Coxartroza, cauza a durerii de genunchi

Artroza șoldului sau coxartroza este o afecțiune mai frecventă în cazul bărbaților decât al femeilor, spre deosebire de gonartroză. Dar știai că această boală a șoldului poate fi și una dintre cauzele durerii de genunchi?

Coxartroza poate fi primară, dar, de cele mai multe ori, este secundară malformațiilor șoldului. Boala este asociată în mai mică măsură cu obezitatea față de gonartroză, unde această problemă joacă un rol esențial. Deși este plasată la nivelul șoldului, boala poate fi și una dintre cauzele durerii de genunchi.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Coxartroza poate să fie una dintre cauzele durerii de genunchi

Din punct de vedere simptomatic, în coxartroză apar dureri localizate la nivelul articulațiilor bazinului și feselor, dar foarte frecvent durerea se poate localiza și la nivelul genunchiului, de aceeași parte cu șoldul afectat. Acest tip de durere se numește durere iradiată. Cu alte cuvinte, pacientul resimte durerea în alt loc decât acela unde este localizată de fapt suferința. 
 
Durerile sunt accentuate atât de mersul obișnuit, cât și de urcarea și coborârea scărilor și se resimt atât la nivelul bazinului, uneori de ambele părți, precum și la nivelul genunchilor, uneori bilateral. Astfel, în stadiile incipiente ale coxartrozei, este foarte dificil să se facă diferența dintre coxalgie-coxartroză (afectarea șoldului) și gonalgie-gonartroză (afectarea genunchiului).
 
Diagnosticul este pus prin examen radiologic care confirmă coxartroza. Însă această boală poate avea drept complicație gonartroza, deoarece pacientul, încercând să menajeze șoldul bolnav și dureros, își suprasolicită genunchiul.
 

Cum te afectează coxartroza?

 
Redoarea (rigiditatea articulară) și reducerea gamei de mișcări pe care le puteai face înainte de a avea boala sunt frecvent întâlnite. Pot să existe perioade – fie zile, fie chiar săptămâni – când simptomele sunt mai severe.
 
 
Durerea cu care te confrunți de pe urma artrozei de șold poate fi simțită, cum spuneam, și în alte zone: în zona lombară, a feselor și inghinală. Totodată, este posibil să simți la un moment dat că durerea care își are originea în șoldul afectat se duce și în picior, iar apoi coboară spre genunchi.
 

Mersul poate fi o sursă de durere

 
Dacă șoldul este grav afectat, este posibil să ai probleme atunci când te deplasezi și să ai un risc mai mare de a cădea. Îți va fi mai dificil să stai în picioare sau să te apleci, îți va fi mai greu să îți pui șosetele în picioare și să te încalți, și, de asemenea, îți va fi mai greu să urci sau să cobori dintr-o mașină. În plus, șoldul se poate bloca uneori preț de câteva momente.
 

Coxartroza poate afecta și somnul

 
Formele grave de coxartroză pot provoca durere atunci când îți schimbi poziția în timpul somnului. Foarte des, mușchii din preajma articulației au de suferit din cauză că nu sunt folosiți atât de des și astfel devin mai slăbiți.
 

Durerea poate fi surdă sau ascuțită și se poate muta

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Deși durerea în caz de coxartroză este, de regulă, simțită în articulația afectată, pentru unii pacienți, poate să se extindă către alte zone ale corpului. Cel mai bun exemplu este, după cum spuneam, că artroza șoldului poate fi una dintre cauzele durerii de genunchi.
 
Când șoldurile și genunchii sunt afectate de artroză, mersul pe jos poate fi o sursă semnificativă de durere, iar acomodarea cu durerea poate induce mersul șchiopătat. Durerea poate fi simțită și în zonele din afara articulațiilor afectate (manifestări extra-articulare) și poate varia, în ceea ce privește severitatea, de la durere surdă, până la durere ascuțită.
 

În ce moment al zilei simți durerea?

 
Unul dintre simptomele coxartrozei este durerea pe care pacientul o simte în șold, în zona inghinală (vintre), în zona spatelui sau a coapsei. O durere continuă și chinuitoare, precum și rigiditatea în zona inghinală, în zona feselor sau coapselor pot fi semne al artrozei de șold. 
 
Mulți pacienți se confruntă cu durere în lateral sau în spale șoldului atunci când greutatea corpului lor se lasă pe articulația soldului. Această durere poate să radieze, să se extindă în jos, spre coapsă, și poate chiar să cauzeze durere în genunchi.
 
Disconfortul este, de regulă, cel mai adesea observat atunci când pacientul se dă jos din pat, dimineața, și poate să fie chiar mai intens atunci când persoana face anumite sporturi sau activități fizice intense. Durerea poate să dispară când persoana se odihnește.
 

Ce presupune tratamentul nemedicamentos al coxartrozei?

 
Autoîngrijirea este importantă pentru ușurarea durerilor în coxartroză și pentru combaterea rigidității articulare. În acest sens, exercițiile fizice, pierderea în greutate și compresele se pot dovedi utile.
 

Exercițiile fizice

 
Exercițiile fizice, în special aerobicul în apă și înotul, sunt alegeri bune pentru gestionarea coxartrozei. Unele cercetări arată că și mersul pe bicicletă¹ ajută la combaterea durerii cauzate de coxartroză, la îmbunătățirea funcției de mișcare și la creșterea calității vieții pacienților.
 

Fizioterapia

 
Scopurile fizioterapiei în coxartroză sunt îmbunătățirea mobilității articulațiilor afectate, creșterea rezistenței articulațiilor și păstrarea capacității pacientului de a efectua activități zilnice. Practic, un fizioterapeut poate învăța pacientul să aibă o postură corectă, să sugereze diverse modificări în mediul de viață al pacientului (de exemplu, scaune ergonomice) și să îi arate cum să utilizeze corect dispozitivele de asistență în coxartroză (unii pacienți pot avea nevoie să folosească un baston sau un cadru pentru a se deplasa mai ușor).
 

Pierderea în greutate

Campanie DOC-Time RMN
 
Pierderea în greutate nu poate repara daunele care au fost deja provcate de artroză, dar, pe lângă reducerea durerii, poate ajuta și la încetinirea progresiei ulterioare a bolii. Chiar și pierderea unui număr mic de kilograme este de ajutor în gestionarea afecțiunii. Pentru a slăbi sănătos, se va cere sfatul medicului (în general, se recomandă o combinație de dietă cu mișcare).
 

Compresele calde

 
Căldura pare a le fi de folos persoanelor cu artroză pentru a combate în special rigiditatea articulară, dar și durerea. Compresele calde se aplică de obicei dimineața, la trezire, timp de 20 până la 30 de minute și se mai folosesc încă o dată sau de două ori de-a lungul zilei.
 

Unguentele

 
Anumite unguente care conțin capsaicină sau camfor pot fi utilizate pentru masarea zonelor dureroase, reducându-se în acest fel atât durerea, cât și rigiditatea articulară în caz de coxartroză.
 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
A cycling and education intervention for the treatment of hip osteoarthritis: A quality improvement replication programme
https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/2050312120946522
1. Studiul „A cycling and education intervention for the treatment of hip osteoarthritis: A quality improvement replication programme”, apărut în SAGE Open Medicine, 2020, doi:10.1177/2050312120946522, autori: Wainwright TW, Burgess LC, Immins T, Cowan N, Middleton RG

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0