Tot ce trebuie sa stii despre ARTROZA: simptome, cauze, tratament

1. Informații esențiale despre artroză
2. Cauzele artrozei, factorii de risc și evoluția
   a. Excesul de greutate
   b. Activități care suprasolicită articulațiile
   c. Condiții de mediu
   d. Afecțiuni
   e. Ereditate
   f. Fumat
   g. Alimentație necorespunzătoare
   h. Traumatisme la nivelul articulațiilor
   i. Înaintarea în vârstă
   j. Factorii de risc și grupele de risc pentru artroză
   k. Evoluția artrozei
2. Principalele tipuri de artroză
   a. Artroza cervicală
   b. Coxartroza
   c. Artroza lombară
   d. Gonartroza
   e. Spondiloza
3. Simptome și complicații ale artrozei
4. Diagnostic artroză
5. Tratamentul pentru artroză
   a. Tratament medicamentos pentru reducerea sau eliminarea durerilor articulațiilor
   b. Tratament medicamentos pentru susținerea refacerii cartilajelor
   c. Tratament chirurgical pentru refacerea cartilajelor
   d. Tratamente alternative pentru refacerea mobilității articulațiilor și întărirea mușchilor
   e. Tratament naturist pentru creșterea rezistenței articulațiilor
6. Sfaturi pentru prevenirea artrozei

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Informații esențiale despre artroză

Chiar dacă termenii „artroză” și „artrită” sună oarecum similar, diferența dintre cele două cuvinte este foarte importantă. Concret, artroza este un alt nume folosit pentru osteoartrită, care, la rândul ei, este un tip de artrită - cel mai comun tip de artrită.

Astfel, artrita este un termen-umbrelă, folosit pentru a descrie multe afecțiuni care cauzează inflamația la nivelul articulațiilor, iar artroza este o boală cauzată de uzura normală și de ruperea ori deteriorarea articulațiilor și cartilajului. 

Artroza poate afecta orice articulație sau încheietură din corpul uman. Cel mai probabil, boala poate să afecteze încheieturile mâinilor, cât și articulațiile de la nivelul gâtului, genunchilor și șoldului. Riscul ca o persoană să dezvolte artroză crește odată cu înaintarea în vârstă. 

Cauzele artrozei, factorii de risc și evoluția 

Artroza este o boală degenerativă a articulațiilor, în care cartilajul care acoperă oasele din structura acelei articulații se erodează în timp. Această boală este cauzată, de obicei, de uzarea și de ruperea cartilajului articulației. În cele din urmă, boala va duce la uzură completă a cartilajului, iar drept rezultat, oasele din componența articulației ajung să ia contact unele cu altele, când suprafețele lor se freacă una de alta.

Excesul de greutate

Excesul ponderal este considerat și un factor de risc, mai ales în cazul artrozei de la nivelul șoldului (coxartroză). Persoanele obeze, de exemplu, au un risc mai mare de a suferi de coxartroză, deoarece greutatea mai mare în partea de sus a corpului exercită o presiune adițională asupra șoldurilor, dincolo de limita considerată normală, iar articulațiile șoldului sunt mai solicitate la acest grup de persoane, în special în timpul mersului și alergatului.

Activități care suprasolicită articulațiile

O altă cauză a artrozei (în special artroza de la nivelul șoldului) sunt acele activități care suprasolicită articulațiile pacientului. De exemplu, coxartroza apare des la atleți sau sportivi de performanță, unde mersul și lovitul cu piciorul sunt mișcări mai comune comparativ cu alte sporturi. Astfel, degradarea cartilajului articular poate să aibă loc mai devreme, ca urmare a acelor activități care au solicitat extrem de mult articulațiile.

Condiții de mediu 

În societatea modernă, artroza este considerată o boală legată de profesie, care apare în anumite tipuri de activități. De exemplu, mediul de lucru poate cauza sau predispune o persoană la artroză. Astfel, cei care conduc des pot face artroză cervicală și artroză lombară; cei care folosesc în timpul muncii unelte cu vibrații puternice pot dezvolta artroză la nivelul mâinii, cotului și umărului; persoanele care folosesc calculatorul mai mult pot ajunge să sufere de artroză cervicală și de artroză la nivelul mâinilor.

