Durerea de colon sau durerea abdominala: cauze si tratament

Despre colon
- Unde este situat colonul in corp
- Rolul colonului in organism
- Cum functioneaza colonul

Despre durerea de colon
- Simptomele durerii de colon
      - Dureri abdominale asociate cu constipatie
      - Dureri abdominale asociate cu scaune cu sange
      - Dureri abdominale asociate cu balonare
      - Dureri abdominale asociate cu diaree
- Cauzele durerii de colon
      - Costipatia severa a colonului
      - Colonul iritabil
      - Cancerul de colon
      - Boli intestinale
          - Boala Crohn
          - Colita ulcerativa
          - Dizenteria
          - Diareea
      - Diverticuli
      - Infarctul colonului
      - Ocluzia intestinala
- Diagnosticarea durerii de colon
      - Evaluarea simptomelor
      - Colonoscopie
      - Sigmoidoscopia
      - Teste de laborator
      - Radiografii
      - Biopsie la nivelul colonului
- Complicatii ale durerilor de colon

Tratarea durerii de colon
- Tratament medicamentos pentru tratarea afectiunilor colonului
      - Laxative
      - Medicamente antidiareice
      - Antibiotice
      - Probiotice
- Interventii chirurgicale colorectale
- Tratamente naturiste pentru ameliorarea sau tratarea afectiunilor colonului

Prevenirea durerilor de colon
- Dieta potrivita pentru prevenirea durerilor de colon
- Controlul greutatii, importanta pentru prevenirea afectiunilor si durerilor de colon
- O viata activa pentru prevenirea afectiunilor si durerilor de colon
- Controale periodice pentru depistarea timpurie a afectiunilor de colon

Despre colon

Colonul, cunoscut si sub denumirea de intestinul larg, este cel care se ocupa de ultima faza a procesului de digestie. Lungimea colonului atinge 1,8 m, acesta fiind mai scurt decat intestinul subtire, a carui lungime este de 6,7 m.

Unde este situat colonul in corp

Colonul este amplasat intre cec si rect, amplasandu-se in penultima parte a intestinului. Acesta este impartit in 4 zone: colonul ascendent, colonul transversal, colonul descendent si colonul sigmoid.

Rolul colonului in organism

Rolul colonului in organism este acela de a elimina resturile de mancare, bacteriile si alte deseuri ramase in urma absorbirii nutrientilor si a lichidelor. Dupa ce colonul absoarbe apa si ultimii nutrienti ramasi, resturile sunt trimise catre rect pentru a fi eliminate din organism.

Cum functioneaza colonul

In prima faza, lichidul, nutrientii si sarea din resturile alimentare ce ajung in colon sunt absorbite. Apoi, resturile sunt trimise catre colonul sigmoid, unde sunt depozitate pana cand, prin miscarea de contractie a intestinului, resturile sunt trimise catre rect, prin care sunt apoi eliminate. Tot acest proces de digestie poarta denumirea de peristaltism si poate dura pana la 36 de ore de la ingerarea alimentelor.

Despre durerea de colon

Durerea de colon reprezinta orice tip de durere care apare de-a lungul intestinului gros. Durerea de colon nu are o varsta anume la care se manifesta, aceasta putand sa apara atat in randul adultilor, cat si in randul copiilor.

Simptomele durerii de colon

Durerea de colon poate aparea acompaniata de simptome precum:

• Diaree/ constipatie

• Flatulenta

Balonare

• Sangerari rectale

• Sange in materiile fecale

• Dureri abdominale

• Zgomote anormale la nivelul cavitatii abdominale

• Greata si uneori varsaturi

Daca durerea de colon apare fara niciun alt simptom asociat, este extrem de dificil sa se identifice cauza acesteia.

Dureri abdominale asociate cu constipatie

Constipatia poate cauza dureri abdominale. Constipatia apare din diverse cauze precum o dieta saraca in fibre, lipsa miscarii, anumite medicamente, deshidratarea, sindromul de colon iritabil, amanarea defecarii ori abuzul de laxative. Printre simptomele constipatiei se afla si durerea de la nivelul intestinului gros, precum si senzatia de balonare.

In cazul copiilor, constipatia poate deveni chiar mai neplacuta intrucat cei mici nu isi cunosc corpul atat de bine si nu stiu cum sa trateze situatia. Pentru tratarea constipatiei la copii se pot folosi supozitoare pe baza de glicerina, insa este indicat sa se consulte in prealabil medicul pediatru. Pentru prevenirea unor alte episoade este bine sa se asigure copilului o dieta bogata in fibre, dar si in probiotice.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dureri abdominale asociate cu scaune cu sange

Potrivit specialistilor, scaunele cu sange pot indica o serie de probleme, insa durerea abdominala asociata cu acestea este cea care ofera indicii cu privire la afectiunea existenta. Majoritatea afectiunilor care cauzeaza scaune cu sange nu cauzeaza dureri. Printre cele care cauzeaza dureri sunt: diverticulita, polipii pe colon si ulcerul peptic.

