Durerea de colon sau durerea abdominala: cauze si tratament

1. Despre colon
   a. Unde este situat colonul în corp?
   b. Rolul colonului în organism
   c. Cum funcționează colonul?
2. Despre durerea de colon
   a. Cauzele durerii de colon
      i. Constipația severă a colonului
      ii. Colonul iritabil
      iii. Cancerul de colon
      iv. Boli intestinale
      v. Diverticulii
      vi. Infarctul colonului
      vii. Ocluzia intestinală
   b. Simptomele durerii de colon
      i. Dureri abdominale asociate cu constipația
      ii. Dureri abdominale asociate cu scaune cu sânge
      iii. Dureri abdominale asociate cu balonare
      iv. Dureri abdominale asociate cu diaree
   c. Diagnosticarea durerii de colon
      i. Evaluarea simptomelor
      ii. Colonoscopie
      iii. Sigmoidoscopie
      iv. Teste de laborator
      v. Radiografii
      vi. Biopsie la nivelul colonului
   d. Complicații ale durerilor de colon
   e. Tratarea durerii de colon
      i. Tratament medicamentos pentru afecțiunile colonului
      ii. Intervenții chirurgicale colorectale
      iii. Tratamente naturiste pentru ameliorarea afecțiunilor colonului
   f. Prevenirea durerilor de colon
      i. Dieta potrivită pentru prevenirea durerilor de colon
      ii. Controlul greutății, important pentru prevenirea afecțiunilor și durerilor de colon
      iii. O viață activă pentru prevenirea afecțiunilor și durerilor de colon
      iv. Controale periodice pentru depistarea timpurie a afecțiunilor de colon

Recomandările Experților DOC

1. Despre colon

Colonul, cunoscut și sub denumirea de intestinul gros, este cel care se ocupă de ultima fază a procesului de digestie. Lungimea colonului atinge 1,8 m, acesta fiind mai scurt decât intestinul subțire, a cărui lungime este de 6,7 m.

a. Unde este situat colonul în corp?

Colonul este amplasat între cec și rect. Acesta este împărțit în 4 zone: colonul ascendent, colonul transversal, colonul descendent și colonul sigmoid.

b. Rolul colonului în organism

Rolul colonului în organism este acela de a elimina resturile de mâncare, bacteriile și alte deșeuri rămase în urma absorbirii nutrienților și a lichidelor. După ce colonul absoarbe apa și ultimii nutrienți rămași, resturile sunt trimise către rect pentru a fi eliminate din organism.

c. Cum funcționează colonul?

În prima fază, lichidul, nutrienții și sarea din resturile alimentare care ajung în colon sunt absorbite. Apoi, resturile sunt trimise către colonul sigmoid, unde sunt depozitate până când, prin mișcarea de contracție a intestinului, resturile sunt trimise către rect, prin care sunt apoi eliminate. Tot acest proces de digestie poartă denumirea de peristaltism și poate dura până la 36 de ore de la ingerarea alimentelor.

2. Despre durerea de colon

Durerea de colon reprezintă orice tip de durere care apare de-a lungul intestinului gros. Durerea de colon nu are o vârstă anume la care se manifestă, aceasta apărând atât în rândul adulților, cât și în rândul copiilor.

a. Cauzele durerii de colon

Durerea de colon poate avea mai multe cauze, iar medicul este singurul în măsură să stabilească diagnosticul corect, dar și să recomande metoda de tratament adecvată.

Intreaba expertii DOC

i. Constipația severă a colonului

Constipația cronică apare în momentul în care există mai puțin de 3 scaune pe săptămână, iar individul întâmpină dificultăți la defecare, care devine dureroasă și neplăcută. Cu cât scaunele sunt mai rare, cu atât simptomele precum balonarea, flatulența, durerile abdominale și irascibilitatea sunt mai accentuate. Constipația cauzează dureri la nivelul colonului.

ii. Colonul iritabil

Sindromul de colon iritabil este o afecțiune care atacă intestinul gros, cauzând crampe, dureri abdominale, balonare, flatulență, diaree și constipație. Cu toate că este o afecțiune neplăcută, sindromul de colon iritabil nu crește riscul de cancer colorectal ori de apariție a unor complicații.

iii. Cancerul de colon

Cancerul de colon nu are, în stadiu incipient, nicio manifestare. Atunci când apar însă simptomele, acestea pot arăta așa: constipație sau diaree persistente, senzația că intestinul nu este golit complet chiar și după defecare, sângerări la nivelul rectului, sânge în scaun, disconfort abdominal, durere în zona pelviană, pierderea apetitului și scădere în greutate.

iv. Boli intestinale

O serie de boli intestinale pot cauza dureri la nivelul colonului.

