Obezitatea si gonartroza

Pe langa varsta, obezitatea este principalul factor de risc pentru dezvoltarea osteoartritei (asa cum mai este numita artroza). Legatura dintre obezitate si artroza este multifactoriala. Initial, s-a crezut ca factorul favorizant este greutatea excesiva care duce la uzura articulatiei.

Cu toate acestea, obezitatea este de asemenea corelata cu artroza in articulatiile nonportante si, prin urmare, factori suplimentari sunt necesari pentru a explica legatura dintre obezitate si artroza.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In cadrul unui studiu (articol publicat in aprilie 2015 in revista Rheumatology) s-a demonstrat ca inflamatia tesutului adipos si dislipidemia joaca un rol central in artroza indusa de obezitate.

In obezitate, tesutul adipos este inflamat si secreta adipokine proinflamatorii (leptina, rezistina, visfatina, lipocalin - 2) si citokine (TNF - alfa, IL - 6, VEGF) la niveluri crescute. Astfel, ea induce grad scazut de inflamatie sistemica. Bursele infrapatelate (acei saculeti cu fluid care protejeaza capetele articulare ale oaselor), de asemenea, secreta adipokine si citokine si agraveaza inflamatia. Impreuna, mediatorii proinflamatori secretati creeaza un mediu care poate induce deteriorarea cartilajului, membranei sinovialei si osului subcondral.

Mai mult decat atat, dislipidemia legata de obezitate (trigliceride crescute, colesterolul LDL crescut si colesterolul HDL scazut) poate contribui la patogeneza artrozei genunchiului, prin agravarea inflamatiei si cresterea productiei de enzime MMP (numite metaloproteinaze de matrice) in tesuturile articulare.

Pierderea in greutate la pacientii obezi poate reduce foarte mult riscul de a dezvolta artroza (implicit gonartroza sau coxartroza) in articulatiile portante (genunchi, sold). In plus, ar trebui sa fie recomandata o dieta cu continut scazut de grasimi. Nu numai pentru ca mai putini acizi grasi liberi duc la un grad mai mic inflamator, dar, de asemenea, pentru ca dieta de tip occidental, impreuna cu niveluri scazute de colesterol HDL ar putea declansa dezvoltarea artrozei. Asa ca, prin eliminarea acestui factor declansator, s-ar putea reduce sansa de a dezvolta artroza.

In cele din urma, rolul stabilit al adipokinelor si citokinelor in artroza implica faptul ca terapia care vizeaza acesti mediatori inflamatori ar putea fi o strategie utila. Cu toate ca unele studii s-au concentrat deja asupra terapiei anti-citokina, nu a fost investigata inca terapia anti-adipokine in osteoartrita (artroza) legata de obezitate.

Obezitatea este un factor de risc pentru artroza

Statisticile arata ca femeile supraponderale au un risc de aproape 4 ori mai mare de a face gonartroza. Pentru barbatii care sunt supraponderali, riscul de gonartroza este de 5 ori mai mare.

Faptul ca o persoana este supraponderala este in mod clar un factor de risc pentru dezvoltarea artrozei. Studiile bazate pe populatii mari au aratat in mod constant o legatura intre supraponderalitate sau obezitate si gonartroza. Din pacate, estimarea prevalentei la populatiile din diverse zone geografice este dificila, deoarece definitiile pentru obezitate si gonartroza variaza in randul institutiilor care fac acest gen de investigatii. Studiile arata, insa, ca indivizii supraponderali care aveau varsta peste 30 de ani care nu sufereau de gonartroza erau supusi unui risc mai mare de a dezvolta mai tarziu aceasta boala.

Durerile articulare sunt in mod clar asociate cu greutatea corpului

Artroza este cea mai comun intalnita afectiune articulara, cu simptome in zone precum mainile, genunchii, soldurile, spatele si gatul. Este neclar modul exact in care greutatea excesiva influenteaza artroza. Insa in mod clar, faptul ca esti supraponderal creste sarcina sau greutatea pusa pe articulatiile tale, cum ar fi cele ale genunchilor, lucru care creste efortul depus de aceste articulatii si care ar putea grabi deteriorarea cartilajului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

De exemplu, se estimeaza ca o forta de aproape 3-6 ori cat este greutatea corporala a unei persoane este exercitata de-a lungul genunchilor in timpul mersului. O crestere in ce priveste greutatea (iti poti calcula aici indicele de masa corporala) creste si forta exercitata de aceste kilograme in plus pe articulatiile genunchilor.

 

Evalueaza-ti gratuit riscul de artroza la genunchi sau solduri! si afla rapid daca durerile articulare indica un risc crescut de artroza. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, beneficiezi de un consult gratuit la medicul specialist!

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0