Dureri abdominale asociate cu balonare

Balonarea cauzeaza durere in zona pelviana, in josul buricului. Cauzele acestor probleme pot fi: constipatia, gastroenterita, intoleranta la anumite alimente, boala de reflux gastroesofagian, boala Crohn, sindromul de colon iritabil.

Dureri abdominale asociate cu diaree

Si diareea cauzeaza dureri la nivelul intestinului gros, sub forma de crampe. Indigestia, infectiile virale sau afectiunile intestinale pot fi cauza diareei venita la pachet cu crampele abdominale.

Cauzele durerii de colon

Durerea de colon poate avea mai multe cauze, iar medicul este singurul in masura sa stabileasca diagnosticul corect, dar si sa recomande metoda de tratament adecvata.

Costipatia severa a colonului

Constipatia cronica apare in momentul in care exista mai putin de 3 scaune pe saptamana iar individul intampina dificultati la defecare, care devine dureroasa si neplacuta. Cu cat scaunele sunt mai rare, cu atat simptomele precum balonarea, flatulenta, durerile abdominale si irascibilitatea sunt mai accentuate. Constipatia cauzeaa dureri la nivelul colonului.

Colonul iritabil

Sindromul de colon iritabil este o afectiune care ataca intestinul gros, adica colonul. Sindromul acesta cauzeaza crampe, dureri abdominale, balonare, flatulenta, diaree si constipatie. Cu toate ca este o afectiune neplacuta, sindromul de colon iritabil nu creste riscul de cancer colorectal ori de aparitie a unor complicatii.

Cancerul de colon

Cancerul de colon nu are, in stadiu incipient, nicio manifestare. Atunci cand apar insa simptomele, acestea pot arata asa: constipatie/ diaree persistente, senzatia ca intestinul nu este golit complet chiar si dupa defecare, sangerari la nivelul rectului, sange in scaun, disconfort abdominal, durere in zona pelviana, pierederea apetitului si scadere in greutate.

Boli intestinale

O serie de boli intestinale pot cauza dureri la nivelul colonului.

Boala Crohn

Boala Crohn este o afectiune inflamatore cronica a peretelui intregului tract digestiv. Aceasta afectiune poate afecta orice zona a tractului digestiv, incepand de la cavitatea bucala si pana la anus, iar simptomele sale depind, uneori, de localizarea sa. Cele mai comune simptome ale bolii Crohn sunt: dureri abdominale, diaree, lipsa energiei si scadere in greutate.

Colita ulcerativa

Colita ulcerativa afecteaza colonul si provoaca chiar durere la nivelul acestuia. Durerile cauzata de colita ulcerativa apar fie inainte de a defeca, fie in timpul defecarii.

Dizenteria

Dizenteria este o inflamatie intestinala a colonului, care poate provoca atat crampe abdominale, cat si diaree severa si sange in scaun. Fara o hidratare si o ingrijire adecvata, dizenteria poate deveni fatala.

Diareea
 
 

Diareea este afectiunea care cauzeaza scaune dese si cu o consistenta apoasa, precum si crampe abdominale, balonare si uneori greata. Diareea este o afectiune care se trateaza fie de la sine, fie cu ajutorul medicamentelor si a unui regim alimentar strict.

Diverticuli

Diverticulita este o afectiune care cauzeaza dureri la nivelul intestinului gros. Aceasta afectiune apare in urma dezvoltarii unor diverticuli, adica a unor “saculeti” pe peretele colonului, care se inflameaza si se infecteaza.

Infarctul colonului

 
 

Infarctul colonului apare in urma restrictionarii fluxului de sange catre intestinul gros. Aceastra restrictionare apare, de regula, ca urmare a unei ocluzii a unei artere mezenterice. Infarctul colonului cauzeaza dureri severe la nivelul colonului precum si diaree. Complicatiile acestui infarct sunt peritonita si septicemia care pot fi fatale.

Ocluzia intestinala

Ocluzia intestinala este un blocaj care impiedica alimentele digerate sa treaca prin intestinul subtire sau prin intestinul gros. Printre simptomele ocluziei intestinale se afla: durerile abdominale, constipatia, varsaturile, umflarea abdomenului si pierderea apetitului.

