Tratamentul in bursita soldului

Bursita sau inflamatia burselor, acei mici saci cu fluid care protejeaza capetele articulare ale oaselor, se poate localiza cel mai frecvent la nivelul membrelor, in jurul articulatiilor mari, cum ar fi cele de la umar, cot, sold si genunchi. Astazi ne indreptam atentia in directia tratamentului pentru bursita de la nivelul soldului.

Tratamentul recomandat pentru bursita soldului (sau pentru bursita localizata la nivelul oricarei articulatii) este, de obicei, tintit in directia controlarii inflamatiei bursei, acest sac sinovial ce contine o cantitate mica de lichid.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tratamentul in cazul bursitei neinfectioase include odihna pacientului, gheta si medicamente prescrise pentru inflamatie si durere. Bursita infectioasa (nu foarte comuna) este tratata cu antibiotice, cu ajutorul aspiratiei si prin interventii chirurgicale. Bursita soldului este cea mai comuna cauza a durerii de sold.

Ce doctori trateaza bursita soldului?

Medicii care trateaza bursita soldului sunt: internistii, specialistii in medicina generala, medicii de familie, reumatologii, cei specializati pe medicina fizica si recuperare medicala, precum si chirurgi ortopezi.

Tratamente si remedii pentru bursita soldului

Daca bursita soldului este cauzata de o leziune/accidentare sau de o suprasolicitare, atunci odihna si alte remedii pentru ameliorarea inflamatiei sunt, de obicei, metode care au succes. In cazul bursitei septice, cand bursa este infectata, medicamentele antibiotice trebuie administrate pentru a preveni raspandirea infectiei.

 

 

Este important sa astepti pana cand toate simptomele bursitei au disparut, inainte de a reveni la activitatile de zi cu zi. In caz contrar, daca pacientul isi reia activitatile prea devreme, acestea pot cauza un stres suplimentar sau frictiune la nivelul bursei, inainte ca aceasta sa fie vindecata, iar sansele ca simptomele sa reapara sunt foarte mari.

Odihna si modificarea activitatii de zi cu zi

Persoanele cu bursita la nivelul soldului ar trebui sa evite activitatile care le vor agrava boala si care le vor inflama bursa, iar aceste activitati includ sporturile si statul in picioare pentru perioade lungi de timp.

Gheata

Aplicarea unor comprese cu gheata sau a unor pungi inghetate pe soldul dureros poate ajuta la reducerea durerii locale si la reducerea umflaturii in acea zona. Acest tratament este recomandat dupa orice exercitiu sau activitate fizica ce poate inflama bursele de la nivelul soldului.

Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene

Aceste medicamente, cum ar fi aspirina, ibuprofenul, naproxenul si alti inhibitori pot reduce umflatura si inflamatia si pot calma orice durere asociata cu bursita soldului.

Aspiratia pentru golirea bursei

In unele cazuri, spun medicii, este nevoie ca fluidul din bursa sa fie extras (aspiratie). Daca bursa de la nivelul soldului este umflata, medicul iti poate recomanda procedura de aspiratie (sau golire) a bursei, folosind un ac. In rarele cazuri cand aceasta procedura este recomandata, de obicei se face o injectie cu cortizon in acelasi timp.

 

 

Injectii cu corticosteroizi

Simptomele care nu sunt tratate cu succes cu ajutorul odihnei, medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene si/sau cu fizioterapie pot fi calmate cu ajutorul injectiilor cu corticosteroizi. Deoarece bursa afectata se afla sub biele, medicul poate folosi investigatiile cu ultrasunete pentru ca acestea il ajuta sa ghideze mai bine injectia in zona inflamata.

Fizioterapie

Un medic poate recomanda pacientului fizioterapie, pentru a intinde sau pentru a intari musculatura soldului, lucru care poate ajuta in tratarea bursitei actuale.

Antibioticele

Bursita, in unele cazuri, poate sa necesite un tratament cu antibiotice. Alegerea antibioticului poate fi influentata de microorganismul care este cauza infectiei. In majoritatea cazurilor, pacientii cu bursita septica sunt tratati, in mod eficient, cu antibiotice orale.

Interventie chirurgicala

Desi este rareori nevoie de operatie, anumite cazuri de bursita cronica a soldului pot sa necesite interventia chirurgicala. Tipul de operatie recomandata (bursectomie, repararea unui anumit tendon, osteotomia trohanterului mare) poate depinde de simptomele pacientului, precum si de alti factori.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tu sau părinții tăi suferiți de dureri de genunchi sau de solduri? Completează chestionarul acesta pentru tine sau pentru ei și află rapid dacă acesta indică un risc de gonartroză sau coxartroza. Dacă te înscrii în categoria de risc, primești un consult de specialitate gratuit!

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0