Boala Crohn este o afecțiune inflamatorie cronică a peretelui întregului tract digestiv. Această problemă poate afecta orice zonă a tractului digestiv, începând de la cavitatea bucală și până la anus, iar simptomele depind, uneori, de localizare. Cele mai comune simptome ale bolii Crohn sunt: dureri abdominale, diaree, lipsa energiei și scădere în greutate.

Colita ulcerativă afectează colonul și provoacă durere la nivelul acestuia. Durerile cauzată de colita ulcerativă apar fie înainte de a defeca, fie în timpul defecării. Dizenteria este o inflamație intestinală a colonului, care poate provoca atât crampe abdominale, cât și diaree severă și sânge în scaun. Fără o hidratare și o îngrijire adecvată, dizenteria poate deveni fatală.

Diareea este afecțiunea care cauzează scaune dese și cu o consistență apoasă, precum și crampe abdominale, balonare și uneori greață. Diareea este o afecțiune care se tratează fie de la sine, fie cu ajutorul medicamentelor și a unui regim alimentar strict.

v. Diverticulii

Diverticulita este o afecțiune care cauzează dureri la nivelul intestinului gros. Această afecțiune apare în urma dezvoltării unor diverticuli, adică a unor „săculeți” pe peretele colonului, care se inflamează și se infectează.

vi. Infarctul colonului

Infarctul colonului apare în urma restricționării fluxului de sânge către intestinul gros. Această restricționare apare, de regulă, ca urmare a unei ocluzii a unei artere mezenterice. Infarctul colonului cauzează dureri severe la nivelul colonului precum și diaree. Complicațiile acestui infarct sunt peritonita și septicemia care pot fi fatale.

vii. Ocluzia intestinală

Ocluzia intestinală este un blocaj care împiedică alimentele digerate să treacă prin intestinul subțire sau prin intestinul gros. Printre simptomele ocluziei intestinale se află: durerile abdominale, constipația, vărsăturile, umflarea abdomenului și pierderea apetitului.

b. Simptomele durerii de colon

Durerea de colon poate apărea acompaniată de simptome precum:

  • Diaree/ constipație
  • Flatulență
  • Balonare
  • Sângerări rectale
  • Sânge în materiile fecale
  • Dureri abdominale
  • Zgomote anormale la nivelul cavității abdominale
  • Greață și uneori vărsături

Dacă durerea de colon apare fără niciun alt simptom asociat, este extrem de dificil să se identifice cauza acesteia.

Creează-ţi cont in Universul DOC

i. Dureri abdominale asociate cu constipația

Constipația poate cauza dureri abdominale. Constipația apare din diverse cauze precum o dietă săracă în fibre, lipsa mișcării, anumite medicamente, deshidratarea, sindromul de colon iritabil, amânarea defecării ori abuzul de laxative. Printre simptomele constipației se află și durerea de la nivelul intestinului gros, precum și senzația de balonare.

În cazul copiilor, constipația poate deveni chiar mai neplăcută, întrucât cei mici nu își cunosc corpul atât de bine și nu știu cum să trateze situația. Pentru tratarea constipației la copii se pot folosi supozitoare pe bază de glicerină, însă este indicat să se consulte în prealabil medicul pediatru. Pentru prevenirea altor episoade este bine să se asigure copilului o dietă bogată în fibre, dar și în probiotice.

ii. Dureri abdominale asociate cu scaune cu sânge

Potrivit specialiștilor, scaunele cu sânge pot indica o serie de probleme, însă durerea abdominală asociată cu acestea este cea care oferă indicii cu privire la afecțiunea existentă. Majoritatea afecțiunilor care cauzează scaune cu sânge nu cauzează dureri. Printre cele care cauzează dureri sunt: diverticulita, polipii pe colon și ulcerul peptic.

iii. Dureri abdominale asociate cu balonare

Balonarea cauzează durere în zona pelviană, în josul buricului. Cauzele acestor probleme pot fi: constipația, gastroenterita, intoleranța la anumite alimente, boala de reflux gastroesofagian, boala Crohn, sindromul de colon iritabil.

iv. Dureri abdominale asociate cu diaree

Și diareea cauzează dureri la nivelul intestinului gros, sub formă de crampe. Indigestia, infecțiile virale sau afecțiunile intestinale pot fi cauza diareei venită la pachet cu crampele abdominale.

c. Diagnosticarea durerii de colon

Medicul gastroenterolog este cel care va stabili cauza durerii de colon, precum și tratamentul de care ai nevoie. Autodiagnosticarea nu este posibilă într-o situație de acest gen și cel mai bine este să apelezi la medicul specialist.