Diagnosticarea durerii de colon

Medicul gastroenterolog este cel care va stabili cauza durerii de colon, precum si tratamentul de care ai nevoie. Autodiagnosticarea nu este posibila intr-o situatie de aceast gen si cel mai bine este sa apelezi la medicul specialist.

Evaluarea simptomelor

In prima faza, medicul va evalua simptomele pe baza unei anamneze. In urma discutiei cu pacientul, medicul va continua investigarea folosindu-se de o serie de analize.

Colonoscopie

Colonoscopia este una dintre analizele care poate fi folosita de medici pentru stabilirea cauzei durerilor de colon. Colonoscopia este o analiza care permite medicului sa vada atat interiorul, cat si peretii intestinului subtire. Colonoscopia este analiza care poate ajuta la diagnosticarea unor afectiuni precum ulcerul, polipii pe colon, tumorile sau inflamatia. In timpul colonoscopiei se poate realiza si biopsie (recoltarea de tesut pentru analiza ulterioara). Colonoscopia este o metoda de testare dureroasa, de aceea in general se administreaza un sedativ usor, care sa atentueze disconfortul creat.

Sigmoidoscopia

Sigmoidoscopia este testul prin care medicul foloseste sigmoidoscopul (n.r. instrument sub forma de tub) pentru a cerceta rectul si colonul sigmoid, adica ultima parte a intestinului gros.

Teste de laborator

Un set complet de analize de sange va fi facut pentru a se observa daca exista posibile cauze ale durerii de colon. De asemenea, un test de intoleranta la lactoza ar trebuie de asemenea facut pentru ca intolerantele pot cauza dureri abdominale ce pot fi asociate cu colonul. Nu in ultimul rand, analiza materiilor fecale trebuie facuta pentru a se verifica daca exista sau nu paraziti ce pot crea probleme.

Radiografii

In unele cazuri, medicii pot folosi o radiografie pentru a avea o imagine clara a colonului tau. Si radiografia cu bariu poate fi o varianta, acest lichid ajutand medicul sa observe cu usurinta unele probleme pe radiografia obtinuta.

Biopsie la nivelul colonului

Biopsia colonului presupune recoltarea si analizarea unor mostre de tesut de la nivelul colonului. Medicul va recolta tesuturile cu aspect anormal, pe care le poate suspecta de cancer. Biopsia poate fi realizata atat in timpul colonoscopiei, cat si in timpul sigmoidoscopiei.

Complicatii ale durerilor de colon

Durerile de colon nu cauzeaza complicatii, insa cauzele acestor dureri da. Spre exemplu, daca diareea sau constipatia cronica sunt de vina pentru durerile de colon, este posibil sa apara complicatii precum aparitia hemoroizilor ori agravarea celor deja existenti. Fisurile anale pot fi, de asemenea, cauzate de scaunele frecvente. Daca, pe de alta parte, sindromul de colon iritabil este responsabil pentru durerile de colon, complicatiile ar putea fi si de natura emotionala intrucat calitatea vietii ar putea avea de suferit de pe urma toanelor acestui sindrom.

Tratarea durerii de colon

Durerile de colon pot fi tratate, insa tratamentul este stabilit in functie de cauza acestor dureri.

Tratament medicamentos pentru tratarea afectiunilor colonului

Tratamentul pentru durerile de colon se concentreaza asupra cauzei care a declansat durerea, nu neaparat asupra durerii propriu-zise.

Laxative

In cazul in care constipatia este cea care sta la baza durerilor de colon, atunci laxativele sunt cele mai indicate pentru golirea intestinului gros si, prin urmare, pentru eliminarea durerii.

Medicamente antidiareice

Pe de alta parte, daca diareea este cea care cauzeaza dureri la nivelul intestinului gros, atunci medicamentele antidiareice ar putea fi solutia pentru tratarea problemei. Odata ce diareea este tratata si nevoia de a merge la toaleta dispare, si durerile colonului ar trebui sa dispara.

Antibiotice

Tratamentul cu antibiotice poate fi folosit pentru tratarea afectiunilor precum sindromul de colon iritabil, care cauzeaza dureri la nivelul colonului. Medicul este cel in masura sa stabileasca daca antibioticele sunt sau nu necesare in cazul tau.

Probiotice

Probioticele imbunatatesc digestia si sunt extrem de beneficie si pentru intestine asa ca, daca dureri de colon ori afectiuni la nivelul acestuia, este indicat sa oferi organismului probiotice. Acestea pot fi consumate atat sub forma de capsula, achizitionate din farmacie, cat si in forma naturala, prin consumul de alimente probiotice precum chefirul sau muraturile.

