

Persoanele care au o anumită ocupație, care le solicită mai mult unele articulații (de pildă, cele care stau mult timp în genunchi) ori sportivii de performanță au un risc mai mare de a dezvolta artroză.

Care sunt simptomele în artrită?

Simptomele depind de tipul de artrită de care suferă pacientul. Durerile articulare și rigiditatea sunt cele mai frecvente semne de artrită, alături de tumefierea articulației, înroșirea pielii din jurul articulației și limitarea mișcărilor.

STUDII CLINICE ARTRITĂ PSORIAZICĂ

Care sunt simptomele în artroză?

Unele simptome ale artrozei sunt foarte similare cu cele din alte tipuri de artrită. Cele mai frecvente simptome ale artrozei includ durerile articulare, rigiditatea articulațiilor, sensibilitatea în jurul articulațiilor afectate și flexia redusă a acestora și osteofitele.

Cum se diagnostichează artrita și artroza?

Pentru diagnosticarea artritei sau artrozei sunt necesare mai multe teste:

  • Examenul clinic al pacientului
  • Examene imagistice, incluzând radiografii și/sau RMN
  • Teste de sânge pentru a se depista markerii de inflamație sau infecție
  • Analiza lichidului sinovial
  • Artroscopia.

Tratamentul artritei și artrozei

Tratamentele se concentrează pe ușurarea simptomelor și pe îmbunătățirea funcției articulațiilor și pot fi de mai multe feluri: remedii casnice, terapii medicamentoase sau alte genuri de terapii, intervenții chirugicale.

Remedii casnice

Pierderea în greutate pentru persoanele care au kilograme în plus și exercițiile fizice efectuate regulat cresc mobilitatea și flexibilitatea articulațiilor. Compresele calde sau reci pot contribui la reducerea durerilor, iar dispozitivele de asistență (bastoane, scaune speciale etc.) ajută la protejarea articulațiilor și îmbunătățirea capacității de a efectua sarcini necesare în viața de zi cu zi.

Terapii medicamentoase

Medicamentele folosite pentru a trata diversele tipuri de artrită, inclusiv artroza, variază în funcție de afecțiune și de starea pacientului. Antiinflamatoarele nesteroidiene reduc inflamația și durerea, ungentele cu capsaicină scad durerile, corticosteroizii reduc, de asemenea, inflamația și durerea.

Alte terapii

Mulți pacienți apelează la diverse remedii alternative pentru artrită și artroză, cum ar fi acupunctura, suplimentele cu glucozamină, condroitină sau ulei de pește, yoga și tai chi-ul sau automasajul. 

Intervenții chirugicale

Dacă alte tratamente nu funcționează, medicii pot recomanda intervențiile chirugicale.

În unele situații, suprafețele articulațiilor pot fi netezite sau realiniate pentru a reduce durerea și a îmbunătăți funcția de mișcare. În alte situații, se îndepărtează articulația deteriorată și se înlocuiește cu una artificială (de obicei aceste operații se fac la șold sau la genunchi).

Pentru articulațiile mai mici, cum ar fi cele de la încheietura mâinii, glezne și degete, se apelează la fuziunea articulară: capetele celor două oase din articulație sunt îndepărtate și apoi se blochează împreună până când se vindecă.

În concluzie, termenul de „artrită” înglobează mai multe boli care au legătură cu inflamarea articulațiilor, în timp ce termenul de „artroză” denumește un tip anume de artrită, osteoartrita. Cauzele, simptomele și tratamentele acestor afecțiuni au și asemănări, și deosebiri. 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - FAQs about Arthritis 
https://www.cdc.gov/arthritis/basics/faqs.htm#Common


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0