Obezitatea si gonartroza

Pe lângă vârstă, obezitatea este principalul factor de risc pentru dezvoltarea osteoartritei, numită și artroză, iar durerile articulare sunt asociate și cu greutatea corporală prea mare.

Legătura dintre obezitate și artroză este multifactorială. Inițial, s-a crezut că factorul favorizant pentru osteoartrită este greutatea excesivă care duce la uzura articulației. Cu toate acestea, obezitatea este de asemenea corelată cu artroza în articulațiile nonportante și, prin urmare, factori suplimentari sunt necesari pentru a explica legătura dintre cele două afecțiuni.

Ce legătură este între dislipidemie, obezitate și artroză?

În cadrul unui studiu din 2015 s-a demonstrat că inflamația țesutului adipos și dislipidemia joacă un rol central în artroza indusă de obezitate. În obezitate, țesutul adipos este inflamat și secretă adipokine proinflamatorii (leptina, rezistina, visfatina, lipocalin-2) și citokine (TN -alfa, IL-6, VEGF) la niveluri crescute. Astfel, este indus un grad scăzut de inflamație sistemică. 

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Bursele infrapatelate (acei săculeți cu fluid care protejează capetele articulare ale oaselor) secretă, de asemenea, adipokine și citokine și agravează inflamația. Împreună, mediatorii proinflamatori secretați creează un mediu care poate induce deteriorarea cartilajului, membranei sinoviale și osului subcondral.

Mai mult decât atât, dislipidemia legată de obezitate (trigliceride crescute, colesterolul LDL crescut și colesterolul HDL scăzut) poate contribui la patogeneza artrozei genunchiului, prin agravarea inflamației și creșterea producției de enzime MMP (numite metaloproteinaze de matrice) în țesuturile articulare.

Un alt studiu¹ din 2020 a arătat că, cu cât o persoană are mai multe kilograme în plus, cu atât consecințele asupra articulațiilor sunt mai grave, iar funcționarea articulațiilor persoanelor cu gonartroză este deteriorată.

Pierderea în greutate scade riscul de artroză

Pierderea în greutate la pacienții obezi poate reduce foarte mult riscul de a dezvolta artroză (implicit gonartroză sau coxartroză) în articulațiile portante – genunchi, respectiv șold. În plus, ar trebui să fie recomandată o dietă cu conținut scăzut de grăsimi. 

Nu numai pentru că mai puțini acizi grași liberi duc la un grad inflamator mai mic, ci, de asemenea, pentru că dieta de tip occidental, împreună cu nivelurile scăzute de colesterol HDL ar putea declanșa dezvoltarea artrozei. Așa că, prin eliminarea acestui factor declanșator, s-ar putea reduce riscul de a dezvolta artroză.

În cele din urmă, rolul stabilit al adipokinelor și citokinelor în artroză implică faptul că terapia care vizează acești mediatori inflamatori ar putea fi o strategie utilă.

Obezitatea este, în mod evident, un factor de risc pentru artroză

Statisticile arată că femeile supraponderale au un risc de aproape 4 ori mai mare de a face gonartroză. Pentru bărbații care sunt supraponderali, riscul de gonartroză este de 5 ori mai mare.

Faptul că o persoană este supraponderală este în mod clar un factor de risc pentru dezvoltarea artrozei. Studiile bazate pe populații mari au arătat în mod constant o legătură între supragreutate sau obezitate și gonartroză.

Din păcate, estimarea prevalenței la populațiile din diverse zone geografice este dificilă, deoarece definițiile pentru obezitate și gonartroză variază în rândul instituțiilor care fac acest gen de investigații. Studiile au arătat, însă, că indivizii supraponderali care aveau vârste de peste 30 de ani care nu sufereau de gonartroză aveau un risc mai mare de a dezvolta în viitor această boală.

Durerile articulare sunt în mod clar asociate cu greutatea corpului

Artroza este cel mai des întâlnită afecțiune articulară, cu simptome în zone precum mâinile, genunchii, șoldurile, spatele și gâtul. Deși modul exact în care greutatea excesivă influențează artroza nu este în totalitate clar, ce este sigur e că kilogramele în plus cresc sarcina sau greutatea pusă pe articulații, cum ar fi cele ale genunchilor. Acest lucru crește efortul depus de aceste articulații pentru a funcționa normal, ceea ce ar putea grăbi deteriorarea cartilajului și duce la dureri articulare.

Campanie DOC-Time RMN

De exemplu, se estimează că o forță de aproape 3-6 ori cât este greutatea corporală a unei persoane este exercitată de-a lungul genunchilor în timpul mersului. Așadar, o creștere a greutății corporale crește și forța exercitată de aceste kilograme în plus pe articulațiile genunchilor.

Cum eviți kilogramele în plus și cum scapi de cele pe care le ai deja?

Cheia pentru atingerea și menținerea unei greutăți sănătoase nu sunt schimbările dietetice pe termen scurt, ci construirea treptată a unui stil de viață care include o alimentație sănătoasă și activitate fizică regulată. Sigur că este dificil să faci alegeri sănătoase tot timpul, însă important este să te străduiești să faci aceste alegeri în marea majoritate a timpului.

Adoptă o alimentație hrănitoare

Nu trebuie să-ți schimbi stilul alimentar brusc, ci să faci treptat alegei mai sănătoase, înlocuind alimentele cu multe grăsimi, zahăr și calorii cu unele mai nutritive și mai puțin calorice. De exemplu, în mâncărurile pe care le prepari acasă, în loc de unt și untură, folosește uleiul de măsline, în loc de smântână folosește iaurt grecesc, în loc de fursecuri și prăjituri din făină albă, prepară unele din făină de ovăz etc. 

Scade treptat numărul lingurițelor de zahăr din cafea sau ceai, mănâncă zilnic cel puțin o salată de crudități și un fruct pe zi, nu mai ronțăi între mese (sau ia gustări sănătoase și slab calorice: bețe de legume cu humus, felii de mere cu unt de arahide fără zahăr etc.).

Privește mișcarea ca pe un obicei stabil

Așa cum te speli pe dinți și faci duș zilnic, obișnuiește-te să faci și puțină mișcare în fiecare zi (20-25 de minute). Mergi mai mult pe jos sau ia-ți o bicicletă de exterior ori de interior, dansează în casă sau învață câteva posturi de yoga ori exerciții de gimnastică. Orice mișcare este bună, atâta vreme cât poți s-o faci regulat. Atenție, dacă n-ai făcut sport niciodată sau dacă ai multe kilograme în plus, cere mai întâi sfatul medicului legat de ce fel de activitate fizică poți face în siguranță.

Caută să ai un somn odihnitor

Kilogramele se pot aduna și pot rămâne blocate și dacă nu ai un somn odihnitor, așa că dezvoltă obiceiuri sănătoase seara, care să te ajute să dormi bine (ia cina cu cel puțin două-trei ore înainte de ora de somn, nu fuma și nu bea alcool înainte de culcare – eventual bea un ceai de plante cu efect calmant –, evită să stai cu ochii în ecrane cu o oră înainte de a te așeza la somn).
 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Nature - Level of obesity is directly associated with the clinical and functional consequences of knee osteoarthritis
https://www.nature.com/articles/s41598-020-60587-1
1. Studiul „Level of obesity is directly associated with the clinical and functional consequences of knee osteoarthritis”, apărut în Sci Rep 10, 3601 (2020). https://doi.org/10.1038/s41598-020-60587-1, autori: Raud, B., Gay, C., Guiguet-Auclair, C. et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0