Interventii chirurgicale colorectale

Interventiile colorectale pot fi uneori necesare pentru tratarea unor afectiuni precum: ocluzia intestinala, diverticulita, boala Crohn, hemoroizii, colita ulcerativa, cancerul colorectal. Interventiile chirurgicale sunt intotdeauna realizate atunci cand nu mai ramane nicio alta solutie de tratament care sa fie incercata.

Tratamente naturiste pentru ameliorarea sau tratarea afectiunilor colonului

Exista o serie de tratamente naturiste care previn, dar si amelioreaza si trateaza afectiunile colonului care pot cauza dureri de colon.

Sucul de mere – acest suc incurajeaza tranzitul intestinal, prevenind constipatia. Totodata, imbunatateste sanatatea celulelor ficatului.

Zeama de lamaie – proprietatile antioxidante, dar si continutul ridicat de vitamina C fac din aceasta una extrem de benefica pentru sistemul digestiv. Mai mult decat atat, se spune despre sucul de lamaie ca actioneaza precum un detoxifiant asupra colonului.

Chefirul – fiind un aliment probiotic, chefirul introduce bacterii “bune” in flora intestinala si combate inflamatia de la nivelul colonului.

Uleiul esential de menta – acest ulei are efecte antispasmodice care amelioreaza durerile de colon, in special daca sunt cauzate de constipatie sau diaree.

Ceaiuri din plante – si ceaiurile sunt eficiente in ameliorarea durerilor de colon, mai ales daca se alege ceai de menta, fenicul sau ghimbir, despre care se stie ca au proprietati benefice asupra digestiei si tranzitului intestinal.

Regim alimentar – dieta nu trebuie neglijata pentru ca de multe ori ea este responsabila pentru durerile de colon. Pentru a ne proteja colonul este bine sa avem o dieta bogata in legume, fructe, cereale integrale si grasimi sanatoase, care sa ofere cantitatea de fibre, vitamine si nutrienti de care organismul are nevoie.

Prevenirea durerilor de colon

Durerile de colon pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viata sanatos si a unei alimentatii sanatoase, care sa asigure un tranzit intestinal fara probleme.

Dieta potrivita pentru prevenirea durerilor de colon

Pentru prevenirea durerilor de colon este recomandat sa se adopte o dieta bogata in cereale integrale, fructe si legume, sa se reduce aportul de grasimi, sare si zahar, sa se renunte la fumat, iar alcoolul sa fie consumat cu moderatie. De asemenea, alimentele care favorizeaza flatulenta precum fasolea sau broccoliul ar trebui evitate sau consumate cu moderatie, fara a fi combinate cu alimente din alta categorie. Astfel, se reduce riscul de balonare, constipatie sau diaree, care ar putea provoca durere de colon.

Controlul greutatii, importanta pentru prevenirea afectiunilor si durerilor de colon

Tranzitul intestinal se afla in stransa legatura si cu greutatea corporala. Studiile facute in domeniu au dovedit ca obezitatea este asociata cu probleme gastrointestinale, printre care sindromul de colon iritabil si alte afectiuni care cauzeaza durere de colon. Asadar, mentinerea unei greutati normale reduce riscul de afectiuni ale colonului.

O viata activa pentru prevenirea afectiunilor si durerilor de colon

Un stil de viata activ, din care sportul sa faca parte, este recomandat in genral, insa si pentru prevenirea durerilor de colon si implicit a afectiunilor la nivelul intestinului gros. Sportul stimuleaza tranzitul intestinal si reduce riscul de constipatie. Totodata, sportul faciliteaza relaxarea usculaturii peretelui colonului.

Controale periodice pentru depistarea timpurie a afectiunilor de colon

Una dintre cele mai importante, dar si neglijate, masuri de preventie a afectiunilor colonului consta in controalele periodice pentru depistarea timpurie a unor probleme ce pot evolua intr-o maniera nedorita. Orice afectiune a colonului, chiar si cancerul colorectal, poate fi tratata daca este diagnosticata intr-un stadiu cat mai precoce. Fie ca apar sa nu dureri, afectiunile colonului pot exista asa ca cel mai bine este sa fim atenti si sa ne monitorizam in permanenta organismul.

Orice simptom nelalocul lui observam, trebuie sa discutam cu medicul de familie. Crampele abdominale persistente, durerile de colon, diareea persistenta si constipatia cronica precum si scaunele cu sange pot indica afectiuni pe care numai medicul le poate diagnostica in mod corect.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0