Fractura de sold: cauze, simptome, tratament

O fractura de sold reprezinta o leziune grava, cu complicatii care pot pune viata pacientului in pericol. In plus, riscul de fracturi de sold creste o data cu inaintarea in varsta, asa ca este bine sa cunoastem cauzele, dar mai ales simptomele acestor tipuri de fracturi.

Varstnicii sunt persoanele care au un risc crescut de a suferi o fractura de sold, deoarece oasele tind sa devina mai firave o data cu inaintarea in varsta (cum se intampla la cei care sufera de osteoporoza). Un tratament medicamentos cu multiple substante, vederea slaba si problemele de echilibru ii fac, de asemenea, pe adultii varstnici sa fie mai predispusi la caderi si la impiedicari - unele dintre cele mai comune cauze ale fracturii de sold.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Simptome - fractura de sold

Semnele si simptomele ce indica o fractura de sold sunt:

  • incapacitatea de a te misca imediat dupa o cadere;
  • durere severa in sold sau in vintre;
  • incapacitatea de a pune greutatea pe un picior, pe partea afectata de soldul fracturat;
  • rigiditate, vanatai si umflaturi in si in zona soldului, precum si in jurul ei;
  • piciorul este mai scurt pe partea soldului fracturat;
  • piciorul este orientat pe partea exterioara, pe partea soldului lezat.

Cauze la fractura de sold

Un impact severe - de exemplu, intr-un accident de masina - poate cauza fracturi de sold in randul oamenilor de toate varstele. La adultii varstnici, o fractura de sold este cel mai adesea rezultatul unei caderi, de la o anumita inaltime sau daca persoana sta in pozitie dreapta. In cazul oamenilor cu oase foarte firave, o fractura de sold se poate produce pur si simplu daca persoana sta pe un picior, iar acesta i se rasuceste.

 

 

Tratament - fractura de sold

O fractura de sold necesita aproape intotdeauna o interventie chirurgicala de reparare sau de inlocuire, urmata apoi de luni intregi de fizioterapie.

Medicul poate lua in considerare atat varsta pacientului, cat si conditia fizica a acestuia inainte de a face planul de tratament. Daca pacientul este foarte in varsta si are probleme medicale, pe langa fractura de sold, tratamentul sau poate varia. Optiunile de tratament sunt: medicamentele, interventia chirugicala si fizioterapia.

Tipul de interventie chirugicala la care poate fi supus pacientul depinde, in general, de locul si de severitatea fracturii, daca oasele fracturate sunt sau nu aliniate in mod corespunzator, de varsta lui si de alte probleme de sanatate pe care le poate avea.

 

 

Optiunile in ceea ce priveste operatia dupa fractura de sold sunt:

  • fixare interna folosind suruburi - mai multe suruburi de metal sunt introduse in os, pentru a-l fixa, in timp ce fractura se vindeca. In unele cazuri, suruburile sunt atasate de o placa de metal care este asezata de-a lungul femurului.
  • inlocuirea partiala a soldului - daca capetele osului fracturat sunt deteriorate si defazate, chirurgul poate indeparta anumite parti din femur si le poate inlocui cu segmente din metal;
  • inlocuirea totala a soldului - medicul poate interveni, astfel incat partea superioara a femurului si o zona din osul pelvian sa fie inlocuite cu proteze. Inlocuirea totala a soldului poate fi o optiune buna daca artrita sau o accidentare anterioara a lezat articulatia soldului, afectandu-i functia chiar inainte sa se produca fractura.

 

Fizioterapia se va concentra initial pe o serie de exercitii care pun soldul in miscare si exercitii care il ajuta sa capete rezistenta. Terapeutul va determina daca un cadru sau un carucior poate ajuta pacientul sa isi recapete mobilitatea si independenta.

In ceea ce priveste tratamentul medicamentos, aproximativ 20% dintre oamenii care sufera o fractura de sold vor avea alta in decurs de doi ani, asa ca difosfonatul (sau bifosfonat) poate ajuta la reducerea riscului provocarii unei alte fracturi de sold.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tu sau părinții tăi suferiți de dureri de genunchi sau de solduri? Completează chestionarul acesta pentru tine sau pentru ei și află rapid dacă acesta indică un risc de gonartroză sau coxartroza. Dacă te înscrii în categoria de risc, primești un consult de specialitate gratuit!

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0