Afecțiuni 

Artroza de la nivelul genunchiului este facilitată de tulburările endocrine, de menopauză, de tulburări metabolice, de tulburările posturale (cum ar fi scolioza, cifoza, cifoscolioza etc.).

Ereditate

Numeroase studii au documentat posibilitatea unei predispoziții genetice în ceea ce privește apariția artrozei. Astfel, genele influențează riscul fiecăruia dintre noi de a face o formă sau alta de artroză. Astfel, o persoană poate fi mai predispusă să dezvolte artroză dacă are un istoric familial în acest sens.

Fumat

De-a lungul timpului, au fost efectuate mai multe studii pentru a examina efectele fumatului asupra pierderii cartilajului și durerii de la nivelul genunchiului, în rândul indivizilor care suferă de gonartroză. Un astfel de studiu a constatat că fumătorii au avut un risc crescut de deteriorare a cartilajului la nivelul articulației tibiofemurale și nu numai. De asemenea, fumătorii sufereau de dureri mai mari.

Alimentație necorespunzătoare

În ceea ce privește osteoartrita, vitamina C, care are rol antioxidant, este cunoscută nu doar pentru rolul ei în ajutarea reconstruirii cartilajului, dar și pentru cel de substanță antiinflamatoare. Și vitaminele A și E sunt importante dar, din păcate, mulți oameni au o alimentație necorespunzătoare, cu cantități insuficiente din aceste vitamine.

Traumatisme la nivelul articulațiilor

Printre cauzele artrozei se numără și traumatismele suferite la nivelul articulațiilor. De exemplu, articulația este afectată ca urmare a unui accident, a unei lovituri, a unei leziuni profunde. Toate aceste traumatisme pot duce, mai devreme sau mai târziu, la o formă de artroză.

Înaintarea în vârstă

Odată cu trecerea timpului, structurile articulațiilor trec printr-un fenomen care le face mai puțin apte să suporte sarcina sau greutatea corpului. 

Factorii de risc și grupele de risc pentru artroză

Riscul de a dezvolta artroză poate fi influențat de:

• vârstă - artroza este mai des întâlnită la persoanele vârstnice;
• gen - femeile sunt mai predispuse să dezvolte artroză;
• greutate - kilogramele în exces pun mai multă presiune asupra articulațiilor, iar acestea cresc riscul de deteriorare a articulațiilor și de artroză;
• traumatisme și lovituri;
• articulații deformate;
• ocupație - activități care presupun ca persoana să pună multă presiune pe articulații;
• gene - membri ai familiei care suferă de această boală.

Evoluția artrozei

Deși simptomele artrozei apar, de obicei, între 40 și 50 de ani, se pot manifesta și mai devreme. În general, femeile care au 55 de ani sau peste sunt mai afectate de artroză și, de asemenea, majoritatea persoanelor cu vârste de peste 70 de ani. Boala afectează întregul grup de articulații, ligamente, oase, mușchi și lichidul sinovial (acel lichid care, în mod natural, lubrifiază articulația). 

Principalele tipuri de artroză

Artroza poate fi de mai multe tipuri, iar fiecare dintre acestea îmbracă o formă diferită. 

Recomandările Experților DOC

Artroza cervicală

Artroza cervicală se referă la o degenerare cronică a cartilajului dintre vertebrele cervicale. Cu alte cuvinte, boala se dezvoltă local, în zona gâtului (zona cervicală). Artroza cervicală apare, de obicei, la persoanele care se apropie de vârsta de 40 de ani și este marcată de durere la baza gâtului. Gâtul devine rigid, iar mișcările capului devin din ce în ce mai dificile. Durerea se poate extinde către braț și umăr.

Coxartroza

Coxartroza sau artroza șoldului este o artroză degenerativă, care afectează articulațiile șoldului., provocând durere. De asemenea, articulația devine extrem de rigidă, iar acest lucru afectează activitățile de zi cu zi și mobilitatea pacientului. Pacienții care suferă de coxartroză spun că le este extrem de dificil să meargă.

Artroza lombară

Artroza lombară este o boală a coloanei vertebrale cauzată de degenerarea cronică apărută între vertebrele lombare. Afecțiunea apare cel mai adesea din cauza unei posturi anormale sau din cauza cazurilor repetate în care persoana stă într-o poziție necorespunzătoare în timpul serviciului sau în timp ce face sport. Acest lucru duce la uzarea cronică în spațiul dintre vertebrele lombare și, de asemenea, a discurilor intervertebrale. Boala este caracterizată de dureri de spate, resimțite în principal în timpul mișcării și în timpul antrenamentelor.