i. Evaluarea simptomelor

În primă fază, medicul va evalua simptomele pe baza unei anamneze. În urma discuției cu pacientul, medicul va continua investigarea folosindu-se de o serie de analize.

ii. Colonoscopie

Colonoscopia este una dintre analizele care poate fi folosită de medici pentru stabilirea cauzei durerilor de colon. Colonoscopia este o analiză care permite medicului să vadă atât interiorul, cât și pereții intestinului subțire. Colonoscopia este analiza care poate ajuta la diagnosticarea unor afecțiuni precum ulcerul, polipii pe colon, tumorile sau inflamația. În timpul colonoscopiei se poate realiza și biopsia (recoltarea de țesut pentru analiză ulterioară). Colonoscopia este o metodă de testare dureroasă, de aceea în general se administrează un sedativ ușor, care să atentueze disconfortul creat.

iii. Sigmoidoscopie

Sigmoidoscopia este testul prin care medicul folosește sigmoidoscopul (instrument sub formă de tub) pentru a cerceta rectul și colonul sigmoid, adică ultima parte a intestinului gros.

iv. Teste de laborator

Un set complet de analize de sânge va fi făcut pentru a se observa dacă există posibile cauze ale durerii de colon. De asemenea, un test de intoleranță la lactoză ar trebui de asemenea făcut pentru că intoleranțele pot cauza dureri abdominale care pot fi asociate cu colonul. Nu în ultimul rând, analiza materiilor fecale trebuie făcută pentru a se verifica dacă există sau nu paraziți.

v. Radiografii

În unele cazuri, medicii pot folosi o radiografie pentru a avea o imagine clară a colonului. Și radiografia cu bariu poate fi o variantă, acest lichid ajutând medicul să observe cu ușurință unele probleme.

vi. Biopsie la nivelul colonului

Biopsia colonului presupune recoltarea și analizarea unor mostre de țesut de la nivelul colonului. Medicul va recolta țesuturile cu aspect anormal, pe care le poate suspecta de cancer. Biopsia poate fi realizată atât în timpul colonoscopiei, cât și în timpul sigmoidoscopiei.

d. Complicații ale durerilor de colon

Durerile de colon nu cauzează complicații, însă cauzele acestor dureri da. Spre exemplu, dacă diareea sau constipația cronică sunt de vină pentru durerile de colon, este posibil să apară complicații precum apariția hemoroizilor ori agravarea celor deja existenți.

Fisurile anale pot fi, de asemenea, cauzate de scaunele frecvente. Dacă sindromul de colon iritabil este responsabil pentru durerile de colon, complicațiile ar putea fi și de natură emoțională întrucât calitatea vieții ar putea avea de suferit de pe urma toanelor acestui sindrom.

e. Tratarea durerii de colon

Durerile de colon pot fi tratate, însă tratamentul este stabilit în funcție de cauza acestor dureri.

i. Tratament medicamentos pentru afecțiunile colonului

Tratamentul pentru durerile de colon se concentrează asupra cauzei care a declanșat durerea, nu neapărat asupra durerii propriu-zise.

În cazul în care constipația este cea care stă la baza durerilor de colon, atunci laxativele sunt cele mai indicate pentru golirea intestinului gros și, prin urmare, pentru eliminarea durerii. Dacă diareea este cea care cauzează dureri la nivelul intestinului gros, atunci medicamentele antidiareice ar putea fi soluția pentru tratarea problemei. Odată ce diareea este tratată și nevoia de a merge la toaletă dispare, și durerile colonului ar trebui să dispară.

Tratamentul cu antibiotice poate fi folosit pentru tratarea afecțiunilor precum sindromul de colon iritabil, care cauzează dureri la nivelul colonului. Medicul este cel în măsură să stabilească dacă antibioticele sunt sau nu necesare în cazul tău. Probioticele îmbunătățesc digestia și sunt extrem de benefice și pentru intestine așa că, dacă ai dureri de colon ori afecțiuni la nivelul acestuia, este indicat să oferi organismului probiotice. Acestea pot fi consumate în formă naturală (chefir, murături) sau administrate sub formă de capsule, achiziționate din farmacie. 

ii. Intervenții chirurgicale colorectale

Intervențiile colorectale pot fi uneori necesare pentru tratarea unor afecțiuni precum: ocluzia intestinală, diverticulita, boala Crohn, hemoroizii, colita ulcerativă, cancerul colorectal. Intervențiile chirurgicale sunt întotdeauna realizate atunci când nu mai rămâne nicio altă soluție de tratament care să fie încercată.

iii. Tratamente naturiste pentru ameliorarea afecțiunilor colonului

Există o serie de tratamente naturiste care previn, dar și ameliorează și tratează afecțiunile colonului care pot cauza dureri de colon.

