Durerea de stomac: cele mai comune cauze

Cu siguranţă te-ai confruntat la un moment dat cu dureri de stomac, însă poate nu au fost atât de severe încât să necesite vizita la cabinetul medicului. Astăzi aflăm care sunt cauzele posibile ale acestui tip de durere.

Durerea de stomac este un termen folosit adesea pentru a descrie crampele sau durerea aceea surdă din abdomen. De regulă, este o durere prezentă pe termen scurt şi, de cele mai multe ori, nu este gravă.

Durerile de stomac pot fi însoţite de balonare şi sunt cauzate de acumularea de gaze la nivelul intestinelor. Este o problemă destul de comună, însă care poate fi ameliorată cu uşurinţă. Farmacistul îţi va putea recomanda un produs care nu necesită prescripţie medicală, pentru a calma durerea de stomac si pentru a trata balonarea.

În unele cazuri, pacienţii cu dureri de stomac au şi diaree. Dacă crampele la stomac au debutat cu scaune moi, cauza ar putea fi gastroenterita. Asta înseamnă că pacientul are o infecţie virală ori o infecţie bacteriană în zona stomacului şi a intestinului. Infecţia va trece fără tratament după câteva zile.

Recomandările experților DOC.ro

Dureri de stomac severe şi subite

Dacă observi că ai o durere subită, greu de suportat, într-o anumită zonă din abdomen, este cazul să îţi suni medicul sau să suni la 112. Durerea de stomac poate fi semnul unei probleme grave, care s-ar putea înrăutăţi fără tratamentul necesar.

Cauzele durerilor abdominale severe, cu debut subit, pot fi:

Indigestia

Indigestia este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor de stomac. Indigestia apare atunci când alimentele și băuturile consumate provoacă iritarea stomacului și a intestinelor. Simptomele care indică o indigestie sunt arsurile la stomac – o senzație de arsură dureroasă în piept, adesea după masă, senzație de plin și balonare, senzaţie de greaţă, eructat și flatulenţă, gust amar în gură.

Apendicită

Apendicita începe de obicei cu o durere în mijlocul abdomenului care poate apărea și apoi dispărea (durere alternantă). În câteva ore, durerea se deplasează în partea dreaptă inferioară, unde se află de obicei apendicele, și devine constantă și severă. Apăsarea (presiunea) pe această zonă, tusea sau mersul pe jos pot agrava durerea. Dacă aveți apendicită, este posibil să aveți și alte simptome, inclusiv: senzație de greață, stare de rău, pierderea poftei de mâncare, constipație sau diaree, temperatură ridicată și față înroșită. Inflamarea apendicelui este cea care cauzează o durere greu de suportat în partea dreaptă jos a abdomenului; asta înseamnă că apendicele trebuie să fie îndepărtat chirurgical.

Pancreatită acută

Principalul simptom al pancreatitei acute este o durere severă care se dezvoltă brusc în centrul abdomenului. Această durere chinuitoare se înrăutățește adesea și poate ajunge chiar de-a lungul spatelui. Alte simptome ale pancreatitei acute includ senzația de rău sau vărsături, indigestie, o temperatură ridicată de 38 grade Celsius sau mai mult (febră), îngălbenirea albului ochilor și îngălbenirea pielii (icter), sensibilitate sau umflare a abdomenului, bătăi rapide ale inimii (tahicardie) sau respirație rapidă.

Ulcer perforat la stomac ori un ulcer gastric care sângerează 

În acest caz, vorbim despre o leziune deschisă a mucoasei stomacului sau a duodenului (partea superioară a intestinului subțire). Cauza principală este infecția cu bacteria Helicobacter pylori.

Colecistită acută

Colecistita acută este inflamaţia acută a vezicii biliare, care este de cele mai multe ori cauzată de calculii biliari; în multe cazuri, vezica biliară va trebui îndepărtată chirurgical.

Pietre la rinichi 

Dacă este vorba de calculi renali mici, aceştia pot fi eliminaţi prin urină, însă pietrele mai mari pot bloca anumite canale din rinichi, iar pacientul va trebui sa meargă la spital.

Diverticulită 

Boala diverticulară și diverticulita sunt afecțiuni digestive înrudite care afectează intestinul gros. Diverticulii sunt mici umflături sau buzunare care se pot dezvolta în mucoasa intestinului pe măsură ce îmbătrânești. Majoritatea persoanelor cu diverticuli nu prezintă niciun simptom și știu că le au doar după ce au făcut o scanare din alt motiv. Când nu există simptome, se numește diverticuloză. Când diverticulii provoacă simptome, cum ar fi durerea în abdomenul inferior, se numește boală diverticulară. Dacă diverticulii se inflamează sau se infectează, provocând simptome mai severe, se numește diverticulită. Este mai probabil să suferi de boală diverticulară și diverticulită dacă nu ai suficiente fibre în dietă. Uneori, diverticulita necesită tratamentul cu antibiotice, administrat în spital.

