Mersul pe bicicleta este indicat sau nu daca suferi de gonartroza?

Daca ai fost diagnosticat cu gonartroza (osteoartrita genunchiului), exercitiile fizice ar trebui sa fie in continuare o parte importanta din stilul tau de viata. Esential este, insa, sa stii ce fel de exercitii sunt indicate in cazul tau si care este modul corect de a le efectua. Astazi incercam, asadar, sa aflam daca mersul pe bicicleta este benefic sau nu in cazul pacientilor cu aceasta forma de artrita.

Ce tipuri de exercitii sunt recomandate

Specialistii spun ca exercitiile pe bicicleta stationara (eliptica) pot fi o miscare potrivita pentru pacientii cu gonartroza. In plus, exercitiile cu impact redus asupra articulatiilor sunt optime pentru persoanele diagnosticate cu aceasta forma de artroza. In esenta, exercitiile cu impact redus se refera la acele tipuri de activitati fizice (cum ar fi inotul, mersul pe jos, ciclismul) care nu solicita atat de mult articulatiile care sustin greutatea corpului, in special cele din coloana vertebrala, solduri, picioare, genunchi si glezne. Exemple de exercitii cu impact mare asupra articulatiilor sunt alergatul si joggingul.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ce beneficii are mersul pe bicicleta

Orele de cycling la sala de sport sunt o optiune foarte buna de a face miscare pentru pacientii cu artroza la genunchi. Un antrenament regulat, pe bicicleta eliptica, iti mentine genunchii in miscare, ii determina sa faca intreaga "gama" de miscari si, in acelasi timp, intareste musculatura care sustine articulatia genunchiului.

Daca, insa, pacientul are articulatiile foarte degradate (ne referim la cele de la solduri sau genunchi), abilitatea lui de a merge pe bicicleta va fi destul de limitata.

Numeroase studii au fost efectuate, in ultimele decenii, cu privire la beneficiile mersului pe bicicleta. De exemplu, un studiu din 2010 a evaluat cycling-ul in trei grupuri de persoane: pacienti cu gonartroza, pacienti care au avut o interventie de inlocuire a articulatiei genunchiului si pacienti care au avut leziuni ale ligamentelor ori leziuni meniscale. Rezultatele cercetarii au aratat ca pe masura ce pacientii au inaintat in varsta, abilitatea de a continua sa mearga pe bicicleta a scazut cu 5% in fiecare an.

Mai mult, sansa de a continua sa mearga pe bicicleta a fost de aproape 2 ori mai mare in cazul barbatilor, decat in cazul femeilor. Este important sa retinem ca studiul a atribuit durerea sporita din timpul mersului pe bicicleta indicelui de masa corporala, deci durerea nu a avut legatura cu diagnosticul pacientilor.

Intr-un alt studiu*, oamenii de stiinta au vrut sa determine eficacitatea unui program de cycling in grup (in care oamenii foloseau bicicleta stationara), asupra mersului, durerii si starii fizice a persoanelor cu o forma usoara spre moderata de gonartroza.

Cei 37 de participanti (27 de femei si 10 barbati) au fost impartiti aleator in doua grupuri, unul de control, si unul de cycling. Dupa 12 saptamani de studiu, participantii care au facut cycling au prezentat imbunatatiri semnificative in ce priveste anumiti parametri: viteza mersului, o scala de evaluare a durerii si o scala ce evalua redoarea articulara.

Concluzia cercetatorilor a fost ca orele de cycling in grup, pe bicicleta stationara, ar putea fi o optiune eficienta de exercitiu fizic pentru acei indivizi care au o forma usoara spre moderata de gonartroza si ca mersul pe bicicleta ar putea reduce durerea in timpul mersului.

Un alt studiu a avut rezultate similare. Oamenii de stiinta au comparat cyclingul la intensitate mare cu cyclingul la intensitate mica in cazul pacientilor diagnosticati cu gonartroza. Cercetatorii au concluzionat la acea vreme ca mersul pe bicicleta la o intensitate scazuta a fost la fel de eficient precum mersul pe bicicleta la intensitate mare in ceea ce priveste imbunatatirea functionarii articulatiilor, mersului pacientilor, capacitatii aerobice si in ce priveste reducerea intensitatii durerii.

Ce recomandari au medicii in privinta bicicletelor

In loc sa renunti la mersul pe bicicleta cand aceasta activitate devine din ce in ce mai dificila in cazul tau, incearca sa adaptezi activitatea la nevoile tale.

Daca mersul pe bicicleta afara, in natura, ti se pare o problema din cauza terenului denivelat, din cauza dealurilor sau altor obstacole, atunci poti sa faci acest exercitiu in interior, optand pentru o bicicleta stationara pe care sa o instalezi la tine acasa sau facandu-ti un abonament la o sala de fitness unde exista biciclete eliptice.

Daca vrei sa te plimbi pe bicicleta in natura, asigura-te ca alegi un model pe care sa te simti confortabil. In cazul in care ai unele limitari de natura fizica, iar organismul te impiedica sa mergi pe bicicleta in aer liber, prin parcuri sau paduri (ai dureri articulare, ai deformari articulare, ai probleme in a-ti mentine echilibrul), este necesar sa faci acest exercitiu in interior: ia in considerare optiuni precum o bicicleta stationara sau o bicicleta orizontala.

Nu uita sa discuti cu medicul tau despre mersul pe bicicleta si despre recomandarile pe care acesta ti le va oferi. In cazul in care boala ta se afla intr-un stadiu avansat, este posibil ca medicul sa nu iti recomande mersul pe bicicleta, ci alte activitati fizice.

Evalueaza-ti gratuit riscul de artroza la genunchi sau solduri! si afla rapid daca durerile articulare indica un risc crescut de artroza. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, beneficiezi de un consult gratuit la medicul specialist!

 

Sursa foto: Shutterstock

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

* Studiul "The Effects of Group Cycling on Gait and Pain-Related Disability in Individuals With Mild-to-Moderate Knee Osteoarthritis: A Randomized Controlled Trial", publicat in 2012, in Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy, autori: Amanda J. Salacinski, Kelly Krohn, Scott F. Lewis, Megan L. Holland, Kathryn Ireland, Gregory Marchetti.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0