Sucul de mere încurajează tranzitul intestinal, prevenind constipația. Totodată, îmbunătățește sănătatea celulelor ficatului. Proprietățile antioxidante, dar și conținutul ridicat de vitamina C fac din zeama de lămâie o băutură benefică pentru sistemul digestiv. Mai mult decât atât, se spune despre sucul de lămâie că acționează precum un detoxifiant asupra colonului.

Și chefirul este indicat în ușurarea afecțiunilor colonului: fiind un aliment probiotic, chefirul introduce bacterii „bune” în flora intestinală și combate inflamația de la nivelul colonului.

Uleiul esențial de mentă are efecte antispasmodice care ameliorează durerile de colon, în special dacă sunt cauzate de constipație sau diaree. Și ceaiurile din plante sunt eficiente în ameliorarea durerilor de colon, mai ales dacă se aleg menta, feniculul sau ghimbirul, despre care se știe că au proprietăți benefice asupra digestiei și tranzitului intestinal.

Alimentația nu trebuie neglijată pentru că de multe ori este responsabilă pentru durerile de colon. Pentru a proteja colonul este bine ca dieta să fie bogată în legume, fructe, cereale integrale și grăsimi sănătoase, care să ofere cantitatea de fibre, vitamine și nutrienți de care organismul are nevoie.

f. Prevenirea durerilor de colon

Durerile de colon pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos și a unei alimentații sănătoase, care să asigure un tranzit intestinal fără probleme.

i. Dieta potrivită pentru prevenirea durerilor de colon

Pentru prevenirea durerilor de colon este recomandat să se adopte o dietă bogată în cereale integrale, fructe și legume, să se reduce aportul de grăsimi, sare și zahăr, să se renunțe la fumat, iar alcoolul să fie consumat cu moderație. De asemenea, alimentele care favorizează flatulența precum fasolea sau broccoliul ar trebui consumate cu moderație, fără a fi combinate cu alimente din altă categorie. Astfel, se reduce riscul de balonare, constipație sau diaree, care ar putea provoca durere de colon.

ii. Controlul greutății, important pentru prevenirea afecțiunilor și durerilor de colon

Tranzitul intestinal se află în strânsă legătură și cu greutatea corporală. Studiile făcute în domeniu au dovedit că obezitatea este asociată cu probleme gastrointestinale, printre care sindromul de colon iritabil și alte afecțiuni care cauzează durere de colon. Așadar, menținerea unei greutăți normale reduce riscul de afecțiuni ale colonului.

iii. O viață activă pentru prevenirea afecțiunilor și durerilor de colon

Un stil de viață activ, din care sportul să facă parte, este recomandat în general, însă și pentru prevenirea durerilor de colon și implicit a afecțiunilor la nivelul intestinului gros. Sportul stimulează tranzitul intestinal și reduce riscul de constipație. Totodată, sportul facilitează relaxarea musculaturii peretelui colonului.

iv. Controale periodice pentru depistarea timpurie a afecțiunilor de colon

Una dintre cele mai importante, dar și neglijate, măsuri de prevenție a afecțiunilor colonului constă în controalele periodice pentru depistarea timpurie a unor probleme care pot evolua într-o manieră nedorită. Orice afecțiune a colonului, chiar și cancerul colorectal, poate fi tratată dacă este diagnosticată într-un stadiu cât mai precoce. Fie că apar sau nu dureri, afecțiunile colonului pot exista, așa că starea de sănătate a organismului trebuie monitorizată.

Orice simptom nelalocul lui trebuie discutat cu medicul de familie. Crampele abdominale persistente, durerile de colon, diareea persistentă și constipația cronică precum și scaunele cu sânge pot indica afecțiuni care pot fi diagnosticate în mod corect doar la medic. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual - Chronic Abdominal Pain and Recurrent Abdominal Pain
https://www.msdmanuals.com/professional/gastrointestinal-disorders/symptoms-of-gastrointestinal-disorders/chronic-abdominal-pain-and-recurrent-abdominal-pain
IFFGD - Understanding and Managing Pain in Irritable Bowel Syndrome (IBS)
https://aboutibs.org/treatment/understanding-and-managing-pain-in-ibs/
BMJ Journals - Best management of irritable bowel syndrome
https://fg.bmj.com/content/12/4/303
Studiu „Best management of irritable bowel syndrome”, apărut în Frontline Gastroenterology 2021;12:303-315, autori: Black CJ, Ford AC 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0