Gonartroza

Un diagnostic de gonartroză sau artroza de la nivelul genunchiului înseamnă, de obicei, că persoana afectată are mai multe neplăceri: durere cronică în timpul mersului și mobilitate limitată care poate duce la invaliditate. Cartilajul genunchiului este afectat, iar producția de lichid sinovial scade. Acest lucru duce la o frecare din ce în ce mai pronunțată, articulația este afectată și treptat se uzează cartilajul și apoi țesutul osos al articulației genunchiului. Mai mult, în această regiune apare inflamația, țesutul conjunctiv se umflă, provocând durere și reducând mobilitatea articulației.

Spondiloza

Spondiloza este un termen general care înseamnă degenerarea coloanei vertebrale, din orice cauză; uzarea și deteriorarea coloanei vertebrale care are legătură cu înaintarea în vârstă reprezintă cea mai comună cauză a spondilozei. Procesul degenerativ în cazul pacienților cu osteoartrită afectează vertebrele, foramenul neural și articulațiile.

Simptomele artrozei

Cele mai comune simptome ale artrozei sunt:

  • durerea la nivelul articulației;
  • rigiditatea articulației;
  • sensibilitate la durere în zona din preajma articulațiilor afectate;
  • reducerea flexibilității în articulațiile afectate;
  • zgomote în timpul mișcării;
  • apariția osteofitelor sau a „ciocurilor” osoase, care se pot dezvolta în preajma articulațiilor afectate de artroză.

Fără tratamentul adecvat, durerea cronică din artroză poate duce la alte complicații și poate afecta în mod semnificativ calitatea vieții pacientului. Pentru mulți oameni, artroza este o sursă de durere cronică, care poate fi epuizantă. 

Pe lângă faptul că provoacă durere, există și alte moduri prin care artroza netratată  poate afecta viața:

  • Îți întrerupe somnul - articulațiile dureroase și sensibilie pot să îți afecteze calitatea somnului, așa că nu te mai poți odihni la fel că înainte. Rigiditatea articulară și gama limitată de mișcări ale articulației afectate te pot împiedica să stai confortabil în pat.
  • Productivitatea este redusă - oamenii pierd multe zile de muncă pe an din cauza durerilor cronice ale articulațiilor; artroza poate însemna o capacitate redusă de a efectua activitățile simple de zi cu zi, cum ar fi treburile casnice, gătitul, chiar și îmbrăcatul.
  • Creșterea în greutate - durerea și rigiditatea articulațiilor pot reduce dorința pacientului de a fi o persoană activă. Artroza poate însemna o dorință tot mai scăzută de a face exerciții fizice sau chiar de a merge pe jos. În lipsa activităților fizice, apare acumularea de kilograme, iar o greutate tot mai mare agravează simptomele artrozei.
  • Guta - artroza poate să modifice cartilajul, determinând formarea unor cristale în interiorul articulațiilor. Acest lucru poate duce la gută, care poate genera dureri acute.
  • Condrocalcinoza (cunoscută și ca pseudo-gută) - artroza poate determina formarea de cristale de calciu în cartilaj, cel mai adesea în articulațiile genunchiului. Calcifierea articulațiilor poate face ca simptomele artrozei să fie chiar mai severe.
  • Anxietate sau depresie - un studiu care a investigat legătura dintre anxietate, depresie și osteoartrită a concluzionat că durerea afectează în mod negativ sănătatea mintală a pacienților. Peste 40% dintre participanții la studiul respectiv au prezentat un grad crescut de anxietate și de depresie, drept rezultat al simptomelor artrozei.

Alte complicații care pot să apară din cauza artrozei netratate pot fi:

  • osteonecroza (moartea țesutului osos);
  • fracturile;
  • sângerările sau infecțiile apărute în articulația afectată;
  • deteriorarea tendoanelor și ligamentelor din preajma articulațiilor;
  • un nerv atins sau „ciupit”, cum se întâmplă în artroza coloanei vertebrale.

Diagnostic artroză

Diagnosticul artrozei, indiferent de forma bolii, implică mai multe etape.

