Cum sa dormi mai bine daca ai artroza

Persoanele care au artroză se pot confrunta cu dureri articulare atât ziua, cât și pe timpul nopții, ceea ce le poate tulbura somnul în mod regulat. Află în cele ce urmează cum poți să dormi mai bine dacă ai artroză.

Numită și osteoartrită, artroza este una dintre cele mai comune tipuri de artrită și produce disconfort pacienților atât în timpul zilei, cât și noaptea, când durerea artrozică și redoarea (rigiditatea) articulațiilor întrerup sau afectează somnul. Este vorba de un cerc vicios, deoarece o calitate slabă a somnului poate face ca durerea resimțită de pacient să se agraveze, iar această stare intensă de disconfort dă naștere unui ciclu care include durerea articulațiilor și un somn de o calitate tot mai slabă.

Cum poți să dormi mai bine dacă suferi de artroză?

Dacă ești diagnosticat cu artroză, iar durerea și înțepenirea articulațiilor te împiedică să adormi sau să rămâi adormit, încearcă să ții cont de aceste recomandări:

Ia un analgezic în timpul nopții

Există mai multe opțiuni în ceea ce privește medicamentele antialgice (eliberate fără prescripție medicală), care sunt special create pentru a fi folosite noaptea, atât pentru a calma durerea, cât și pentru a ajuta pacientul cu artroză să doarmă mai bine. Discută cu medicul reumatolog despre ce antialgic ai putea lua dacă durerea articulațiilor este supărătoare și nu te poți odihni noaptea.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Folosește comprese calde înainte de culcare

Un alt aspect legat de cum poți să dormi mai bine când ai artroză poate fi și căldura aplicată pe articulații. Există un lucru simplu pe care îl poți face pentru a calma durerea unei articulații: trebuie să folosești o compresă caldă, pe care o aplici preț de 15-20 de minute, înainte să te bagi în pat (caută la farmacie). Sau, pentru a obține același efect, poți face o baie caldă în cadă, pentru că temperatura apei va calma durerea.

Utilizează pernele mai eficient

Este important atât unde așezi pernele, cât și ce tip de perne folosești noaptea. Dacă ai artroză la nivelul gâtului, în zona cervicală, folosește o pernă standard, care să fie fermă, însă nu prea înaltă. Dacă ai artroză la șold sau la genunchi, te poate ajuta o pernă wedge (ascendentă) sau o pernă mică așezată între genunchi.

Află dacă nu cumva este de vină un medicament din schema de tratament

Insomnia și tulburările de somn pot fi rezultatul unui medicament pe care îl iei în prezent pentru a trata artroza sau altă afecțiune. Discută întâi cu medicul curant despre înlocuirea medicamentelor (dacă aceasta este cauza problemei) sau despre ajustarea orei la care iei tratamentul.

Totodată, în funcție de discuția cu medicul și de concluzia la care ajunge acesta, ai putea fi un bun candidat pentru un medicament pe bază de prescripție medicală, care să fie folosit pentru a trata insomnia.

Schimbă-ți salteaua dacă este cazul

O saltea de calitate, care oferă o bună susținere corpului, poate face diferența când vine vorba de nivelul de confort și de susținere în timpul somnului. Pentru pacienții cu artroză, salteaua ar trebui să fie una care oferă o bună susținere, dar nu trebuie să fie prea tare. Dacă nu poți cumpăra o saltea nouă acum, există și alte opțiuni, cum ar fi un topper, care se pune deasupra saltelei și oferă confort sporit.

Ține sub control artroza, cât și celelalte afecțiuni cu care ai fost diagnosticat

Dacă încă te întrebi cum să dormi mai bine noaptea când ai artroză și ce altceva ai mai putea face, răspunsul este: să-ți gestionezi cât mai bine boala. Cu cât ai mai multă grijă de sănătatea ta, cu atât vor fi mai mici riscurile ca artroza sau alte afecțiuni să îți perturbe somnul în timpul nopții. 

Nu uita că artroza, durerea cronică și problemele legate de calitatea somnului pot fi tratate. Nu ignora nici durerea articulară, nici calitatea slabă a somnului. Dacă nu reușești să te odihnești și simți că somnul tău are o calitate din ce în ce mai precară din cauza durerii artrozice, fă-ți cât mai repede o programare la medicul reumatolog, pentru a primi soluții la problema ta.

Cum să ai o igienă mai bună a somnului?

Cum poți să dormi mai bine dacă nu ai obiceiuri sănătoase înainte de culcare? Nu poți, de aceea este indicat să îți schimbi treptat obiceiurile nocive pe care le-ai putea avea seara cu unele care contribuie la o calitate mai bună a somnului:

Mergi la culcare la aceeași oră și trezește-te la aceeași oră

Poate ți se pare greu de crezut că vei avea un somn mai bun dacă ai un orar fix de culcare și trezire, însă ce ai de pierdut dacă încerci? La început e posibil să îți fie greu să adormi la aceeași oră seara, dar dacă îți pui o alarmă pentru dimineață care te va trezi la aceeași oră zilnic, iar seara te străduiești să adormi la ora stabilită, treptat poți ajunge să îți reglezi ritmul.

Nu sta pe telefon înainte de culcare

Nu folosi telefonul, tableta și alte dispozitive electronice cu o oră înainte de culcare, deoarece lumina acestora îți dereglează somnul. În funcție de spațiul pe care îl ai în casă, dacă este posibil, nu ține în dormitor televizorul și calculatorul. Obișnuiește-te ca înainte de culcare să ai activități relaxante, cum ar fi să citești câteva pagini dintr-o carte, să ai o discuție liniștită cu partenerul sau cu copiii, să faci o baie caldă etc.

Evită cinele copioase și consumul de alcool și cofeină

Pentru un somn mai bun, străduiește-te să iei cina cu cel puțin două-trei ore înainte de culcare. Dacă obișnuiești să bei un pahar cu vin, e bine să îl bei la cină, nu înainte de culcare. Pentru a evita insomniile, încearcă, pe cât posibil, să nu mai bei nimic cu cofeină (cafea, ceai negru, energizante etc.) după ora 15:00. 

Cu o oră-două înainte de culcare, bea mai degrabă o cană cu ceai neîndulcit de tei sau alte plante care te pot ajuta să te relaxezi și să dormi mai bine (mușețel, lavandă, sunătoare, floarea pasiunii, valeriană etc.).

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Association between sleep duration and osteoarthritis and their prevalence in Koreans: A cross-sectional study
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC7185595/
Studiul „Association between sleep duration and osteoarthritis and their prevalence in Koreans: A cross-sectional study”, apărut în PLoS One, 2020; 15(4): e0230481, doi: 10.1371/journal.pone.0230481, autori: Yongkyu Cho et al.
Arthritis Foundation - Osteoarthritis and Sleep 
https://www.arthritis.org/health-wellness/healthy-living/managing-pain/fatigue-sleep/osteoarthritis-and-sleep


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0