7 tratamente non-farmacologice pentru cei cu gonartroza si coxartroza

Cand vine vorba de tratarea osteoartritei de la nivelul genunchiului (gonartroza) si soldului (coxartroza), pacientii au mai multe optiuni decat ar fi crezut, pe langa variantele medicamentoase.

In martie 2014, Societatea Internationala de Cercetare a Osteoartritei (OARSI), o organizatie nonprofit care sustine cercetarea si tratamentul in domeniul osteoartritei, a facut o serie de recomandari pentru tratamentul gonartrozei si coxartrozei, care tine cont de diferite caracteristici ale pacientului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tratamente non-farmacologice recomandate de experti

1. Educarea pacientului

Multe organizatii si numerosi experti le recomanda pacientilor sa invete tot ceea ce pot despre forma lor de osteoartrita (fie ca este gonartroza, fie ca este coxartroza) si despre tratamentul acestei boli. De exemplu, in cadrul unui studiu, cercetatorii au sugerat ca pacientii ar putea fi ajutati de sesiunile educationale de grup si de sfaturile oferite prin telefon. Ce trebuie sa retina pacientii este ca sfatul medicului lor este sfant si ca ar trebui sa respecte recomandarile specialistului.

2. Exercitiile fizice

O varietate de exercitii, cum ar fi antrenamentul de forta, aerobicul si o paleta larga de miscari si de elemente din tai chi pot fi de folos atat in cazul durerii, cat si in cazul functionarii zonei afectate in cazul artrozei genunchiului (numita si gonartroza). Exercitiile facute in apa pot imbunatati functionarea articulatiilor atat in cazul gonartrozei, cat si in cazul coxartrozei, insa ofera beneficii minore in ceea ce priveste durerea.

3. Scaderea in greutate

O ampla analiza din 2007 a aratat o reducere semnificativa a durerii si a dizabilitatii in cazul pacientilor supraponderali cu gonartroza (osteoartrita genunchiului), care au dat jos un anumit numar de kilograme. Recomandarea expertilor este ca pacientii sa incerce sa dea jos 5% din kilogramele lor, pe o perioada de 20 de saptamani, pentru ca tratamentul sa fie eficient. Beneficiile scaderii in greutate in cazul osteoartritei soldului nu au fost inca dovedite.

4. Acupunctura

Este vorba de o forma de medicina traditionala chineza, care implica introducerea unor ace subtiri si ascutite in anumite puncte de pe corp. Acupunctura a fost prezentata ca fiind un tratament pentru durerea cauzata de osteoartrita. Cu toate acestea, recomandarea expertilor este "incerta", iar efectul in cazul ameliorarii durerii cauzate de osteoartrita nu a fost considerat semnificativ.

5. Balneoterapia

Expertii OARSI au evaluat folosirea balneoterapiei, un tratament care implica o anumita perioada de timp petrecuta de pacienti in izvoarele minerale calde. Concluzia a fost ca balneoterapia este o terapie "adecvata" pentru persoanele care sufera de multiple forme de osteoartrita si de alte afectiuni medicale, care aveau putine optiuni de tratament.

6. Genunchiere, mansoane pentru incheieturi si alte dispozitive medicale

O analiza facuta de experti a constatat ca genunchierele si ortezele pentru picior s-au dovedit a fi eficiente in reducerea durerii si rigiditatii articulatiilor si, totodata, au imbunatatit functia genunchiului in cazul pacientilor cu gonartroza (osteoartrita genunchiului), fara a provoca reactii adverse. Sfatul cel mai important: folosirea acestor dispozitive medicale trebuie facuta la recomandarea medicului specialist.

7. Suplimentele

Unele studii au constatat ca exista anumite dovezi care arata ca suplimentele din macese si cele din ghimbir in cantitati foarte concentrate ar putea fi de ajutor pacientilor care au artroza la nivelul genunchiului si soldului. Desi uleiul de peste are proprietati antiinflamatoare, sunt necesare mai multe studii pentru a dovedi eficacitatea lui.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tu sau părinții tăi suferiți de dureri de genunchi sau de solduri? Completează chestionarul acesta pentru tine sau pentru ei și află rapid dacă acesta indică un risc de gonartroză sau coxartroza. Dacă te înscrii în categoria de risc, primești un consult de specialitate gratuit!

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0