Alimentele care iti provoaca dureri articulare

Fie că suferi de o boală precum artroza ori altă formă de artrită, fie că nu ai nicio afecțiune care îți pune la încercare articulațiile, ci doar o sensibilitate a acestora, e important să știi că o serie de alimente îți agravează problema fără ca tu să știi. Iată care sunt alimentele care îți pot da cauza dureri articulare și ce să mănânci ca să combați inflamația.

Durerile articulare îți afectează stilul de viață, determinându-te să renunți la activități care îți făceau înainte plăcere? Pentru a preveni instalarea acestor dureri, dar și pentru a contribui la tratarea lor, e bine să știi că unele alimente dintre cele pe care le consumi îți pot provoaca dureri articulare, iar altele ți le pot atenua.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Alimentele care contribuie la dureri articulare

Roșiile 

Se știe despre roșii că au proprietăți antiinflamatoare, însă unele studii efectuate în ultimii ani au arătat că acestea declanșează dureri articulare în cazul pacienților suferinzi de artrită. Deși roșiile nu conțin o cantitate mare de purine, acestea pot declanșa atacuri la persoanele cu gută. Asta nu înseamnă că trebuie să renunți definitiv la consumul de roșii, ci că e mai indicat să le mănânci cu moderație.

Uleiul de floarea-soarelui, soia și porumbul 

Acizii grași Omega 6 consumați în exces pot, de asemenea, să cauzeze inflamații la nivelul articulațiilor, deci și dureri articulare. Oamenii de știință sfătuiesc în special persoanele care suferă de poliartrită reumatoidă să scadă cantitatea consumată de ulei de floarea-soarelui, soia și porumb pentru a limita aportul de acizi grași Omega 6. Raportul dezechilibrat dintre acizii grași Omega-6 și Omega-3 în majoritatea dietelor occidentale poate crește inflamația în articulații. Reducerea aportului de alimente bogate în grăsimi Omega 6, cum ar fi uleiurile vegetale și creșterea aportului de alimente bogate în acizi grași Omega 3, cum ar fi peștele gras, semințele de chia, nucile românești pot calma simptomele artritei.

Sucurile bogate în zahăr

Consumul de zahăr nu numai că te predispune la boli cardiace și diabet, însă eliberează și citokine, moleculele proteice care au un rol important în declanșarea inflamațiilor. Un studiu recent arată că femeile care consumă zilnic sucuri cu zahăr au un risc cu 63% mai mare de a dezvolta artrită comparativ cu femeile care nu consumă suc îndulcit.

Alimentele prăjite și ultra procesate 

Unele cercetări de dată recentă au scos la iveală faptul că eliminarea alimentelor prăjite și a celor ultra procesate din dietă ajută organismul să își concentreze forțele pe inflamația apărută la nivel articular, reușind astfel să estompeze sau să scadă nivelul de  inflamație locală.

Renunțând la alimente precum mezeluri, chipsuri și alte prăjeli, bomboane și alte dulciuri cu zahăr și înlocuindu-le cu preparate sănătoase, gătite ușor, la abur sau la cuptor, și care sunt, de preferat, de proveniență organică, vei constata că nu prea mai ai dureri articulare.

Produsele lactate în exces

Proteinele din produsele lactate contribuie și ele la durerile articulare. Încearcă să înlocuiești măcar o parte dintre proteinele care provin din produsele lactate și carne cu proteinele de origine vegetală precum cele din linte, quinoa, tofu, fasole, năut, arahide.

Sarea în exces

Sarea în exces declanșează inflamarea articulațiilor. Produsele ultra procesate din comerț conțin cantități mari de sare, ceea ce înseamnă că trebuie să renunți la acestea sau să le limitezi cât mai mult pentru a putea controla cantitatea de sare consumată. Citește întotdeauna eticheta unui produs înainte de a-l cumpăra și redu consumul de sare în propria bucătărie, folosind mai puțină sare și mai multe condimente, ierburi, zeamă de lămâie pentru a da gust mâncărurilor. 

Carnea roșie în exces

Unele cercetări arată că există o legătură între consumul de carne roșie și inflamația din corp, accentuând astfel simptomele de artrită. De exemplu, dietele bogate în carne procesată și carne roșie prezintă niveluri ridicate de markeri inflamatori precum interleukina-6 (IL-6), proteina C reactivă și homocisteină. Redu aportul de carne roșie la o porție-două pe săptămână (nu mai mult de 100 de grame per porție) și consumă în rest carne de pasăre de curte, pește și proteine vegetale.

Un studiu la care au luat parte 217 persoane diagnosticate cu poliartrită reumatoidă a arătat, de asemenea, că în urma consumului de carne roșie se agravează frecvent simptomele acestei afecțiuni. În plus, un alt studiu la care au participat 25.630 de persoane a stabilit că aportul ridicat de carne roșie poate fi un factor de risc pentru artrita inflamatorie. În schimb, dietele pe bază de vegetale, care excludeau carnea roșie, s-au dovedit că îmbunătățesc starea persoanelor cu artrită.

Alimente bogate în AGE

Produșii finali de glicare avansată, cunoscuți și sub denumirea de AGE, sunt molecule care apar în urma reacțiilor între zaharuri și proteine sau grăsimi și care se formează atunci când alimentele sunt gătite la temperaturi foarte înalte, cum ar fi prin prăjire. Când AGE se acumulează în cantități mari în organism, pot apărea stresul oxidativ și inflamația. Stresul oxidativ și formarea acestor molecule influențează progresia bolii la persoanele cu artrită.