Evaluarea stării pacientului

Medicul va adresa o serie de întrebări despre simptome și despre istoricul familial al pacientului și va efectua un examen fizic. De asemenea, poate efectua și o aspirație la nivelul articulației; prin această metodă, colectează și analizează o mostră de lichid extras dintr-o articulație afectată care să ajute la stabilirea unui diagnostic corect.

Analize de sânge

Pe lângă examinarea pacientului, medicul va putea recomanda efectuarea unuia sau mai multor teste de sânge, pentru a putea diagnostica osteoartrita. Aceste teste de sânge sunt făcute în scopul de a identifica markerii de inflamație și de infecție în organism.

Teste imagistice pentru diagnosticarea artrozei

În diagnosticarea artrozei, sunt folosite și analize imagistice, cum ar fi artroscopia. Medicul introduce o cameră de filmat mică în apropierea uneia sau mai multor articulații, cee ce îi permite să analizeze mai îndeaproape articulațiile afectate de boală. Alte metode de imagistică medicală, precum radiografiile și imagistica prin rezonanță magnetică, sunt folosite pentru ca medicul să poată examina vizual articulațiile afectate.

Tratamentul pentru artroză

În esență, tratamentul pentru artroză urmărește două obiective și anume: reducerea sau calmarea durerii (cu pacientul care își folosește normal articulația) și prevenția restricțiilor mecanice sau a modificărilor apărute la articulația afectată. În majoritatea cazurilor, tratamentul acestei boli începe doar atunci când artroza este deja dureroasă și a provocat deja modificări semnificative în interiorul articulației sau articulațiilor. Cu toate acestea, la pacienții mai tineri, accentul se pune astăzi tot mai mult pe prevenirea artrozei și pe prevenirea consecințelor acestei boli.

Tratament medicamentos pentru reducerea sau eliminarea durerilor articulațiilor

În cazul oricărei forme de artroză, medicul poate prescrie un tratament medicamentos.

  • Acetaminofenul (paracetamolul) s-a arătat că este eficient pentru persoanele cu artroză care au o durere ușoară spre moderată.
  • Antiinflamatoarele nesteroidiene, o clasă de medicamente cu efecte analgezice și antipiretice (ibuprofen, naproxen), pot fi, de asemenea, recomandate pentru tratarea durerii.
  • Duloxetinul, care este un antidepresiv, a primit aprobare și pentru a trata durerea cronică, inclusiv durerea asociată cu artroza.
  • Injecțile cu cortinzon pot calma durerea din articulațiile afectate; în timpul procedurii, medicul folosește un anestezic local în zona din jurul articulației, apoi introduce un ac în spațiul din interiorul articulației și injectează medicamentul; numărul de injecții cu cortizon este limitat la 3 sau 4 pe an, deoarece medicamentul poate agrava leziunile articulare în timp.
  • Medicul poate prescrie și analgezice topice, deci creme sau geluri care pot fi aplicate direct pe piele, pe zona afectată. Ingredientul principal din aceste creme pentru artroză este de obicei eucaliptul, care stimulează terminațiile nervoase și distrage atenția creierului de la durerea articulară.

Tratament medicamentos pentru susținerea refacerii cartilajelor

O altă procedură pe care medicul o poate recomanda ca tratament pentru a susține refacerea cartilajelor sunt injecțiile cu soluții vascoelastice, care se fac intraarticular. Un exemplu în acest sens sunt injecțiile cu acid hialuronic, care pot să ofere o calmare a durerii, tocmai prin prisma faptului că asigură o zonă care absoarbe șocul, întocmai ca o pernă de amortizare. Acidul hialuronic este similar cu cel care se găsește în mod normal în lichidul sinovial al articulației.

Proloterapia (sau terapia regenerativă), care ajută la stimularea regenerării țesutului articular, a arătat rezultate promițătoare, însă capacitatea regenerativă a acestei terapii poate să aibă o utilizare limitată la pacienții vârstnici. În proloterapie, medicul injectează unele substanțe la nivelul articulațiilor, pentru a determina proliferarea, regenerarea sau repararea zonelor afectate de boală.

Tratament chirurgical pentru refacerea cartilajelor

Chirurgia articulară este o altă etapă a tratamentului în caz de artroză. În cele mai multe cazuri, medicul te va încuraja să încerci tratamente mai puțin invazive, înainte de a-ți recomanda o intervenție chirurgicală la nivelul articulației. Însă, uneori, când boala este avansată, pacientul poate să aibă nevoie de o operație de înlocuire a articulației sau de o operație de fuziune articulară.

