Ulcer gastric și ulcer duodenal: diferențe și abordări

Ulcerul gastric și cel duodenal sunt două tipuri de ulcer peptic. Ce înseamnă acest termen? Un ulcer peptic reprezintă o leziune sau rană care se află pe mucoasa interioară care căptușește stomacul (acesta fiind un ulcer gastric) sau pe partea superioară a intestinului subțire (acesta este ulcerul duodenal).

Un pacient poate avea un tip de ulcer sau ambele tipuri de ulcer în același timp (numit gastroduodenal), așa că este important să facem deosebirea între cele două forme ale bolii și să aflăm cum se manifestă fiecare dintre ele.

Cauze ulcer gastric și ulcer duodenal

Helicobacter Pylori reprezintă cauza cea mai frecventă a ulcerelor gastrice și duodenale. Bacteria aceasta afectează mucusul care protejează stomacul și intestinul subțire, iar acizii din stomac ajung să deterioreze mucoasa care căptușește această zonă.

Nu se știe exact cum se răspândește această bacterie, însă oamenii de știință cred că cel mai adesea, ea ajunge să infecteze țesuturile prin alimentele nespălate, apa infestată și prin ustensilele de bucătărie care nu sunt curate.

Medicamente din clasa AINS - Persoanele care folosesc medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), de tipul ibuprofenului, aspirinei, naproxenului, au un risc mai mare de a dezvolta ulcer peptic. După bacteria H. Pylori, administrarea antiinflamatoarelor acestea reprezintă o cauză majoră a ulcerului peptic. Medicamentele din clasa AINS pot irita și deteriora mucoasa stomacului și mucoasa intestinală.

Alte afecțiuni - O boală rară, numită sindromul Zollinger-Ellison determină dezvoltarea unor tumori canceroase și necanceroase. Aceste tumori secretă hormoni care pot cauza cantități foarte mari de acid în stomac, care pot duce la ulcer gastric și la ulcer duodenal.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Există și alți factori, pe lângă AINS, care pot crește riscul de a dezvolta un ulcer peptic. De pildă, anumite medicamente pot crește riscul de ulcer la stomac, cum ar fi cele folosite în tratamentul pentru osteoporoză, anticoagulantele, unele medicamente folosite în chimioterapie și inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei.

Alți factori de risc sunt vârsta înaintată, consumul de alcool, istoricul medical de ulcer peptic, fumatul, un traumatism fizic sever.

Factori asociați stilului de viață - Se credea că stresul sau anumite alimente picante ar putea cauza ulcer la stomac, însă există puține dovezi care să sugereze că acest lucru este adevărat. Se credea că ulcerul peptic poate fi cauzat, deci, de anumiți factori ce țin de stilul de viață al pacientului, cum ar fi alimentele picante, alcoolul și stresul. Experții spun că acești factori pot agrava simptomele unui ulcer la stomac.

Simptome în ulcer gastric și ulcerul duodenal

Un mod prin care se poate face diferența între un ulcer gastric și un ulcer duodenal este ca pacientul să își dea seama unde și când apar simptomele. De exemplu, la unii pacienți, intervalul de timp dintre mesele principale agravează ulcerul, iar la alți pacienți, consumul alimentelor poate declanșa durerea.

Localizarea exactă a durerii nu se potrivește întotdeauna cu localizarea unui ulcer. Uneori, durerea este referită - asta înseamnă că pacientul poate avea durere într-o zonă care este departe de locul actual al ulcerului.

Alte simptome ale unui ulcer peptic sunt:

  • greață
  • vărsături
  • balonare.

Statisticile arată că aproape 3 din 4 persoane care au un ulcer gastric sau un ulcer duodenal nu prezintă niciun fel de simptome. De fapt, aceste ulcere rareori duc la simptome grave.

Dacă pacientul cu ulcer are simptome grave, acestea pot fi:

  • sângele prezent în fecale
  • dificultate în respirație
  • stări de leșin sau pierderea cunoștinței
  • vărsături cu sânge
  • dificultate în respirație în timpul efortului
  • oboseală.
 
 

Dacă un pacient simte durere de stomac și are oricare dintre simptomele de mai sus, este recomandat să ceară îngrijiri medicale de urgență.

Tratamentul în ambele tipuri de ulcer

Este bine să reținem că tratamentul pentru ulcerul gastric și ulcerul duodenal depinde de cauzele afecțiunii și de cât de severe sunt simptomele pe care le are pacientul.

În unele cazuri, medicul va prescrie anumite medicamente blocante sau inhibitori, pentru a se reduce cantitatea de acid gastric și pentru a proteja mucoasa stomacului. Aceste medicamente pot fi inhibitori de pompă de protoni ori blocantele receptorilor de histamină (antihistaminice H2).

Pentru infecțiile cauzate de bacteria H. Pylori, medicul va prescrie antibiotice, inhibitori de pompă de protoni și alte medicamente pentru a ajuta organismul să lupte cu bacteria și să grăbească vindecarea. Printre acestea se află și medicamente care protejează mucoasa care căptușește stomacul.

Dacă cele care au cauzat ulcerul peptic sunt medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, pacientul va fi sfătuit de medic în privința modului în care se va reduce sau se va elimina folosirea medicamentelor AINS.

În cazul în care ulcerul peptic sângerează, medicul va folosi niște instrumente speciale pentru a opri hemoragia, printr-o procedură de tip endoscopie.

În acele cazuri severe în care medicamentele ori terapia endoscopică nu funcționează, medicul curant poate recomanda intervenția chirurgicală. Este posibil ca ulcerul să fie suficient de adânc pentru a determina apariția unei găuri prin peretele stomacului sau duodenului. Aceasta este o urgență medicală, iar pacientul are nevoie de intervenție chirurgicală.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

NHS Choices - https://www.nhs.uk/conditions/stomach-ulcer/

NHS Choices - https://www.nhs.uk/conditions/stomach-ulcer/causes/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0