În cazul în care medicul suspectează că pacientul ar avea una dintre aceste afecţiuni, el poate recomanda internarea imediată în spital.

Gastroenterită

Durerea severă şi subită în abdomen poate fi uneori cauzată şi de o infecţie a stomacului şi a intestinului - numită gastroenterită. În acest caz, durerea de stomac este însoţită de greaţă, vărsături şi scaun moale, lichid, manifestări care apar mult mai devreme si mai frecvent decât ar fi normal după ce persoana mănâncă. Bacteriile sau virusurile cauzează cele mai multe cazuri de gastroenterită.

Dureri de stomac pe termen lung (cronice) sau recurente la adulţi şi la copii

Mergi la medicul tău ori la medicul pediatru dacă tu şi/sau copilul tău aveţi dureri repetate sau persistente de stomac. Cauza durerii abdominale, adeseori, nu este gravă şi disconfortul poate fi ameliorat.

Posibile cauze ale durerii de stomac la adulţi:

  • Gastrita - atunci când mucoasa stomacului devine iritată (inflamată). Poate provoca durere, indigestie și stare de rău. Tratamentele includ antiacide, alginați și antibiotice.
  • Sindromul de colon iritabil – sau sindromul intestinului iritabil, este o afecțiune frecventă care afectează sistemul digestiv - afectiune care provoacă atât accese de crampe la stomac, cât şi balonare, diaree sau constipaţie. Acestea tind să vină și să dispară în timp și pot dura zile, săptămâni sau luni de zile. Durerea se ameliorează când persoana merge la toaletă. De obicei, este o problemă pe tot parcursul vieții. Deşi nu există leac şi poate fi foarte frustrant să trăieşti cu această afecţiune, modificările dietei și medicamentele pot ajuta adesea la controlul simptomelor. Cauza exactă este necunoscută – a fost legată de lucruri precum alimentele care trec prin intestin prea repede sau prea încet, nervi suprasensibili în intestin, stres și antecedente familiale de sindromul intestinului iritabil. Durerea abdominală este principalul simptom.
  • O infecţie de tract urinar recurentă - în aceste cazuri, pacientul va simţi şi o senzaţie de arsură sau usturime atunci când urinează.
  • Constipaţia - şi aceasta poate fi o posibilă cauză a durerii de stomac la adulţi. Cauze posibile ale constipaţiei – lipsa în alimentaţie de suficiente fibre, care se găsesc în fructe, legume și cereale, consum insuficient de lichide, mişcarea insuficientă sau petrecerea de perioade lungi stând sau întins, fiind mai puțin activ și fără exerciții fizice, ignorarea adeseori a nevoii de a merge la toaletă, schimbările de dietă sau rutină zilnică, un efect secundar al medicaţiei, stresul, anxietatea sau depresia.
  • Bolile inflamatorii intestinale - sunt afecţiuni cronice care implică inflamaţia intestinului, cum ar fi boala Crohn, colita ulcerativă şi endometrioza.
  • Durerea menstruală - Crampele musculare şi durerile care sunt asociate cu ciclul menstrual - implicit cu perioada din lună ce corespunde menstruaţiei.
  • Alte probleme asociate stomacului - cum ar fi ulcerul, arsurile gastrice şi refluxul gastro-esofagian ori gastrita - o inflamaţie a mucoasei stomacului.

Posibile cauze ale durerii de stomac la copii sunt:

  • constipaţia
  • o infecţie recurentă a tractului urinar
  • arsurile la stomac sau refluxul gastro-esofagian
  • migrena abdominală - episoade recurente de durere abdominală, fără o cauză identificabilă.

Alte cauze posibile ale durerii abdominale: toxiinfecţia alimentară, alergiile alimentare, acumularea gazelor intestinale şi indigestia (dispepsia), intoleranţa la lactoză, boala inflamatorie pelviană, hernia, calculii biliari, calculii renali (pietrele la rinichi), boala de reflux gastroesofagian, sindromul premenstrual, fibromul uterin, avortul spontan, ulcerul peptic, giardioza.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:
Stomach ache and abdominal pain - NHS Inform - https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/stomach-liver-and-gastrointestinal-tract/stomach-ache-and-abdominal-pain
Acute pancreatitis - NHS - https://www.nhs.uk/conditions/acute-pancreatitis/symptoms/
Appendicitis - NHS - https://www.nhs.uk/conditions/appendicitis/symptoms/
Diverticular disease and diverticulitis -  NHS - https://www.nhs.uk/conditions/diverticular-disease-and-diverticulitis/


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0