În funcție de forma de artroză de care suferă pacientul, operația poate însemna realinierea oaselor (dacă artroza a deteriorat mai mult o parte a genunchiului, comparativ cu cealaltă); în acest caz, osteotomia ar putea fi de ajutor. În alte cazuri, în operația de înlocuire a articulației (artroplastie), chirurgul îndepărtează suprafețele deteriorate ale articulației și le înlocuiește cu părți din plastic sau din metal.

Tratamente alternative pentru refacerea mobilității articulațiilor și întărirea mușchilor

Diferite terapii din medicina alternativă pot ajuta la gestionarea simptomelor osteoartritei. Printre tratamentele alternative care au arătat rezultate promițătoare în cazul pacienților cu o formă sau alta de artroză se numără și acupunctura. Unele studii indică faptul că acupunctura poate calma durerea și poate îmbunătăți funcția articulară în cazul persoanelor care suferă de gonartroză.

Balneoterapia

Numeroase studii și-au propus să evalueze eficacitatea balneoterapiei, combinate cu fizioterapia, în ceea ce privește tratamentul pacienților cu gonartroză. Un astfel de studiu, în care pacienții au fost tratați pe o perioadă de 3 săptămâni, a arătat că balneoterapia (combinată cu fizioterapia) a fost mai eficientă în ceea ce privește calmarea durerii și îmbunătățirea funcției articulației, în tratamentul unor forme avansate de artroză la nivelul genunchiului.

Cercetările au arătat că băile care implică relaxarea pacientului într-o apă foarte caldă sau într-o apă care conține minerale poate calma durerile articulare. Și băile de nămol cu sulf sunt cunoscute ca fiind un remediu natural pentru simptomele bolilor reumatismale.

Kinetoterapia

Kinetoterapia este utilă îndeosebi în tratarea unor afecțiuni precum gonartroza și coxartroza. Kinetoterapia se folosește mai ales pentru recuperarea medicală. Această terapie are la bază o serie de mișcări efectuate prin mai multe programe de recuperare medicală, bine structurate de specialist, iar scopul este ca pacientul cu artroză să își refacă acele funcții care au fost diminuate din cauza bolii, îndeosebi funcțiile articulare. Unele studii au arătat că un program consistent de exerciții de acest gen poate îmbunătăți foarte mult calitatea vieții pacienților care suferă de artroză.

Masajul

O oră de masaj, în fiecare săptămână, pe o perioadă de cel puțin 8 săptămâni, s-a dovedit că poate să reducă durerea cauzată de osteoartrită și rigiditatea articulară, precum și să îmbunătățească mobilitatea articulațiilor. Spasmele musculare din jurul articulațiilor afectate de artroză pot fi calmate folosind mesajul terapeutic. Astfel, terapeuții care fac masaj vor calma mușchii dureroși, iar prin masaj este stimulată circulația sângelui. Zona afectată devine mai caldă și mai relaxată.

Fizioterapia

Medicul specialist îți poate recomanda să faci fizioterapie și te va îndruma, în continuare, către un fizioterapeut. În acest fel, în cadrul mai multor ședințe regulate, un fizioterapeut te va învăța să faci exerciții care te vor ajuta să îți întărești și să îți stabilizezi articulațiile afectate și să îți recapeți sau să îți menții paleta de mișcări pe care le poți face la nivelul articulației respective.

Tratament naturist pentru creșterea rezistenței articulațiilor

Pentru creșterea rezistenței articulațiilor, se poate alege o combinație de glucozamină și condroitină, care poate ajuta pacienții cu artroză, unele studii arătând că această combinație de suplimente poate duce la o oarecare îmbunătățire a simptomelor. Pacienții care au luat glucozamină și condroitină mai mult de 12 săptămâni au observat că își mișcă articulațiile mult mai ușor.

Remediile pe bază de salcie: unele cercetări sugerează că suplimentele pe bază de salcie au simțit o calmare a durerii provocate de artroză de la nivelul genunchiului.

Salvie: dacă ai genunchiul afectat, dar nu există nicio inflamație, înfășoară frunze de salvie într-o bucată curată de pânză, înmuiată în apă călduță, și freacă genunchiul aproximativ 10 minute.

