Asocierea durerii de sold cu dovezile radiologice de coxartroza

Durerea de sold este adesea principalul simptom al coxartrozei, acesta declanseaza o serie de masuri pentru evaluarea si stabilirea tratamentului pacientului.

Pentru stabilirea diagnosticului de artroza (in acest caz, coxartroza), se recomanda efectuarea radiografiei de sold, care confirma modificarile artrozice. Desi este binecunoscut faptul ca artroza evidentiata radiologic este, adesea, o constatare tarzie la cei cu gonartroza si ca, in acelasi timp, concordanta dintre durerea de genunchi si diagnosticul radiologic de artroza este una slaba, se cunosc si mai putine informatii despre concordanta dintre durerea de sold si coxartroza evidentiata radiologic.

Acest lucru a fost evaluat doar de cateva studii. Concluziile studiilor efectuate pana acum au aratat ca, de cele mai multe ori, nu exista corelatie intre durerea de sold si modificarile radiologice de artroza la acest nivel. Majoritatea pacientilor cu durere de sold nu au coxartroza evidentiata radiologic. De asemenea, coxartroza nu a fost prezenta la majoritatea persoanelor in varsta cu dureri de sold, in special cu rotatie interna dureroasa.

Daca persoanele cu artroza la nivelul soldului nu au dovezi radiologice ale bolii, nu pot primi un diagnostic si, prin urmare, nu pot primi un tratament adecvat. In ceea ce priveste tratamentul coxartrozei, atat Colegiul American de Reumatologie, cat si Societatea de Cercetare pentru Osteoartrita recomanda o combinatie de tratamente medicamentoase si non-farmacologice.

De exemplu, acesti specialisti recomanda injectii intraarticulare (adica in articulatia soldului), metoda de tratament care nu ar fi luata in considerare daca diagnosticul ar fi fost gresit. Totodata, expertii de peste hotare recomanda si strategii tintite si specifice de recuperare, care includ fizioterapia, kinetoterapia si masajul terapeutic.

Aceste strategii pentru recuperarea pacientului difera in functie de anumiti factori, cum ar fi daca pacientul are sau nu durere de sold din cauza artrozei soldului sau durerea are o alta cauza. Recomandarile specialistilor sunt medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pentru coxartroza, dar nu exista recomandari definitive de tratament in privinta medicamentelor in cazul bursitei soldului, o alta cauza frecventa a durerilor de sold.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Durerea din regiunea soldului este asociata cu multe cauze, iar multi dintre pacientii care se confrunta cu o astfel de durere nu sufera de artroza. Chiar si asa, combinatia de durere in zona inghinala asociata cu rotatia interna limitata sau cu durerea ce insoteste rotatia interna ii identifica pe acei pacienti cu coxartroza si sunt componentele criteriilor de clasificare pentru artroza.

Durerea de sold are si alte cauze, care nu au legatura cu coxartroza

Majoritatea cazurilor de durere de sold la adulti, care sunt tratate prin interventii chirurgicale, sunt cauzate de artroza, cel mai intalnit tip de artrita. Exista si cazuri in care durerea de sold ascunde alte afectiuni, ce nu sunt asociate cu artroza soldului.

Mai rar, durerea de sold poate fi cauzata de urmatoarele afectiuni sau conditii:

•    oasele din structura soldului care se freaca unele de altele, deoarece au o forma anormala;
•    o ruptura in "inelul" de cartilaj care imprejmuieste acetabulul, acea cavitate a osului iliac in care se articuleaza capul femurului, in articulatia soldului;
•    displazia de sold - situatie in care articulatia soldului are forma incorecta sau in care acetabulul nu este in pozitia corecta pentru a acoperi complet si pentru a sustine partea superioara a osului femural;
•    o fractura de sold - aceasta va cauza o durere subita a soldului si este mai frecvent intalnita la persoanele varstnice, care au oasele mai fragile;
•    o infectie in osul sau articulatia soldului, cum ar fi artrita suptica sau osteomielita; mergi imediat la medicul tau daca ai durere de sold si febra!
•    flux sanguin redus in directia articulatiei soldului, ceea ce determina ca osul sa se distruga, sa se descompuna - o afectiune cunoscuta si ca osteonecroza;
•    inflamatia si edemul (umflarea) burselor, acelor mici saci umpluti cu lichid, de deasupra articulatiei soldului - o afectiune numita bursita;
•    un traumatism la nivelul unui tendon;
•    un ligament inflamat in coapsa, adeseori inflamatia lui fiind cauzata de faptul ca persoana a alergat prea mult - aceasta afectiune este cunoscuta si drept sindromul de bandeleta iliotibiala, care este tratat cu repaus.

Mergi imediat la spital daca:

•    durerea de sold a fost cauzata de o cazatura grava sau de un accident
•    piciorul tau este deformat, foarte invinetit sau sangereaza
•    nu iti poti misca soldul si nu iti poti lasa greutatea pe piciorul afectat
•    ai durere de sold, ai temperatura mare si nu te simti bine.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0