Mai mult, s-a demonstrat că persoanele cu artrită inflamatorie au niveluri mai mari de AGE în corpul lor decât cele care nu se confruntă cu această boală. Acumularea AGE în oase și articulații poate juca, de asemenea, un rol important în dezvoltarea și progresia osteoartritei. Înlocuirea acestor alimente cu legume, fructe, leguminoase și pește preparate cât mai simplu poate reduce încărcătura totală de AGE din organism și poate reduce acele atât de neplăcute dureri articulare.

Glutamatul de sodiu

Acesta este un compus folosit pentru a potența aroma anumitor alimente, însă poate stimula inflamația în tot corpul, inclusiv în articulații, așa că e indicat să fie evitat de persoanele care se confruntă cu dureri articulare.

Alimente care conțin gluten

Glutenul se găsește în grâu, orz, secară, iar unele cercetări îl leagă de inflamația crescută și unele cercetări sugerează că a nu consuma gluten poate reduce simptomele artritei. Unii oameni suferă de intoleranță la gluten, ceea ce înseamnă că organismul lor nu poate digera glutenul în mod corespunzător. Acest lucru provoacă inflamarea sistemului digestiv și a articulațiilor.

STUDII CLINICE ARTRITĂ PSORIAZICĂ

În plus, persoanele cu boală celiacă prezintă un risc mai mare de a dezvolta poliartrită reumatoidă. De asemenea, pacienții cu boli autoimune precum poliartrita reumatoidă au o prevalență semnificativ mai mare a bolii celiace decât populația generală, atrag atenția specialiștii. Deși aceste descoperiri sunt promițătoare, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma dacă doar o dietă fără gluten aduce beneficii persoanelor cu artrită. Eventual, cine se confruntă cu dureri articulare poate încerca să nu mănânce nimic cu gluten timp de două săptămâni și să observe dacă se simte mai bine sau nu.

Alcoolul

Deoarece alcoolul poate agrava simptomele artritei, persoanele diagnosticate cu artrită inflamatorie ar trebui să stea departe de băuturile spirtoase. Un studiu care a inclus 278 de participanți cu spondiloartrită axială - artrită inflamatorie care afectează în principal măduva spinării și articulațiile sacroiliace - a găsit corelații între consumul de alcool și leziuni structurale crescute ale coloanei vertebrale. Studiile au mai arătat, de asemenea, că aportul de alcool poate crește frecvența și severitatea atacurilor de gută și acest obicei este asociat cu un risc crescut de osteoartrită.

Alimente bogate în purine

Baconul, carnea de vită, organele, carnea de oaie și unele fructe de mare (cum ar fi creveții sau midiile) sunt bogate în purine. Acestea pot precipita episoadele de artrită gutoasă la persoanele susceptibile.

Alimente care previn durerile articulare

Așa cum există alimente care declanșează dureri articulare, există și alimente antiinflamatoare, care le previn și ajută chiar și la calmarea acestora precum: peștele, uleiul de măsline extravirgin, broccoli-ul, cireșele, citricele, fasolea, dar și ceaiul verde. Pe lângă alimentație, pentru a evita să te confrunți cu dureri articulare, ține cont și de următoarele recomandări:

  • Bea o cantitate adecvată de apă pe parcursul zilei. În funcție de gen, înălțime, greutate, tip de activitate fizică, mediu de lucru poți avea nevoie de o cantitate mai mică sau mai mare de apă de-a lungul zilei.
  • Crește aportul zilnic de fibre. Acestea se găsesc în legume, leguminoase și fructe, mai ales în fasole, linte, broccoli, fructe de pădure, mere și avocado.
  • Încearcă o dietă mediteraneană pentru a reduce inflamația și pentru a diminua simptomele artritei, tensiunea arterială, riscul de boli de inimă și pentru a-ți ține sub control greutatea. Dieta mediteraneeană se bazează pe legume, fructe și cereale integrale în cantități mai mari, leguminoase, carne de pasăre, pește și grăsimi bune în cantități moderate și lactate în cantități mici, cu limitarea cărnii roșii și evitarea prăjelilor și a zahărului.
  • Consumă alimente bogate în acizi grași Omega 3, calciu, vitamina C și D și alți nutrienți esențiali pentru a stimula sănătatea oaselor și a articulațiilor, cum ar fi pește gras, legume verzi frunzoase, ciuperci, citrice, ardei gras și ouă.
  • Încearcă să ai un program de somn bine stabilit. Somnul odihnitor poate ajuta la reducerea inflamației și a stresului din organism. Caută să dormi între șapte și opt ore în fiecare noapte sau măcar nu mai puțin de șase ore.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Harvard Health Publishing - Foods that fight inflammation
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/foods-that-fight-inflammation
NCBI - Anti-Inflammatory Properties of Diet: Role in Healthy Aging
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8389628/
Studiul „Anti-Inflammatory Properties of Diet: Role in Healthy Aging”, apărut în Biomedicines. 2021 Aug; 9(8): 922. Published online 2021 Jul 30. doi: 10.3390/biomedicines9080922, autori: 
BMC - Alcohol consumption as a predictor of the progression of spinal structural damage in axial spondyloarthritis: data from the Catholic Axial Spondyloarthritis COhort (CASCO)
https://arthritis-research.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13075-019-1970-3
Studiul „Alcohol consumption as a predictor of the progression of spinal structural damage in axial spondyloarthritis: data from the Catholic Axial Spondyloarthritis COhort (CASCO)”, apărut în Arthritis Research & Therapy, în 2019, autori: Hong Ki Min et al.

 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0