Consumă alimente bogate în calciu pentru a contribui la sănătatea oaselor tale, alimente bogate în proteine, pentru a ajuta la construirea unor mușchi puternici și aloe vera dimineață, pentru a preveni durerea de genunchi care apare mai târziu, în cursul zilei.

Boswellia - această plantă are un puternic efect antiseptic și antiinflamator, întărește și reface pereții vaselor de sânge, îmbunătățind circulația în zonele afectate de artroză.

Sfaturi pentru prevenirea artrozei

Artroza afectează milioane de oameni și este cea mai întâlnită afecțiune cronică a articulațiilor. Pentru prevenirea artrozei, este important să ai un stil de viață sănătos, cu exerciții fizice cu impact redus, să te odihnești suficient și să adopți o dietă sănătoasă, încercând în același timp să îți menții greutatea la un nivel normal. În aceste moduri, vei putea reduce și ține sub control simptomele artrozei și vei putea preveni (dacă nu suferi deja de această boală) instalarea.

Cum spuneam, excesul ponderal (sau greutatea care depășește limitele considerate normale) este unul dintre cei mai mari factori de risc în artroză, deoarece kilogramele în plus pun o presiune suplimentară pe articulații (îndeosebi pe cele ale genunchilor și șoldurilor), lucru care poate accentua deteriorarea cartilajului articular. Indivizii supraponderali și obezi prezintă un risc extrem de mare de a dezvolta artroză, tocmai de aceea, prin procesul de slăbire și de eliminare a kilogramelor excesive, vei putea reduce durerea și ameliora simptomele.

Persoanele care sunt active din punct de vedere fizic, mai ales cele care practică sporturi de performanță, trebuie să facă acest lucru sub îndrumarea unui antrenor specializat, pentru a preveni instalarea artrozei. 

De asemenea, exercițiile fizice cu impact redus pot îmbunătăți sănătatea articulațiilor. Dacă vrei să faci mișcare, optează pentru acele activități care includ antrenamente de forță și exerciții de stretching, pe lângă clasicele exerciții de aerobic. Activitatea fizică regulată te poate ajută să încetinești sau chiar să previi instalarea artrozei.

Persoanele care practică sporturi de performanță, mai ales cele care solicită articulațiile, au nevoie să folosească o serie de suplimente nutritive, care le vor ajuta pe termen lung să își protejeze articulațiile. În acest sens, pot fi de ajutor glucozamina și controitina.

Cercetările au identificat un număr mare de alimente care pot reduce inflamația și umflăturile articulațiilor. Acizii grași Omega-3, îndeosebi, par să joace un rol important în controlarea inflamației și în îmbunătățirea vindecării leziunilor și articulațiilor, lucru care poate încetini progresia artrozei.

Adoptarea unei diete similare cu dietă mediteraneeană (care pune accentul pe consumul a unei cantități mai mari de legume, cereale integrale, pește și grăsimi sănătoase) ar putea ajuta la reducerea inflamației. Tocmai de aceea, dacă vrei să scazi riscul de artroză și să menții articulațiile sănătoase, acordă atenție alimentației, astfel încât să eviți carențele de minerale și vitamine, și să ii oferi organismului acei nutrienți de care are nevoie.

Articulațiile și încheieturile pot fi protejate, mai ales când practici activități cu grad mare de risc, cu ajutorul unor dispozitive din categoria ortezelor și alte dispozitive medicale care protejează articulațiile, indiferent de localizarea lor. Aceste dispozitive medicale pot fi folosite pentru că oferă susținere și protejează articulațiile afectate, și pentru că reușesc să calmeze durerea în cazul celor care suferă de artroză.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual – Osteoarthritis (OA)
https://www.msdmanuals.com/professional/musculoskeletal-and-connective-tissue-disorders/joint-disorders/osteoarthritis-oa
NCBI – Osteoarthritis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482326/
NIH – Recent advances in the treatment of osteoarthritis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7199286/
Studiul „Recent advances in the treatment of osteoarthritis”, apărut în Version 1. F1000Res. 2020; 9: F1000 Faculty Rev-325. Published online 2020 May 4. doi: 10.12688/f1000research.22115.1, autori: Susanne Grässel et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0